Κοινωνία 16/01/2015

Η αισθητική του χιούμορ

Το γέλιο είναι αναγκαίο αφοπλιστικό,λυτρωτικό,ελευθερώνει από ψυχαναγκασμούς και βάζει τα πράγματα στην σωστή τους θέση.Απλά το με τι γελάμε είναι και θέμα αισθητικής και αυτό ισχύει για όλα τα είδη του.
Τελευταία γίνεται πολύ κουβέντα για τα όρια της σάτιρας.Η ελευθερία του λόγου στις δημοκρατικές κοινωνίες είναι τ' οξυγόνο τους και γι' αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη.Όμως ο διαχωρισμός των λόγων που γελάμε ίσως βοηθήσει την σκέψη μας.

Οι Έλληνες είναι εθισμένοι στην ΠΛΑΚΑ,η οποία περιέχει πολλές διαβαθμίσεις,από αυτοσχέδια ευφυή,κρύα μέχρι χυδαία.

Για τ' άλλα είδη υπάρχουν τα παρακάτω παραδείγματα:

-Περπατάει κάποιος στον δρόμο και επειδή είναι αφηρημένος πατάει μία μπανανόφλουδα και πέφτει με εντυπωσιακό μακροβούτι.Ο κόσμος γελάει με το πάθημά του και οι συμπονετικοί πάνε να τον σηκώσουν.Αυτή είναι μία ΚΩΜΙΚΗ σκηνή.Ο αμερικάνικος κωμικός κινηματογράφος στηρίχτηκε τα μάλα σε τέτοιες σκηνές.

-Εάν αυτός που έπεσε ενέχονταν σε υπόθεση παράνομης εισαγωγής μπανάνων,τότε η σκηνή δεν είναι μόνο κωμική,αλλά ο κόσμος που ξέρει γελάει σαρκαστικά λέγοντας καλά να πάθει ή θεία δίκη.Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται ΣΑΤΙΡΑ που ανήγαγε σε τέχνη ο Αριστοφάνης και πολλοί Έλληνες κωμικοί ασκήθηκαν σ' αυτήν πχ. Χ.Κλύν,Λαζόπουλος κλπ.

-Σε κάποιο εργαστήριο ένας βιοτεχνολόγος προσπαθεί να βγάλει μπανάνα χωρίς φλούδα.Μετά από πολλά πειράματα τα καταφέρνει.Χαρούμενος βγαίνει από το εργαστήριο και δίνει το προϊόν του σε μία μαϊμού ενός τσίρκου.Η μαϊμού αταβιστικά κάνει πως ξεφλουδίζει την μπανάνα και ''πετάει'' την υποθετική φλούδα.Στο επόμενο βήμα του ο ερευνητής γλιστράει και πέφτει φαρδύς-πλατύς.

Ο κόσμος γελάει περισσότερο με το απορημένο ύφος του,αφού δεν γνωρίζει ότι είναι ο εφευρέτης της μπανάνας χωρίς φλούδα.Αυτό είναι ΧΙΟΥΜΟΡ και σ' αυτό έχουν εθιστεί οι Άγγλοι,γιατί είναι φλεγματικοί και δύσκολα γελάνε.Αλλά κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι αισθητικώς είναι ανώτερο,γιατί ενεργοποιεί περισσότερα συναισθήματα και εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το γέλιο είναι αναγκαίο αφοπλιστικό,λυτρωτικό,ελευθερώνει από ψυχαναγκασμούς και βάζει τα πράγματα στην σωστή τους θέση.Απλά το με τι γελάμε είναι και θέμα αισθητικής και αυτό ισχύει για όλα τα είδη του.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση