Διεθνή 08/04/2015

Βαλκάνια ΙΙ

Η βαλκανιοποίηση θα συνεχιστεί πιθανότατα στο μέλλον. Θα συνεχιστεί αυτή τη φορά στο έδαφος άλλων κρατών κυρίως στην Ελλάδα.
Τα Βαλκάνια δεν ανήκουν στη Δυτική Ευρώπη. Τα Βαλκάνια δεν ανήκουν ούτε στην Ανατολική Ευρώπη. Τα Βαλκάνια ανήκουν στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική αρχή, η οποία ταιριάζει στην έναρξη της προσπάθειας για τη σύσταση μιας ανεξάρτητης πολιτικής οντότητας, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στα Βαλκάνια να αναπτυχθούν οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά και να δημιουργήσουν μια υπολογίσιμη και δυνατή Ομοσπονδία, βασισμένη στο σεβασμό των εθνοτήτων μεταξύ τους, στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην ειρήνη εσωτερική και εξωτερική. Η δημιουργία της Βαλκανικής Ομοσπονδίας δεν είναι πλέον ούτε όραμα, ούτε ουτοπία, ούτε όνειρο. Είναι ανάγκη. Είναι μια ανάγκη, η οποία υπαγορεύεται από τα ιστορικά δεδομένα. Είναι παρότρυνση και προτροπή της λογικής. Η δημιουργία της Βαλκανικής Ομοσπονδίας δεν πρόκειται πλέον όμως να στηριχθεί σε πεπαλαιωμένες ιδεολογίες αλλά στη κοινή χρεία για να ξεπεράσουμε και τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μας προβλήματα και να μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε μια και καλή απ’τον έλεγχο των κρατών της Δυτικής Ευρώπης.

Μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έγινε φανερό πως ο υπαρκτός σοσιαλισμός οδεύει προς το τέλος του. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αλλαγή του status quo. Ήταν πραγματικά η αρχή μιας νέας εποχής. Το τέλος του ψυχρού πολέμου και η έναρξη μιας νέας ιστορικής πραγματικότητας. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές και είναι φανερό πως αν το NATO δεν επενέβαινε στη Γιουγκοσλαβία τώρα η χώρα θα έμενε ενωμένη. Φυσικά τα αίτια του γιουγκοσλαβικού πολέμου είναι περίπλοκα αλλά το κύριο αίτια είναι η αλλαγή του παγκόσμιου γεωπολιτικού status quo και η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες αποφασίσανε ότι ήρθε ώρα για αλλαγή του χάρτη στα Βαλκάνια. Ο γιουγκοσλαβικός πόλεμος ήταν περίπλοκος και αιματηρός, ο πιο αιματηρός, που ξέσπασε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο εθνικισμός έπαιξε καταστροφικό ρόλο, όχι μόνο ο εθνικισμός των Κροατών και των Βοσνίων αλλά και των Σέρβων, ήταν αναμενόμενο άλλωστε η πτώση του διεθνιστικού σοσιαλισμού να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εθνικιστικών αισθημάτων των λαών. Αυτή τη στιγμή μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μπορούμε να μιλάμε για πραγματική βαλκανιοποίηση. Στη θέση της Γιουγκοσλαβίας υπάρχουν επτά διαφορετικά κράτη. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Κόσοβο, η Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Σλοβενία.

Η βαλκανιοποίηση θα συνεχιστεί πιθανότατα στο μέλλον. Θα συνεχιστεί αυτή τη φορά στο έδαφος άλλων κρατών κυρίως στην Ελλάδα. Η Ελλάδα γεωπολιτικά είναι μια προβληματική περιοχή και η σημερινή οικονομική κρίση σηματοδοτεί τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα προκύψουν στο μέλλον. Είναι φανερό πως η Τουρκία όσο περνάνε τα χρόνια απλώνει την επιρροή της, πολιτιστικά (μέσω των σίριαλ, τα οποία τα Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο) αλλά και οικονομικά. Η Τουρκία επεκτείνεται και διαμορφώνεται ως μια πρωτεύουσα δύναμη στο παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι. Η Ελλάδα απέτυχε να παίξει αυτό το ρόλο λόγω της υποταγής της στην ευρύτερη Αυτοκρατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι και αλλιώς πρακτικά αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή. Και τι σημαίνει κατοχή ; Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος για να υπάρξει κατοχή. Η Ελλάδα διοικείται οικονομικά όχι από τους Έλληνες αλλά από τους ξένους, είτε αυτοί λέγονται τρόϊκα, είτε Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα, σημασία έχει η ουσία του πράγματος. Το επόμενο στάδιο είναι η βαλκανιοποίηση της Ελλάδας με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών τύπου Κοσόβου, της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Οι αλλαγές πιθανότατα θα αγγίξουν και τη Βουλγαρία, μια χώρα στην οποία ο πληθυσμός της όλο και μειώνεται απ’ τη συνεχή οικονομική και κοινωνική κρίση. Τα Βαλκάνια βράζουν καθώς εμείς κοιμόμαστε όρθιοι.

Η λύση είναι προφανής. Ζητούμε την ενοποίηση των Βαλκανίων με στόχο την επιβίωσή μας ως έθνη και ως ξεχωριστή κουλτούρα ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και στον δυτικό κόσμο. Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να βοηθήσουν μια τέτοια προσπάθεια, όχι μόνο για το γεγονός ότι είναι αντίθετοι παραδοσιακά στη δυνατότητα ενός τόσο μεγάλου και ανταγωνιστικού κράτους αλλά διότι είναι ανίκανοι να βοηθήσουν με τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους, τα κινήματα του Καυκάσου, τη Τσετσενία αλλά και μια νέα ενδεχόμενη κρίση κατά τη διάρκεια της διαδοχής Πούτιν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος εχθρός, κυρίως η κεντρική δύναμη Γερμανία, η οποία θα έχανε απ’ την ενοποίηση μιας γεωγραφικής περιοχής, την οποία ελέγχει τόσο αποτελεσματικά. Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπως και τη δυσκολία να ενοποιηθεί πλήρως. Αντί όμως να γελάμε εμείς με τη δήθεν Ευρωπαϊκή Ένωση, μας φαίνεται ουτοπία η δυνατότητα μιας πραγματικής Βαλκανικής Ένωσης σε βάσης πολιτιστικές, οικονομικές και καθαρά συμφέρουσες.

Μπορεί βέβαια να έχουμε αυτό το όραμα αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και το τι θα γίνει αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι όπως είναι. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για την προσάρτηση των δυτικών Βαλκανικών κρατών, τα οποία είναι και πιο εύκολο να ενωθούν με την Ευρώπη αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δυσκολίες σε μια τέτοια πράξη. Για τη Τουρκία δεν θα είναι δύσκολο να δημιουργήσει ένα θέμα στη Θράκη – και στην Ελληνική αλλά και στη Βουλγαρική – με τη δημιουργία ενός νέου κράτους, προτεκτοράτο της Τουρκίας. Ένα νέο Κόσοβο δηλαδή. Το ίδιο θα συμβεί και στη Μακεδονία, αργότερα πάντως και όχι στο επερχόμενο μέλλον. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο κατακερματισμός των Βαλκανίων. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι το τι μας βολεύει εμάς ως Βαλκάνιους. Είναι προφανές πως τα μικρά-κράτη προτεκτοράτα θα είναι κράτη παρίες. Φτωχά κράτη, τα οποία σιγά-σιγά θα διαλυθούν ή θα προσαρτηθούν απ’ τις μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής. Η Θράκη κάποτε θα προσαρτηθεί εξ’ ολοκλήρου στη Τουρκία. Η Αλβανία θα πάρει το Κόσοβο και την Ήπειρο και η Μακεδονία ίσως γίνει πάλι Βουλγαρική. Αλλά όλα αυτά πλέον είναι στη σφαίρα της μελλοντολογίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε κατακερματισμό και σε εξαφάνιση και αυτό θα μας καταστρέψει και οικονομικά και πολιτικά και πολιτιστικά. Γι’ αυτό μόνη λύση είναι η ενοποίηση.

Το επόμενο ερώτημα είναι σε πια βάση μπορεί να γίνει αυτή η ενοποίηση και γι’ αυτό θα απαντήσουμε σε ένα άλλο κείμενο. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή τα κράτη είναι διαλυμένα, έχουν παραδοθεί στη παρακμή και στη διαφθορά. Η βαλκανική ιδεολογία περί κράτους και ελευθερίας των ανθρώπων στα κράτη ήταν από την αρχή προβληματική. Παρόλο που έγιναν αλλαγές κανένα βαλκανικό κράτος δεν μπόρεσε να αποδιώξει το οθωμανικό του παρελθόν, την εσωτερική αναρχία, τη δυσκολία ελέγχου από τη κεντρική κυβέρνηση, το τοπικισμό αλλά και τη προβληματική οικονομία, η οποία στηρίζεται στη δανειοδότηση και στην εξάρτηση από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Αυτά όμως θα αναλυθούν στο επόμενο κείμενο για τα Βαλκάνια.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση