Ναυτιλία 28/01/2012

Cosco Pacific LTD & Προβλήτα ΙΙ - Τελικά άξιζε τον κόπο;

“...the Chinese elite sees the world in term of brutal competition for limited resources. And it has no truck with Western ideas about relying on the market” The Economist 28/1/2012.

Το 2008 η Cosco Pacific Ltd απέκτησε το 100% της Προβλήτας ΙΙ του Πειραιά καθώς και την πελατεία της. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κίνας Χιού Ζιντάου παρέστησαν και έγιναν μάρτυρες της τελετής υπογραφής”. Η συμφωνία μέσα στις αμέτρητες σελίδες της είχε πολλά γραφόμενα που προκαλούσαν την οργή των λιμενεργατών, των κομμάτων αλλά ακόμα και των πλοιοκτητών, των οποίων η στάση δεν ήταν ξεκάθαρη.

Όλοι θυμόμαστε τις αμέτρητες αντιδράσεις, τα πανό που έγραφαν με μεγάλα γράμματα “Cosco Go Home”, τον υποψήφιο τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να επισκέπτεται το λιμάνι του Πειραιά και να συμπαραστέκεται στους “αγανακτισμένους, εξοργισμένους και αδικημένους” λιμενεργάτες. Το λιμάνι του Πειραιά ήταν γεμάτο με χαρτάκια που έγραφαν “Όχι το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους Φασίστες-Δουλοκτήτες”. Η κατάσταση είχε φτάσει σε προχωρημένα επίπεδα βίας και αντίδρασης από την πλευρά των λιμενεργατών και της αστυνομίας.

Ακόμα και στη βουλή ακούστηκαν πολλές και οξείες επιθέσεις στην κυβέρνηση για αυτήν την συμφωνία. Οι φόβοι πως η μεγαλύτερη προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά θα γινόταν κινέζικη επαρχία άβουλων, κακοπληρωμένων και ανίκανων για όποια αντίδραση εργατών ήταν “πιο δικαιολογημένη από ποτέ”.

Η συμφωνία τελικώς ολοκληρώθηκε πέραν των όποιων αντιδράσεων. 50 εκατομμύρια είχαν ήδη κατατεθεί για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, 2.5 εκατομμύρια κατατέθηκαν για το έξοδα συμβούλων, ελέγχων κ.λπ. και η προβλήτα ΙΙ του Πειραιά πέρασε για τα επόμενα 30+5 χρόνια στην απόλυτη ιδιοκτησία της Cosco Pacific Ltd. Αυτό βέβαια ήταν κάτι πραγματικά επικερδές για την εταιρία καθώς αύξησε το χαρτοφυλάκιο της κατά 17.7% και είχε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στον κλάδο παγκοσμίως. Ήταν όμως επικερδές για την Ελλάδα;

Σε καθαρά οικονομικά μεγέθη δεν θα εκφράσουμε άποψη, αλλά θα παραθέσουμε τους αριθμούς, οι οποίοι σε άλλους φαντάζουν αδιάφοροι και σε άλλους άξιοι μνείας και θαυμασμού.1.180.000 teu (εμπορευματοκιβώτια) το 2011 έναντι 684.000 teu το 2010. Αύξηση δηλαδή της τάξεως του 73% μέσα σε ένα έτος. Η προβλήτα Ι (πολύ μικρότερη της προβλήτας ΙΙ) του ΟΛΠ βέβαια είχε και αυτήν να επιδείξει μεγάλη αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων καθώς το 2011 είχε 500.133 teu έναντι 194.083 teu το 2010.

Η ίδια η ΣΕΠ (διαχειριστική της C.P., συστάθηκε στις 10/11/2008 με διάρκεια λειτουργίας 50 χρόνια και είχε ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 3 εκ. ευρώ με σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Ν.ΣΕΜΠΟ) ανακοίνωνε το 2010 στην Κυβέρνηση 43% αύξηση της παραγωγικότητας στην προβλήτα ΙΙ μέσα σε τρεις μήνες μέσω του προέδρου της Γουέι Τζιαφού. Η εταιρία είχε τότε ήδη ναυλώσει 30 ελληνόκτητα πλοία για την μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων. Έως και σήμερα κανένας κινέζος εργάτης δεν ήρθε στο λιμάνι του Πειραιά για να δουλέψει για την Cosco.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση αναφέρει πως η επιτυχία της Cosco στον Πειραιά είναι αποτέλεσμα της προαναφερθείσας αύξησης της παραγωγικότητας αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών . Η συντομότερη παραμονή ενός πλοίου στο λιμάνι προσφέρει οικονομικά οφέλη τόσο στις εταιρίες καθώς και στην Cosco την ίδια. Η Δ.Ν.Ε. επίσης υπογραμμίζει πως η παρουσία της Cosco στον Πειραιά τα δύο τελευταία έτη έχει αναβαθμίσει τον Πειραιά και έχει αυξήσει την παραγωγικότητα. Τέλος, ενημερώνει πως όλο και περισσότερες εταιρείες σκέφτονται να αυξήσουν την χωρητικότητα των πλοίων τους που θα προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά, καθώς διαπιστώνουν την συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η όλη αύξηση της κίνησης ενίσχυσε της συνεργασία τραπεζών-εταιριών παρά τα απίστευτα αρνητικά αποτελέσματα της κρίσης στην Ελλάδα και της αρνητικές μελλοντικές προβλέψεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, υπογράμμιζε: “Το παράδειγμα της εξωστρεφούς επιτυχημένης δραστηριότητας της Ελληνικής Ναυτιλίας με την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία πρέπει να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία”.Το λιμάνι του Πειραιά γνώρισε το 2011 52,02% αύξηση στην κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και επέστρεψε σε περιόδους παρόμοιες με το 2003 όταν και έκανε την χρονιά ρεκόρ του.

Σίγουρα βέβαια -πέρα των οικονομικών μεγεθών- υπάρχουν και κάποια μάλλον ομιχλώδη τοπία και κάποιοι φόβοι που επιμένουν.Ο πρώτος και πιθανώς πιό δικαιολογημένος είναι αυτός των “κόκκινων μεροκάματων”. Η ΣΕΠ Α.Ε. έχει υπογράψει διετή συμφωνία με την ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Α.Ε. (θυγατρική του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ) για να της παρέχει προσωπικό. Οι εργάτες αυτοί (και όχι λιμενεργάτες...) δεν έχουν τα τυπικά προσόντα και δεν έχουν την κατάλληλη και προαπαιτούμενη εκπαίδευση. Οι χειριστές μηχανημάτων εργάζονται υπό το καθεστώς ατομικών συμβάσεων εργασίας καθώς οι οδηγοί και οι εργάτες δουλεύουν ως ημερομίσθιοι. Μάλιστα από 1.8.2010 θεωρούνται εκ περιτροπής απασχολούμενοι, δεν ασφαλίζονται και δεν εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η εταιρία, μάλλον, εκμεταλλεύεται το κενό που υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία καθώς δεν υπάρχει επίσημη κρατική πιστοποίηση για το επάγγελμα του λιμενεργάτη. Η λιμενεργασία είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη στην Ελλάδα μόνο βάσει των διεθνών συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιθεώρηση εργασίας να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις προσπαθώντας ακόμα να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν πρέπει παρόλα αυτά να ξεχνάμε πως μιλούμε για την ίδια εταιρία που σέβεται σε απόλυτο βαθμό το υποχρεωτικά αποδεκτό και εξειδικευμένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο (όπου ελέγχει το 20% του εμπορικού λιμένα).

Ένα άλλο εύλογο ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει η προβλήτα Ι να ανταγωνιστεί την προβλήτα ΙΙ καθώς είναι πολύ μικρότερη σε έκταση; Στην προβλήτα Ι έχει γίει μία επένδυση 180.000.000€ με χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της επένδυσης είναι προφανή καθώς όπως προαναφέραμε η αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων έφτασε στο 54,5% και του transit φορτίου κατά 88,2% την περίοδο 2010-2011. Η ύπαρξη της Cosco στην προβλήτα ΙΙ θα βοηθήσει στην μακροχρόνια συνέχεια των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων;

Τέλος, όπως σε όλες τις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια και οποιουδήποτε άλλου αντισυμβαλλομένου υπάρχει το ερώτημα για τα χρηματικά ανταλλάγματα. Ήταν αρκετό το τίμημα που πλήρωσε η Cosco; 2,4 δις ευρώ έσοδα ήταν η αρχική δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, έπειτα 500 εκ. ευρώ . Στις 7/8/2009 (ΦΕΚ 9738) ανακοινώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας ΣΕΠ Α.Ε. κατά 19.500.000€ για την ανάληψη της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του σταθμού. Η δεσμευτική επένδυση της Cosco Pacific Ltd ανέρχεται σε 45.000.000€. Είναι τελικά αρκετά αυτά τα ποσά για την παραχώρηση μία προβλήτας της οποίας τα έσοδα ετησίως υπολογίζονταν στα 110.000.000€ τον χρόνο; Και ένα υποερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η ΣΕΠ Α.Ε. συστάθηκε με διάρκεια λειτουργία για 50 χρόνια ενώ η συμφωνία της Cosco για την εκμετάλλευση της προβλήτας ΙΙ αφορά χρονική διάρκεια 30+5 ετών;

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση