Κοινωνία 17/07/2013

Τα παιδιά "κατώτερων" γονιών

Saimir Lamaj , Φοιτητής

Αν στην Ελλάδα δεν υπήρχαν παράνομοι μετανάστες, θα χρειαζόταν να τους εφεύρουμε. Μόνο έτσι μπορούμε αναγνώσουμε τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα και αφορά την λεγόμενη δεύτερη γενιά των μεταναστών. Μια τυφλή πολιτική η οποία όχι μόνο δεν λαμβάνει υπ’όψιν τα υποκείμενα αλλά εξαντλείται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μας ξεκινά με το τέλος των σπουδών τους, ή σε περίπτωση που δεν σπουδάζουν, με την συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους.

Στην πρώτη περίπτωση η πολιτεία δίνει την δυνατότητα της ανανέωσης της άδειας παραμονής για ένα ακόμα χρόνο, και έπειτα ως άλλος Νέρωνας, αποστασιοποιείται και παίζει την μουσική της γραφειοκρατίας, και της δήθεν νομιμότητας την στιγμή μάλιστα που βίαια ένα κομμάτι της κοινωνίας αποσπάται από αυτήν. Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά και στην δεύτερη περίπτωση όπου στα 21 τους χρόνια καλούνται τα παιδιά των μεταναστών να ανανεώσουν την άδεια διαμονής συμπληρώνοντας τα απαραίτητα ένσημα. Σε κάθε πολιτικό ον, που έχει επαφή με την πραγματικότητα, γεννάται η εξής απορία. Με ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 60% στην Ελλάδα της κρίσης είναι εύκολο αυτό; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική. Γίνεται λόγος για παιδιά που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και άλλη χώρα εκτός αυτής δεν έχουν γνωρίσει, είτε έχουν έρθει εδώ σε μικρή ηλικία και μετέχοντας στην ελληνική παιδεία έδειχναν να ενσωματωθούν.

Η κυβέρνηση όμως τους ξερνάει, τους παραδίδει ελαφρά την καρδία στην ρατσιστική βία και σε όσους διψούν να γράψουν το πολιτικό τους βιογραφικό με αίμα ανθρώπων. Ακόμη και αν προσεγγίσει κανείς το θέμα υπό έναν χυδαίο οικονομισμό, θα έπρεπε η πολιτεία να αξιοποίηση αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο αντί να το θυσιάσει σπείροντος το στα εδάφη μιας επίσης χυδαίας ακροδεξιάς που χωρίζει τους ανθρώπους από το χρώμα και τη φυλή.

Είναι προφανές ότι η παρούσα μεταναστευτική πολιτική όχι μόνο επιτυγχάνει την ενσωμάτωση, που είναι κατά γενική ομολογία ο στόχος μιας αποτελεσματικής πολιτικής, αλλά και καταλήγει να περιθωριοποιεί ακόμη και αυτούς που έχουν ενσωματωθεί.

 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση