Κοινωνία 12/12/2014

Η ανεργία εκβιάζει το επιχειρείν των νέων

Πόσο πιο αποδοτική και ευέλικτη θα ήταν η δημοτική αρχή αν είχε αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τις δίνονται; Η Ελλάδα της κρίσης και του ΔΝΤ δε μπορεί να ανεχτεί ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς.

 Το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και οι τοπικές αρχές αδυνατούν να το  αντιμετωπίσουν. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη το 1/3 των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας που διαθέτει, γιατί οι υποψήφιοι γι’αυτές τις θέσεις δεν έχουν τις κατάλληλες  δεξιότητες.

  Αυτή τη στιγμή 25% των νέων Ευρωπαίων είναι άνεργοι. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εξίσου σημαντικός λόγος, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες που αποκτάνε μέσα από αυτήν οι νέοι.

  Στη Θεσσαλονίκη, έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης- CEDEFOP, η τεχνογνωσία πηγαίνει χαμένη αφού κανείς από τη δημοτική αρχή δε δείχνει διάθεση συνεργασίας και επιμόρφωσης. Το κενό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν σκεφθεί κανείς ότι είναι λίγοι οι μαθητές που λαμβάνουν κάποιου είδους επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των μαθητών που γνωρίζει ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει, τι γνώσεις απαιτούνται και τι δεξιότητες. Τις περισσότερες φορές οι μεταλυκειακές  σπουδές δεν εξυπηρετούν  τις ανάγκες της αγοράς.

  Τα ΙΕΚ πρόσφεραν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ειδικότητες που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η συρρίκνωσή τους προκάλεσε σύγχυση και πανικό στη νέα γενιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτές αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορέσει να συνδράμει στην αύξηση της παραγωγής.

  Η συνεργασία με το CEDEFOP θα είχε λύσει όλα αυτά τα προβλήματα,  θα βοηθούσε τους επιχειρηματίες να προκηρύξουν τις νέες θέσεις απασχόλησης  και τους νέους να είναι εφοδιασμένοι με τα  απαιτούμενα προσόντα. Η πρακτική άσκηση των έξι μηνών σε μια θέση που έχει σχέση με τις σπουδές του υποψηφίου εργαζομένου  μπορεί να αυξήσει τη πιθανότητα να προσληφθεί.

  Πόσο πιο αποδοτική και ευέλικτη θα ήταν η δημοτική αρχή αν  είχε αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τις δίνονται; Η  Ελλάδα της κρίσης και του ΔΝΤ δε μπορεί να ανεχτεί ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς. Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία.

  Οι νέοι απογοητευμένοι από τέτοιες στάσεις επιλέγουν τη λύση της ξενιτιάς και η χώρα μας στερείται ενός ανθρωπίνου δυναμικού υψηλών προδιαγραφών.

  Ας γίνει αντιληπτό σε όσους φιλοδοξούν να ασκήσουν διοίκηση, ότι τους εργαζομένους πρώτα τους μετεκπαιδεύεις και τους εξοπλίζεις με προσόντα και στην έσχατη περίπτωση τούς απολύεις ….

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12-12-2014 22:39
ΤΗΝ ΔΕ ΠΡΟΣ ΑΡΕΤΗΝ ΕΚ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ, ΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΤΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΕΛΕΟΝ, ΑΡΧΕΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΝ ΜΕΤΑ ΔΙΚΗΣ. ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗΝ ΑΦΟΡΙΣΑΜΕΝΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΟΥΤΟΣ, ΩΣ ΕΜΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΝΥΝ ΒΟΥΛΟΙΤ ΑΝ ΜΟΝΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΕΙΝ, ΤΗΝ ΔΕ ΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΕΙΝΟΥΣΑΝ Η ΤΙΝΑ ΠΡΟΣ ΙΣΧΥΝ, Η ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΝ ΤΙΝΑ ΣΟΦΙΑΝ ΑΝΕΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΗΣ, ΒΑΝΑΥΣΟΝ ΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΞΙΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ.
Την παιδεία που από την παιδικη ηλικια τεινει προς την αρετή, που κάνει το παιδι επιθυμητή και εραστη του να γίνει πολίτης τέλειος, που ξέρει να άρχει και να άρχεται με δικαιοσύνη, αυτήν την ανατροφη οριζοντας η συζήτηση, όπως μου φαίνεται, τώρα θέλει να την ονομασει μοναδικη παιδεία. Αυτην δε, που κατατεινει σε χρήματα η σε ισχύ, η και σε κάποια άλλη σοφια άνευ νου και δικαιοσύνης, βαναυση και ανελευθερη και ανάξια ακόμη και να καλειται παιδεία.
Πλατων

Αυτη ειναι και η μονη παιδεια που χρειαζομαστε.
Πριν απο χρονια εμεινα ανεργος.
Προσπαθησα να βρω δουλεια σε καποια εταιρεια που εβαζε καποιο υπογειο καλωδιο.
Με ρωτησαν αν εχω εμπειρια και τους ειπα οτι εχω διπλωματα συντηρητου ηλεκτρονικων και εφαρμοστου.
Μου απαντησαν οτι ηθελαν να εχω εμπειρια απο καλωδια καποιου τυπου. Δεν ξερω αν οι σαραντα Αλβανοι που δουλευαν ειχαν καποια τετοια εξειδικευση, αλλα μαλλον απιθανο το θεωρω. Μου φανηκε εξαιρετικα γελοιο να με ρωτανε αν ξερω να βιδωνω καλωδια σε κλεμες λες και ηταν επιστημη.
Μετα εβαλα μεσον (απο το γραφειο του Λαλιωτη) για να πιασω δουλεια σε καποιον που εβαζε σκαλωσιες.
Επειδη ημουν συστημενος μου εκανε την χαρη να με προσλαβει, αλλα μου εκανε τον δυσκολο γιατι λεει δεν ειχα εμπειρια στις σκαλωσιες.
Οι εικοσι Αλβανοι που ειχε αναρωτιεμαι που ειχαν παρει ειδικευση. Μου φανηκε εξαιρετικα γελοιο να μου ζητουν προυπηρεσια για τετοιες σαχλαμαρες.
Η γελοιοτητα συμπληρωθηκε οταν μετα απο καμια βδομαδα εφεραν και εικοσι ουκρανους και οι Αλβανοι διαμαρτυροντουσ αν γιατι δεν μπορουσαν να συννενοηθουν αφου δεν ηξεραν ουτε Αλβανικα ουτε Ελληνικα.
Οταν ακουω για εκπαιδευσεις και μετεκπαιδευσεις για να αποκτησεις το προνομιο να κανεις δουλειες που οι πατεραδες μας εκαναν με μοναδικη προυπηρεσια το βοσκημα γιδιων και με μισο δημοτικο, με πιανουν τα διαολια μου.
Σπουδαζα 15 χρονια και απο το 1979 που ημουν16 χρονων εχω εργαστει σε δεκαδες δουλειες, για να φτασω να διαγκωνιζομαι με "ειδικευμενους" που δεν ξερουν ουτε Ελληνικα.
Οσο για το τι μαθαινουν στα σεμιναρια οπου τρωμε τα λεφτα των κουτοφραγγων, απο οσο εχω δει απο τα παιδια μου και απο γνωστους και φιλους θα σας το πω κι αυτο. Τιποτε δεν μαθαινουν. Στην καλυτερη περιπτωση παιρνουν καποιο χαρτι να βαλουν διπλα στα ακριβοπληρωμενα απειρα διπλωματα και πτυχια τους μπας και βρεθει κανενας να τους δωσει 400 ευρω μισθο και στην χειροτερη εξασφαλιζουν το φαι τους για μερικους μηνες.
Θυμαμαι ενα νεο παιδι σε καποιο σεμιναριο που πιασαμε την κουβεντα. Περιμενε να παρει τα λεφτα για να παρει καινουργιο μπουφαν γιατι αυτο που φοραγε ηταν κουρελι. Παντελονι και παπουτσια ειχε παρει απο το προηγουμενο σεμιναριο.
Την στιγμη που μου εδειχνε τις τρυπες στα ρουχα του με επιασε τρελλα. Ακομη τραγικωτερο ηταν το γεγονος οτι μεχρι εκεινη την στιγμη δεν τις ειχα προσεξει γιατι ο νεαρος ηταν πεντακαθαρος και αξιοπρεπης. Ποιος τον καταντησε σε τετοια χαλια;
Δεν μιλαω για τα τρυπια ρουχα, αλλα για την στωικοτητα με την οποια δεχοταν την κατασταση του σαν να ηταν φυσιολογικη.
Καλα θα κανουμε να προσεχουμε τι μαθαινουμε στα παιδια μας. Δεν ειναι προτεραιοτητα να τους κανουμε καλους δουλους, αλλα ελευθερους ανθρωπους.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση