Κοινωνία 19/06/2014

Η μαύρη πτυχή του νεοφιλελευθερισμού, ο κοινωνικός δαρβινισμός

Δεν διαφέρουμε και πολύ από τη προπαγάνδα των Αμερικάνων εναντίον του κομουνισμού ή των Ρώσων εναντίον του καπιταλισμού κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Έχει γίνει πρόταγμα κυρίως των αριστερών όταν αντιμάχονται τους φιλελεύθερους. Πρώτα τους αναβαθμίζουν σε νεοφιλελεύθερους και μετά τους προσάπτουν τον κοινωνικό δαρβινισμό. Κατηγορούνται δηλαδή οι φιλελεύθεροι ότι προωθούν τα συμφέροντα όσων μπορούν να αντεπεξέλθουν στη λειτουργία του καπιταλισμού και αφήνουν όσους δε μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτόν, να βγουν εκτός συστήματος, να ζουν στο περιθώριο ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τη φτώχεια και την ανέχεια. Δεν έχουν άδικο, ο κοινωνικός δαρβινισμός είναι ότι χειρότερο και απάνθρωπο μπορεί να εφαρμοστεί ως κοινωνικό σύστημα.

Δόξα το Θεώ στην Ελλάδα έχουμε καταδικάσει τους φιλελεύθερους στην ανυπαρξία. Με λιγότερο από 1% στις ευρωεκλογές είναι φανερό ότι οι πολίτες αποκηρύσσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυτοί εκφράζουν. Είναι επιπλέον ο φόβος του κοινωνικού δαρβινισμού που κάνει τους απελπισμένους πολίτες να απωθούνται όλο και περισσότερο από αυτόν. Έτσι τόσο η κυβέρνηση παρόλο που δε θέλει, εκτελεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δανειστών ενώ η αντιπολίτευση μας έχει υποσχεθεί ότι ξεκινώντας από την Ελλάδα θα σαρώσει την Ευρώπη των μονοπωλίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Η πολιτική εξαπάτηση δεν είναι αδίκημα. Αυτό είναι κάτι που οι πολίτες το ξεχνούν και δεν είναι λίγες οι φορές που όταν νιώθουν αδικημένοι ή μετανιωμένοι από τη ψήφο τους, να ζητούν τη τιμωρία όσων τους εξαπάτησαν. Λυπάμαι. Από τη στιγμή που δεν είναι αδίκημα οφείλεις εσύ ως πολίτης να σκεφτείς δύο και τρεις φορές πριν πιστέψεις και πριν ψηφίζεις. Καμία ευθύνη δεν έχουν όσοι σε εξαπατούν. Δεν έχει σημασία αν το έκαναν μία φορά ή το κάνουν κατά συρροή Δεν έχει σημασία αν αυτοί το κάνουν εσκεμμένα ή εν αγνοία τους. Ότι κι αν έχει συμβεί δεν φέρουν καμία μα καμία ευθύνη.

Το ότι ο κοινωνικός δαρβινισμός είναι εδώ και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης και της αγαστής συνεργασίας της αντιπολίτευσης είναι δική σου ευθύνη να το καταλάβεις. Κανένας νεοφιλελεύθερος δε θα σου τον φέρει. Γιατί απλούστατα είναι εδώ. Μόνο που ο εγχώριος κοινωνικός δαρβινισμός προτάσσει την επιβίωση όσων εξαρτώνται από το κράτος σε σχέση με όσους δεν έχουν σχέση με αυτό. Ξέρω πολλοί θα εξοργιστούν από αυτό που γράφω. Ειδικά όσοι έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές που μπορεί να ξεπερνούν και το 30% του εισοδήματός τους. Ας αναλογιστούν πρώτα τί είναι καλύτερο, να χάνεις το 30% ή το 100% του εισοδήματός σου;

Πόσοι σκέφτηκαν ότι λόγω της κρίσης πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους όχι γιατί ήταν κακοί εργαζόμενοι αλλά γιατί απλούστατα η επιχείρηση που εργάζονταν δε μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τη μισθοδοσία; Πόσοι από όσους έχουν διατηρήσει τη δουλειά τους σε θέση του ευρύτερου δημοσίου τομέα σκέφτηκαν ποια θα ήταν η θέση τους αν ξαφνικά το δημόσιο λειτουργούσε αμιγώς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Αξιολόγηση, έλεγχος καταλληλότητας και απόδοσης, έλεγχος των οικονομικών και μετά απόλυση εφόσον δε προσέφεραν κάτι στη λειτουργία του κράτους.

Κάπως έτσι λειτούργησε ο κοινωνικός δαρβινισμός στην Ελλάδα. Ανάποδα από αυτόν που περιγράφουν ως κατηγορία για τον νεοφιλελευθερισμό. Οι κρατιστές επιβίωσαν στέλνοντας στο περιθώριο ή ακόμα και στην ένδεια ή το θάνατο όσους δεν είχαν τη τύχη να έχουν σχέση με το κρατικό κορβανά. Και το χειρότερο είναι ότι τα πάντα έγιναν με πλήρη συνεργασία των μεγαλύτερων κομμάτων της βουλής. Γιατί όταν νομοθετούσε η κυβέρνηση εναντίον της ιδιωτικής οικονομίας η αντιπολίτευση φώναζε για τον μη περιορισμό των δικαιωμάτων των κρατικοδίαιτων. Υπάλληλοι του ΟΛΠ στην αρχή της κρίσης, υπάλληλοι της βουλής στη συνέχεια για τις περικοπές και τώρα το θέμα με τις καθαρίστριες στο ΥΠΟΚ. Που μπορεί να είναι άδικο να απολυθούν, το βρίσκω όμως σωστό και δίκαιο να μην έχουν τα προνόμια των επιδομάτων των εφοριακών που στο κάτω κάτω η δουλειά τους έχει πολύ συγκεκριμένη αποστολή.
Μα η αριστερά δε κυβέρνησε. Φυσικά! Είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που η ΝΔ μέχρι να μπει στη κυβέρνηση κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Αλλά και ένα κομμάτι της αριστεράς που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά εντάχθηκε στη κυβέρνηση. Φαίνεται πως μόλις φεύγει κανείς από την «αγνή» αριστερά γίνεται ξαφνικά νεοφιλελεύθερος και θα απολέσει τον χαρακτηρισμό αυτό όταν ως απολωλός πρόβατο επιστρέψει στο μαντρί.

Κατά τα άλλα ο κοινωνικός δαρβινισμός εξοντώνει κάθε μέρα συμπολίτες μας. Όπως αυτούς που δεν έχουν συμπληρωμένα αρκετά ένσημα του ΙΚΑ ώστε να έχουν πρόσβαση στην υγεία. Οι σχετικοί νόμοι μόνο γέλιο προκαλούν. Ανασφάλιστοι μέχρι 29 ετών ή μέχρι 55 με 3000 ένσημα ή πάνω από 55 με 4500 ένσημα. Μα είναι δυνατόν να συνδέεις την υγεία ενός πολίτη με τα ένσημά του; Για τον ΟΑΕΕ ας μη μιλήσουμε. Εκεί η κατάσταση είναι τρισχειρότερη. Είναι δυνατόν να μην έχεις προβλέψει να φτιάξεις με τέτοιο τρόπο το σύστημα υγείας σου ώστε ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας ενός ατόμου να υπάρχει κάλυψη υγείας; Προς αυτή τη κατεύθυνση βέβαια ελάχιστα έχουν γίνει. Έπρεπε να φτάσουν πολλοί άνθρωποι σε απόγνωση, να πεθάνουν κάποιοι από ασθένειες που αν είχαν τη κατάλληλη φροντίδα θα ζούσαν περισσότερο για να επεκταθούν οι παροχές υγείας σε κάποιο βαθμό.

Όπως είπαμε οι μόνοι που μοιράστηκαν τα πενιχρά έσοδα του κράτους ήταν τελικά όσοι σχετίζονταν με αυτό, οι κρατικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες. Ο κάθε ένας από αυτούς με παράπονα βέβαια γιατί η πίτα μίκρυνε πολύ και δε μπορούσε να τους θρέψει όλους. Σε ένα κράτος που με προϋπολογισμούς γύρω στα 45 δις ευρώ, τα 30 δις πηγαίνουν για μισθούς και συντάξεις, είναι λογικό να μη περισσεύει τίποτα και για κανέναν. Από τα υπόλοιπα 15 δις πρέπει να πληρωθούν οι τόκοι των δανείων και να λειτουργήσει το κράτος, δηλαδή να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα και να γίνουν επενδύσεις. Πρακτικά η εξίσωση δε βγαίνει.

Όσοι βέβαια κατηγορούν τον φιλελευθερισμό για κοινωνικό δαρβινισμό το λένε με βάση την εξής απλή λογική. Ήδη το ξέρουν ότι το σύστημα όπως το ζούμε σήμερα θρέφει πάρα πολλούς ανθρώπους χωρίς δεξιότητες ακόμα και αντιπαραγωγικούς. Όλοι αυτοί σε ένα φιλελεύθερο σύστημα θα εξαφανίζονταν. Είναι αλήθεια ότι ο καπιταλισμός είναι έτσι δομημένος που αν τον αφήσουμε ανεξέλεγκτο θα διώξει κάποιους στο περιθώριο γιατί στηρίζεται στον ανταγωνισμό. Και γιατί κακά τα ψέματα, πράγματι μπορεί να λειτουργήσει με πολύ λιγότερους εργαζομένους σε σχέση με το σύνολο της προσφοράς. Εδώ είναι που έρχεται το κράτος και στηρίζει την αγορά εργασίας ώστε όλοι να έχουν παραγωγική απασχόληση. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την Αυστραλία, μια χώρα πρότυπο με οργανωμένο κράτος που το βλέπεις από τις υπηρεσίες, τις πόλεις που κυκλοφορείς κλπ. Αντίστοιχα και στη Γερμανία κάποιος μπορεί να διακρίνει μια οργανωμένη εικόνα του κράτους. Ποια είναι η διαφορά με μας; Στην Ελλάδα προτιμήσαμε να δίνουμε χρήματα χωρίς αξιολόγηση, να βάζουμε εργατικό δυναμικό στο δημόσιο και στα 20 χρόνια να τους μετατρέπουμε σε συνταξιούχους και μάλιστα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν τους δίναμε αξιοπρεπείς συντάξεις. Το μυστικό είναι ότι τόσο η Αυστραλία όσο και η Γερμανία έχουν το ίδιο ποσοστό ή και μεγαλύτερο, δημοσίων δαπανών. Προτιμούν όμως να το μοιράζουν διαφορετικά. Οι συντάξεις που διασφαλίζει το κράτος είναι μικρές. Το κράτος προτιμά να μοιράζει λεφτά μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι οι δρόμοι και γενικά το αστικό περιβάλλον είναι άψογο, γιατί κάποιες εταιρίες δημοσίων έργων το έφτιαξαν έτσι, οι ένοπλες δυνάμεις είναι επαγγελματικές και τα κράτη δαπανούν μεγάλα ποσά σε εγχώρια ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, τηλεπικοινωνιών και γενικά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Τα χρήματα δηλαδή πηγαίνουν σε τομείς που αποδίδουν κάτι για τη χώρα και μετά καταλήγουν στη κατανάλωση ως μισθοί των εργαζομένων. Στην Ελλάδα επιλέγοντας να δίνουμε το κρατικό χρήμα απευθείας σε υπεράριθμους του δημοσίου ή σε συνταξιούχους από μικρή ηλικία περνάμε το χρήμα απευθείας στην κατανάλωση και ταυτόχρονα ενισχύουμε τον κοινωνικό δαρβινισμό. Και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο γιατί επιβιώνει όποιος καταφέρει να ξεπεράσει τον διπλανό του με στόχο μια θέση στο δημόσιο.

Η πολιτική εξαπάτηση δεν είναι αδίκημα. Να μη το ξεχνάμε. Κανένας δε θα ζητήσει συγγνώμη αν ότι είπε δεν είναι αλήθεια. Ο κόσμος θα ζει μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικού δαρβινισμού φοβούμενος ότι κάποια στιγμή οι κακοί εχθροί του συστήματος θα φέρουν τον κοινωνικό δαρβινισμό. Δεν διαφέρουμε και πολύ από τη προπαγάνδα των Αμερικάνων εναντίον του κομουνισμού ή των Ρώσων εναντίον του καπιταλισμού κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Και ενώ δεν υπάρχουν στεγανά στην ενημέρωση και ο καθένας μπορεί να ψάξει και να ανακαλύψει τι συμβαίνει, στη πραγματικότητα όσοι διαμορφώνουν πολιτικές ξέρουν ότι ο κάθε ένας από εμάς διαλέγει ένα πεπερασμένο αριθμό μέσων ενημέρωσης και ενημερώνεται σταθερά από αυτά. Η προπαγάνδα μετά γίνεται παιχνιδάκι.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

+1 #1 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 20-06-2014 21:43
Εγω νομιζα οτι το να εχεις ιδιωτικη κεντρικη τραπεζα με τραπεζιτη που δεν ελεγχεται απο το Ελληνικο κρατος αλλα απο την επισης ιδιωτικη ΚΤΕ ειναι το απαυγασμα του φιλελευθερισμου , ειδικα αν συνοδευεται και απο τραπεζικο συστημα και χρηματιστηριο φουσκα.
Το να μην ανακατευεται το κρατος οταν οι πολυεθνικες συμφωνα με τον νομο των αγορων κλεβουν τους πολιτες του μου φαινοταν φιλελευθερο.
Το να ιδιωτικοποιεις της τηλεπικοινωνιες και το κεντρικο σου λιμανι ενω εχεις βγαλει τα υπολοιπα στο χρηματηστηριο επισης μου φαινοταν φιλελευθερο.
Το να υπακους σ ολους τους νομους της φιλελευθερης ΕΕ, επισης.
Κυριως το να αδιαφορεις για την πατριδα και την εθνικη σου κυριαρχεια, οπως και για την εθνικοτητα των κατοικων του κρατους σου.
Το να πληρωνεις 55 δις σε τοκους οταν πληρωνεις 30 (να σου κανω την χαρη) για ολους τους μισθους του κρατους σου, δεν ξερω αν χαρακτηριζεται φιλελευθερη πολιτικη αλλα βλεπω οτι ολα τα φιλελευθερα κρατη κατι τετοιο κανουν.
Την κακοδιοικηση του δημοσιου την βλεπουν ολοι αλλα πως θα την θεραπευσει ο φιλελευθερισμος;
Υποθετω πουλωντας ολο το δημοσιο.
Μεχρι τωρα πουλησαμε τον ΟΤΕ στην κρατικη εταιρεια της Γερμανιας και το λιμανι του Πειραια στην κρατικη Κινεζικη cosco. Φαινεται οτι μονο το Ελληνικο δημοσιο δεν κανει για επιχειρηματιας.
Θα μου πεις τα αλλα θα πουληθουν σε ιδιωτες. Που θα κανουν τι; Οτι εκανε η SIEMENS και η MAN οι φαρμακοβιομηχαν ιες οι πολεμικες βιομηχνιες,τα surermarkets, οι τραπεζες και ολες οι αλλες ιδιωτικες επιχειρησεις που κατακλεψαν και κατακλεβουν τους Ελληνες μιζονωντας επισταμενως τους πολιτικους και τους κρατικους λειτουργους;
Η μηπως να τα πουλησουμε στους εθνικους νταβατζηδες που εχουν κατασπαραξει την χωρα πιασμενοι χερι με χερι με πολιτικους και δικαστες;
Αν βεβαια δεν ηταν διεφθαρμενοι αυτοι, τοσο ο δημοσιος οσο και ο ιδιωτικος τομεας θα πηγαιναν μια χαρα και δεν χρειαζομαστε κανεναν φιλελευθερισμο γι αυτο.
Πως θεραπευει ο φιλελευθερισμος τον κοινωνικο Δαρβινισμο οπως τον εννοεις; Η δεν πηρες χαμπαρι οτι το μονο που αλλαζει ειναι οτι τωρα το ρουσφετι σου βρισκει δουλεια στον κολλητο επιχειρηματια (οχι μονιμη προς θεου) που περιμενει και αυτος την ανταπόδοση της "εξυπηρετησης";
Τεσσερα χρονια τωρα μεταρρυθμιζομασ τε. Καναμε βαθιες τομες οπως ειναι οι απελευθερωση των ταξι και των φαρμακειων, και η καταστροφη των ταμειων και της υγειας.
Τεσσερα χρονια ακουω μπαρουφες. Πες μου μια σοβαρη μεταρρυθμιση που καναμε η θα κανουμε κατ εντολη της τροικα.
Μειωσεις μισθων και συνταξεων σε επιπεδα Βουλγαριας, καταστροφη της κοινωνικης μεριμνας, της υγειας, της αμυνας και ξεπουλημα ολου του κρατους.
Υπαρχει κατι αλλο που καναμε για να "παρει μπρος" η οικονομια;
Τι θεσμικες αλλαγες και σαχλαμαρες, Φτωχεια του κερατα και δουλεια για ενα κομματι ψωμι. Σκλαβος στην χωρα σου που την κοβεις κομματια και την πουλας για να καλυπτεις τους τοκους των δανειων.
Σπουδαια συνταγη.
Πως την ειπες; Φιλελευθερισμο;
Αν η τροικα ηθελε μεταρρυθμισεις που θα μας εβαζαν σε ρυθμο αναπτυξης το πρωτο που επρεπε να κανει ειναι να εισηγηθει τον αμεσο εγκλεισμο των πολιτικων απατεωνων που εφαγαν τα λεφτα του Ελληνικου λαου και οχι να προσπαθει με νυχια και δοντια να τους κρατησει στην εξουσια.
Διαβαζετε την θεωρια του φιλελευθερισμου και παντα φταιει η στραβη εφαρμογη του.
Το θεμα ομως ειναι οτι αυτο δεν ειναι οικονομικο συστημα αλλα οικονομικη απατη εφαμμιλη των τραπεζικων πυραμιδων.
Ποτε δεν θα εφαρμοστει οπως πρεπει αλλα οπως συμφερει την παμπλουτη και πανισχυρη ολιγαρχια που επετρεψε ο φιλελευθερισμος να δημιουργηθει.
Η μηπως θα τους σταματησεις εσυ;
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση