Κοινωνία 19/06/2015

Θετικό βήμα για ιθαγένεια, απαραίτητες όμως οι βελτιώσεις

Κεντρικό στοίχημα δεν μπορεί παρά να είναι η διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα συνδυάζει την ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την δημόσια ασφάλεια και την δημιουργική κοινωνική ένταξη των μεταναστών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που προσφάτως κατατέθηκε στη Βουλή, και ρυθμίζει θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής, είναι ένα σημαντικό βήμα που ρυθμίζει ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και καιρό. Κυρίως, όμως, αποτελεί μια οφειλόμενη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας προς τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Η παρέμβαση αυτή ήταν αναγκαία. Διότι μετά τον πρωτοπόρο νόμο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2010, που είχε προτείνει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε 10 άρθρα του νόμου αυτού. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η εξαιρετικά "στενή" δικαστική ερμηνεία του Συντάγματος, επηρεάστηκε από ένα ξενοφοβικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ του Α.Σαμαρά και ακροδεξιούς κύκλους. Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την τολμηρή νομοθετική και πολιτική πρωτοβουλία, έπρεπε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ και την βούληση της Πολιτείας.

Με το νόμο του 2010 εναρμονιζόταν η χώρα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αποτυπώθηκε η βαθύτατα προοδευτική πολιτική βούληση, να αναγνωρισθεί η δεύτερη γενιά μεταναστών και να δημιουργηθεί μια διαδικασία μέσα από την οποία θα αποφασίζεται με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια σε ποιους θα δοθεί η ελληνική ιθαγένεια. Ο στόχος είναι να μπορέσουν -υπό προϋποθέσεις- όσοι αποτελούν αυτή τη γενιά, να προσφέρουν ως πολίτες στην ελληνική κοινωνία.

Το τωρινό, όμως, νομοσχέδιο χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις, καθώς φαίνεται να αποκλείει -εκ των προτέρων- έναν αρκετά σημαντικό αριθμό παιδιών  που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ από μετανάστες γονείς, από τη διαδικασία κτήσης της ιθαγένειας. Είναι αναγκαία η άμεση ψήφιση ενός βελτιωμένου, σε σχέση με το σημερινό, νομοσχεδίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Κεντρικό στοίχημα δεν μπορεί παρά να είναι η διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα συνδυάζει την ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την δημόσια ασφάλεια και την δημιουργική κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μια πολιτική απαλλαγμένη από εθνικιστικές αγκυλώσεις, βασισμένη στην διαπολιτισμική συμβίωση.
 
*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, Τομέας Θεσμών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση