Κοινωνία 24/10/2014

SMS: Η Κεντρική Μακεδονία εξιτάρει πολιτιστικά

Το πάθος για το κινηματογράφο είναι πηγή έμπνευσης
Μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη πολιτιστική μας επικράτηση. Οι συνθήκες το ευνοούν και οι πολίτες θέλουν να το ζήσουν
Η Ελλάδα ξανά στο διεθνές προσκήνιο μέσα από το πολιτισμό της και τις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αμφίπολη.Οι συζητήσεις έντονες, οι απορίες πολλές και η αγωνία στο κατακόρυφο για τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών.

Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γυναικεία αγάλματα να φυλάσσουν έναν τάφο στην Αμφίπολη, στην πραγματικότητα βρήκαν κάτι πολύ περισσότερο από μερικά αρχαία ηλικίας 2.300 ετών. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα αναδύθηκε από τα ευρήματα στον τεράστιο κυκλικό τύμβο και τα θέματα χρηματοδότησης του πολιτισμού επανήλθαν στην καθημερινή ατζέντα.

Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, χάρη σε αυτό το σημαντικό μνημείο. Η κρίση επηρέασε τη χρηματοδότηση στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου.

 Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τώρα ότι τα  χρήματα που θα δοθούν για αναστηλώσεις, συντηρήσεις, ανασκαφές και εκθέσεις θα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη, στον τουρισμό και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Η χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2010.

Οι ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού διεκδικούν τώρα,  ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διανεμηθούν τα επόμενα έξι χρόνια  από τον Επίτροπο Πολιτισμού της Ε.Ε. Η Ελλάδα ήδη έχει εξασφαλίσει 730 εκατ. ευρώ για 640 πολιτιστικά έργα, από προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης

Να η ευκαιρία να ξαναπιστέψουμε στον εαυτό μας και να διδαχτούμε από την ένδοξη ιστορία μας .Να επενδύσουμε στο πολιτισμό και να στηρίξει η πολιτεία δήμους και περιφέρειες να κάνουν επανάσταση πολιτισμού. Η κρίση γεννά ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που θα στοχεύουν στη γνώση και στη καινοτομία.

Μη φοβηθούν οι κρατικοί λειτουργοί τις χορηγίες από ιδιώτες. Η προβολή της πατρίδας μας πρέπει να είναι πάνω από στεγανά και ξεπερασμένες λογικές. Το κράτος με τους μηχανισμούς του,  μπορεί να ελέγχει και συνάμα με τις φοροελαφρύνσεις που θα θεσπίσει  να κάνει ελκυστική τη χορηγία του πολιτισμού στους επενδυτές.

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, είναι μια ακόμη πρόκληση για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πόλης μας. Ο συνδυασμός της έβδομης τέχνης με τα αρχαία ευρήματα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να προσελκύσει πολλούς σκηνοθέτες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο. Να γίνουν μεγάλες συμπαραγωγές ελλήνων και ξένων δημιουργών, που θα δώσουν ποιότητα και πολιτιστική δυναμική στο τουρισμό μας.

Έτσι αλλάζει γρήγορα μια χώρα που βλέπει ελκυστικά το μέλλον της και δε φοβάται τον ανταγωνισμό. Το κράτος σχεδιάζει γρήγορα πάνω στα νέα δεδομένα που προκύπτουν και το μεγάλο ρεύμα των εθελοντών που στηρίζουν τη τέχνη δραστηριοποιείται  ενεργά και τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Τα έσοδα φέρνουν νέες θέσεις απασχόλησης και η μιζέρια δίνει τη θέση της στη φαντασία.

Η πόλη ξαναζεί!!Το πάθος για το κινηματογράφο είναι πηγή έμπνευσης. Η Θεσσαλονίκη είναι πόλος συνάντησης δημιουργών με διαφορετικές αφετηρίες. Το αποτέλεσμα θα είναι γοητευτικό και το κοινό θα ζήσει μοναδικές εμπειρίες.

Μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη πολιτιστική μας επικράτηση. Οι συνθήκες το ευνοούν και οι πολίτες θέλουν να το ζήσουν.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση