Κοινωνία 17/03/2015

Η κοινωνική υποκρισία και οι διχασμένες συνειδήσεις

Ο φασισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακριβώς σε τέτοια άτομα, τα οποία νοηματοδοτούν την ύπαρξη τους στην καταπολέμηση των αδύναμων.
Τις τελευταίες μέρες όλη η ελληνική κοινωνία έχει συνταραχθεί από τον άδικο χαμό του νεαρού Κρητικού φοιτητή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή, λόγω του κοινωνικού ρατσισμού που υπέστη.

Πριν αναπτύξω τον συλλογισμό μου θα να ήθελα εκφράσω την βαθειά μου θλίψη για το τραγικό συμβάν και  τον αποτροπιασμό μου καθώς, για άλλη μια φορά τα Μ.Μ.Ε αντί να σεβαστούν την μνήμη του εκλιπόντος και την οδύνη  της οικογένειας του, εμπορευματοποιούν ένα τόσο τραγικό γεγονός, με μοναδικό σκοπό την τηλεθέαση και τα επακόλουθα κέρδη.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει επιτέλους να διερευνηθούν οι βαθύτερες αιτίες, οι οποίες έχουν διαμορφώσει μια τόσο ενοχική και υποκριτική κοινωνία, με αποτέλεσμα να αναδειχτούν και οι τρόποι αντιμετώπισης του κοινωνικού ρατσισμού. Πιο συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να αναλύσουμε τη σύγχρονη κοινωνική μορφή έτσι ώστε να αντιληφθούμε, με ποιους τρόπους συγκροτούνται οι ατομικές και κοινωνικές συνειδήσεις.

Αρχικά, ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό του καπιταλισμού και της νεωτερικότητας είναι η αντιφατική συγκρότηση της κοινωνίας, η οποία είναι εξατομικευμένη. Πιο επεξηγηματικά η σύγχρονη κοινωνία έχει δομηθεί αφετηριακά  πάνω στην ιδέα του ατόμου , το οποίο με μοναδική επιδίωξη το κέρδος χρησιμοποιεί τον συνάνθρωπο του ως μέσο (εργαλείο) για να επιτύχει τους κερδοσκοπικούς του σκοπούς. Πιο αναλυτικά η σημερινή κοινωνία της συναλλαγής και των τυφλών αγορών δημιουργεί  στρεβλώσεις και αντιφάσεις στις συνειδήσεις των ανθρώπων, επειδή  προάγονται στοιχεία όπως η ιδιοτέλεια και ο άκρατος ανταγωνισμός.  Επεξηγηματικότερα, τα ανθρώπινα υποκείμενα της σύγχρονης κοινωνίας  επειδή χαρακτηρίζονται από ιδιοτέλεια και αλαζονεία, αποξενώνονται ολοένα και συνεχώς από τους συνανθρώπους τους, καθώς  ο ανταγωνισμός λειτουργεί ως τροχοπέδη για την σύναψη υγιών και ειλικρινών διαπροσωπικών σχέσεων. Παράλληλα, την ίδια στιγμή που οι πνευματικές αντιστάσεις κάμπτονται οι καταναλωτικές ανάγκες πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να απογυμνώνονται από τα κοινωνικά τους δεσμά και να προσκολλώνται σε πλασματικές και εφήμερες υλικές απολαύσεις.

Όλα τα προαναφερθέντα συνθέτουν ένα πεδίο αποσύνθεσης στο πεδίο της κοινωνικότητας των ατόμων, καθώς  οι άνθρωποι  μεταβάλλονται σε εσωστρεφή και εγωιστικά υποκείμενα. Σε αυτό το σημείο είναι που οι συνειδησιακές στρεβλώσεις διεισδύουν στο επίπεδο της κοινωνίας, καθώς ο εγωισμός, η εσωστρέφεια, η ιδιοτέλεια και η ανασφάλεια με τη μορφή του φόβου ξεδιπλώνονται στις κοινωνικές σχέσεις. Οι εκδίπλωση των προαναφερθέντων στοιχείων οδηγεί πολλές φορές τα άτομα στην άρνηση της διαφορετικότητας, η οποία μεταφράζεται τις περισσότερες φορές, με την μορφή του κοινωνικού ρατσισμού. Χαρακτηριστικά, πολλοί νέοι (όχι μόνο) στην προσπάθεια τους να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες, και να γίνουν αποδεκτοί, προχωρούν σε ενέργειες που τάσσονται κατά των <<αδύναμων>>  ατόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο κώδικες κοινωνικοποίησης, που προάγουν τον νόμο της ζούγκλας (του ισχυρού). Ας μη ξεχνάμε ότι ο φασισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακριβώς σε τέτοια άτομα, τα οποία νοηματοδοτούν την ύπαρξη τους στην καταπολέμηση των αδύναμων.

Εν κατακλείδι, σε μια εποχή  όπου οι αντιθέσεις και η αδικία διογκώνονται είναι χρέος όλων μας να απομονώσουμε τον κοινωνικό ρατσισμό, για να μπορέσουν  κάποια στιγμή να εδραιωθούν πανανθρώπινες αξίες, όπως ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη και η αλληλοκατανόηση.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση