Κοινωνία 24/06/2015

Όταν η… πραγματικότητα υποτροπιάζει στο ίδιο λάθος

Καταλήγω έτσι να δυσπιστώ έντονα στο διαδεδομένο διακήρυγμα ότι, το «έθνος των ιστορικά πολλών χαμένων ευκαιριών» έχασε αυτές τις ευκαιρίες μόνο από ατυχία ή παρεμβατισμό, αλλά όχι από την... ανατολίτικη στενοκεφαλιά του.

Κάτι που ήδη οσμίζομαι να εξελίσσεται τριγύρω, είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι θα απαρνηθούν -για μία ακόμα φορά- την αληθινή υπόσταση της ταπεινωμένης ισχυρογνωμοσύνης τους, εμμένοντας σε πιο βολικές ερμηνείες, όπως, ότι τάχα «κάποιοι τους πρόδωσαν».

Παραβλέπουν όμως ότι η προδοσία, για να είναι όντως προδοσία, προϋποθέτει πρότερη αληθινή πίστη και αφοσίωση του «προδότη» σε ένα κοινό με αυτούς ιδανικό. Όταν όμως εξ αρχής κάποιοι εξαπατούσαν με συνειδητά ψέματα, τότε, δεν είναι προδότες· είναι «απλώς», απατεώνες...

Έτσι, πολλοί θα συνεχίσουν να θεωρούν ότι οι εξελίξεις που πρόσμεναν από τους (μέχρι χθες) «φερέλπιδες» σωτήρες του έθνους είναι κάτι που, εκτός από τη φαντασιακή πραγματικότητα, θα μπορούσε πράγματι να υπάρξει και στην… υπαρκτή.

Προστατεύοντας λοιπόν τη βεβαιότητά τους για το ουτοπικό αυτό μύθευμα (με το οποίο οι θρασύτατοι λαοπλάνοι δημαγωγοί κυρίευσαν τις συνειδήσεις πολλών Ελλήνων), ότι δηλαδή είναι όντως διαθέσιμο και άμεσα εφικτό, θα στραφούν πελαγωμένοι προς διάφορες κατευθύνσεις αναζητώντας τον επόμενο πρόθυμο φορέα υπόσχεσης υλοποίησής του. Και δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί που -με το μάτι τους να γυαλίζει- θα ήταν πρόθυμοι να αξιοποιήσουν αυτό το ξαφνικό κενό στοργικής πολιτικής αγκαλιάς...

Είναι βλέπεις πολύ πιο συναισθηματικά βολικό να επιμένουν πως, είναι η πραγματικότητα αυτή που συνεχίζει να υποτροπιάζει στο ίδιο λάθος και όχι οι ίδιοι που συνεχίζουν να ερμηνεύουν ανορθολογικά τη πραγματικότητα.

Είναι επίσης πιο βολικό να παραμένεις σφιχταγκαλιασμένος με το εξιδανικευμένο χαρμόσυνο παραμύθι σου, παρά να επιτρέψεις να… ρεζιλευτεί το «γόητρό σου» μπροστά στους «αντιπάλους σου» και να παραδεχτείς ότι πολλοί από εκείνους που εξύβριζες, είχαν τελικά δίκιο.

Τα παραπάνω, φυσικά, *ΔΕΝ αφορούν συλλήβδην σε όλους* όσοι στήριξαν τις ελπίδες τους στα κόμματα της νυν συγκυβέρνησης. Αφορούν όμως σε πάρα πολλούς.

Η αλλαγή πλεύσης στη χώρα μας προς πιο παραγωγικούς δρόμους, εάν ποτέ αυτή επέλθει, θα βοηθηθεί καταλυτικά από τους ανθρώπους εκείνους που θα τολμήσουν με θάρρος να αναλάβουν (μέσα τους) την ευθύνη της αστοχίας τους όταν υποτάχτηκαν στη γοητεία της προσμονής της κρυφής ελπίδας. Και κατά την αντίληψή μου, οι -εν δυνάμει- συμπολίτες μας που διαθέτουν το ακατέργαστο δυναμικό να επιδείξουν μία τέτοια θαρραλέα νοητική συμπεριφορά, είναι πάρα πολλοί.

Οι Έλληνες, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τα μοιραία εγωικά, θυμικά, λογικά, λάθη που στιγμάτισαν με δραματικό τρόπο πολλάκις την ιστορία μας.

Αναρωτιέμαι δε εάν, η ισχυρογνωμοσύνη, η τσάμπα μαγκιά, η έλξη προς τον εγωκεντρισμό, η αντιπαλότητα και τόσα άλλα θλιβερά αρνητικά πρότυπα, θα αντικατασταθούν ποτέ από ένα πλαίσιο κοινωνικής συμπεριφοράς που θα απορρέει από θεμελιώδεις αξίες. Τις αξίες εκείνες, στη βάση των οποίων οι προηγμένοι ευρωπαϊκοί λαοί –με τα όποια προβλήματά τους- είχαν από χρόνια εποικοδομήσει τις κοινωνίες τους που παρήγαγαν τον σύγχρονο πολιτισμό.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στις βαθύτερες δυνατότητες του έθνους μας· που θα επιμένουν να συνεργούν για απελευθέρωση αυτών των δυνατοτήτων με τελικό στόχο την απόδοσή τους στο πεδίο εθνικής ζωής και δράσης.

Τις σαφώς επαληθευμένες δυνατότητες των Ελλήνων που, σε ατομικό επίπεδο, διαπρέπουν "κατά συρροήν" όταν καλούνται να λειτουργήσουν εντός οργανωμένων κοινωνιών. Κοινωνιών, οι οποίες διέπονται από σταθερότητα δομών, καλλιεργημένο συνεργασιακό πνεύμα, πίστη και αφοσίωση στην αξία της προόδου.

Εκεί δηλαδή όπου, η οθωμανο-βαλκανική κουλτούρα δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος (ούτε κίνητρο) να ξεδιπλώσεις τις… αρετές της και να ισοπεδώσει τα πάντα...

Καταλήγω έτσι να δυσπιστώ έντονα στο διαδεδομένο διακήρυγμα ότι, το «έθνος των ιστορικά πολλών χαμένων ευκαιριών» έχασε αυτές τις ευκαιρίες μόνο από ατυχία ή παρεμβατισμό, αλλά όχι από την... ανατολίτικη στενοκεφαλιά του.

Δεδομένου μάλιστα, ότι, μέχρι σήμερα τις έχει χάσει μάλλον όλες…

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση