Διεθνή 14/12/2015

Οι εξελίξεις γύρω μας σύμφωνα με τις επικρατούσες επιστημονικές θεωρίες

Καμιά θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει όλες τις ιστορικές εξελίξεις ούτε και με βεβαιότητα να προβλέψει το μέλλον.
Στον κόσμο των διεθνών σχέσεων έχουν επικρατήσει 3 θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί άνθρωποι και χώρες δρουν όπως δρουν  στις μεταξύ τους σχέσεις και πιθανότατα να προβλέψουν τις μελλοντικές τους κινήσεις. Αυτές οι θεωρίες είναι ο Ρεαλισμός, ο Φιλελευθερισμός και ο Κονστρουκτιβισμός. Φυσικά έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις αυτών των θεωριών υπο το όνομα του Νεορεαλισμού, του Νεοφιλελευθερισμού καθώς και άλλες θεωρίες με μικρότερο αριθμό υποστηρικτών όπως αυτή του Φεμινισμού, που προσπαθούν να εξηγήσουν τις διεθνείς σχέσεις. Δίνοντας μια σύντομη περιγραφή για τους ισχυρισμούς των τριών βασικών θεωριών παρατηρούμε τα εξής:

    Ρεαλισμός: Το διεθνές σύστημα είναι άναρχο, απουσιάζει μια κεντρική εξουσία, κυρίαρχος δρών είναι το κράτος το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει και δρα σύμφωνα με το εθνικό του συμφέρον. Στόχος του κράτους είναι η μεγιστοποίηση της ισχύος και της ασφάλειάς του και αναπόφευκτα αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις με άλλα κράτη που επιδιώκουν το ίδιο. 

    Αν δεχθούμε ότι οι κυβερνώντες και οι λήπτες αποφάσεων δρουν αποδεχόμενοι αυτή τη θεωρία τότε πιθανότατα κάποιες από τις εξελίξεις που θα δούμε να είναι:

  1. Σύγκρουση ΗΠΑ και αναπτυσσόμενης Κίνας, η μεν πρώτες για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους και η δεύτερη για να λάβει τη θέση της στο παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με τη νεοαποκτηθείσα ισχύ της. Οι υποστηρικτές του συστημικού πολέμου και λάτρεις του "Θουκιδίδη" δηλώνουν σίγουροι για τη μεταξύ τους σύγκρουση.
  2. Αύξηση των διακρατικών συγκρούσεων γενικότερα στη προσπάθεια τους να πετύχουν το κάθε κράτος ξεχωριστά το εθνικό του συμφέρον που ως συνήθως συγκρούεται με το συμφέρον κάποιου άλλου κράτους.
  3. Το κενό διακυβέρνησης στη Συρία θα πρέπει να καλυφθεί. Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Η ενδυνάμωση όμως της Τουρκίας έχει θορυβήσει τους γείτονες και τις μεγάλες δυνάμεις και σύμφωνα με τη ρεαλιστική θεωρία θα υπάρξει αντίδραση με τη συσπείρωση των γειτόνων της, εναντίον της, για τον περιορισμό της.
  4. Η Ρωσία προσπαθεί να ξαναπάρει τη θέση που κατείχε μέχρι και το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Η ισχύς της είναι σημαντικότατη και το ΝΑΤΟ αδυνατεί τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να τη περιορίσει. Ο φόβος μιας παντοδύναμης Ρωσίας όπως η ΕΣΣΔ άλλοτε θα οδηγήσει την δυτική Ευρώπη σε συνασπισμό εναντίον της για τον περιορισμό της.Αναπόφευκτα σε αυτό το παιχνίδι θα εμπλακούν ΗΠΑ και Κίνα.
  5. Το προσφυγικό θα λυθεί με όχι και τόσο ¨ανθρώπινο¨ τρόπο. Τα κράτη ήδη κλείνουν τα σύνορα τους και το ρεύμα ανθρώπων θα σταματήσει. Ο εθνικισμός θα γιγαντωθεί και το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης με ανοικτά σύνορα θα απομακρυνθεί.

    Φιλελευθερισμός: Δίνοντας βαρύτητα στον άνθρωπο, στην συνεργασία, στην προώθηση της δημοκρατίας, της διεθνούς αγοράς και στην παγκοσμιοποίηση πιστεύει ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να ζει ειρηνικά υιοθετώντας τα παραπάνω στοιχεία.

    Αν επικρατήσει αυτή η θεωρία τότε πιθανότατα να δούμε εξελίξεις όπως:

    1.Ενδυνάμωση των διεθνών οργανισμών.

    2.Εκδημοκρατισμό(Εννοώντας τη δημοκρατία του κοινοβουλευτισμού που έχει επικρατήσει στη ¨Δύση¨) όλο και περισσοτέρων κρατών, με την ελπίδα ότι οι δημοκρατίες δεν πολεμούν μεταξύ τους όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία 70 χρόνια(εξαιρώντας τους proxy wars)

    3.Ενδυνάμωση της παγκόσμιας αγοράς και αποδυνάμωση των τοπικών αγορών. Η ευημερία θα επιτυγχάνεται μόνο με τη διεθνοποίηση της εργασίας και των επιχειρήσεων.

    4.Ενδυνάμωση της διεθνούς κοινωνίας πολιτών αλλά και της εκάστοτε ενδοσυνοριακής κοινωνίας πολιτών. Οι πολίτες θα είναι πιο ενεργοί στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων. Τα σημερινά σύνορα των κρατών θα είναι απλά μια ανάμνηση.

    5.Συνεχιζόμενη πίεση με θεμιτό και αθέμιτο τρόπο των δυτικών κρατών για εκδημοκρατισμό, όσων κρατών και ηγεσιών τους, δεν φαίνεται να αποδέχονται την ανάγκη της αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης τους(βλέπε αραβική άνοιξη κλπ)

  1. Αυξητική εμφάνιση τρομοκρατικών ενεργειών με διεθνή δίκτυα οργάνωσης. Ο πόλεμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Σπάνια θα βλέπουμε κράτη να πολεμούν μεταξύ τους αλλά ομάδες ανθρώπων που δεν θα καταφέρνουν να ενσωματωθούν στο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, να ριζοσπαστικοποιούνται.
Κονστρουκτιβισμός: Ο κόσμος γύρω μας έχει το νόημα που κάποιοι από έμας του έδωσαν άρα όλα μπορούν να αλλάξουν αλλάζοντας τις παραδοχές που έχουμε κάνει. Αμφισβητεί το νομοτελειακό λόγο του ρεαλισμού και του φιλελευθερισμού τονίζοντας ότι η διεθνής ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας τις αντιλήψεις μας για την αναρχία του διεθνούς συστήματος και την ανάγκη για επίτευξη του εθνικού συμφέροντος.Αν και σε θεωρητικό επίπεδο έχει αρκετούς οπαδούς, καθόσον ταράσσει τα νερά του κατεστημένου, η αλλαγή των αντιλήψεων πρακτικά δεν φαίνεται να είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει γρήγορα και μαζικά. Αν όμως αυτός ο αναθεωρητικός τρόπος σκέψης  καταστεί ο κύριος τρόπος σκέψης των ανθρώπων και δη των υπευθύνων λήψης αποφάσεων τότε ενδεχομένως να δούμε:

    1.Στενότερη συνεργασία των κρατών.

    2.Εξαφάνιση των στρατιωτικών τμημάτων και εξοπλισμών.

    3.Μη ύπαρξη πολέμων.

    4.Ευημερία περισσότερων κατοίκων του πλανήτη Γη.

    5.Τελείως διαφορετική βάση εξήγησης του κόσμου και των σχέσεων των κρατών και ανθρώπων μεταξύ τους. Αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία οποιουδήποτε δρώντα(κράτος, κοινωνία πολιτών, διεθνείς οργανισμοί κλπ)

Η αλήθεια βέβαια είναι οτι καμιά θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει όλες τις ιστορικές εξελίξεις ούτε και με βεβαιότητα να προβλέψει το μέλλον. Ο συνδυασμός στοιχείων απ όλες τις θεωρίες δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση των διεθνών εξελίξεων "μένοντας έξω απο το κουτί" των προσωπικών μας πιστεύω και αντιλήψεων, ίσως είναι ο καλύτερος οδηγός για την κατανόηση και βελτίωση του κόσμου που ζούμε.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Γιαγκος Γεωργιος 19-12-2015 11:50
Το περι Φιλελευθερισμου κομματι μου δημιουργησε καποιες αποριες.
Αντιπαρερχομαι τα περι δημοκρατιας και συμμετοχης των πολιτων στις ληψεις αποφασεων τα οποια μαλλον γραφτηκαν για αστειο.
Αντιπαρερχομαι και τα περι ειρηνης ενω ειναι γνωστο σε οσους εχουν εστω κι ελαχιστα διαβασει ιστορια οτι και οι δυο παγκοσμιοι πολεμοι εγιναν σε οικονομικο καθεστως φιλελευθερισμου , ενω και σημερα, σε οποιον πολεμο υπαρχει στον πλανητη ειναι πολυ δυσκολο να μην βρεις ανακατεμενες τις πολυεθνικες των φιλελευθερων κρατων και τον ισχυρο τους βραχιονα, το ΝΑΤΟ.
Αλλα θα πρεπει επιτελους καποιος να απαντησει στην ερωτηση.
Ποιος ειναι ο ηγετης της παγκοσμιοποιηση ς;
Ετσι, χωρις ηγεσια θα ειναι αυτο το παγκοσμιο υπερκρατος;
Οι διεθνεις οργανισμοι δεν κυβερνουν αυτοκρατοριες. Ανθρωποι τις κυβερνουν.
Ποιος εξελεξε τους διοικητες των οργανισμων αυτων;
Ποιος εδωσε ψηφο στους υπερεθνικους νομους τους;
Τι δημοκρατια μπορει να υπαρχει οταν οι λαοι υπακουν σε νομους που οχι μονο δεν ψηφισαν, αλλα ουτε καν ξερουν τις περισσοτερες φορες ακομη και την ονομασια του οργανισμου που τους αποφασισε;
Μηπως πρωτου καποιοι τρεξουν με στα τεσσερα να γινουν υπηκοοι αυτου του υπερκρατους θα επρεπε πρωτα να ρωτησουν ποιος το διοικει;
Μ αυτην την λογικη ο Εφιαλτης ηταν ηρωας που ηθελε να βαλει την Ελλαδα σε μια ισχυρη και πλουσια ομοσπονδια κρατων, εξασφαλιζοντας της την ειρηνη και την ασφαλεια, ενω ο Λεωνιδας, φασιστας πατριδοκαπηλος που προσπαθουσε να ανακοψει την προοδο προς την παγκοσμιοποιηση.
Απο την αλλη ομως υπαρχουν και κατι μαρτυριες σαν του Ισοκρατη σχετικα με τους Ελληνες της Ιωνιας που δεν μπορεσαν ν αποφυγουν εκεινον το παραδεισο,
που δημιουργουν προβληματα.

ΟΙΣ (ΙΩΝΕΣ) ΟΥΚ ΕΞΟΡΚΕΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓΕΙΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΡΑΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ (ΠΕΡΣΩΝ) ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΑΙΣ ΚΟΙΝΑΙΣ ΣΥΜΦΟΡΑΙΣ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΣΩΜΑΣΙΝ ΔΕΙΝΟΤΕΡΑ ΠΑΣΧΟΥΣΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡ ΗΜΙΝ ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΩΝ. ΟΥΔΕΙΣ ΓΑΡ ΗΜΩΝ ΟΥΤΩΣ ΑΙΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΤΑΣ ΩΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΛΑΖΟΥΣΙΝ.
Στους οποίους δεν αρκεί να δασμολογουνται και να βλέπουν τις ακροπολεις τους να κατεχονται από του εχθρούς, άλλα μαζί με τις κοινες σύμφορες και στα σώματα τους υπομένουν περισσότερα από τους αγοραστους μας δούλους. Γιατί κανείς από εμάς δεν βασανιζει έτσι τους δούλους του όπως εκεινοι τιμωρουν τους ελευθερους.

Αυτα ηταν τα καλα της παγκοσμιοποιηση ς και τοτε και τωρα οπως αρχιζουν πρωτα οι Ελληνες να διαπιστωνουν σιγα-σιγα.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση