Κοινωνία 16/05/2017

Υπογεννητικότητα. Ένα πρόβλημα από το μέλλον

Το κυριότερο από αυτά τα προβλήματα είναι η υπογεννητικότητα, ένα πρόβλημα που προϋπήρχε της κρίσης, αλλά με αυτή γιγαντώθηκε.

Κώστας Μαντζουράνης

Οι δύσκολες εποχές που ζούμε όλοι μας αυτήν την περίοδο μας έχουν, και δικαιολογημένα, στρέψει όλοι μας την προσοχή και όλη μας την προσπάθεια στον καθένα μας ξεχωριστά, στο πως θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση αλώβητοι. Όμως η συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα, δε δημιουργεί προβλήματα μόνο στο τώρα, αλλά δημιουργεί και προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και κάποια από αυτά είναι πολύ σοβαρά.

Το κυριότερο από αυτά τα προβλήματα είναι η υπογεννητικότητα, ένα πρόβλημα που προϋπήρχε της κρίσης, αλλά με αυτή γιγαντώθηκε. Η υπογεννητικότητα ως πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις σε διάφορους τομείς και ακουμπάει σε βάθος χρόνου ακόμα και την επιβίωση της χώρας. Τις προηγούμενες δεκαετίες τις λεγόμενης ευημερίας, ο μέσος Έλληνας δεν προτιμούσε την δημιουργία μεγάλης οικογένειας, για να μην ρίξει το βιοτικό του επίπεδο, σήμερα δεν κάνει παιδιά γιατί φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο, μειωμένος πληθυσμός με συνέπειες σε τομείς όπως οι οικονομία η εθνική άμυνα κ.α. Πρόβλημα όμως στο να τεκνοποιήσουν, δεν έχουν μόνο οι γυναίκες που είναι άνεργες, αλλά ακόμα και αυτές που εργάζονται και μάλιστα σε σταθερές δουλειές με συμβάσεις αόριστου χρόνου. Όπου ακόμα και σε μεγάλες εταιρίες και ομίλους, το να δοθεί η επιπλέον του ταμείου της εργαζόμενης, άδεια για μια γυναίκα που έχει γεννήσει, θεωρείται άθλος και στις λίγες φορές που δίνεται, αυτό γίνεται με τρόπο που να κάνουν την ενδιαφερομένη να νιώθει έως και βαθύτατα υποχρεωμένη. Όσον αφορά για τις κοπέλες που δουλεύουν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ούτε λόγος να γίνεται, αυτές όταν τελειώσει η σύμβαση τους δε θα ανανεωθούν και θα θεωρηθούν και τον εαυτό τους πολύ τυχερό, εάν αφού γεννήσουν, τις προσλάβουν ξανά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τη μητρότητα να θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά εργασίας, τα πράγματα είναι πολύ δυσοίωνα για μια χώρα σε μια πολύ ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή και με ένα πολύ αστάθμητο και κακό γείτονα απέναντι μας, όπου το ανθρώπινο κεφάλαιο του αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Και για μια χώρα που τα οικονομικά της είναι στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε και που με όσες περικοπές και να γίνουν, εάν δεν υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι να στηρίξουν τα ρημαγμένα ταμεία της, είναι μαθηματικός βέβαιο ότι το ασφαλιστικό και φορολογικό της σύστημα θα καταρρεύσει. Για αυτό πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα αναστροφής της υπογεννητικότητας, προτού φτάσουμε και εξαιτίας της, σε εποχές και καταστάσεις, όπου η σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε θα μας φαντάζει τότε ως ονειρική.

 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση