Κοινωνία 28/11/2018

Μυστικά για το Χρόνο και τη διαχείριση του

Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι. Μπορείς όμως να το κουρδίζεις σωστά.

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή πως ο χρόνος έχει διαφορετική αξία για όλους μας και άρα «μετράει» διαφορετικά. Αν δε το πιστεύετε σκεφτείτε τι είναι ένας έτος για σας και για ένα μαθητή που απέτυχε στις πανελλήνιες, τι είναι ένας μήνας για μια γυναίκα που περιμένει να γεννήσει, τι είναι μια μέρα για έναν άνεργο που πρέπει να ταΐσει την οικογένεια του, τι είναι ένα λεπτό για κάποιον που έχασε το τρένο, τι είναι ένα δευτερόλεπτο για κάποιον που γλύτωσε ένα ατύχημα και τι είναι ένα δεύτερο του δευτερολέπτου για κάποιον που βγήκε δεύτερος στους Ολυμπιακούς.

Πως μπορούμε όμως να «ελέγξουμε» το χρόνο και γιατί ποτέ δεν μας φτάνει; Ένας άνθρωπος θα δουλέψει περίπου 8 ώρες τη μέρα, 40 τη βδομάδα, 200 το μήνα, 2.000 το χρόνο και 61.000 ώρες σε 30 χρόνια μαζί με τις υπερωρίες του. Ένας άνθρωπος που θα ζήσει ως τα 70 (μόνο) έχει 613.200 ώρες ζωής. Άρα; Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι συνέχεια δουλεύουμε;  Ή μήπως έχουμε μάθει τον εαυτό μας να ζει κάτω από αυτόν το ζυγό της σκέψης και να μην αντιλαμβάνεται το χρόνο που έχει;

Το να είσαι επιτυχημένος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι διαχειρίζεσαι το χρόνο σου σωστά. Το να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου σωστά όμως, σημαίνει ότι είσαι επιτυχημένος.

Ας αφήσουμε τους μύθους του παρελθόντος που όλοι λένε στις συνεντεύξεις: «Όταν δουλεύω, δουλεύω σαν ρομπότ». «Δουλεύω καλύτερα κάτω από πίεση». «Χρησιμοποιώ ημερολόγιο, είναι καλό αυτό ε;» «Μένω παραπάνω στη δουλειά επειδή δεν έχω υποχρεώσεις».

Ο χρόνος σας δεν αγοράζεται, δεν σώζεται, ούτε αποθηκεύεται, δεν αυξάνεται και είναι δυστυχώς (ως σήμερα) αμετάκλητος. Για να πετύχουμε μια σωστή διαχείριση του χρόνου και να μην ρομποτοποιηθούμε χρειαζόμαστε να κρατήσουμε μια ισορροπία μεταξύ:

Των αναγκών μας

Να φάμε, να κοιμηθούμε, να πλυθούμε.

Των Επιθυμιών μας

Να μιλήσουμε, να γυμναστούμε, να πάμε διακοπές, να ψωνίσουμε.

Των Υποχρεώσεων μας

Να πιάσουμε τις προσδοκίες των άλλων, τις προσδοκίες της εταιρίας που δουλεύουμε, να χτίσουμε μια καριέρα ανέλιξης.

 

Πριν κάνεις πράξη κάτι που σκέφτηκες και θα σου καταναλώσει χρόνο σκέψου:

 • Γιατί το κάνω αυτό;
 • Ποιος είναι ο τελικός στόχος που πρέπει να φτάσω;
 • Τι θα κερδίσω από αυτό;
 • Τι θα γίνει αν επιλέξω να ΜΗΝ το κάνω;

 

Με αυτόν τον τρόπο θα δεις τι πραγματικά αξίζει να γίνει, όσο μεγάλο ή δύσκολο είναι. Κάποια πράγματα φαίνονται σε όλους βουνά, σαν να προσπαθούμε να φάμε έναν ελέφαντα. Πως τρως όμως ένα μεγάλο ελέφαντα; Σε μικρά τμήματα. Ένα κομμάτι τη φορά. Η διαδικασία είναι απλή:

 1. Πλανάρεις τις δουλειές σου
 2. Σχεδιάζεις τις δουλειές σου
 3. Εκτελείς τις δουλειές σου

 

Δεν δεσμεύεσαι με το να πλανάρεις. Το να έχεις ένα πλάνο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το αλλάξεις. Αλλά μπορείς να το αλλάξεις μόνο αν έχεις ένα αρχικό πλάνο. Πολλοί εργαζόμενοι παραπονιούνται ότι δεν «έχουν» χρόνο για τα πράγματα που αγαπούν. Μάθε να τον δημιουργείς σαν χώρο και θα μετουσιωθεί σε χρόνο. Κάθε πράγμα που επιλέγεις να κάνεις, έχει ένα κόστος ευκαιρίας και πρέπει να μάθεις να δημιουργείς «χώρο», λέγοντας «όχι» εφόσον χρειάζεται, αλλά και πάντα να εξηγείς το γιατί στους συναδέλφους σου.

Το πιο συχνό εμπόδιο στη διαχείριση του χρόνου σου είναι η ενέργεια σου:

 1. Εκτίμησε την ενέργειά σου σε κάθε στιγμή της μέρας
 2. Αν είναι δυνατόν πλανάρισε τις δουλειές σου με βάση την ενέργεια που έχεις την εκάστοτε ώρα της μέρας (πρωινός / βραδινός τύπος) ώστε να ταιριάζουν
 3. Μη χάνεις τον ύπνο σου γιατί είναι σαν να σαμποτάρεις το επίπεδο της ενέργειας σου.

 

Η πυραμίδα της Υψηλής Απόδοσης του ατόμου (των Jim Loehr & Tony Schwatz) έχει σαν βάση την Φυσική Ενέργεια του σώματος και ανεβαίνει στην Συναισθηματική Ενέργεια του ατόμου. Αργότερα ανεβαίνει περισσότερο στην Διανοητική Ενέργεια του εγκεφάλου του και στην κορυφή κατατάσσει την Πνευματική Ενέργεια της ψυχής του. Αυτά τα σκαλιά, αυτά τα επίπεδα, είναι που δίνουν δύναμη στον άνθρωπο, πέραν του φαγητού που όλοι πιστεύουν. Εσύ σε ποιο επίπεδο της πυραμίδας είσαι; Και πως νιώθεις αυτή τη στιγμή;

Δίδαξε τις ορμόνες σου. Κατάφερε να τελειώσεις ένα πρότζεκτ που ήθελες και μόνο αφού το τελειώσεις, επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει. Το σώμα θα εκκρίνει εντροφίνες, ορμόνες ευχαρίστησης. Με την επανάληψη αυτού και το πέρας του χρόνου, το να τελειώνεις ένα πρότζεκτ αυτόματα θα σημαίνει ότι θα νιώθεις καλύτερα.

 

Διόρθωσε την καθημερινότητα σου στη δουλειά κάνοντας την απαραίτητη διάγνωση πρώτα:

Meetings – Τόσα πολλά μίτινκς, τόσοι πολλοί λάθος συμμετέχοντες, χωρίς σωστή διαχείριση, χωρίς ατζέντα, χωρίς συγκεκριμένο τέλος.

Τηλέφωνα – Επικοινωνία που κρατάει πολύ, χωρίς δομή, απλά για διακόψουμε και να μας διακόψουν.

Κακή ανάθεση – Σε κάνει να νομίζεις ότι θα έκανες τη δουλειά καλύτερα από αυτόν, τον πιέζεις συνέχεια για να τον κοντρολάρεις, του βάζεις χρονικά περιθώρια που δεν προλαβαίνει, δεν μπορεί να σου πει όχι.

Παντού μέσα – Δεν ξεχωρίζεις τα καθήκοντά σου, θες να είσαι σε όλα μέσα, δέχεσαι πολλές ερωτήσεις, προκύπτουν πράγματα που χρεώνεσαι και αναλαμβάνεις.

 

Διόρθωσέ τα και δώσε αργότερα τη βάση  στο κυριότερο μέρος της δουλειάς σου, στο να μανατζάρεις τα e-mail σου:

 • Διέγραψέ τα
 • Απάντησε
 • Προώθησε τα
 • Στείλε μία υπενθύμιση ή βάλτο στο Ημερολόγιο σου
 • Σεβάσου τα εισερχόμενα των άλλων – μην τα γεμίζεις
 • Ενεργά διαχειρίσου που έχεις κάνει subscribe για να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από spams
 • Οργάνωσε τα εισερχόμενα σου με φακέλους και εντολές

 

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στις εταιρίες χάνουν περίπου 2 ώρες τη μέρα γιατί:

 1. Τα γραφεία του είναι γεμάτα με πράγματα
 2. Δεν μπορούν να βρουν κάτι που ψάχνουν
 3. Δεν προετοιμάστηκαν για να κάνουν αυτό που θέλουν
 4. Κανόνισαν λάθος μίτινκς και πρέπει να τα αλλάξουν
 5. Προθυμοποιήθηκαν να κάνουν δουλειά κάποιου άλλου από το να κάνουν τη δική τους
 6. Νιώθουν κουρασμένοι ψυχικά.

 

Ποτέ μη λετε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο. Έχετε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ωρών ανά ημέρα που διέθεταν η Κιουρί, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μητέρα Τερέζα, Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Τόμας Τζέφερσον και ο Αϊνστάιν.

Αυτες είναι, μόνο 7 συνήθειες, που τους βοήθησαν:

 • Να είσαι Προορατικός.
 • Να ξεκινάς έχοντας πως θες το τέλος στο μυαλό σου.
 • Να βάζεις τα πιο σημαντικά στην πιο σημαντική θέση.
 • Να σκέφτεσαι με win/winκαι όχι μόνο ατομικά.
 • Να καταλάβεις πρώτα, πριν ζητήσεις να σε καταλάβουν.
 • Να συνεργείς.
 • Να αναπροσδιορίζεσαι κοιτώντας μέσα σου.

 

Ο Henry Van Dyke έλεγε ότι ο χρόνος είναι αργός για αυτούς που περιμένουν, ατέλειωτους για αυτούς που φοβούνται, μακρύς για αυτούς που πενθούν, κοντός για αυτούς που χαίρονται, αλλά και αιώνιος για αυτούς που αγαπούν. Αγαπήστε ο,τι κάνετε.

 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση