Ναυτιλία 18/06/2014

Κόλπος του Άντεν: Και τώρα πακετάρουμε και γυρνάμε σπίτι;

Στις μέρες μας στο κράτος βασιλεύει (κυριολεκτικά) μια μαχητική ομάδα ισλαμιστών με επιβεβαιωμένους δεσμούς με την alQaeda, ονομαζόμενη al Shabaab και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας
Όταν από το 2005 και έπειτα, έμαθαν -όχι μόνο οι σχετικοί οργανισμοί- αλλά ακόμα και απλός πολίτης της Δύσης τη δράση των Σομαλών ως πειρατές στα στενά του Άντεν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια επίλυση του ζητήματος που απειλούσε το παγκόσμιο εμπόριο. Εκεί η απόφαση πάρθηκε από τα κράτη δυνατούς-παίχτες (είτε εμπορικά-είτε στρατιωτικά), και η Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ -ένα ενιαίο πακέτο στις μέρες μας-, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία ήταν στο τιμόνι του καραβιού της επίλυσης.

Η τακτική που ακολουθήθηκε ; "Καταστολή". Η καταστολή δε λύνει πάντα την πηγή του προβλήματος, αμερικανιστί το root cause, αλλά δημιουργεί πάντα ένα νέο μάρκετ, μια νέα αγορά, μια νέα βιομηχανία και τα αντίστοιχα χρήματα γύρω από αυτήν. Έτσι, στρατοί μεταφέρθηκαν, εταιρίες τροφοδοσίας, ασφάλισης, προστασίας και συμβουλών δημιουργήθηκαν με σκοπό να καταστείλουν τους αυτομολημένους και εναντιωμένους στο Διεθνές Σύστημα, Σομαλούς. Ήταν όμως έτσι ;

Εδώ, εν-αντιθέσει με τους δυνατούς-παίχτες, θα αφιερώσουμε δύο λόγια για τους ίδιους τους Σομαλούς, δηλαδή την πηγή. Μιας και η λογική λέει ότι η καταστολή βρίσκεται στη θάλασσα, αλλά η επίλυση στη στεριά. Γιατί το κάνουν λοιπόν, γιατί είναι ενάντια στη Διεθνή Κοινότητα; Είναι τρομοκράτες, ποινικοί εγκληματίες; Σίγουρα συμπεράσματα για την «προθυμία» των Σομαλών να εμπλακούν στην πειρατεία μπορούν να εξαχθούν από την εξέταση των δημογραφικών στοιχείων των κατοίκων της χώρας. Αρχικά, αξίζει αναφοράς ο μέσος όρος ζωής των Σομαλών, που για τους άντρες, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία της CIA ανέρχεται μόλις στα 38,6 χρόνια(!), με κύριες θανατηφόρες ασθένειες να είναι η βακτιριδιακή και πρωτοζωική διάρροια, η ηπατίτιδα Α και Ε, ο τυφοειδής πυρετός και η μαλάρια, ενώ η πιο συχνά εμφανιζόμενη ασθένεια στα ζώα να είναι ακόμα η λύσσα. Εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα πως η εμφάνιση πρόωρης θνησιμότητας από ασθένειες ιάσιμες για τον υπόλοιπο πλανήτη υποδηλώνει τη μεγάλη φτώχεια του κράτους αλλά κυρίως των πολιτών. Ένα ακόμα δεδομένο αποτελεί πως το υπέδαφος της Σομαλίας είναι φτωχό σε ορυκτό πλούτο, για αυτό άλλωστε και μετά το 1991 οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την προσπάθεια σταθεροποίησης και καπιταλοποίησης της χώρας. Ο μέσος Σομαλός άντρας, αμείβεται με 260$ το χρόνο, αρκετά δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας παγκόσμια (365$/έτος). Σύμφωνα δε με μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας το 73% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2$ την ημέρα (1,47 ευρώ). Για τους Σομαλούς, η κύρια πηγή άντλησης χρημάτων τους που υπήρξε ως το τέλος του προηγούμενου αιώνα ήταν η αλιεία, η οποία σταμάτησε αναγκαστικώς και οδηγήθηκαν στην απόλυτη πείνα.  Επιπλέον, επιβαρυντικός παράγοντας για αυτούς είναι η έλλειψη σταθερής κυβέρνησης ικανής να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τους, ειδικά μετά την πτώση της προαναφερόμενης χούντας του Maxamed Siyaad Barre που υποβοηθούνταν από την Αμερική το 1991. Στις μέρες μας στο κράτος βασιλεύει (κυριολεκτικά) μια μαχητική ομάδα ισλαμιστών με επιβεβαιωμένους δεσμούς με την alQaeda, ονομαζόμενη al Shabaab και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας.

Παράλληλα σήμερα, λόγω της οργανωμένης προστασίας, η περιοχή του Άντεν δεν είναι το επίκεντρο πια της πειρατείας και οι επιθέσεις τείνουν να εξαλειφθούν υπό την καίρια καταστολή των δυνατών-παιχτών. Παρ' όλα αυτά, επιλέγοντας τον δρόμο που περιγράψαμε, η νίκη τους είναι πύρρεια. Οι δυνάμεις δεν μπορούν να αποχωρίσουν διότι οι συνθήκες παραμένουν τεταμένες, τα συμπτώματα έχουν φύγει αλλά η ασθένεια επιμένει! Από την άλλη, πόσο ακόμα μπορούν να δικαιολογούν επιβαρυντικά για τον κόσμο κόστη, ενώ δεν υπάρχει πειρατεία; Θα βασιστούν μόνο στο φόβο της επανέξαρσης;


Η γνώμη του υπογράφοντος για τις 2 οδούς: 
  1. Αν δεν απεμπλακούν θα υπάρξουν ταραχές υπό το βάρος του κόστους, αλλά και την ανάγκη αυτά τα στρατεύματα είτε να επιστρέψουν σπίτι, είτε να χρησιμοποιηθούν αλλού.
  2. Αν απεμπλακούν, η πειρατεία θα "ανθήσει" πάλι γιατί θα ξαναυπάρξουν οι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις : α) κατάλληλη γεωγραφική θέση για εξορμήσεις, β) πρόθυμο ανθρώπινο δυναμικό, γ) έλλειψη κυβέρνησης/διακυβέρνησης και δ) συχνή ροή πλοίων δίπλα από τα χωρικά της ύδατα. 
-
Άμεσα πλεονεκτήματα/ευκαιρίες για τους Σομαλούς και ζημίες για το εμπόριο από την απεμπλοκή των δυνάμεων από την περιοχή:
Η αποδοτικότητα των υπό απειλή καραβιών ως πειρατική λεία με τις αποδόσεις λύτρων (κερδών) για κάθε ένα από αυτά να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια (μεσοσταθμικά στα 5-7 εκ. δολάρια).
 


Η λύση που προτείνεται επιγραμματικά:
Oι πειρατές αν και δε δρουν ως ορθολογικά δρώντα υποκείμενα για τα οποία η πειρατεία αποτελεί συνειδητή επαγγελματική επιλογή, η ανάγκη τους κάνει να ανταποκρίνονται στη λογική κόστους/οφέλους, άρα κομμάτι της λύσης του Σομαλικού ζητήματος λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει η προσπάθεια να βρεθούν τρόποι που ν’ αλλάζουν τη σχέση αυτή και να τους δοθούν κίνητρα ώστε να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση, με κέρδος τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή και τον απογαλακτισμό τους από το Ισλάμ. Το πρόβλημα βρίσκεται στη στεριά, η λύση -εάν όντως επιζητείται- δεν υπάρχει , αλλά πρέπει να δημιουργηθεί εκεί, στην ενδοχώρα.
επιπλέον υλικό μπορεί να βρεθεί εδώ
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση