Κοινωνία 10/01/2014

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις

Ο κύριος Λιάπης, γνήσιο τέκνο του νεποτισμού, που κυριαρχεί για χρόνια στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και του οποίου το αντίκτυπο είναι ισχυρό ως και τις μέρες μας, υποθέτω πως κάπως έτσι ορίζει το δράμα.
«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Αυτή η παροιμία θεωρώ, πως ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του κυρίου Μιχάλη Λιάπη, η οποία μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις τελευταίες ημέρες του έτους που μας αποχαιρέτησε.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013, εκδικάστηκε απ’ το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, η υπόθεση του πρώην υπουργού, Μιχάλη Λιάπη. Ο επί 24 συναπτά έτη πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συνελήφθη απ’ την αστυνομία να οδηγεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες, δίχως δίπλωμα. Η ποινή του; 4 χρόνια φυλάκισης με αναστολή, με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη, 50 ευρώ ημερησίως, για το πλημμέλημα των πλαστών πινακίδων.  Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς,  το ποσό αγγίζει τα 73000 ευρώ. Επιπλέον, του επιβλήθηκε και το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ, ως ποινή για το ανασφάλιστο όχημα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να επικεντρώσει σε διάφορα σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν τουλάχιστον «εκνευριστικά», αν όχι «εξοργιστικά».

Ένα απ’ αυτά είναι η στάση του ίδιου του κατηγορούμενου κατά τη σύλληψη του, αλλά και δια της απουσίας του κατά τη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης (για την οποία θα αναφερθούμε παρακάτω). Τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου, όποτε και συνελήφθη από τους άνδρες της αστυνομίας, φέρεται να δήλωσε περί «αυτοσχέδιων» πινακίδων, υπονομεύοντας έτσι τη νοημοσύνη τους. Η πιο λογική εξήγηση για μια τέτοια δικαιολογία είναι το πιθανό άγχος που, λογικά, τον κυρίευσε τη στιγμή του ελέγχου από τους αστυνομικούς. Είτε βέβαια, θεώρησε πως αυτή του η παράβαση ήταν ασήμαντη και με μια τέτοια δικαιολογία θα απέφευγε της συλλήψεως.

Ίσως το πιο «εκνευριστικό», κατά την ταπεινή μου άποψη, σημείο είναι η απουσία του κύριου Λιάπη και τις 2 προγραμματισμένες μέρες εκδίκασης της εκκρεμούσας υπόθεσής του. Ο νόμος του επιτρέπει να στείλει ως πληρεξούσιους αντιπροσώπους του τους δικηγόρους του, παρόλα αυτά επέδειξε μία αδιάφορη στάση, απέναντι στο δικαστικό σώμα. Αυτή του η στάση αντιτίθεται στις παλαιότερες δηλώσεις του πως «οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα», αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το στοιχείο του λαϊκισμού και της προσπάθειας, από μεριάς πολιτικών, να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Επομένως δε θα έπρεπε να παραξενεύουν κανέναν μας, οι δηλώσεις του περί δράματος και τραγωδίας. Ο κύριος Λιάπης, γνήσιο τέκνο του νεποτισμού, που κυριαρχεί για χρόνια στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και του οποίου το αντίκτυπο είναι ισχυρό ως και τις μέρες μας, υποθέτω πως κάπως έτσι ορίζει το δράμα.  Οπότε, είτε προσπάθησε να συγκινήσει την κοινή γνώμη με ανεκδιήγητες δηλώσεις, είτε επηρεασμένος από τη 2ετή θητεία του ως υπουργός πολιτισμού, θεωρεί πως πρωταγωνιστεί σε μία σύγχρονη τραγωδία, αρχαιοελληνικού τύπου.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αυτή την περίοδο είναι απασχολημένα, όχι μόνο με την υπόθεση του κύριου Λιάπη, αλλά και με το σκάνδαλο δωροδοκίας που εμπλέκει τον πρώην επικεφαλή του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, κ. Χάρη Τομπούλογλου. Και πως άλλωστε να μην μονοπωλούν το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, αφού πρόκειται για 2 στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία διαγράφηκαν από τα μητρώα μελών του με την κατηγορία της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Ενδεχομένως τα  ελληνικά ΜΜΕ να επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της κοινής γνώμης, από κάποια άλλα θέματα όπως αυτό της νέας φορολογίας για τα ακίνητα από το 2014. Βέβαια, αυτή η υπόθεση εντάσσεται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και δε θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω.

Ο κύριος Λιάπης μετά και από αυτή τη νομική του περιπέτεια βγαίνει ζημιωμένος, σε οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Διατέλεσε βουλευτής από το 1985 ως και το 2009. Δε γνωρίζω αν μες στο μυαλό του τριγυρνούσε η σκέψη για ενδεχόμενη μελλοντική υποψηφιότητά του, παρόλο που ένα τέτοιο σενάριο δε συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες. Αν επιλέξει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ίσως και να υπερισχύσει το στοιχείο της οικογενειοκρατίας  και επανεκλεγεί. Έχοντας, όμως φθαρεί η εικόνα του στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, θα δυσκολευτεί να κερδίσει ξανά μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση