Κοινωνία 14/12/2012

Άκου αλλά δε το μαθες από μένα...

Θα περιμένω να δούμε στα ίσια τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την ξοφλημένη χώρα μας και όχι η ξοφλημένη χώρα μας για μας.

Άκου για μια φορά. Δύσκολο, το γνωρίζω καλά, ήμουν και γω από τους ξερόλες προπέτες που δε σε άφηνα να ολοκληρώσεις γιατί καταλάβαινα τι θες να πεις. Μέχρι που γνώρισα ομοίους μου. Εσένα δηλαδή και όλο το σινάφι της ηλικίας μας που βρίσκει μονομιάς ευκολοφόρετες λύσεις... όπως η Χρυσή Αυγή, ή η πεζοδρομιακή αριστερά  «της μισής Αθήνας». Αυτά μαρτυρούν άλλωστε εκλογές και δημοσκοπήσεις, προς έκπληξη τεράστια, των Πασόκων γονέων μας.

Δεν είναι ωραία η αυτογνωσία καμιά φορά. Βλέπεις μάθαμε σαν νεολαία να γινόμαστε πάντα αρεστοί και αν χρειαστεί, γιαυτό ακριβώς, να μη μιλάμε. Αφήναμε πάντα κάποιον μετριότατο βροντόλαλο να ασχολείται με τα κοινά, τις παρατάξεις και να συνδικαλίζεται («συνδιαχειρίζεται» θα ήταν το ορθό του όρου) τα δικαιώματά μας ..από το σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στη δουλειά μας.

Διδαχθήκαμε το «τις αγορεύειν βούλεται», και ενώ η γενιά του πολυτεχνείου το χρησιμοποίησε μόνο για θαμπώσει νεο-αριστερές δημοκράτισες, εμείς το μεταμορφώσαμε ακόμα πιο άσχημα στην απαξίωση, τη ζήλια και τον εμπαιγμό οποιουδήποτε σηκώνεται και μας τα χώνει. Μας πως μιλάω έτσι. Μήπως αυτό δεν έκαναν όλοι οι πολίτες στην αρχαία αγορά της Αθήνας; Μήπως αυτό δεν γέννησε την ανάγκη για θέατρο, τέχνη, αλλά και σάτιρα; Αυτό το χώσιμο, που στη γενιά μας χάθηκε και το κηδεύουμε σήμερα, κάθε φορά που αδιαφορούμε για τον «όποιον» βούλεται να ακουστεί.

Αυτός στην παρούσα στιγμή είμαι εγώ που τα γράφω επωνύμως αλλά φοβάμαι ότι διαβάζεις μόνο επώνυμους. Συνομήλικος προς συνομήλικο θα σου πω, πως τους ίδιους διάβαζα και γώ. Βενιζέλους ή Παυλόπουλους, Παγκάλους ή /και Βουλγαράκιδες. Πάντα όμως κάτι με έτρωγε, μια άλλη σύγχρονη τους Ελλάδα του Χατζιδάκη, του Καζαντζάκη, της Μερκούρη, του Ελύτη, του Βέγγου, του Παπανικολάου, βίων παράλληλων, ηλιακά και μόνο. Τώρα βλέπεις τι εννοώ συνομήλικε; Μοιάζουμε όπως μοιάζανε και αυτοί μεταξύ τους παιδιά.., μοιάζουμε όπως μοιάζουνε τα ξύλα μεταξύ τους, το ένα όμως εικόνα γίνεται κάποτε και κάποτε κάρβουνο το άλλο.

Σε φλόμωσαν και ξέχασες να μιλάς. Σε έπιασα πολλές φορές να μιλάς στο δρόμο ή στις συνελεύσεις μόνο με αόριστα συνθήματα, «το μέλλον δεν δίνεται αντιπαροχή» ή «εμπρος για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», γιαυτό σταμάτησαν να σε ακούν , γιαυτό στα 25 και συ σταμάτησες να τα λες. Μίλησες με συνθήματα, κώφευσες βάζοντας ταμπέλες και φτώχηνες τον εαυτό σου με τις 10 λέξεις που χρησιμοποίησες.  Στη γλώσσα που λείπουνε λέξεις, λείπουν και οι αντίστοιχες σκέψεις.

Φτώχηνες στα 25 από σκέψεις, πτώχευσες άρα και από λύσεις. Ανάθεση έδωσες ρημάδι συνομήλικε μου, στους κάτω του μετρίου πια, τους φασίστες ή τους ψεύτες, την ίδια σου τη μοίρα. Εσύ με τα μεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες, τους υπολογιστές και τα σεμινάρια, πάχυνες τον Ταμήλο, έκανες μάγκα τον Τατσόπουλο, έδωσες την εντολή στον Κασιδιάρη να σε εκπροσωπήσει.

Απομακρύνθηκες από το ορθολογικό και επέλεξες το εύκολο. Ακόμα κι όταν αποφασίζεις να συμμετέχεις, γίνεσαι βαρίδιο σε πάλη συμφερόντων και όχι σε αγώνα αρχών. Δε καταδέχτηκες να να σκεφτείς και η τιμωρία αυτού είναι να σε κυβερνούν κατώτεροι σου. Εδραίωσες, με τη στείρα «αγανάκτησή» σου, το στατιστικό 1/5-των-ανθρώπων-που-είναι-εναντίων-όλων σε πλειοψηφία και με τη σιγουριά και την ακρίβεια ενός υπνοβάτη βαδίζετε μαζί προς τα άκρα.

Πόσο ακόμα θα ζούμε δίπλα, εμείς οι δύο συνομήλικε;

Εγώ δε θέλω να σε αφήσω σε αυτούς, με μένα εμφύλιους δε θα δεις, γιατί είμαστε ξύλα από το ίδιο δέντρο. Θα περιμένω πάντα να σκεφτείς πως η πολιτική σε χρειάζεται επειδή α-κρι-βώς δε τη χρειάζεσαι. Θα περιμένω να δούμε στα ίσια τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την ξοφλημένη χώρα μας και όχι η ξοφλημένη χώρα μας για μας.

Κράτα τα και μη τους πεις ότι σου τα πα.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Βίαιος 25-10-2013 18:13
Έχει επαναδημοσιευτε ί σε 15 Blogs λίγο που το έψαξα. Αυτός που το υπογράφει έχει κονέ και είναι και του συστήματος δηλαδή φανερά.ΧΑ
Παράθεση
0 #2 Νίκος Γιωργής 25-10-2013 18:14
ρε αριστοτελη όλα καλά αυτά που λες, λύσεις υπάρχουν; και αν ναι ποιες είναι αυτές, οι αφορισμοί κάζουν
Παράθεση
0 #3 Άρης Κ. 25-10-2013 18:15
Νίκο περίμενα κάτι πιο βαθύ σαν ερώτημα, αλλά ακόμα και έτσι με το ρηχό "τι προτείνεις", σε προτρέπω να ανατρέξεις στο άρθρο "μετά την επόμενη μέρα" σε αυτό τον ιστότοπο που έχει πληθώρα προτάσεων ανά τομέα. Στο παρόν δεν ήθελα να προτείνω κάτι τεχνοκρατικό. Ζήτημα ιδιοσυγκρασίας θέτω.Επίσης αν θες, μπορείς από την αναζήτηση να βρεις άλλα 6-7 άρθρα μου με προτάσεις ..από την ελευθερία στο διαδίκτυο, μέχρι την πολιτική στη Δυτική Θράκη.
Παράθεση
0 #4 Νικος Γεωργης 25-10-2013 18:18
ζήτημα ιδιοσυγκρασίας λοιπόν , απάντησε σε αυτό δεν υπήρχε άλλος εκτός από τον γιο του Ανδρουλάκη για να κατεβεί για γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ, κληρονομική δημοκρατία έχουμε;
Παράθεση
0 #5 Άρης Κτενάς. 25-10-2013 18:19
Νίκο, δεν κατάλαβα τι λες ακριβώς. Πάντως (για την ιστορία) ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι γιος του Μίμη και μάλιστα νομίζω ότι δεν έχουν καν συγγενική σχέση. Όπως και να έχει, δε ξέρω τι σχέση έχει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (?), που με το να τον αναφέρεις μάλλον διαφήμιση του κάνεις.
Παράθεση
0 #6 Νικος Γεωργης 25-10-2013 18:20
Δίκιο έχεις, είναι ψηλός για να είναι γιος του Ανδρουλάκη (μιμη).
Παράθεση
0 #7 Αναστασίαααα 25-10-2013 18:21
Τον παντρεύομαι
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση