Η άλλη αλήθεια για την επιχείρηση χρυσού της Θράκης

Αλντάλης Νάελ , Οικονομολόγος

Λίγα λόγια για την επένδυση

Εταιρία: Eldorado Gold

Επένδυση: 150.000.000 ευρώ

Θέσεις Εργασίας: 200

Ταχύτητα: Fast Fast Trαck

Διάρκεια: 10 έτη

Μεταλλευτικά Αποθέματα: 9.378 εκ. τόνοι οξειδωμένου μεταλλεύματος με περιεχόμενο 3,2 γρ. Χρυσού και 3,75 γρ. Άργυρου

Προβλεπόμενα Έσοδα: 1.200.000.000 ευρώ

Άμεση Φορολογία: 260.000.000 ευρώ

Κόστος Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων: Ανυπολόγιστο

Η Άλλη Όψη του Δράματος

Έργο : Το Φράγμα Ιασίου Ροδόπης

Εταιρία: Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ

Προυπολογισμός: 24.064.564 ευρώ

Ταχύτητα: Slow Slow Motion

Έναρξη: 1999 Προγρμματισμένη

Αποπεράτωση: 2005

Έναρξη Λειτουργίας: Π Ο Τ Ε

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ποσόν των 17,5 εκ Ευρώ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. έχει ολοκληρωθεί από το 2009 τη χρονιά που η κατασκευαστική εταιρία έχει εγκαταλείψει το έργο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και επανερχόταν κάθε φορά που εισέρεε κάποιο ποσό από την κρατική χρηματοδότησης μέσω της περιφέρειας Α.Μ.Θ. Η αποπεράτωση του έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εδώ και 3 χρόνια και το μόνο που έχει μείνει για να λειτουργήσει το φράγμα είναι η τοποθέτηση δύο γιγάντιων φίλτρων στη βάση του φράγματος κόστους 2,5 εκ Ευρώ, ποσό το οποίο πριν από μερικούς μήνες ενέκρινε την εκταμίευση του το Περιφερειακό Συμβούλιο με καθυστέρηση μερικών ετών, παρά ταύτα το έργο δεν έχει λειτουγήσει ακόμα. Το φράγμα αφού λειτουργήσει, σε 2 με 3 χρόνια θα δημιουργήσει μια λίμνη έκτασης 2500 στρεμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται σε εμπορική και τουριστική ανάπτυξη. Επίσης το έργο θα έχει τη δυνατότητα άρδευσης ακαθάριστης συνολικής έκτασης 31000-62000 στρεμμάτων ξηρικών αγρών με μηδενικό κόστος αφού η άρδευση θα γίνεται με φυσική ροή και θα καλύψει τους οικισμούς Αρσακείου, Εβρενού, Ιασίου, Λυκείου, Τσιφλικιού, Αρριανών κτλπ.

Συνεπώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς μεταφράζονται τα παραπάνω σε θέσεις εργασίας και αναβάθμιση συνολικά του βιοτικού επιπέδου ολόκληρης των κατοίκων της περιοχής που περιλαμβάνει και την περιοχή του Περάματος Έβρου στο οποίο διαδραματίζεται το άλλο δράμα πού αναφέραμε παραπάνω. Καθίσταται κατανοητό ότι οι δύο παραπάνω επενδύσεις συσχετίζονται με ένα περίεργο τρόπο θα λέγαμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Από την έρευνα που κάναμε και τις συζητήσεις που είχαμε με κατοίκους της περιοχής διαπιστώσαμε ότι κάποιες τοπικές (κακές γλώσσες) είχαν λανσάρει την ιδέα ότι το φράγμα του Ιασίου δημιουργήθηκε για εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε νερό την Επιχείρηση του Χρυσού, και έτσι όχι μόνο αδιαφορούσαν για το φράγμα αλλά μας αντιμετωπίζαν με περίσσια καχυποψία ενώ προσπαθούσαμε μάταια να τους εξηγήσουμε ‘μερικές φορές και με βοήθεια διερμηνέα ΕλληνοΤούρκικων ότι το έργο αυτό προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για γεωργική χρήση.

Είναι γεγονός ότι διατήρηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εγκλωβισμένη μέσα στην φτώχεια, την ανέχεια και την παραπληροφόρηση, γεννά έντονα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα από την συντήρηση αυτού του καθεστώτος όπως :

  • Ποιόν εξυπηρετεί η έλλειψη ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού εργαλείου που αφορά στην επίμαχη περιοχή;
  • Ποια χέρια φροντίζουν συστηματικά για την διατήρηση της παραπάνω κατάστασης;
  • Γιατί οι πρωτεργάτες του αγώνα κατά των επιχειρήσεων χρυσού εθελοτυφλούν απέναντι στην απαξίωση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου και απέναντι στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης της τοπικής κοινωνίας;
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση