Κοινωνία 20/01/2015

Κοινωνία και Μέλλον

Στην Ελλάδα,ένα σύστημα δήθεν δεξιό και ένα δήθεν σοσιαλιστικό αλλά και τα δύο διαβρωτικά κρατικίστικα επί 40 χρόνια χάιδεψαν τα χαμηλά ένστικτα του κόσμου και τον μπούκωσαν με δανεικά λεφτά,οπότε λίγα πράγματα προήλθαν από πραγματική εργασία.
Τα Χριστούγεννα ήμουν Μαδρίτη.Όλοι οι δρόμοι ήταν κατακλυσμένοι από μιλιούνια κόσμου.
Δεν υπήρχε ούτε ένα κλειστό μαγαζί εξ αιτίας της κρίσης και ο κόσμος κατανάλωνε όλη μέρα.

Γύρισα όλη την πόλη με τα πόδια και εκτός της Σαλαμάνγκα,της περιοχής όπου ζουν οι πλούσιοι, έβλεπα ότι ο κόσμος έδειχνε σαφώς φτωχότερος από τον κόσμο που γενικά κυκλοφορεί στις Ελληνικές πόλεις. Στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν ακριβά αυτοκίνητα και ενδυματολογικά ήταν εμφανής η διαφορά με τους Έλληνες.Μπορώ να πω ότι αυτό που έβλεπα ήταν συμβατό με το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ισπανού,από την χώρα του οποίου δανειστήκαμε τα 26 από τα 210δις που μας χορήγησε η ΕΕ για ν' αποφύγουμε την χρεοκοπία.Είναι μία χώρα με ΑΕΠ του δικού μας και με αυτάρκεια στην πρωτογενή παραγωγή.
 
Περπατώντας στην πόλη χαιρόμουν την μεγάλη καθαριότητα,τους τεράστιους δρόμους,την ρυμοτομία, τα απέραντα πάρκα,την έντονη ύπαρξη πρασίνου,τα μέχρι 4 ορόφους κτίρια απαράμιλλης αρχιτεκτονικής που έδειχναν την μέσω των αιώνων ιστορική συνέχεια,την παντελή έλλειψη διπλοπαρκαρίσματος,την απουσία του ήχου της κόρνας των αυτοκινήτων,τον σεβασμό των πεζών και την απανταχού διακριτική ύπαρξη των αστυνομικών οργάνων που περιπολούσαν στην πόλη. Εάν εξαιρέσει κανένας τα ενοίκια που είναι ακριβά,η διαβίωση κοστίζει τα μισά απ΄ότι στην Αθήνα.

Τι άλλο να θέλει ο πολίτης,αφού όλα έδειχναν ότι τον σέβεται το κράτος,όσον αφορά σ' αυτά που εξαρτώνται απ' αυτό.
 
Μου έκανε εντύπωση η ηρεμία και η ευγένεια όλης αυτής της ανθρώπινης μάζας που κυκλοφορούσε στους δρόμους ή διασκέδαζε στα μαγαζιά. Πήγα σε μία καινούργια και πολύ όμορφη στεγασμένη κεντρική αγορά εκτάσεως 2 στρεμμάτων, όπου ο κάθε επιχειρηματίας είχε στημένο το stand του εκτάσεως 50μ2 και σέρβιρε τους δικούς του μεζέδες. Οι τιμές πολύ λογικές,πχ ένα ποτήρι από τα πολύ καλά κρασιά τους κόστιζε 2,5 ευρώ.

Υπήρχε το αδιαχώρητο στους διαδρόμους επικοινωνίας και αυτό γινόταν ασταμάτητα όλο το εικοσιτετράωρο.Έμεινα 4 ώρες με την παρέα αλλάζοντας stand και γεύσεις. Δεν υπήρξε καμία οχλοβοή και ένταση. Όλοι συζητούσαν χαμηλόφωνα και γελούσαν κόσμια. Μου έκανε εντύπωση το ότι όταν γυρνούσα στους γεμάτους με κόσμο διαδρόμους,φορτωμένος με καλούδια από άλλα stands,πώς όλοι παραμέριζαν για να περάσω και μερικοί προσφέρονταν για να με βοηθήσουν. Καταλαβαίνει κανείς ότι η παραμικρή ένταση μέσα σε δύο χιλιάδες παστωμένο κόσμο θα δημιουργούσε χάβρα,εκνευρισμό,διαπληκτισμό και παρεπόμενα.Όλοι ήταν αυτόματα και συνειδητοποιημένα ευγενείς για να περάσουν καλά,γιατί η φασαρία θα τους δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα.

Δεν ξέρω εάν το περιέγραψα σωστά,αλλά εκείνη την ώρα κατάλαβα ότι αυτή η συμπεριφορά σεβασμού προς τον άλλο,συνιστούσε πολιτισμό. Οι δυνατές φωνές,το υπεροπτικό ύφος και η έπαρση,η αυθάδεια και η αναίδεια,η τρανταχτή επιδειξιομανία,το σηκωμένο φρύδι,η απαξιωτική συμπεριφορά,η εριστικότητα,το φιγουράτο ντύσιμο,ο φανφαρονισμός είναι στοιχεία που δεν τα είδα πουθενά στην πόλη αυτή.

Νομίζω ότι και οι προοπτικές ανάπτυξης μίας χώρας είναι συνδεδεμένες με την κουλτούρα των κατοίκων της, όταν καταλαβαίνουν ότι αυτό γίνεται με δουλειά και μέθοδο σε βάθος χρόνου και όχι με αρπαχτές.
 
Στην Ελλάδα,ένα σύστημα δήθεν δεξιό και ένα δήθεν σοσιαλιστικό αλλά και τα δύο διαβρωτικά κρατικίστικα επί 40 χρόνια χάιδεψαν τα χαμηλά ένστικτα του κόσμου και τον μπούκωσαν με δανεικά λεφτά,οπότε λίγα πράγματα προήλθαν από πραγματική εργασία. Αυτή η κοινωνία που δημιουργήθηκε όλ' αυτά τα χρόνια,έχει την αρρώστια της απληστίας μέσα της και γι' αυτό δεν πειθαρχεί σε συστήματα που είναι αντικειμενικά σωστά,που στηρίζονται δηλαδή στην συνειδητή πειθαρχία,στην αξιοκρατία και στην ανάδειξη των άξιων. Ο λαϊκισμός που φωλιάζει σ' όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πυρπόλησε την κοινωνική συνοχή, με αποτέλεσμα οι Έλληνες,στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους,ν' αμφισβητούν τα πάντα και άκοπα να τα θέλουν όλα δικά τους,σαν να είναι ανάγωγα πεισματάρικα παιδιά.
 
Με μία βόλτα σε χώρα της Ευρώπης καταλαβαίνει κανείς ότι δεν ήμαστε κοινωνία,αλλά ένα συνονθύλευμα παρεών που η κάθε μία υποσκάπτει με την αντικοινωνική της συμπεριφορά και σε κάθε επίπεδο τα θεμέλια της προόδου της χώρας. Ατομικά συμφέροντα,πονηριές και κολιτιλίκια ανατρέπουν κάθε προσπάθεια για βελτίωση,οπότε να μην αναρωτιούνται οι των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την επέλαση του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ,αφού η φιλοσοφία του είναι συνυφασμένη με την πολιτική,οικονομική και πνευματική ασυδοσία.

Αυτοί είναι που δίδαξαν αυτό το ήθος,με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει η χώρα σ' όλα τα επίπεδα.

Οι δημιουργικοί μεταρρυθμιστές χρόνια τώρα καταδικάζουν αυτά τα φαινόμενα,λέγοντας ότι η αλητοκρατία τους θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν νομοτελειακή κατάληξη.
 
Γ.Παράσχος
μέλος ΕΕ κόμματος
''Δημιουργίας,ξανά!''
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση