Sound of Town 21/05/2015

Τέρμα το διάλειμμα

Χωρίς να το καταλάβω πήρα το μεγαλύτερο μαθήμα της ζωής μου.Σημασια δεν έχει τι ξέρεις,αλλά πόσα στα αλήθεια θες να μάθεις.
Πρίν από μερικά χρόνια επισκέφτηκα ένα μικρό χωριό κοντά στην θάλασσα, κάτω από τους πρόποδες του Ολύμπου. Ένα μικρό χωριουδάκι με σπάνια αρχιτεκτονική και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, βγαλμένα από άλλη εποχή, τότε που οι άνθρωποι μέσα από τις παρέες φτιαχνανε ιστορία.

Περπάτησα μέχρι την παραλία χαζεύοντας την μαγευτική ηρεμία και την γαλήνη της θάλασσας. Κάπου δίπλα μου μια παράξενη μορφή ενός μαυροφορεμενου άνδρα με μακριά μαλλιά, μούσι και κομμένο τζιν , βγαλμένος θαρρείς από την εποχη των χιπις, ψαρεύει και πότε πότε πιάνει την κιθάρα του και τραγουδά με μια ιδιαίτερα ζέστη φωνή.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση το στυλ του μιας και δεν ταίριαζε με το όλο πλάνο της περιοχής. Σαν μία ασπρόμαυρη φωτογραφία που ξαφνικά κάπου στο βάθος ξεπροβάλει η κυρία με το κίτρινο καπέλο και αναγκαστικά θέλοντας και μη το βλέμμα σου κολλάει επάνω της.Πριν προλάβω να ολοκληρώσω την σκέψη μου ένα τσούρμο παιδικές φωνές άρχισε να τρέχει με χαρά προς τα επάνω του,αγκαλιαζοντας τον και ζητώντας του να τους τραγουδήσει.

Εκείνος έβγαλε από την θήκη της ξανά την κιθάρα του και τα παιδιά σαν μαγεμένα καθότανε με τις ώρες και απολάμβαναν τις μουσικές και τις ιστορίες του. Πήγα κοντά του και γεμάτος απορία κάθισα δίπλα του . Με ρώτησε κατευθείαν αν θα ήθελα να παρακολουθησω το μάθημα.
Απόρησα και δεν σας κρύβω πως φοβήθηκα, ήμουν σχεδόν σίγουρος πως επρόκειτο για κάποιον γραφικό τύπο που περνάει την ώρα του χαζεύοντας και αναλύοντας τα κύματα χωρίς κανέναν λόγο και αιτία . Εφυγα βιαστικά και γεμάτος θυμό,ψάχνοντας κάποιον αρμόδιο να ρωτήσω τι ακριβώς συνέβη και πως επιτρέπουν στα παιδιά να πλησιάζουν έναν γραφικό τύπο. Σταμάτησα στο μοναδικό καφενείο του χωριού και για καλή μου τύχη έπεσα επάνω στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. Αφού λοιπόν γεμάτος αγωνία του διηγήθηκα όλη την ιστορία, εκείνος σήκωσε το τηλέφωνο του,σχημάτισε τον αριθμό και αφού με καθησύχασε παρήγγειλε άλλο ένα ούζο.Τα βλέμματα όλων ένιωθα να με παρατηρούν χαμογελώντας μέχρι που ξαφνικά το καφενείο γέμισε κόσμο,φωνές παιδιών και γονέων που ήρθανε να μου διηγηθούν την ιστορία τους.

Ο γραφικός για μένα τύπος,για αυτούς ήτανε ένα ίνδαλμα. Για τα παιδιά ένας μικρός θεός και για τους γονείς,απλά ο καλύτερος δάσκαλος δημοτικού που έχει περάσει ποτέ από την περιοχή τους.

Ο Σωτήρης έκατσε μαζί μας και μου εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο διδασκαλίας του.Καθημερινά μαθαίνει στα παιδιά να γίνονται ένα με την φύση.Κανει το μάθημα του στην εξοχή,τους μαθαίνει τις ονομασίες των φυτών και των ζώων.Τους μαθαίνει να καλλιεργούν την γη,να παρακολουθουν τον ήχο των πουλιών και να προσπαθούν να τον μιμηθούν με αυτοσχέδια όργανα που κατασκευαζουν τα ίδια από υλικά που βρίσκουν στον τόπο τους.Τους διδάσκει την ιστορία της περιοχής τους και την αρχιτεκτονική του τόπου τους.Μονοι τους φτιάξανε στο προαύλιο του σχολείου τους έναν υπέροχο λαχανόκηπο. Κάθε Κυριακή καθαρίζουν την παραλία και φυτεύουν δέντρα,κάθε Παρασκευή αντί μαθήματος παρακολουθουνε την καθημερινότητα ενός εργαζόμενου του χωριού τους. Από τον φούρνο ως το αμπέλι,τον κτηνοτροφο,τον ταχυδρόμο,ακόμα και τον δήμαρχο,μιας και συμμετείχαν ως μέλη σε συζήτηση ενός δημοτικού συμβουλίου.

Ο Σωτήρης είναι ο δάσκαλος τους και δεν θα τον άλλαζαν για όλους τους δασκάλους του κόσμου. Τόλμησε όσα εμείς φοβόμαστε να σκεφτούμε . Σκέφτομαι πόσο διαφορετικός θα ήτανε ο δικός μου κόσμος αν είχα έναν δάσκαλο σαν εκείνον . Ήθελα ξαφνικά να ξαναγινω για λίγο παιδί, μα πάνω από όλα ήθελα να ζητήσω μια συγνώμη σε εκείνον για την πρώτη μου σκέψη όταν τον είδα.Δεν τόλμησα να του πω τίποτα, του έσφιξα το χέρι και χαμογέλασα.

Χωρίς να το καταλάβω πήρα το μεγαλύτερο μαθήμα της ζωής μου.Σημασια δεν έχει τι ξέρεις,αλλά πόσα στα αλήθεια θες να μάθεις.

Αφιερωμένο στον Σ.Δ

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση