Κοινωνία 06/04/2015

Πόσο ρατσιστής είσαι;

Αν περιμένεις από το παραπάνω ενδεικτικό και απλούστατο ερωτηματολόγιο να βγει ένα ποσοστό που να καταδεικνύει το πόσο ρατσιστής είσαι, δεν πρόκειται να συμβεί.
Σε ένα πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό με συμμετοχή πολλών νεαρών επιστημόνων  ένιωσα άβολα όταν έμεινα μόνος να υποστηρίζω τη θέση ότι οι Έλληνες δεν είμαστε ούτε λιγότερο αλλά ούτε και περισσότερο ρατσιστές από τους λοιπούς κατοίκους του «δυτικού» κόσμου. Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι φανατικοί υπέρμαχοι της ιδέας ότι οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές σε υψηλό βαθμό, ήταν οι Έλληνες επιστήμονες. Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ερωτηματολόγιο που απαντώντας το ο καθένας θα συμπεράνει αν αυτή η βαριά λέξη τον χαρακτηρίζει και σε πιο βαθμό.

Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια.
 • Θεωρείς ότι το Ισλάμ απειλεί τον δυτικό κόσμο;
 • Εξαγριώνεσαι με τους ιεχωβάδες που σου χτυπούν τη πόρτα κάθε λίγο και λιγάκι;
 • Θεωρείς ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε κάτι εξαιρετικό στο dna μας;
 • Θα παντρευόσουν ή θα έλεγες με την ίδια περηφάνια ότι σχετίζεσαι με έναν π.χ Αλβανό/ίδα;
 • Θεωρείς ότι οι Τούρκοι είναι βάρβαροι και απολίτιστοι;
 • Πιστεύεις ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι και διεστραμμένοι;
 • Έχεις φίλους ομοφυλόφιλους που βγαίνετε για ένα καφέ ή ποτό;
 • Έχεις επιτεθεί ποτέ λεκτικά σε αθίγγανο ή οποιονδήποτε αλλοδαπό;
 • Στους εργαζόμενους που είχες ποτέ στη δούλεψή σου, μιλούσες με τον ίδιο τρόπο στους Έλληνες και στους αλλοδαπούς;
 • Όταν μιλάς για τις διαφορετικές εθνότητες της Αφρικανικής ηπείρου αναφέρεσαι με τον όρο φυλές;
 • Όταν χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ κάθεσαι εύκολα και χωρίς δισταγμό σε ελεύθερη θέση όταν στο διπλανό κάθισμα κάθεται π.χ κάποιος χρώματος μαύρου ή αθίγγανος;
 • Κατευθύνεις το παιδί σου να μην επιλέγει φίλους στο σχολείο(δημοτικό) με καταγωγή π.χ από την Αλβανία;
 • Πιστεύεις ότι σε μερικούς αλλοδαπούς τους χρειάζεται η Χρυσή Αυγή γιατί δεν καταλαβαίνουν αλλιώς;
 • Πρόσθεσε μόνος τα αντίστοιχα ερωτήματα που σου ήρθαν στο μυαλό.

Αν περιμένεις από το παραπάνω ενδεικτικό και απλούστατο ερωτηματολόγιο να βγει ένα ποσοστό που να καταδεικνύει το πόσο ρατσιστής είσαι, δεν πρόκειται να συμβεί. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να προβληματίσει, να σε κάνει να ψάξεις, να αναθεωρήσεις για αυτά  που μόλις παραδέχθηκες και σε έκαναν να νιώσεις άσχημα. ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ(αλλάζει μόνο ο βαθμός και ο τρόπος έκφρασης του). Κάποιες εύκολες και κοινά αποδεκτές τοποθετήσεις με βάση τις προηγηθείσες ερωτήσεις, πιθανόν να βοηθήσουν αυτούς που προβληματίστηκαν από τις απαντήσεις τους και να τους κάνουν να ερευνήσουν ευρύτερα. Η προσωπική έρευνα, χωρίς κατευθύνσεις και απαγορεύσεις, είναι σίγουρα ο καταλληλότερος τρόπος εύρεσης της αλήθειας.

 • Το Ισλάμ ως θρησκεία δεν αποδέχεται τη βία ως ορθή πρακτική. Το ίδιο κάνει και η επικρατέστερη θρησκεία της Ευρώπης ο Χριστιανισμός(όχι πάντα βέβαια, βλέπε σταυροφορίες)
 • Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, απαγορεύεται ο προσηλυτισμός. Είναι όμως αλήθεια ότι εκτός συνόρων αποστέλλονται και μάλιστα με τις ευλογίες του κράτους ιεραπόστολοι π.χ στην Αφρική με στόχο πέραν της Θεάρεστης ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτόν του προσηλυτισμού.
 • Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας διατηρούν στο dna τους κάτι διαφορετικό. Σε πάνω από 2000 χρόνια από την ακμαία Αρχαία Ελλάδα έχουν περάσει από τον γεωγραφικό μας χώρο και έχουν αναμιχθεί με τους γηγενείς εκατομμύρια αλλοδαποί. Οι επιτυχίες των Ελλήνων στο εξωτερικό εξηγούνται όπως και των λοιπών μεταναστών σε άλλες χώρες που εργάστηκαν με πείσμα και πέτυχαν.
 • Στις ΗΠΑ, στην Γερμανία και σε άλλες χώρες, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια(και ενδεχομένως και στις μέρες μας) ένας Έλληνας γαμπρός ή μια Ελληνίδα νύφη δεν θεωρούταν και κελεπούρι.
 • Αρκετοί ομοεθνείς μας θα μπορούσαν επίσης να χαρακτηριστούν ως βάρβαροι και απολίτιστοι.
 • Οι ομοφυλόφιλοι είναι το ίδιο καλοί και κακοί με τον οποιοδήποτε άλλο διατηρεί διαφορετικές σεξουαλικές σχέσεις.
 • Έχεις φίλους ομοφυλόφιλους που βγαίνετε για  καφέ και ποτό αλλά απλά δεν το ξέρεις. Για όσους το ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι το ίδιο ωραία, βαρετή, ενδιαφέρουσα, αδιάφορη κλπ η παρέα τους όπως είναι οποιονδήποτε άλλων.
 • Πολλοί Έλληνες κάτοικοι της Γερμανίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και γενικά αναπτυγμένων χωρών, έχουν δεχτεί φραστικές επιθέσεις. Ρωτήστε τους πως αισθάνθηκαν.
 • Αν ο καλύτερος φίλος του παιδιού σου είναι αλλοδαπός/η τότε μπράβο σου, είσαι από τις λίγες εξαιρέσεις.
 • Ακόμα και η επιστήμη, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί τον όρο εθνότητες και όχι φυλές άρα μην αισθάνεσαι και τόσο άσχημα.
 • Το ίδιο άπλυτοι και με αρρώστιες είναι και πολλοί λευκοί…ΝΑΙ ακόμα και ΕΛΛΗΝΕΣ.
 • Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους αθώους κώδικες, Αν δεν σου αρέσει ο κόσμος μας, άστα να φτιάξουν έναν καλύτερο.
 • Η βία φέρνει βία.

Ελπίζω να αισθάνεστε καλύτερα από εμένα που έγραψα αυτές τις λίγες γραμμές.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Γιαγκος Γεωργιος 08-04-2015 17:36
Ο εθνικισμος, ο ρατσισμος και η ξενοφοβια ειναι ανθρωπινα ενστικτα.
Οπως και ολα τα αλλα ενστικτα, οι πολιτισμενοι ανθρωποι προσπαθουν να τα περιορισουν σε λογικα πλαισια.
Δεν πρεπει ομως ποτε να ξεχναμε οτι τα ενστικτα υπαρχουν γιατι αυξανουν τις πιθανοτητες επιβιωσης των ζωων και των ανθρωπων.
Αν και το ερωτηματολογιο σου η οποιοδηποτε αλλο ισως με εβγαζε ρατσιστη, δεν προβληματιζομαι ουτε και ντρεπομαι. Θα ντρεπομουν αν με εβγαζε ανοητο, παραλογο, αδικο, η δειλο.
Θα πρεπει να ντραπω που θεωρω το Ισλαμ απειλη για την Ευρωπη; Μα και η Ασια χριστιανικη ητανε καποτε και με σφαγες και εξανδραποδισμου ς εγινε μουσουλμανικη, ενω οι τελευταιοι χριστιανοι της σημερα καταδιωκονται, καιγονται ζωντανοι, αποκεφαλιζονται και βιαζονται. Το Ισλαμ και το Κορανι βεβαια δεν ειναι θρησκεια της ειρηνης, παρα μονο μιλωντας για οταν θα επιβληθει το Ισλαμ στον κοσμο. Μεχρι τοτε ο ιερος πολεμος (Τζιχαντ) ειναι υποχρεωση. Η συμπεριφορα στους απιστους (γκιαουρ) και στις γυναικες ειναι συγκεκριμενη και θελει μεγαλη προσπαθεια για να τα παραβλεψεις.
Μεγαλη προσπαθεια επισης θελει για να παραβλεψεις την απαιτηση του Κορανιου για επιβολη της Σαρια οπου υπερισχυουν οι μουσουλμανοι. Ακομη κι ετσι δεν εχεις παρα να δεις ποσο μοιαζουν οι καταστροφες των πολιτιστικων μνημειων απο τους τζιχαντιστες στο Ιρακ σημερα, με τα ακρωτηριασμενα αρχαια αγαλματα μας και τους κατεστραμενους ναους,που αποδεικνυει οτι στο παρελθον ακομη και ο χριστιανισμος (που ειναι πραγματικα στην θεωρια θρησκεια αγαπης και ειρηνης) ειχε τετοιες συνηθειες. Μετα απο τοσους αιωνες που η Ευρωπη περιορισε τον θρησκευτικο φανατισμο, εσυ μου ζητας να επιστρεψω παλι χιλια χρονια πισω; Γιατι; Αν οι μεταναστες ηθελαν να ζησουν σαν κι εμας θα το συζητουσα. Τωρα ομως θελουν να μας εππιβαλλουν το καθεστως απο το οποιο τρεχουν υποτιθεται να γλυτωσουν.
Γλυτωσαμε απο τους αφορισμους και την ιερα εξεταση για να πεσουμε στην Σαρια;
Καπως ετσι τεκμηριωνω και αλλες απαντησεις μου και δεν θεωρω οτι ειμαι ρατσιστης, αλλα λογικος.
Το DNA των Ελληνων ειναι το ιδιο με των αρχαιων οπως εχουν αποδειξει ολες οι σχετικες ερευνες. Το οτι αυτες οι ερευνες ειναι λιγες οφειλεται στο οτι θεωρουνται ρατσιστικες. Αυτο δεν σημαινει οτι εχει κατι το εξαιρετικο. Παντως, διαφερει οπως και ολων των υπολοιπων λαων, απο τους αλλους.
Τελος στους αλλοδαπους ειτε καταλαβαινουν ειτε οχι, σιγουρα χρειαζεται η πολιτικη της Χ.Α η οποια συνοψιζεται σε τρεις λεξεις: "Εφαρμοστε τον νομο".
Εσυ βεβαια φαινεται οτι παρολο που προσπαθεις να μην εισαι ρατσιστης και δεν καταδικαζεις για τα παλια και νεα εγκληματα του Ισλαμ, ολους τους ισλαμιστες, δεν εχεις κανενα προβλημα να καταδικαζεις οποιονδηποτε εθνικιστη για τα εγκληματα (υπαρκτα η ανυπαρκτα φανταζομαι δεν σε εχει απασχολησει ιδιαιτερα) των ναζι στον ΒΠΠ.
Τωρα αν ειμαι εγω ρατσιστης που ζηταω την εφαρμογη των νομων για ολους η εσυ που ζητας την επιλεκτικη εξαιρεση των αλλοδαπων, αυτο μπορεις να το βαλεις σε επομενο ερωτηματολογιο.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση