Εμπόριο 09/02/2012

Ποια η αξιοπιστία στις συναλλαγές του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Η σημαντική άνθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν δυστυχώς δεν συνοδεύεται από μια ανάλογη εξέλιξη των ασφαλών συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών-πληρωμών και αν τα άνωθεν δε ληφθούν υπ’ όψιν τότε η αποθάρρυνση των χρηστών θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Γεωργία Πλεύρη , Οικονομολόγος - BSc Univ. of Macedonia

Για αρκετά χρόνια οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν συστήματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης και αναποτελεσματικές πολυ-επίπεδες διαδικασίες για την ολοκλήρωση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών επιχειρηματικών πλάνων τους. Έπειτα όμως η εκρηκτική ανάπτυξη του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης ήρθε να δώσει μια παντελώς διαφορετική τάση στην οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα. Σήμερα η ανάπτυξη, η πρόοδος, ακόμα και η επιβίωση μιας επιχείρησης σε ένα παγκόσμιο και συνεχές μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον στηρίζεται στην χρήση του internet και άλλων τεχνολογιών δικτύου.

Το λεγόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο, το ηλεκτρονικό επιχειρείν και η αναδυόμενη ψηφιακή επιχείρηση υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους (παραγωγή και κατασκευή, μάρκετινγκ και πωλήσεις, ανθρώπινοι πόροι, εξυπηρέτηση πελατών, επικοινωνία με πελάτες- προμηθευτές-εργαζομένους-επιχειρηματικούς εταίρους) με ψηφιακά μέσα.

Η ασφάλεια, ο έλεγχος και η αξιοπιστία αυτών των ψηφιακών μέσων συνδιαλλαγής χρήματος τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα συστήματα των επιχειρήσεων (και των απλών χρηστών) υπονομεύουν τόσο την ακεραιότητα της επιχείρησης όσο και των συναλλασσόμενων της, δηλαδή πολλούς από εμάς. Ο διχασμός που δημιουργείται μεταξύ της εύκολης, εύχρηστης και αυτοματοποιημένης δυνατότητας συναλλαγών και της αίσθησης κινδύνου για καταπάτηση του προσωπικού απορρήτου υπονομεύει τα πλεονεκτήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και τις δυνατότητες των χρηστών του.

Πως μπορεί να προστατευθεί το προσωπικό απόρρητο και η αξιοπιστία των συναλλαγών από τους Χάκερ, τα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού όπως ο Δούρειος Ίππος, οι Ιοί των υπολογιστών (Klez,Sircam, Nimda, Code Red, Slammer,Iloveyou,Melissa) και από διάφορα άλλα πρόσωπα και προγράμματα που υποκλέπτουν δεδομένα και πληροφορίες;

Αν και στο διαδίκτυο δεν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες καταπάτησης του ηλεκτρονικού απορρήτου και οι μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις με διάφορα ειδικά μέτρα και πρότυπα, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους απλούς χρήστες διαδικτύου:
-Οργανισμοί και απλοί χρήστες που στηρίζουν τις δραστηριότητες τους σε ηλεκτρονικά μέσα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους ασφάλειας δεδομένων (data security controls), βιομετρική πιστοποίηση ταυτότητας (biometric authentication), ελέγχους πρόσβασης (access control), συστήματα ανίχνευσης εισβολής (intrusion detection systems), κρυπτογράφηση (encryption), ψηφιακά πιστοποιητικά (digital certificates), υποδομή δημόσιων κλειδιών (public key infrastructure), αντιπυρικές ζώνες (firewalls) και άλλα μέσα δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας συναλλαγών.

-Προγράμματα όπως Antivirus, Personal firewall, Antispam, Antispyware είναι μέτρα ελέγχου προσιτά σε όλους μας.

-Όταν η εκπαίδευση χρηστών για την ασφάλεια είναι ελλιπής θα ήταν ορθολογικό να μην πραγματοποιούν συναλλαγές σε τοποθεσίες ιστού που δεν είναι οικείες ή προτεινόμενες από έμπιστα άτομα. Ή μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με πιο ακίνδυνα μέσα, όπως συναλλαγές με αντικαταβολή, με συστήματα αποθηκευμένης αξίας ( Πλήρης ανωνυμία), με πιστωτική κάρτα (Μερικώς ή ολικώς ανώνυμη συναλλαγή) ή με ηλεκτρονικό χρήμα (Πλήρης ανωνυμία).

- Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα με το οποίο συναλλάσσεστε εφαρμόζει κατάλληλες μεθόδους συναλλαγής ώστε από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η γνησιότητα της ταυτότητας να εξασφαλίζεται με αποδεικτικά μέσα και η γνησιότητα της συναλλαγής. Αυτό πιστοποιείται από το μήνυμα που ζητάει την άδεια του συναλλασσομένου για την αποδοχή και τη συνέχιση διεκπεραίωσης της συναλλαγής.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΟΣΑ στις Σκανδιναβικές χώρες και την Ιαπωνία, απεδείχθη ότι η ασφάλεια και η αβεβαιότητα των χρηστών αναφορικά με την εκτέλεση ηλεκτρονικών αγορών, αποτελούν ίσως τους σημαντικότερους περιοριστικούς λόγους εξάπλωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η σημαντική άνθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν δυστυχώς δεν συνοδεύεται από μια ανάλογη εξέλιξη των ασφαλών συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών-πληρωμών και αν τα άνωθεν δε ληφθούν υπ’ όψιν τότε η αποθάρρυνση των χρηστών θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση