Διεθνή 12/08/2015

Αυτοκίνητα βόμβες αυτοκτονίας (VBIED – Vehicle borne Improvised Explosive Device)

Σήμερα, η λίστα με τους εθελοντές βομβιστές αυτοκτονίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, μόλις πριν ένα μήνα αποκαλύφθηκε ότι πολλοί μαχητές διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες (που συνήθως προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία) βάζουν πιο ψηλά στη λίστα Σαουδάραβες νέους σε σχέση με άλλες εθνικότητες, δηλαδή λειτουργούν ως «μέσο». 
Το πλέον πετυχημένο όπλο των τζιχατζιστών σε όλο το κόσμο αυτή τη στιγμή είναι τα αυτοκίνητα βόμβες αυτοκτονίας. Είναι πλέον τόσο πετυχημένο που η χρήση του έχει εξαπλωθεί πέρα από το μέτωπο του ISIS  σε Ιρακ και Συρία με επιθέσεις να καταγράφονται στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου, σε χώρες της Αφρικής, στην Ινδία, στο Αφγανιστάν. Η μέθοδος φαίνεται τόσο πετυχημένη που σε περίπτωση που οι τζιχατζιστές επεκτείνουν τον αγώνα τους στην Ευρώπη, θα ζήσουμε αναπόφευκτα έναν τρόμο άνευ προηγουμένου. Το πλέον ανησυχητικό από όλα είναι ότι υπάρχουν στρατιές πρόθυμων να θυσιαστούν μέσα σε ένα όχημα γεμάτο με εκρηκτικά και το χειρότερο είναι ότι οι Μουσουλμάνοι Ευρωπαίοι που αυτοκτόνησαν είναι πάρα πολλοί για να περάσει το φαινόμενο απαρατήρητο.

 Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το όπλο τόσο πετυχημένο; Και πως γίνεται να μη μπορεί στη πράξη να αναχαιτιστεί το φαινόμενο; Για να το δούμε αυτό θα εξετάσουμε τη χρήση του στο γενικό πλαίσιο που θέλει τα αυτοκίνητα βόμβες αυτοκτονίας να είναι ένα από τα όπλα σε ένα γενικότερο πόλεμο.

 Στη δύση εδώ και έναν περίπου αιώνα, ουσιαστικά μετά το τέλος του α’ παγκοσμίου πολέμου η στρατηγική που ακολουθείται είναι η προσβολή των αντιπάλων από απόσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο όπλα, με το πυροβολικό (επίγειο ή ναυτικο) και με την αεροπορία. Ο κάθε στρατός προτιμά να εξοντώσει όσο περισσότερο μπορεί τους αντιπάλους από απόσταση και με ασφάλεια χωρίς να διακινδυνεύει το προσωπικό του. Οι ΗΠΑ με το πέρασμα των χρόνων έχουν εξελίξει τόσο αυτή τη τακτική που πλέον ακόμα και τους βομβαρδισμούς αναλαμβάνουν τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα. Με αυτό το τρόπο δεν διακινδυνεύουν καμία απώλεια.

 Έχοντας αναπτύξει οι δυτικοί μια στρατηγική μηδενικών απωλειών, οι τζιχατζιστές που ούτως ή άλλως είναι τεχνολογικά σε δυσμενή θέση, επιλέγουν να μεταφέρουν τη μάχη σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών. Δηλαδή στη πάση θυσία πρόκληση νεκρών στον αντίπαλο. Και το «πάση θυσία» σημαίνει ότι προκειμένου να σκοτωθεί αντίπαλος, η θυσία μαχητών είναι αποδεκτή. Το προφανές ερώτημα όμως είναι κατά πόσο η στρατηγική μπορεί να βρει ανταπόκριση στο ίδιο το στράτευμα. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής οι πρόθυμοι να ανατιναχτούν, τζιχατζιστές είναι περισσότεροι από τις τακτικές ανάγκες του πολέμου επικράτησης του Ισλάμ. Συνεπώς, η πρακτική αυτή πάει καλά και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει σύντομα ή να καταπολεμηθεί.

 Σε όλα τα μέτωπα όπου υπάρχει πόλεμος μεταξύ φανατικών μουσουλμάνων και κοσμικού κράτους η μετακίνηση των αντίπαλων δυνάμεων έχει ως εξής: Οι τζιχατζιστές καταφέρνουν να κινούνται τόσο στα εδάφη που ελέγχουν οι ίδιοι όσο και στα εδάφη των αντιπάλων αφού δρουν ως αντάρτικος στρατός, με αρκετά μυστικά μέλη. Αντίθετα οι δυνάμεις ασφαλείας των κοσμικών κρατών μπορούν να κινούνται μόνο στα δικά τους εδάφη. Αυτό δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στους αντάρτες. Παρόλα αυτά τα αυτοκίνητα βόμβες χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως τρομοκρατικό όπλο αλλά και ως τακτικό όπλο σε μάχες. Η απουσία οργανωμένου πυροβολικού από πλευράς τζιχατζιστών στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ αλλά και του Αφγανιστάν και εν μέρη και της Τσετσενίας παλιότερα επέβαλαν τη χρήση αυτού του όπλου κατά τη διάρκεια συμβατικών εχθροπραξιών. Η αντιμετώπιση σε αυτή τη περίπτωση ήταν γενικά πιο εύκολη. Τα αυτοκίνητα βομβες αποκάλυπταν το σκοπό τους δευτερόλεπτα ή λεπτά πριν εκτελέσουν την αποστολή τους με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν πάνω τους πυρά του αντιπάλου και πολλά να καταστρέφονται πριν ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες οι τζιχατζιστές προσπάθησαν να εξελίξουν αυτά τα οχήματα μετατρέποντάς τα σε θωρακισμένα βάζοντας περιμετρικά μεγάλες μεταλλικές πλάκες που σταματούν τα πυρά μικρών όπλων και περσίδες που ελαχιστοποιούν την ζημιά από μικρά αντιαρματικά όπλα.

 Σε επίπεδο τρομοκρατίας η αναγνώριση και η αντιμετώπιση είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με το τακτικό επίπεδο πολέμου. Παρόλο που το ΝΑΤΟ έχει αντιμετωπίσει κάποιες τεχνικές, οι τζιχατζιστές προσαρμόζονται ανάλογα. Για παράδειγμα όταν παλιά τα περίπολα έβλεπαν αυτοκίνητα με έναν οδηγό τα θεωρούσαν εξ ορισμού ύποπτα και λάμβαναν μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν οι τζιχατζιστές να στέλνουν δύο δύο τους βομβιστές μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο για να μη κινούν υποψία. Έχει καταγραφεί επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις τζιχατζιστές.

 Οι οδηγοί των οχημάτων προέρχονται από τους τοπικούς μαχητές όταν μιλάμε για επιθέσεις σε χώρες με χαμηλής έντασης συγκρούσης ή από μαχητές από όλο το κόσμο όταν πρόκειται για το μέτωπο Συρία – Ιράκ. Ειδικά για το τελευταίο, οι βομβιστές αυτοκτονίας που προέρχονται από την Ευρώπη είναι σε ανησυχητικό βαθμό πολλοί σε αριθμό. Για να κατανοήσουμε πως φτάνει ένας νέος να ενταχθεί στο ISIS και να καταλήξει οδηγός σε όχημα αυτοκτονίας πρέπει να δούμε την εξέλιξη των εχθροπραξιών. Η αρχική δύναμη του ISIS εκτιμήθηκε σε 15.000 με 30.000 μαχητές. Πιο πιθανός φαίνεται να είναι ο πρώτος αριθμός, καθώς σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να εμπλέκονται σε επιχειρήσεις 30.000 μαχητές. Ο αριθμός αυτός για τα επίπεδα ενός τακτικού στρατού στο γεωγραφικό χώρο που αναπτυχθηκε θεωρείται μικρός. Όμως, η κατάσταση τόσο των Ιρακινών όσο και των Συριακών Ένοπλων Δυνάμεων ήταν τραγική με αποτέλεσμα το ISIS να καταφέρει να ελέγξει τεράστια γεωγραφική περιοχή με μικρή στρατιωτική δύναμη. Παρόλα αυτά οι επιθέσεις τόσο της Συρίας όσο του Ιράκ αλλά και των Νατοϊκών έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις δυνάμεις του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι από την αρχική δύναμη των 15.000 μαχητών, μόνο λίγες χιλιάδες είναι οι ίδιοι. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί και έχουν αντικατασταθεί. Μάλιστα ο αριθμός των νεκρών είναι τέτοιος που πρακτικά η δύναμη του στρατού των τζιχατζιστών έχει αλλάξει πάνω από δύο φορές.

 Ένας νέος που καταφθάνει στο χώρο που ελέγχει το ISIS εντάσσεται σε μια μονάδα και σύντομα διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι συντροφοί του πέφτουν νεκροί σύντομα. Για να υπάρχει μια εκτίμηση των απωλειών, μόνο στη μάχη ανακατάληψης της Falujah από τον Ιρακινό Στρατό, οι τζιχατζιστές είχαν ημερήσιες απώλειες της τάξης των 150 με 200 ατόμων την ημέρα και ο Ιρακινός στρατός (με τη συμμετοχή και Ιρανικών δυνάμεων) είχε απώλειες 50 με 80 ατόμων την ημέρα. Η μάχη διήρκεσε περίπου 7 με 10 μέρες. Μόνο σε μία μάχη το ISIS έχασε 1000 με 1500 άτομα. Και ο κατάλογων των μαχών είναι μακρύς. Ο νέος ισλαμιστής μετά από μικρή εκπαίδευση ξεκινά να πολεμά. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο θάνατος είναι το πεπρωμένο του. Γνωρίζει συντρόφους τους οποίους χάνει αμέσως. Αν καταφέρει να επιβιώσει από τις πρώτες επαφές με τον εχθρό αντιλαμβάνεται ότι το τέλος δε θα αργήσει. Βλέπει επίσης ότι ο θάνατος μπορεί να έρθει ανά πάση στιγμή ακόμα κι όταν δε πολεμά. Οι Νατοϊκοί παρακολουθούν με ηλεκτρονικά μέσα τα μετόπισθεν και βομβαρδίζουν επιλεγμένους στόχους. Δεν είναι δηλαδή δύσκολο σε μια ήρεμη στιγμή, σε ένα σημείο πολύ μακριά από το μέτωπο, ξαφνικά μια βόμβα να τελειώσει τα πάντα. Και αυτό δεν είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός. Συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Κατά μέσο όρο το ΝΑΤΟ εκτελεί 5-10 αποστολές την ημέρα. Εδώ και λίγους μήνες, η Ιρακινή αεροπορία έχει αποκτήσει υπερσύγχρονα αεροπλάνα από την Αμερική και ελικόπτερα από τη Ρωσία αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πιθανότητα ξαφνικού θανάτου.

 Σε αυτό το περιβάλλον, η επάνδρωση ενός αυτοκινήτου βόμβα μοιάζει με λύτρωση. Ο μαχητής παίρνει τη τύχη στα χέρια του. Μπορεί η κατάληξη να είναι ο θάνατος αλλά αυτό το έχει ήδη αποδεχθεί. Και συγκρίνοντας τη περίπτωση να σκοτωθεί από μια βόμβα που ξαφνικά θα πέσει στη μέση του πουθενά από ένα αμερικανικό αεροσκάφος προτιμά να ανατιναχθεί σε ένα δρόμο της Βαγδάτης παίρνοντας μαζί του όσους περισσότερους εχθρούς μπορεί.

 Και το ερώτημα είναι οι νέοι που καταφθάνουν από όλα τα μέρη του πλανήτη, δεν γνωρίζουν αυτή τη κατάληξη; Η απάντηση είναι απλή, το γνωρίζουν. Όμως το πρίσμα υπό το οποίο το βλέπουν είναι τελείως διαφορετικό γιατί το βλέπουν έτσι όπως τους το παρουσιάζουν οι πνευματικοί τους ηγέτες. Η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της πραγματικότητας. Σήμερα, η λίστα με τους εθελοντές βομβιστές αυτοκτονίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, μόλις πριν ένα μήνα αποκαλύφθηκε ότι πολλοί μαχητές διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες (που συνήθως προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία) βάζουν πιο ψηλά στη λίστα Σαουδάραβες νέους σε σχέση με άλλες εθνικότητες, δηλαδή λειτουργούν ως «μέσο». Ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες, χρόνος που είναι αρκετός για έναν μαχητή να σκοτωθεί με άλλο τρόπο μη ηρωϊκό.

 Μόλις πριν λίγους μήνες είχαμε την επίθεση των ισλαμιστών στη Γαλλική σατυρική εφημερίδα Charlie Hedbo. Είναι σαφές ότι ειναι θέμα απόφασης των θρησκευτικών ηγετών των φανατικών μουσουλμάνων το αν θα επεκταθεί αυτή η πρακτική στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη είναι ότι σε περίπτωση που αυτή η πρακτική επεκταθεί στο έδαφός της θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις αξίες της. Θα πρέπει να υποβαθμίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής, να επανέλθει στη λογική του μεσαίωνα. 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση