Διεθνή 14/01/2016

Συγκλονιστική μαρτυρία Σύρου πρόφυγα: εφ’όλης της ύλης

Κατά την γνώμη μου,η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ (άρα και τους Τζιχαντιστές-έστω και έμμεσα) γιατί προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα
Τις τελευταίες ημέρες παρευρέθηκα στην Γερμανία-για λόγους αναψυχής…
Κάποια, λοιπόν στιγμή γνώρισα -τυχαία- μία ομάδα Σύρων προσφύγων και η διαφαινόμενη συζήτηση που πιάσαμε εξελίχθηκε σε συνέντευξη!
Μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης καθώς φθάνει στα όρια της συγκλονιστικής μαρτυρίας ενός ‘’μεγάλου ταξιδιού’’.
 
Η συνέντευξη ελήφθη από έναν Σύρο πρόσφυγα,τελειόφοιτο της Νομικής σχολής στην Συρία,στην Πολιτισμική πόλη της Δρέσδης!
Ο -εν δυνάμει- νομικός όπως και θα διακρίνετε παρακάτω, μας εξιστορεί από το έναυσμα των συγκρούσεων μέχρι και την κορύφωση του πολεμικού οίστρου.
 
Θα ήθελα λοιπόν,να μου διηγηθείς εκτενώς αλλά και αναλυτικώς το πώς ξεκίνησε η όλη επανάσταση (που στην συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα είδους εμφυλίου πολέμου):
 
Τον Μάρτιο του 2011 (περίπου) στην περιοχή-πόλη Ντέλα δέκα παιδιά -μαθητές δημοτικού επηρεαζόμενα και από το το κλίμα που διαμορφωνόταν στην Αραβική περιοχή…Έγραψαν δημοκρατικά συνθήματα και έναν ύμνο για την ελευθερία.Το καθεστώς Άσαντ (που ασκούσε εξουσία στα όρια της δικτατορίας) συνέλαβε και εν συνεχεία φυλάκισε (αλλά και βασάνισε) τους μαθητές αυτούς του δημοτικού.Οι 10 Ιμάμιδες λοιπόν, που ήταν υπεύθυνοι για την κάστα που ανήκαν αυτά τα παιδιά,παρευρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσουν τον λόγο-με σκοπό να κερδίσουν την ελευθερία τους.Κάτι, που φυσικά δεν έγινε δεκτό καθώς οι Ιμάμιδες εκδιώχθηκαν και προσβλήθηκαν!!
Στο σημείο αυτό, να σε ενημερώσω ότι οι Ιμάμιδες στην Συρία έχουν τεράστια επιρροή στην λαική βάση και οι 10 αυτοί Ιμάμιδες έχουν δύναμη επιρροής -ο καθένας- και κατ’αναλογία περίπου 30.000 άτομα.
 
Η προσβολή που δέχθηκαν οι Ιμάμιδες και η άρνηση να απελευθερώσουν τα παιδιά τι επιπτώσεις είχαν στην Συριακή κοινωνία;
 
Ευθύς αμέσως,άρχισαν οι διαδηλώσεις ανά περιοχές με κεντρικό σύνθημα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.Όπως μπορείς να αντιληφθείς ξεσηκώθηκε ένα λαικό έρισμα με αίτημα την απελευθέρωση αυτών των παιδιών.Έκτοτε,κάθε παρασκευή γινόντουσαν ειρηνικές διαδηλώσεις όπου η εξουσία χρησιμοποιώντας τις κατασταλτικές δυνάμεις θέριζε τους νέους με πραγματικές σφαίρες προκειμένουν να διαλύσει το πλήθος αλλά και να περάσει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όλους.Άρχισε λοιπόν,να διαδίδεται παντού αυτή η προσπάθεια και έπειτα από τρείς μήνες πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη διαδήλωση-στην πόλη της Χάμας.
 
Έπειτα,από επτά μήνες ειρηνικών διαδηλώσεων, οι ιμάμιδες κάλεσαν τους Σουνίτες-στρατιώτες να αποστατήσουν από τον Συριακό στρατό και να ενταχθούν στον -υπό δημιουργία- Ελεύθερο Συριακό Στρατό.Να σημειώσω ότι ο Συριακός στρατός διοικείται από Αλεβίτες και Σιίτες.Το καθεστώς Άσαντ έδωσε στην συνέχεια εντολή και ουσιαστικά νομιμοποίησε την εκτέλεση διαδηλωτών και όσων ασπάζονταν την ελευθερία.Η Ράκα έπειτα από ενά-μισή χρόνο έγινε η πρώτη περιοχή που αυτονομήθηκε και βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.Ο Συριακός στρατός, όταν το αντελήφθη άρχισε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα έναντι των κατοίκων των περιοχών αυτών.
 
Όπως αντιλαμβάνομαι αυτό αποτελεί και το έναυσμα του πολέμου….Οι Ντάες (ISIS) πώς εμφανίστηκαν,ποιός τους κάλεσε και τι αποτέλεσμα είχε η εμπλοκή τους;
 
Μόλις,ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερες περιοχές και έδειχνε να ρίχνει το καθεστώς…Ο Συριακός Στρατός του -εν δυνάμει έκπτωτου- Άσαν απευθέρωσε από την φυλακή υψίστης ασφαλείας Σάγιεντ Νάγια όλους τους φυλακισμένους για εγκλήματα τρομοκρατίας.Να συμπληρώσω, δε ότι αυτοί οι τρομοκράτες ήταν Ιρακινοί και Σύριοι μαχητές που πολέμησαν το 2003 στον πόλεμο του Ιράκ και που φυλακίστηκαν μετά την επιστροφή τους.

Μόλις, τους ελευθέρωσαν σχημάτισαν τους Ντάες-Τζιχαντιστές.Στην παγκόσμια κοινή γνώμη παρουσιάστηκαν ως αντιστασιακοί ενώ στην πραγματικότητα η εξουσία και το καθεστώς Άσαντ είναι αυτοί που τους αποφυλάκισαν με σκοπό να αποδομήσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
 
Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι ,πρίν εμφανιστούν οι Ντάες ,το καθεστώς Άσαντ είχε ζητήσει την συνδρομή της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χεζμπολα από τον Λίβανο για να καλυφθεί το -τεράστιο- κενό  που είχε δημιουργηθεί από τους στρατιώτες που είχαν αποστατήσει από τον Συριακό Στρατό.
Και κάπου εκεί καθιερώθηκε ως νόμος η φιλοσοφία του ‘’Σκοτώστε τους πρίν σας σκοτώσουν αυτοί’’.Η επανάσταση φυσικά,είχε μετατραπεί -πιά-σε πόλεμο ανάμεσα στους Σουνίτες και στους Αλεβίτες-Σιίτες.
Την ίδια περίοδο ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε καταλάβει την Μεχίνι όπου συμπεριλαμβάνονται 35 στρατόπεδα εξοπλισμού και στρατιωτικού υλικού.
 
Έπειτα,από αυτήν σύμπραξη τρομοκρατικών-εξτρεμιστικών ομάδων και καθεστώτος-στρατού…πώς διαμορφώθηκε το ‘’πεδίο της μάχης’’ ;
 
Οι Ντάες, μόλις άρχισαν να σχηματίζονται χτυπούσαν περιοχές που είχε καταλάβει ο ΕΣΣ.
Η αδιάλειπτη αυτή μάχη είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή-διάσπαση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.Συγκεκριμένα αυτήν την στιγμή έχουν σχηματιστεί τρείς αντικαθεστωτικοί Στρατοί που μάχονται την σύμπραξη μεταξύ Τζιχαντιστών-Καθεστώτος Άσαντ και Ρωσίας:
-Ο Μουσουλμανικός στρατός που χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία.
-Ο Στρατός του Φάτχ που χρηματοδοτείται από την Τουρκία.
-Η κίνηση ελεύθερων πολιτών που είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.
 
Με λίγα λόγια,η Ρωσία στηρίζοντας το παράνομο και έκπτωτο καθεστώς Άσαντ….στηρίζει και έμμεσα τους Τζιχαντιστές αφού -όπως και σου ανέφερα πρίν- έχει σχηματιστεί σύμπραξη μεταξύ τους!Ο Συριακός Στρατός μέχρι στιγμής -όπως και η Ρωσία- δεν έχει χτυπήσει ούτε μία περιοχή των τρομοκρατών…έχουν χτυπήσει περιοχές στις οποίες βρίσκονται αντικαθεστωτικοί και γενικώς ο πληθυσμός που υιοθέτησε τους Ύμνους της Ελευθερίας.

Τέλος θα ήθελα να μου πείς γιατί πιστεύεις ότι η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ.
 
Κατά την γνώμη μου,η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ (άρα και τους Τζιχαντιστές-έστω και έμμεσα) γιατί προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Ο κύριος λόγος φέρει στο όνομα Φυσικό Αέριο από τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου Ντουπάι-Κατάρ.
Με διαταραγμένη την περιοχή δεν μπορεί να επεκτείνει τις εισαγωγές τις αλλά και σε περίπτωση που επικρατήσει το λαικό αίσθημα και εκπέσει το καθεστώς Άσαντ τότε δεν θα μπορεί να εμπορεύεται σε αυτές τις τιμές τον αγωγό που διαπερνά μέσω της Συρίας.
 
 
*Η συνέντευξη ελήφθη στην Αραβική γλώσσα στις 27/12/15.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση