Διεθνή 26/04/2015

Μεσόγειος, '' Ένα θέατρο όπου διεξάγεται καθημερινά η ίδια τραγωδία'

Σε μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν ο Αλτιέρο Σπινέλλι και ο Ερνέστο Ρόσσι, μια Ευρώπη αλληλεγγύης η τραγωδία που πραγματοποιείται στο μεσογειακό χώρο δεν είναι μια υπόθεση ούτε ελληνική ούτε ιταλική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση.
Ανοίγοντας καθημερινά τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούμε μια πληθώρα ανακοινώσεων σχετικά με τον εντοπισμό και τις προσπάθειες διάσωσης μεταναστών στο μεσογειακό χώρο. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με την ύπαρξη διαφόρων αποσταθεροποιητικών παραγόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Αδιαμφισβήτητα η παράτυπη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ως μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει στο θαλάσσιο χώρο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χιλιάδες ζωές χάνονται στα νερά της Μεσογείου και οι μηχανισμοί εντοπισμού και διάσωσης των εθνικών ακτοφυλακών αλλά και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φαίνονται αδύναμες στο να ανταπεξέλθουν πλήρως στις σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου όπου πριν μερικές μέρες ένα δουλεμπορικό ιστιοφόρο προσέκρουσε σε βράχια με αποτέλεσμα οι 93 επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα, δυστυχώς 3 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα στην περιοχή της Ιταλίας με διαφορά μιας ημέρας, ένα σκάφος με 800 μετανάστες προσέκρουσε σε πορτογαλικό πλοίο, σύμφωνα με εκπροσώπους της HCR 800 άνθρωποι είναι νεκροί από το ναυάγιο αυτό στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Μερικές εβδομάδες πριν και πάλι στον Ελλαδικό χώρο είχαμε την καταδίωξη δύο Ουκρανών δουλεμπόρων στα ανοιχτά της Τήνου. Λίγες μέρες μετά έχουμε τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών ανατολικά των ακτών της Σύμης, οι μετανάστες εντοπίστηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, 7 εξ αυτών ήταν νεκροί. Η τραγωδία στη μεσογειακή λεκάνη δεν έχει τέλος η ιστορία επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά, αυτή τη φορά στις κρητικές ακτές. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Γαύδου, όπου παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν στην περιοχή οδηγούμενοι από 6 διακινητές αιγυπτιακής καταγωγής.

Τα πρόσφατα αυτά περιστατικά είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μεσόγειο.

Η διεθνής κοινότητα πώς απαντά στην κρίση αυτή; Σχεδόν δύο χρόνια πριν ο ΟΗΕ μιλά για μια επερχόμενη προσφυγική κρίση στα επόμενα είκοσι χρόνια χαρακτηρίζοντας την μάλιστα και ως τη χειρότερη. Λίγα χρόνια μετά επιβεβαιώνεται. Ο Franҫois Crépeau, Eιδικός Eισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών προτρέπει τις δυτικές χώρες να υιοθετήσουν ένα παγκόσμιο ανθρωπιστικό σχέδιο για την επανεγκατάσταση των προσφύγων αλλά και για τη ρύθμιση της μεταναστευτικής κινητικότητας. Επίσης υπογραμμίζει ότι η αδράνεια απέναντι στο φαινόμενο αυτό δημιουργεία μια αγορά πρόσφoρη για το λαθρεμπόριο ανθρώπων. Ο κύριος Crepeau μιλά για τη μεγαλύτερη καταστροφή στον ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο κατά την μεταπολέμική περίοδο. Επιπλέον η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν άμεση, κατακρίνοντας το σχέδιο των 10 σημείων που διαμορφώθηκε για την έκτακτη Διάσκεψης Κορυφής της περασμένης Πέμπτης ως ανεπαρκές. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ένα Σχέδιο Δράσης με σκοπό να παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα.

Φτάνοντας όμως στην έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής της περασμένης Πέμπτης συνειδητοποιούμε ότι η σύγκλιση της ήταν κατά κύριο λόγο προϊόν ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και όχι προϊόν της κοινής βούλησης των ευρωπαίων ηγετών να δώσουν ένα τέλος στην τραγωδία που διεξάγεται καθημερινά στη Μεσόγειο. Το σχέδιο των δέκα σημείων φαίνεται ανεπαρκές . Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του προϋπολογισμού της ευρωπαϊκής θαλάσσιας επιχείρησης και διάσωσης ‘’Τρίτων’’ και η αύξηση των μεσών που διατίθενται στην FRONTEX για δράση στη Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε μια σαφής απόφαση σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης των προσφύγων παραπέμποντας το θέμα αυτό σε μεταγενέστερο χρόνο αντικατοπτρίζει την απουσία της κοινής βούλησης των ευρωπαίων ηγετών στο να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Φωνές όπως εκείνες που ακούγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζουν πως η ‘’Μεσόγειος είναι το μαλακό, υδάτινο υπογάστριο της Ευρώπης’’, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας για μια ‘’δραματική κατάσταση’’ ή της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, η οποία υπογραμμίζει την ‘’ανάγκη για ενίσχυση των επιχειρήσεων Τρίτων και Ποσειδών’’, του Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας που μιλά για μια ‘’Ευρώπη που πρέπει να απαντήσει ενωμένη σύμφωνα με τις βασικές τις αξίες’’, φωνές που εμπνέουν στην κοινή γνώμη ασφάλεια και πως πλέον η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Δυστυχώς όμως τα μεγαλόπνοα αυτά λόγια δεν φαίνεται να έγιναν πράξη μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το λυπηρό της υπόθεσης είναι πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να έχουν τον ρόλο του θεατή ενώ οι χώρες της ‘’πρώτης γραμμής μεταφέρουν τα βάρη’’. ‘’Βάρη’’ τα οποία δεν είναι υπεύθυνες να σηκώσουν μόνο οι χώρες ‘’πρώτης γραμμής’’, δηλαδή τα μεσογειακά κράτη- μέλη της Ε.Ε. αλλά όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού συνασπισμού. Σε μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν ο Αλτιέρο Σπινέλλι και ο Ερνέστο Ρόσσι, μια Ευρώπη αλληλεγγύης η τραγωδία που πραγματοποιείται στο μεσογειακό χώρο δεν είναι μια υπόθεση ούτε ελληνική ούτε ιταλική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση