Εμπόριο 20/01/2012

“Προστασία των δημιουργών” η συσκότιση στο διαδίκτυο

Είναι ο ορθολογισμός που πρέπει να διαπρέψει και η παραγωγικότητα που πρέπει να γίνει τρόπος μέτρησης της ανθρώπινης εξελικτικής διαδρομής, ώστε η κατακλείδα σε κάθε συζήτηση ενεργών πολιτών να βρίσκει ένα κείμενο προτάσεων και ιδεών πίσω της. Ελεύθερα.

Το πιο εκσυγχρονιστικό και πηγαία εξελίξιμο εργαλείο του 21ου αιώνα, το διαδίκτυο, κινδυνεύει κατά τη διάρκεια του 2012 να χάσει την ελευθερία του και να κομφορμιστεί εννόμως. Η προτεινόμενη νομοθεσία, που κατεβαίνει σε ψήφιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντά τις ελευθερίες που προσέφερε ο κυβερνοχώρος και τις περιορίζει στο βωμό της μη καταστρατήγησης των πνευματικών ιδιοκτησιών. Και όσο αρχικά ορθό παρουσιάζεται το εγχείρημα που οι διατάξεις Stop Online Piracy Act (SOPA) και Protect IP Act (PIPA) προσπαθούν να οριοθετήσουν, τόσο μία άλλη παράλληλη πραγματικότητα δημιουργείται για όλους όσους ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, εργαζόμαστε ή εκπαιδευόμαστε μέσω του διαδικτύου. 

Μια ενδεχόμενη υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη της πειρατείας στο διαδίκτυο και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για τις ανοιχτές διαδικτυακές κοινότητες, την ελεύθερη πολύπλευρη γνώση, την ελεύθερη έκφραση, τη δημιουργικότητα, την οικονομία χωρίς περιορισμούς και τη δωρεάν διάθεση υλικού προς εκπαίδευση, επιμόρφωση και ψυχαγωγία των μη προνομιούχων και των μικρομεσαίων. 

Μέσω ελέγχων, πολλοί δημιουργοί καινοτόμων ιδεών, όπως η Wikipedia, αλλά και πολλοί καθημερινοί χομπίστες δημιουργοί μπλογκ και φόρουμ θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν το περιεχόμενο αλλά και τη φύση των προσφερόμενων από αυτούς αγαθών, με σκοπό να γλυτώσουν τον αποκλεισμό των ιστοσελίδων τους. Ο αποκλεισμός που θα προέρχεται με βάση τις άνωθεν ασαφείς ακόμη διατάξεις του νόμου, θα εφαρμόζεται ad hoc στις εταιρίες-παρόχους και σε μηχανές αναζήτησης, οι οποίες και θα αποκλείουν de iure όσες ιστοσελίδες φαινομενικά παραβιάζουν δόλια ή άδολα, κερδοσκοπικά ή μη, τους νόμους περί πειρατείας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως γίνεται κατανοητό και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα αποκτήσουν προβληματική λειτουργία λόγω των παράνομων συνδέσμων που εν πολύς θα πρέπει να αποκλείουν από τις αναρτήσεις των προφίλ.

Δεδομένης της άνωθεν περιγραφόμενης κατάστασης, πιστεύουμε πως οι εν λόγω διατάξεις μειώνουν τη ροπή προς την επιχειρηματικότητα και αυξάνουν την ανησυχία για την ελευθερία της διακίνησης ιδεών και γνώσης.

Το θέμα αφορά όλους μας και ειδικότερα τους νέους, που όντας μορφωμένοι πλέον αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά παράλληλα δε κάνουν βήμα πίσω από το δικαίωμα για ελεύθερη πολύπλευρη πληροφόρηση, την επικοινωνία και τη διαδικτυακή διαβούλευση, την πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων στα έργα τέχνης, εκπαίδευσης, ή διασκέδασης.

-Μάλιστα πρόταση θα αποτελούσε η αναγνώριση ως ανθρώπινο δικαίωμα, μεταξύ άλλων και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε χωρίς παράθυρα, όσες χώρες υιοθετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να παρέχουν τη δυνατότητα της μη λογοκρισίας όσων ο άνθρωπος επιθυμεί να οράται ή να μελετά.

-Δυστυχώς, είναι αδύνατη, λόγω του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, η εκδοχή περί καμίας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας διότι ως εφαρμογή θα οδηγήσει σε ανεργία ή αεργία πολλούς δημιουργούς που βιοπορίζονται τοιουτοτρόπως. Λογικό λοιπόν πως ο δημιουργός/ ερμηνευτής πρέπει να έχει δικαίωμα σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία του, τον τρόπο διάθεσης και επεξεργασίας της και αυτό να διασφαλίζεται έννομα.

-Παράλληλα όμως ο χρόνος προστασίας των έργων που σήμερα αγγίζει μέχρι και τα 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού, σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά τη σημερινή ταχύτητα εξέλιξης των πραγμάτων. Η μείωση λοιπόν του χρόνου αυτού, με βάση τη σημερινή ταχύτητα εξάπλωσης του έργου και της ταυτόχρονης συνεχούς ροής των γεγονότων, θα μπορούσε να οριοθετηθεί εκ νέου στα 25 ως 30 χρόνια με σταδιακή ανά πενταετία μείωση των χρηματικών απαιτήσεων του δημιουργού προς το έργο του. Σκοπός είναι τα έργα των ανθρώπων να μένουν στους ανθρώπους, να αναπαράγονται, να επεξεργάζονται και να βελτιώνονται, με μια νομοθεσία που δε θα πλασάρεται στριφνά σα τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τέχνης και της επιχειρηματικότητας.

-Καλή πρόταση θα αποτελούσε να υποστηριχθεί η οικειοθελής συμμετοχή των δημιουργών στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, έτσι ώστε να διασφαλίσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά τους έναντι της σχετικής βιομηχανίας, αλλά και έναντι των παραβιάσεων της πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες. Θα μπορούσαν όμως παράλληλα να λαμβάνουν κίνητρα και οικονομικές αναγνωρίσεις εάν χορηγούν άδειες για ελεύθερη χρήση του δημιουργήματός τους ή να προσφέρουν δωρεάν μέρη (δείγματα) της δημιουργίας τους στα χαμηλά της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

-Σε αυτό τον πολιτικό-κοινωνικό συμβιβασμό μεταξύ χρηστών, δημιουργών και κρατικής προσφοράς θα πρέπει οι σχολές και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να πάρουν θέση όχι έγγραφα πια, αλλά εμπράγματα. Τα πανεπιστήμια μπορούν το υλικό που δημιουργείται σε αυτά, ή αγοράζεται από αυτά, να το διαθέτουν δωρεάν και να βραβεύουν εγνωσμένους δημιουργούς που διέθεσαν τα έργα τους σε ελεύθερη χρήση τιμής ένεκεν.

-Εφόσον οι όροι της ορθής χρήσης αποσαφηνισθούν τότε οι κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες μέσω διαδικτύου νέες οργανώσεις να λάβουν θέση αρωγού στην προσπάθεια, αποφεύγοντας όμως τις γνωστές σε αυτόν τον τόπο συνδικαλιστικές κορόνες ή σπέκουλες.

Είναι ο ορθολογισμός που πρέπει να διαπρέψει και η παραγωγικότητα που πρέπει να γίνει τρόπος μέτρησης της ανθρώπινης εξελικτικής διαδρομής, ώστε η κατακλείδα σε κάθε συζήτηση ενεργών πολιτών να βρίσκει ένα κείμενο προτάσεων και ιδεών πίσω της. Ελεύθερα.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση