Sound of Town 18/06/2015

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι

Το πρόβλημα είναι πώς γίναμε όλοι μας ευφυείς.
Έχω γνωρίσει στην ζωή μου πολλούς ευφυείς αλλά και πολλούς ανόητους ανθρώπους. Πάντοτε μου ήτανε δύσκολο να τους ξεχωρίσω καθώς τις περισσότερες φορές η γνώση του ενός υποχωρούσε μπροστά στον αυθορμητισμό του άλλου και το αντίστροφο.

Η αλήθεια είναι ότι ο ευφυής και ανοιχτόμυαλος μπορεί πολύ εύκολα να με κερδίσει με τις γνώσεις και τα επιχειρήματα του από την άλλη όμως ο ερασιτέχνης,ανόητος για κάποιους φιλόσοφος, μπορεί πολύ καλύτερα να καταλάβει την σκέψη μου από ότι ένας ευφυής επαγγελματίας.

Οι επαγγελματίες συνήθως έχουνε την δική τους ατζέντα με προκατασκευασμένες ιδέες και ορθολογικά στερεότυπα, που για να μπορέσουν όμως να ξεκινήσουν να την παρουσιάζουν πρέπει πάντοτε  ένας ανόητος να τους δώσει το πρώτο ερέθισμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αυτοπαγίδευση στις διανοητικές τους μεροληψίες και την τάση να λένε στους ανθρώπους εκείνο που θέλουνε να ακούσουν.Με ύφος συχνά αποκρουστικό και καταγγελτικό προσπαθούν να σε πείσουν ότι σου έχουν πει περισσότερα από όσα ήθελες να ακούσεις κάνοντας σε να νιώθεις ένοχος για την έλλειψη γνώσης σου, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν πεί τίποτε διαφορετικό από όσα ήδη γνωρίζεις.

Ο ανόητος από την άλλη είναι η μηχανή εκείνη άλεσης της πρώτης γνώσης, με τον αυθορμητισμό της στιγμής την ακεραιότητα του πρώτου μηνύματος, την αισθητική της απόλαυσης και την έλλειψη στερεοτύπων. Είναι το βασικό σκεύος μαγειρέματος και σερβιρίσματος της γνώσης των επαγγελματιών.

Διαβάζουν, σκέφτονται και απαντούν γρήγορα, ρουφάνε την γνώση σαν σφουγγάρι, συμπιέζοντας τις ιδεες που εκφράζονται επιστημονικά σε ένα απλουστευμένο πλαίσιο τυποποίησης με βάση την εμπειρία, την ουσία και την καθημερινότητα . Είναι εκείνοι οι χρήσιμοι ηλίθιοι που πρέπει να οδηγήσουν το κακοφτιάγμενο και κακοσχεδιασμένο όχημα σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο δρόμο χωρίς χάρτη, ταμπέλες και τερματισμό . Μόνο με βάση την εμπειρία των προηγούμενων οδηγών και τις συμβουλές των ειδικών που στην πραγματικότητα δεν έχουνε πιάσει ποτέ τους τιμόνι.

Είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις έναν δρόμο από το να βαδίζεις πάνω στον δρόμο.Ο δρόμος αλλάζει κάθε φορά που κοιτάζεις πίσω σου. Όσες διαδρομές επί χάρτου  και αν κάνει ο ευφυής για να βρει την λύση, στο τέλος θα ακολουθήσει και εκείνος το μονοπάτι που χάραξε με το βάδισμα του, κάποιος χρήσιμος ηλίθιος.

Η Ιστορία πάντοτε εκείνους έκανε ήρωες τους τρελούς και αφελής ανοητους. Πάντα εκείνοι ήτανε πού διηγήθηκαν και διέσωσαν τα σκονισμένα βαριά βιβλία των σοφών.

Δύσκολα μπορείς να πείσεις έναν ευφυή να αλλάξει άποψη, ακόμα και αν γνωρίζει και ο ίδιος πως είναι λάθος. Πολύ εύκολα όμως ένας χρήσιμος ανόητος ή ένας ηλίθιος θα δεχτεί το λάθος του,θα ακούσει και θα προσπαθήσει να το διορθώσει.Το πρόβλημα είναι πώς γίναμε όλοι μας ευφυείς. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να εμπιστευτούμε το τιμόνι στους χρήσιμους ηλιθίους....Τουλάχιστον αυτοί θα στρίψουν το τιμόνι πρίν τα βράχια απλά κ μόνο από ένστικτο. Δεν θα επιμένουν πως δεν υπάρχουν βράχια

Χορτάσαμε ευφυείς. Χρειαζόμαστε ηλίθιους!
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση