Κοινωνία 26/11/2014

Γηράσκω αεί...

Κανένας δεν ξέρει το μέλλον του και όπως λέει και πεθερά μου που είναι 88 και σε καλή κατάσταση ´´παιδί μου τα γηρατειά είναι πολύ δύσκολα,αλλά ειλικρινά το μόνο που θέλουν είναι μία καλή κουβέντα από κάποιον δικό τους.Φανερώνει ότι μας σκέφτεστε και μας αρκεί´´.
Πήγα σε οίκο ευγηρίας για να δω έναν συγγενή μου.Δεν είναι πολύς καιρός που εγκαταστάθηκε εκεί. Είναι 94 χρονών,έχει σώας τας φρένας και περπατάει με μπαστούνι,δηλαδή για την ηλικία της θεωρώ ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Δεν παντρεύτηκε και δεν έχει παιδιά.Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια,γιατί στην κατοχή σκοτώθηκαν οι γονείς της και μεγάλωσε στα σπίτια συγγενών.Πάντα ήταν αδύνατη,γιατί ήταν μία αεικίνητη γυναίκα που δούλευε 18 ώρες κάθε μέρα και έτρεχε όπου υπήρχε ανάγκη,αλλά πάντα η προσφορά της ήταν άδολη.Τώρα είδα ότι πάχυνε και δεν μου άρεσε.

Ο οίκος είναι κοντά αλλά εκτός Θες/νίκης και αποτελείται από καινούργια διώροφα σπιτάκια,έχει δε έναν όμορφα σχεδιασμένο περιβάλλοντα χώρο. Φιλοξενεί περί τα 300 άτομα.

Την βρήκα στο σαλόνι να βλέπει ένα έργο της Βουγιουκλάκη μαζί με άλλες 100 περίπου υπάρξεις,που οι περισσότερες ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια.Μέχρι να φθάσω στο σαλόνι πέρασα από διάφορους χώρους,όπου κάθονταν αμίλητοι πολλοί ηλικιωμένοι.Ένοιωσα σαν να ήμουν σ'ένα parking ψυχών εν αναμονή.Αυτοί που καταλάβαιναν με κοιτούσαν στα μάτια σαν να ζητούσαν να τους πω νέα από τον έξω κόσμο.Ένοιωσα ένα βάρος στην καρδιά μου και αμήχανος προχωρούσα και χαμογελούσα.Αυτοί μου ανταπέδειδαν το χαμόγελο. Όταν έφθασα στην θεία μου είχα ήδη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση,γιατί τα πολλά μάτια με απογύμνωσαν ψυχικά.

Χάρηκε που με είδε και πήγαμε να καθίσουμε κάπου απόμερα.Ευτυχώς κατάφερα και συνήλθα γρήγορα και η θεία απέδωσε την κατάστασή μου στο ότι είχα να την δω πολύ καιρό.Πάντα είχε μία δικαιολογία διέξοδο για τον άλλον.

Καθίσαμε και είπαμε πολλά για το παρελθόν και το πόσο όμορφα περνούσαμε όταν ήταν όλοι οι συγγενείς εν ζωή.Όση ώρα ήμασταν μαζί,μου κρατούσε το χέρι.Θαύμασα την καρτερικότητα της και την αυτοσυγκράτησή της.Εάν και ήταν προσωπική της επιλογή,δεν νομίζω ότι περίμενε στο τέλος της ζωής της να καταλήξει σε οίκο ευγηρίας, αλλά επειδή έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες,όλα τ'αντιμετωπίζει με στωικότητα.Στιγμές-στιγμές ένοιωθα να προσπαθεί να συγκρατήσει μία εσωτερική ταραχή,την οποία όμως ξεπερνούσε χωρίς να την εξωτερικεύει.Πάντα ήταν σκληρή με τον εαυτό της και δεν τον άφηνε να εκδηλώσει εσωτερικές αδυναμίες,όμως την καταλάβαινα από τις λέξεις που χρησιμοποιούσε που είχαν συναισθηματικό νόημα.

Μηχανεύτηκα χίλιους τρόπους να μην ´´σπάσω´´ μπροστά της.Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που ήταν κοντά μας,είχαν σταματήσει να βλέπουν την ταινία στην τηλεόραση και φαινόταν ν'απολαμβάνουν τις τρυφερές στιγμές μας.

Θαύμασα τα κορίτσια που δούλευαν στον οίκο. Αναλογούσε μία κοπέλα για κάθε τρεις ηλικιωμένους.Έτρεχαν παντού χαμογελαστές και με υπομονή ικανοποιούσαν τις ανάγκες και τα καπρίτσια των ενοίκων.

Χώρισα από την θεία και υποσχέθηκα να πηγαίνω να την βλέπω τακτικά.Με φίλησε και χαμογέλασε,γιατί ξέρει πόσο αδύναμοι είναι οι άνθρωποι όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια.

Η γλυκειά της ματιά ήταν βάλσαμο για μένα.

Εγώ σήμερα φάνηκα απροετοίμαστος και αιφνιδιασμένος.

Όταν δεν έχεις κανέναν στην ζωή,είναι μία λύση οι οίκοι αυτοί.

Δεν ξέρω είμαι μπερδεμένος,γιατί στο ισόγειο της οικοδομής μας ζεί ένας ολομόναχος ηλικιωμένος. Χρόνια χαιρετιόμασταν και λέγαμε και καμμία κουβέντα,αλλά τον τελευταίο καιρό είναι απόμακρος.Φαίνεται ότι τον λύγισε η μοναξιά και δεν λέει πλέον ούτε καλημέρα.

Το βράδυ που γύρισα σπίτι, είπα στούς γιούς μου ότι εγώ δεν θέλω να με πάνε σε οίκο ευγηρίας,παρά το ότι αναγνωρίζω ότι είχε δίκαιο η θεία μου που μου είπε ότι ´´εδώ παιδί μου βρήκα παρέα´´,αλλά όση ώρα ήμουν στον οίκο ένοιωθα μία ψύχρα να διατρέχει την ψυχή μου.

Κανένας δεν ξέρει το μέλλον του και όπως λέει και πεθερά μου που είναι 88 και σε καλή κατάσταση ´´παιδί μου τα γηρατειά είναι πολύ δύσκολα,αλλά ειλικρινά το μόνο που θέλουν είναι μία καλή κουβέντα από κάποιον δικό τους.Φανερώνει ότι μας σκέφτεστε και μας αρκεί´´.

Χρόνια τώρα εκπαιδεύομαι σε γόνιμες μοναξιές και εάν πάνε όλα καλά ίσως είναι η λύση,εάν και έχω ακόμα να μάθω πολλά.Γηράσκω αεί..

Γιώργος Παράσχος
μέλος ΕΕ ''Δημιουργίας,ξανά!''
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση