Διεθνή 10/02/2016

Προκλήσεις για την Τουρκία της επόμενης μέρας

Κύριο στοιχείο σε μια Τουρκία που έχει δημοκρατικά κενά, που παρουσιάζει θεσμικές αρρυθμίες, είναι αν ο Ερντογάν θα κινηθεί προς την περαιτέρω ενίσχυση του ισλαμικού χαρακτήρα.
Από την εποχή που ο Ερντογάν ήταν Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, φιλοτεχνούσε ένα πολιτικό και κοινωνικό προφίλ που ξέφευγε από τον ρόλο των δημαρχιακών καθηκόντων του. Σε μια Τουρκία που πορεύονταν υπο δημοκρατικό μανδύα, με τον σφικτό εναγκαλισμό του Στρατού, ο Ερντογάν οικοδομούσε το πολιτικό του μέλλον, σκεπτόμενος μια διαφορετική Τουρκία. Πετυχαίνοντας  συνεχείς εκλογικές νίκες, βλέποντας τα ποσοστά του και την αποδοχή του να διευρύνονται, οδήγησε την γείτονα σε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας την σήμερα την 17η οικονομία στον κόσμο από άποψη μεγέθους.

Ο Ερντογάν, δείχνοντας πυγμή και μεταρρυθμιστικό οίστρο από τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τους κατεστημένους μηχανισμούς του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, διαλύοντας αναίμακτα τις πολυπλόκαμες δομές τους, οδηγώντας στις φυλακές εκατοντάδες στρατιωτικούς.

Η περίοδος όμως της οικονομικής εφορίας, της εικόνας μιας προβληματικής τουρκικής δημοκρατίας που έχονταν σε σύγκρουση με το κατεστημένο των Ενόπλων Δυνάμεων, που προσδιόριζαν την ηγετική θέση της Τουρκίας και του Ερντογάν στον μουσουλμανικό κόσμο, άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Ο Ερντογάν, έχοντας πολιτική παντοδυναμία, μετεξελίσσεται σε εκφραστή εκρηκτικών και πολιτικών συμπεριφορών, δημιουργώντας προσωποπαγή θεσμικό ρόλο, δείχνοντας σκληρή, αντιδημοκρατική συμπεριφορά στις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, ασκώντας έντονα παρεμβατική τακτική απέναντι στην Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ.

Οι συγκρούσεις εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη, οι διώξεις εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης, η καταφυγή του σε αυταρχικές μεθόδους χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν. Έναν Ερντογάν, ο οποίος θέλοντας να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην τεράστια μουσουλμανική ζώνη που εκτείνεται από την Βόρειο Αφρική έως τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, δεν δίστασε στο να πραγματοποιεί φραστικές  επιθέσεις εναντίον της ΕΕ, της Δύσης, του Ισραήλ, με εμφανές εσωτερικό τυχωδιοκτισμό.

Σε μια Τουρκία που έχει γεωπολιτική σημασία, που επιδιώκει να γίνει σημείο αναφοράς στα ενεργειακά θέματα της περιοχής, η νίκη του Ερντογάν και η αναρρίχηση του στον προεδρικό θώκο, τον καθιστά στον μακροβιότερο Τούρκο πολιτικό μετά τον Ατατούρκ. Όμως η εκλογή του δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών που θα απαντώνται στην πορεία. Κύριο στοιχείο σε μια Τουρκία που έχει δημοκρατικά κενά, που παρουσιάζει θεσμικές αρρυθμίες, είναι αν ο Ερντογάν θα κινηθεί προς την περαιτέρω ενίσχυση του ισλαμικού χαρακτήρα. Ποια στοιχεία θα χαρακτηρίζουν την Προεδρία Ερντογάν, λαμβάνοντας υπ’όψιν τα φαινόμενα διαφθοράς, αυταρχισμού,δεσποτισμού, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ποια πολιτική θα ακολουθήσει στο κρίσιμο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων , από το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσης του, έως τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ, την ανάδειξη του ακραίου ισλαμικού κινήματος ISIS, τις αλλαγές συμμαχιών που κυοφορούνται στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η επόμενη μέρα για την Τουρκία δεν είναι απαλλαγγμένη από τα ελλείμματα που διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν σχέση με το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου. Ελλείμματα που αν συνδυασθούν με ζητήματα εξωτερικών σχέσεων, όπως τις αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ, το Ιράν, την συνεχίζομενα επικίνδυνη κρίση με την Ρωσία, που πλήττουν την όποια αξιοπιστία της τουρκικής ηγεσίας.    
Με έναν παντοδύναμο Ερντογάν, η Τουρκία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, με πολλές εσωτερικές και πολιτικές προκλήσεις και αντιφάσεις να διαμορφώνονται. Προκλήσεις που δεν αφορούν μόνον αυτήν, το πολιτικό της προσωπικό και την Κοινωνία της, αλλά και τις γειτονικές της χώρες, σε μια περιοχή που εκδηλώνονται εμφύλιες περιφερειακές διενέξεις και συγκρούσεις.

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση