Κοινωνία 14/01/2016

Οι κίονες που γέρνουν

Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν ανήκουν στους Αρχαιοφύλακες αλλά στους Έλληνες πολίτες και εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η απεργία των Αρχαιοφυλάκων τις προηγούμενες ημέρες κατέστησε αδύνατη την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους σε όποιον επισκέπτη επιχείρησε να εισέλθει σε αυτούς.  Ο κάτοικος της περιοχής που επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί την αργία για μια πνευματική αναζήτηση ή ο επισκέπτης από άλλη χώρα που προγραμμάτιζε μήνες το ταξίδι και το περιεχόμενο του έπεσαν θύματα της ίδιας βραχυπρόθεσμης, απρόβλεπτης αλλά επαναλαμβανόμενης κατάστασης  που τους στέρησε αυτή τη δυνατότητα.

Ας παραθέσουμε λοιπόν τα αυτονόητα:

Πρώτον, η απεργία είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου προκειμένου να υπερασπιστεί τα εργασιακά του δικαιώματα ή να διεκδικήσει νέα.

Δεύτερον, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν ανήκουν στους Αρχαιοφύλακες αλλά στους Έλληνες πολίτες και εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τρίτον, ο τουρισμός αποτελεί τουλάχιστον το 10% του ΑΕΠ και με τις σχετιζόμενες υπηρεσίες ανέρχεται στο 20%.  Αυτό το προϊόν, το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προστατεύσει.  Δεν μας έχουν μείνει και πολλά αντικείμενα προσόδου άλλωστε ως χώρα.

Εφόσον η εικόνα είναι αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας και χτίζεται αργά, σταθερά και μεθοδικά οφείλουμε να κάνουμε οτιδήποτε να την διατηρούμε αλώβητη. Το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί άμεσο χτύπημα σε αυτή την εικόνα και στις παρελκόμενες υπηρεσίες, με απώλειες που η αποτίμησή τους εκτείνεται στις προσεχείς τουριστικές περιόδους.

Καθώς λοιπόν κορυφαίο μέλημα του Υπουργείο Πολιτισμού είναι, όχι η παθητική παρατήρηση των τεκταινόμενων, αλλά η με κάθε νόμιμο μέσο προστασία του προϊόντος που διαχειρίζεται θα μπορούσε να είχε συνάψει σύμβαση με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης οι οποίες θα ενεργοποιούταν σε περίπτωση απεργίας των μόνιμων Αρχαιοφυλάκων. Οι ιδιωτικές εταιρίες θα εποπτεύονται κατά τις ημέρες που αναλαμβάνουν τη φύλαξη από υψηλόβαθμα στελέχη των τοπικών εφορειών προκειμένου να είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν με τη δεοντολογία και τους κανόνες που η σύμβαση προβλέπει.

Επειδή βεβαίως είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθούν έτσι οι εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια θα μπορούσε να περιορισθεί η αναπλήρωση των καθηκόντων των απεργών στους χώρους αυτούς που προσελκύουν το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα και έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία και στην εικόνα της χώρας.  Ενδεικτικά, οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι Κνωσός, Φαιστός,  Πύλος, Μυστράς, Μυκήνες, Ολυμπία, Δελφοί, Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Δωδώνη, Δίον, Πέλλα, Βεργίνα, Ασκληπιείο, Ακρωτήρι και κάποιοι ακόμη που θα αποφασίσει το Υπουργείο ότι είναι συμφέρον να καλύπτονται πάντα.

Θεωρώ ότι η έλλειψη τέτοιας ή παρόμοιας πρόβλεψης  αποτελεί από μόνη της κακοδιαχείριση δημόσιας περιουσίας.  

Αν θέλουμε λοιπόν να περιφρουρήσουμε, τόσο τον οικονομικό κύκλο εργασιών του αρχαιολογικού τουρισμού όσο και το δικαίωμα κάθε πολίτη στην πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους, οφείλουμε να σκεφτούμε πλέον εκτός συμβατικού πλαισίου.  

Δεν έχει σημασία αν αυτό δεν αποτελεί μια καθημερινή ανάγκη αλλά περιστασιακή αναζήτηση όταν το διάλλειμα από τον μόχθο και τις υποχρεώσεις το επιτρέπει. Αυτό πρέπει όχι μόνο να προστατεύεται αλλά και να ενθαρρύνεται. Σημασία έχει το κράτος να περιφρουρήσει την κανονικότητα στον προγραμματισμό του πολίτη.  Το δικαίωμα στην κανονικότητα είναι η μεγάλη εικόνα που συχνά παραβλέπουμε προς χάριν επαγγελματικών ομάδων που διαθέτουν ευαίσθητους μοχλούς πίεσης.

Ηλίας Κώνστας

Msc Engineering Management

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος «Δημιουργία, Ξανά!»

www.facebook.com/KonstasEuroelections

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση