Κοινωνία 20/06/2014

Δεν θα αλλάξει τίποτα, αν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα

Σοφία Παλκουσουργιά
Νομίζουμε πως την ευτυχία την φέρνουν τα ακριβά ρούχα, οι εκδρομές, οι πιστωτικές κάρτες.. Πρότυπά μας, πάντοτε, ήταν τραγουδιστές, ηθοποιοί, πλούσιοι. Ότι μας έδιναν το δεχόμασταν χωρίς καμιά αντίρρηση.
Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όλοι διαμαρτύρεστε, φωνάζετε, αγχώνεστε, κάνετε λες και ήρθε το τέλος του κόσμου και κατηγορείτε τους πάντες εκτός από τον εαυτό σας. Φυσικά. Κλασσικός Έλληνας. Όλοι φταίνε, εκτός από μας. Μέχρι χθες φωνάζατε να σας δώσουν περισσότερα γιατί δεν σας έφθαναν αυτά που παίρνατε και σήμερα τους ρίχνετε ευθύνες γιατί κακώς έκαναν πράξεις τα τότε αιτήματά σας. Όλοι οι άλλοι φταίνε, κλέβουν, εξαπατούν, εκτός από σας! Εσείς ήσασταν μόνο ψηφοφόροι και μάλιστα χωρίς καμιά ευθύνη. Νομίζατε πως και καλά εσείς είστε η «εξουσία» και κάνετε ότι θέλετε χωρίς καμιά ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεων σας. Όσα δισεκατομμύρια ευρώ και να μας δανείσουν, όσα χαράτσια και όσους φόρους κι αν επιβάλλουν στον ελληνικό λαό, η κρίση δεν φαίνεται να αποχωρεί.

Και ξέρετε για ποιο λόγο; Γιατί η κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι κρίση αξιών και ήθους. Γι’ αυτό, δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αλλάξουμε, να εντοπίσουμε τα λάθη μας και τον λάθος δρόμο που έχουμε πάρει και δυστυχώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο απτόητοι. Εμείς μπορεί να μην καταχραστήκαμε το δημόσιο χρήμα, να μην είμαστε πολιτικοί με εξουσία και δύναμη, να μην έχουμε βίλες και διάφορα άλλα που έχουν αυτοί αλλά, όμως, φταίμε κι εμείς διότι είμαστε εγωιστές, ατομιστές, ασυνεπής. Άραγε, κάναμε ποτέ αυτοκριτική; Κρίναμε ποτέ εμάς τους ίδιους για τα λάθη μας; Προσπαθήσαμε ποτέ να διορθωθούμε εμείς οι ίδιοι; Πάντοτε κατηγορούμε τους άλλους. Πάντα φταίνε οι άλλοι μα ποτέ εμείς.

Νομίζουμε πως την ευτυχία την φέρνουν τα ακριβά ρούχα, οι εκδρομές, οι πιστωτικές κάρτες.. Πρότυπά μας, πάντοτε, ήταν τραγουδιστές, ηθοποιοί, πλούσιοι. Ότι μας έδιναν το δεχόμασταν χωρίς καμιά αντίρρηση. Αφήναμε να μας επιβάλλουν την δική τους γνώμη κι εμείς ακολουθούσαμε πρόθυμα και αδιαμαρτύρητα. Θεωρούσαμε πως κάνουν λάθος εκείνοι που μιλούσαν για αρχές και αξίες γιατί εμείς είχαμε βρει την ευτυχία στο χρήμα. Υποτιμούσαμε όλα τα υπόλοιπα. Ναι, η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να περνάει οικονομική κρίση. Πρέπει να το παραδεχθούμε και να αλλάξουμε μυαλά και πορεία. Πρέπει να συνέλθουμε σαν άτομα, σαν κοινωνία.. Δεν χρωστάνε τίποτε οι επόμενες γενιές να πληρώσουν τα δικά μας λάθη..
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση