Κοινωνία 23/01/2012

Ο νεο-Έλληνας και η δική του μοναδική αληθεια

Αριστείδης Χατζάκης , Διεθνολόγος - Οικονομολόγος , BSc Univ. of Piraeus

Ο τίτλος στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι ο νεο-Έλληνας και το ψέμα, στο όποιο όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται με το πέρασμα των ετών , ότι είμαστε εθισμένοι. Δε μιλάω μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς (για τους οποίους ό,τι και να ακουστεί τα τελευταία δύο χρόνια η αυθόρμητη αντίδραση/χαρακτηρισμός είναι "κλέφτες", "λαμόγια", "προδότες" κλπ..), αλλά για το μέσο Έλληνα από τη στιγμή που αποκτά κριτική σκέψη, ας πούμε περί την ηλικία του λυκείου έως και τα βαθιά γεράματα.

Πιο συγκεκριμένα: Όλα ξεκίνησαν το κατά τη δύση της περασμένης χιλιετίας, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σιμήτη και πιο συγκεκριμένα το 1999 (παραμονές της προεκλογικής μάχης), με τις πασίγνωστες πλέον "φούσκες" του χρηματιστηρίου, το κατά πολλούς μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής Ιστορίας της χώρας. Χωρίς να μπούμε στη διαδικασία χαρακτηρισμού, μπορούμε να θυμηθούμε την μνημειώδη ρήση του τέως πρωθυπουργού, "Παίξτε στο Χρηματιστήριο να φτάσουμε τις 7000 μονάδες". Όλοι γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν λογικό. Όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μια πλασματική και άρα προσωρινή κατάσταση. Και όλοι έπαιξαν! Ενέδωσαν δηλαδή στην παθολογική ασθένεια του νεο-Έλληνα, να μετατρέπει τα ψέματα στις δικές του μοναδικές αλήθειες.

Η συνέχεια γνωστή σε όλους, απλά να σημειώσουμε ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο πλέον κινείται σε επίπεδα της τάξης των 700 μονάδων. Η συνέχεια τοποθετείται χρονικά στην προεκλογική περίοδο του 2004. Ο Κώστας Καραμανλής εκμεταλλευόμενος τη φθορά του Πα.Σο.Κ. μετά από μια οκταετή διακυβέρνηση με την κατηγορία μάλιστα ενός μεγάλου σκανδάλου, το οποίο προαναφέρθηκε, μπήκε στον αγώνα της παροχολογίας. Με τον μανδύα λοιπόν του ηθικού και του "φρέσκου" πολιτικά προσώπου, άρχισε να υπόσχεται: "Μικρό και ευέλικτο πολιτικό σχήμα", "Μονιμοποίηση και των 200.000 συμβασιούχων", "Περιορισμός του δημοσίου τομέα", "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής" (καλά το τελευταίο έχει γίνει "must" για όλους τους εν δυνάμει πρωθυπουργούς κατά την προεκλογική περίοδο). Και σε αυτήν την περίπτωση έστω και ήταν τουλάχιστο προφανές ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τίποτα από αυτά, ο Έλληνας πίστεψε και πάλι τη δική του αυτή αλήθεια. Τα αποτελέσματα και εδώ γνωστά, ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρωθυπουργός και μην μπορώντας να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις υποσχέσεις, έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση. Η άμεση συνέπεια ήταν, από εκεί που έτρεχε η χώρα με 5% ανάπτυξη, να μένει με πολλά και ακόμα αναξιοποίητα Ολυμπιακά ακίνητα.

Προχωρώντας τη χρονική μας αναδρομή, φτάνουμε στα μέσα του 2009. Η Ελλάδα υπερχρεωμένη από την πενταετία της διακυβέρνησης της ΝΔ, με έναν απίστευτα διογκωμένο δημόσιο τομέα, με ένα έλλειμμα σε διψήφιο νούμερο. Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι να προειδοποιούν ότι κατευθυνόμαστε προς τον γκρεμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν, πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. πλέον, ζητάει όποτε του δίνεται η ευκαιρία εκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής μάλλον ανακουφισμένος, πραγματοποιεί την επιθυμία του προέδρου του Πα.Σο.Κ. και προκηρύσσει εκλογές στις 4 Οκτώβρη του εν λόγω έτους. Το προεκλογικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι, "Λεφτά υπάρχουν". Ο Έλληνας φυσικά και εμπιστεύτηκε το Γιώργο Παπανδρέου και το Πα.Σο.Κ. κερδίζει τις εκλογές με διψήφιο νούμερο. Τα αποτελέσματα (εδώ και αν είναι γνωστά): Το "λεφτά υπάρχουν" έγινε το συντομότερο ανέκδοτο της σύγχρονης Ιστορίας και η Ελλάδα σχεδόν επίσημα χρεοκοπημένη και υπό το "ζυγό" του Δ.Ν.Τ.

Το πρόβλημα είναι πως δε δείχνουμε σαν λαός να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως Πρόεδρος της ΝΔ πλέον και με υποσχέσεις του τύπου "Όχι άλλα μέτρα", "Όχι άλλους φόρους" και άλλα παρεμφερή είναι ο βέβαιος αυριανός πρωθυπουργός. Με τους δανειστές μας να λένε ευθέως ότι αν δεν πάρουμε μέτρα σταματάει αυτομάτως η χρηματοδότηση και άρα η χώρα χρεοκοπεί και επίσημα. Ο Έλληνας όμως για άλλη μια φορά δείχνει να ενδίδει στον εθισμό του, το να κάνει δηλαδή ένα ψέμα μία δική του αλήθεια. Το πόσο εθισμένος είναι βέβαια ο Έλληνας στο ψέμα, φαίνεται από την αποστροφή που δείχνει στην αλήθεια. Από τη στιγμή για παράδειγμα που ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε ότι, "Κατά τη Μεταπολίτευση δημιουργήθηκε ένα πελατειακό καθεστώς μεταξύ πολιτικών και συνδικαλιστών, με αυτήν τη λογική μαζί υπερχρεώσαμε το Κράτος" - "Μαζί τα φάγαμε" στην πιο απλή του μορφή, έγινε ο μισητότερος πολίτης στην Ελλάδα. Μισήθηκε δηλαδή επειδή είπε την αλήθεια! - Με τον αστερίσκο βέβαια ότι μαζί τα φάγαμε αλλά μόνοι τα πληρώνουμε.

Δύο ακόμη αντίστοιχα παραδείγματα από το χώρο καθαρά της πολιτικής είναι ο Σωτήρης Χατζηγάκης από το χώρο της ΝΔ και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης από εκείνον του Πα.Σο.Κ. . Ο πρώτος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα του γενικά επειδή τόλμησε να υποστηρίξει/παραδεχτεί (όπως προτιμάει ο καθένας σας) ότι "Υπάρχουν ακροδεξιά σταγονίδια που πρέπει να διαγράψει ο πρόεδρος από το κόμμα".! Η πλήρης λογοκρισία δηλαδή! Ο δε Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έχοντας προφανώς στο μυαλό του τις επερχόμενες εξελίξεις στο Πα.Σο.Κ., είπε σαν άλλος Ανδρέας Παπανδρέου το δικό του "mea culpa". Είπε δηλαδή ότι, "Κύριοι δεν είχα διαβάσει το μνημόνιο, δεν ήξερα τι υπέγραφα". Η δήλωση μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται από ωμή έως ανεύθυνη, είναι όμως η αλήθεια. Αυτό που ισχύει για όλους όσους ψήφισαν το μνημόνιο και απλά δεν το παραδέχονται. Εν τούτοις το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί μια απίστευτη επίθεση από κοινή γνώμη, κανάλια, συναδέλφους του βουλευτές και να απειλείται ακόμα και με διαγραφή απο το κόμμα του!

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θέλω να καταλήξω στο εξής:Για την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα δε φταίει (μόνο) ο Παπανδρέου, Ο Καραμανλής, η Μέρκελ, οι Αμερικάνοι, ο Πρετεντέρης. Πάνω από όλα φταίμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς που εξακολουθούμε να μη θέλουμε να δούμε την αλήθεια αλλά πιστεύουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις και αλήθειες. Διότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μη μπορούμε να δώσουμε λύση στην πολιτικοοικονομική κρίση που διανύουμε, αλλά μπορούμε τουλάχιστο να έχουμε πλήρη άποψη των δυνατοτήτων μας και άρα και των προσδοκιών μας.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση