Κοινωνία 03/04/2015

Η κρίση της Ελληνικής κοινωνίας

Το πελατειακό και συντεχνιακό σύστημα που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα πρέπει να εγκαταλειφτεί καθώς είναι αυτό που βουλιάζει τη χώρα στο βούρκο της διαφθοράς.
Γαϊτανάκη Αλίκη
Η πολιτική όπως είναι γνωστό συνυπάρχει με την κοινωνία και την οικονομία, έτσι λοιπόν και στην Ελλάδα υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση της πολιτικής με την οικονομία και την κοινωνία της.

Η οικονομική κρίση χτύπησε το 2008 την Ευρώπη ερχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επηρεάζοντας και την Ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας να βιώνει τις λεγόμενες υφεσιακές πολιτικές, οι οποίες γίνονται αισθητές ακόμα και στη καθημερινότητα των απλών πολιτών φέρνοντας δυσφορία, αγανάκτηση και αναταραχές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Όπως όλοι γνωρίζουμε η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η Ελλάδα μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς βιομηχανία, χωρίς σημαντικές εξαγωγές με μόνο άμεσο εκμεταλλεύσιμο πλούτο το τουρισμό και τη γεωργία, τομείς που η ίδια δεν αξιοποιεί στον επιθυμητό βαθμό.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ορθολογική διαχείριση των πόρων της και των υποδομών. Το πελατειακό σύστημα είναι αυτό που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα αφήνοντας στο περιθώριο τους υγιείς και παραγωγικούς σχεδιασμούς που θα κάνουν την αλλαγή. Ακούμε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις που αν επιτευχθούν η χώρα θα ‘‘ανοίξει’’ τους δρόμους της ρευστότητας. Ωστόσο, για να αποδομήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί ή προτείνονται για εφαρμογή, μήπως πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε ποιες πραγματικά πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα, μήπως κάποιες από αυτές που ακολουθούνται είναι αναποτελεσματικές για τη διαφυγή των υφεσιακών πολιτικών; Πρέπει ή όχι να συγκλίνουν με την πολιτική των ‘‘επιτυχημένων’’ Ευρωπαϊκών χωρών; Εύστοχα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ενάργεια από τις κυβερνητικές αρχές της χώρας και τους πολιτικούς που την απαρτίζουν.

Σε αυτό που πρέπει να εστιάσει η χώρα λοιπόν είναι η λύση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και αυτή η λύση προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας δεν πρόκειται τα προβλήματα αυτά να εξαλειφθούν με Ευρωπαϊκές μόνο συνεισφορές και παραινέσεις. Δεν είναι υπεύθυνοι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι ούτε στο σύνολο τους οι Ευρωπαίοι πολίτες για το σημείο στο οποίο έχει επέλθει η Ελληνική οικονομία. Αν η ίδια η Ελλάδα δεν αλλάξει την πολιτική και κοινωνική νοοτροπία της δεν θα καταφέρουμε ποτέ να ορθοποδήσουμε σαν χώρα και η αναγκαιότητα για δανεικά θα συνεχίζει να υπάρχει επ’ άπειρων, μια αέναη διαδικασία δανεικών.

Το κοινωνικό μοντέλο που ανάγει η Ε.Ε είναι ένας πρωτοπόρος σχεδιασμός μια εντομή στη κοινωνική πολιτική που δεν πρέπει να εγκαταλειφτεί αλλά να προστατευτεί. Η Ελλάδα με τη σειρά της πρέπει να εξυγιάνει την κοινωνική πολιτική της και αυτό πρέπει να γίνει όχι επειδή της το ζητάνε οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά επειδή είναι το σωστό. Το πελατειακό και συντεχνιακό σύστημα που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα πρέπει να εγκαταλειφτεί καθώς είναι αυτό που βουλιάζει τη χώρα στο βούρκο της διαφθοράς.

Η επίτευξη και η εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι πιθανό να επιφέρουν πολιτικό κόστος σε αυτούς που θα το επιχειρήσουν ακόμα και ρίξεις με τους ψηφοφόρους τους, αλλά αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να πετύχει η χώρα μας. Για να γίνει η Ελλάδα ένα υγιές κράτος για τους πολίτες της και για την επίτευξη της σταθερότητας της πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη. Τα τροχοπέδη της ανάπτυξης πρέπει να εγκαταλειφθούν η ανεπάρκεια, η διαφθορά και η γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν και η εκπαίδευση με την έρευνα να οδηγήσουν στην καινοτομία που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα. Η χώρα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά και λειτουργία στο τρόπο που οδεύει. Πρέπει να εστιάσει στο εσωτερικό της χώρας εκεί βρίσκεται το πρόβλημα η πολιτική και κοινωνική νοοτροπία πρέπει να αλλάξουν, εμείς είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη με τη στήριξη ενός βιώσιμου και παραγωγικού μοντέλου.

Εν κατακλείδι, οι λύσεις υπάρχουν αυτό που ζητάει η χώρα είναι ένα ικανό ηγέτη για να τις εφαρμόσει αποφεύγοντας τον ψηφοθηρικό και πολλά υποσχόμενο τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Και εμείς ως πολίτες έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτό. Η λογική και η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να αλλάξει και πρέπει να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου η Ε.Ε είναι η σωσίβια λέμβος για την Ελλάδα.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση