Κοινωνία 15/03/2016

Μην την περνάς τη Γευγελή...

Έχουμε σοβαρή ευθύνη, πρωτίστως στον εαυτό μας, να καταλάβουμε τι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Με τον παρόν σύντομο άρθρο για προσπαθήσω να παρουσιάσω το προφίλ αυτών των ανθρώπων διαλύοντας κάποιους μύθους.

Η προσφυγική κρίση που ζει η χώρα μας έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα τα οποία έχει κληθεί να διαχειριστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κι αν όλα αυτά τα τεχνοκρατικά ή ανθρωπιστικά θέματα είναι προβλήματα, οι άνθρωποι που έρχονται είναι ευθύνη. Έχουμε σοβαρή ευθύνη, πρωτίστως στον εαυτό μας, να καταλάβουμε τι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Με τον παρόν σύντομο άρθρο για προσπαθήσω να παρουσιάσω το προφίλ αυτών των ανθρώπων διαλύοντας κάποιους μύθους.

  1. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δηλοί και γι αυτόν τον λόγο φεύγουν από την χώρα τους. Λάθος. Η χώρα τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με περισσότερα από δύο μέρη να διεκδικούν την εξουσία. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι οι καταστροφές και οι χιλιάδες θάνατοι στη Συρία. Προτιμούν λοιπόν να ρισκάρουν να πνιγούν στο Αιγαίο για να σώσουν τη ζωή τους και εκείνοι των παιδιών τους.
  2. Είναι άξεστοι και επικίνδυνοι. Λάθος ξανά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία ανήκουν στη μεσαία τάξη, έχουν ένα μορφωτικό επίπεδο και ρισκάρουν τα πάντα για να μην πεθάνουν. Εκποίησαν όση από την περιουσία τους είχε μείνει γι αυτό το ταξίδι. Δεν είναι πλούσιοι, αλλά διεκδικούν την Ελπίδα
  3. Ήρθαν εδώ για να μείνουν στην Ελλάδα. Δεν χωράνε. Ξανά λάθος! Ήρθαν εδώ και αντιμετώπισαν μια κατάσταση σαφώς καλύτερη της Συρίας. Μπορεί να έχουμε κρίση, ανθρωπιστική συν τοις άλλοις, αλλά βόμβες πάνω από τα κεφάλια μας δεν πέφτουν! Είναι απλό! Όμως και πάλι δεν επιθυμούν να παραμείνουν εδώ αλλά να κατευθυνθούν προς κάποια Ευρωπαϊκή χώρα που θα τους εξασφαλίζει ένα επίπεδο διαβίωσης. Ξέρουν ότι στην Ελλάδα δύσκολα θα το έχουν, όμως είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους
  4. Θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ευρώπη. Σκοπός τους δεν είναι να μείνουν αλλά να γυρίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από αυτούς πριν φύγουν κλείδωσαν τα σπίτια τους. Είναι κατανοητό πως αυτό δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτόματη διαδικασία. Πρώτα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια για τη ζωή τους και ύστερα να αποκτήσει η χώρα τους στοιχειώδεις υποδομές
  5. Και Έλληνες πεινάνε και εμείς σπαταλάμε τα κονδύλια για τους πρόσφυγες. Λάθος και αυτό. Αν και πράγματι έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά για τους πρόσφυγες τα περισσότερα έχουν δοθεί από την ένωση ή διακινούνται από ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα το ελληνικό δημόσιο πέρα από τις δομές, τις υποδομές και το προσωπικό που έχει διαθέσει, δεν έχει σπαταλήσει κανένα εξωφρενικό ποσό για αυτούς. Επίσης, το να γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί διάκριση και πράξη που δεν αρμόζει στην Δημοκρατία. Η Ελλάδα ως χώρα με πλούσιο μεταναστευτικό παρελθόν γνωρίζει πώς να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Εξάλλου στα χρόνια της κρίσης έχουν γίνει προσπάθειες ανάπτυξης συγκεκριμένων δομών για την βοήθεια των συμπολιτών μας.

Ευτυχώς, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών αντιμετωπίζει με υψηλή αλληλεγγύη τους πρόσφυγες, δείχνοντας τους, πως ακόμη κι αν δεν έχει καταλάβει η Ένωση τη σοβαρότητα της κατάστασης, εκείνοι προσπαθούν με πολύ θέληση να τους προσφέρουν έστω και τα απαραίτητα. Είναι ευλογία για ένα κράτος ουσιαστικά ανήμπορο να απολαμβάνει τέτοια βοήθεια από διάφορε κοινωνικές ομάδες εντελώς εθελοντικά. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Και τότε δεν θα μιλούσαμε για τα πράγματα τόσο ψυχρά.

*ο τίτλος είναι μέρος στίχων του τραγουδιού «Στην κοιλάδα των Τεμπών», Στίχοι/Μουσικοί: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση