Κοινωνία 23/03/2015

Τα βασικά έχουν γίνει ψιλά γράμματα

Όλη η ζωή είναι μία αρμονική ισορροπία, γιατί το ατομικό μέτρο είναι που καθιστά υγιή και την κοινωνία.
Δεν θέλω να κάνω αναλύσεις παριστάνοντας τον ειδικό,ούτε να υπονοήσω τίποτε,αλλά μόνο να εκφράσω αυτά που η εμπειρία της ζωής τόσων χρόνων έχει ανιχνεύσει και έχει καταγράψει.

Στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν πάντα διαφορές απόψεων που αφορούν στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας τον κόσμο.Τα επίπεδα κατανόησής του είναι πολλά και εξαρτώνται από διάφορες συνθήκες,που δεν θα ήθελα ν' αναφέρω για να μην μακρηγορήσω.Όλες οι διαφορές προκειμένου να γίνουν κατανοητές χρειάζονται κουβέντα και καλή διάθεση.

Στην αρχή ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να επιβάλλει την δική του άποψη (ειδικά όταν υπάρχει το μεσογειακό ταμπεραμέντο),αλλά σιγά-σιγά γίνεται αντιληπτό εάν είναι δυνατή η συνεννόηση,η σύμπλευση ή η διαφορά είναι αγεφύρωτη.

Όταν ένας χαρακτήρας είναι αδύναμος ή ανώριμος ή αδιαμόρφωτος τότε υπάρχουν επιπτώσεις από την σχέση του με κάποιο δυνατότερο πνευματικά ή σωματικά ή ψυχολογικά αλλά προβληματικό άτομο,γιατί ο πιο δυνατός εκλαμβάνει την κάθε υποχώρηση του αδύναμου σαν δικαίωμα για να επεκτείνει την επιρροή του,κάτι που του παρέχει μεγαλύτερη αυτοεπιβεβαίωση, που σαν προβληματικός την αναζητά εναγωνίως.Έτσι ο δυνατός ασκεί πίεση γι' ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση,οπότε από ενός σημείου και μετά σπάει τις τελευταίες αντιστάσεις του αδύναμου,ο οποίος καταρρέει ψυχολογικά από έλλειψη αυτοεκτίμησης.Το γεγονός επιδεινώνεται όταν υπάρχει κοινωνική αδιαφορία.Τότε ο αδύναμος κλείνεται στον εαυτό του και το κακό ανακυκλώνεται αφού δεν βρίσκει διέξοδο.

Όταν σ' αυτήν την εξίσωση προστεθεί και το στοιχείο του sex,το οποίο ενέχει συναισθηματική εξάρτηση,τότε η από πλευράς αδυνάτου ανικανότητα διαχείρισης της πολυπλοκότητας της σχέσης μπορεί να έχει από άσχημα μέχρι τραγικά αποτελέσματα.

Πχ θύματα αυταρχικών συμπεριφορών είναι συχνά οι γυναίκες,που από την φύση τους είναι ευαίσθητες και ρομαντικές και δεν αντέχουν την τραχύτητα του άλλου φύλου.

Γι' αυτό κατά το μεγάλωμα των παιδιών,αγοριών και κοριτσιών,πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στο κτίσιμο μιας ισορροπημένης προσωπικότητας και σ' αυτό συμβάλει τα μέγιστα η σχέση των γονέων και τα πρότυπα που εκπέμπουν ,τα οποία και είναι οι έντονα προσλαμβάνουσες παραστάσεις του μικρού παιδιού πριν αρχίσει να συνειδητοποιεί τον κόσμο. Στα παιδιά δεν ξεφεύγει τίποτε,όλα καταγράφονται.

Μεγαλώνοντας όμως τα παιδιά πρέπει υποχρεωτικά να μαθαίνουν τα όριά τους,για να μην είναι ούτε υποχωρητικά δηλαδή επικίνδυνα για τον εαυτό τους,ούτε επιθετικά δηλαδή επικίνδυνα για τους άλλους.Θέλει τόνους υπομονής από τους γονείς για να περάσει επιτυχώς το παιδί απ' όλ' αυτά τα στάδια.Η αγάπη είναι το καταλληλότερο φίλτρο,αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή.Πρέπει να τριφτεί με την κοινωνία,υπό το άγρυπνο αλλά διακριτικό βλέμμα των γονέων,για να βρει τα σημεία ισορροπίας του.

Η γνώμη μου είναι ότι ο πατέρας δυνάστης κάνει το ίδιο κακό στο παιδί με την υπερπροστατευτική μάνα.Όπως κακό κάνει και ένας αδιάφορος δάσκαλος που η βασική του ιδιότητα πρέπει να είναι η παιδαγωγική.

Όλη η ζωή είναι μία αρμονική ισορροπία,γιατί το ατομικό μέτρο είναι που καθιστά υγιή και την κοινωνία. Αυτά τα βασικά έχουν γίνει ψιλά γράμματα για την ελληνική κοινωνία.

Όταν το μέτρο έχει από καιρού χαθεί,τότε θα κλαίμε υποκριτικά σε κάθε υπόθεση Γιακουμάκη,όπου το κακό είναι φανερό ότι είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια μέσα σε μία κοινωνία που είναι έντονα ανώριμη.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση