Κοινωνία 15/09/2017

Μια ιστορία ελληνικής τρέλας (και η Σουηδική, απλή λύση)

Το να δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ μια φόρμα όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες να παραγγέλλουν την ΕΚΑΑ με τον ΑΜΚΑ τους και τους κωδικούς του taxisnet είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μερικές μέρες. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία και έχει σημαντικά οφέλη (μείωση ουρών στις υπηρεσίες, κλπ.). Το γιατί κάτι τόσο απλό δεν έχει γίνει, είναι κάτι που λέει πολλά για την ποιότητα των κρατικών υπαλλήλων, την δομή του κράτους και τις επιλογές στελεχών των κυβερνήσεων.

Η ελληνική γραφειοκρατία είναι κάτι που συνήθως κυνηγά τους Έλληνες ακόμα και έξω από την πατρίδα τους. Μερικές φορές μάλιστα, η λύση είναι τόσο εξοργιστικά απλή που σε κάνει να απορείς με την ανικανότητα κράτους και κυβερνήσεων. Ένα παράδειγμα που ταλαιπωρεί τους νέους Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ).

Οι Ευρωπαίοι φοιτητές του που σπουδάζουν μακρυά από την χώρα τους, συνήθως πρέπει να έχουν μαζί τους της ΕΚΑΑ, ώστε να εγγραφούν στα πανεπιστήμια και στις κρατικές αρχές της χώρας όπου σπουδάζουν. Στην Σουηδία όπου ζω, είναι απαραίτητη ώστε να εκδοθεί ο αντίστοιχος Σουηδικός ΑΜΚΑ που είναι αναγκαίος ακόμα και για να πάρεις μια σοκολάτα από τον αυτόματο πωλητή στην εταιρία που εργάζομαι (όντως!). Πως αποκτούν όμως την ΕΚΑΑ σε Ελλάδα και Σουηδία;

Οι Έλληνες φοιτητές:

  1. Γράφονται στον ΟΑΕΔ (ενώ είναι φοιτητές και αυτό απαγορεύεται)
  2. Όταν περάσουν 2μήνες κάνουν αίτηση στο ΙΚΑ για να ασφαλιστούν ως άνεργοι
  3. Περιμένουν να φτάσει το βιβλιάριο τους. Όταν αυτό φτάσει, κάνουν την αίτηση για έκδοση ΕΚΑΑ.
  4. Η ΕΚΑΑ τους αποστέλεται ταχυδρομικά.

Συνολικά: 3 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, πολλά δικαιολογητικά, μία (αναγκαστική) ψευδή δήλωση και 4-6 μήνες αναμονής.

Οι Σουηδοί φοιτητές:

  1. Μπαίνουν στο σάιτ του σουηδικού ΕΦΚΑ, βάζουν το ΑΜΚΑ τους και η ΕΚΑΑ τους αποστέλεται ταχυδρομικά.
  2. Αυτό. Δεν έχει άλλο.

Συνολικά: 0 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, κανένα δικαιολογητικό και 1 βδομάδα αναμονής.

 

Το να δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ μια φόρμα όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες να παραγγέλλουν την ΕΚΑΑ με τον ΑΜΚΑ τους και τους κωδικούς του taxisnet είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μερικές μέρες. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία και έχει σημαντικά οφέλη (μείωση ουρών στις υπηρεσίες, κλπ.). Το γιατί κάτι τόσο απλό δεν έχει γίνει, είναι κάτι που λέει πολλά για την ποιότητα των κρατικών υπαλλήλων, την δομή του κράτους και τις επιλογές στελεχών των κυβερνήσεων. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε τα αυτονόητα θα γίνουν πραγματικότητα...

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση