Στοχασμοί 25/07/2015

Ο τεχνοκρατισμός ως ολοκληρωτική ''ιδεολογία''

Πλέον ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των μειζόνων προκλήσεων που γεννιούνται από τον πολιτικό <<τεχνοκρατισμό>> είναι η πολιτική κινητοποίηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, καθώς το πρόβλημα έχει διεθνείς διαστάσεις
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι στον δημόσιο πολιτικό βίο έχει διεισδύσει με δυναμικό τρόπο η έννοια του τεχνοκρατισμού, με αποτέλεσμα να εγείρονται έντονες ανησυχίες για το μέλλον της πολιτικής και της δημοκρατίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες στο όνομα του εξορθολογισμού και της αποδοτικότητας <<κλήθηκαν>> να επιλύσουν την οικονομική κρίση που ξέσπασε σε πολλές χώρες μετά το 2008. Το προαναϕερθέν, διαϕαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου τα τεχνοκρατικά επιτελεία της Ευρωζώνης (και όχι μόνο), επέβαλαν τις πολιτικές λιτότητας ως την μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα αποτελέσματα από τις τεχνοκρατικές επιλογές είναι καταστροϕικά, καθώς  η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται,  η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και η δημοκρατία συρρικνώνεται σε πολύ επικίνδυνο βαθμό. Χαρακτηριστικά, σε αυτό το σημείο γίνεται αντιληπτό ότι ο άκρατος τεχνοκρατισμός τείνει σε ολοκληρωτικές τάσεις, καθώς  στο όνομα της ορθότητας των αριθμών υπονομεύει τον ανθρώπινο παράγοντα και <<ενταϕιάζει>> οποιαδήποτε διαϕορετική άποψη.  

Πλέον γίνεται κατανοητό με τον πιο σαϕή τρόπο ότι ο τεχνοκρατισμός  δεν είναι απλώς μια διαδικασία αντιμετώπισης  της οικονομικής κρίσης, αλλά μια <<ιδεολογία>>, η οποία έχει σαν αίτημα την ηγεμόνευση σε πολιτικό επίπεδο. Η <<ιδεολογία>> του τεχνοκρατισμού διαμορϕώνεται εδώ και δεκαετίες, και συνδέεται άμεσα με την διαδικασία της <<αποψίλωσης>>  του κοινωνικού κράτους και την ανάδυση του νεοϕιλελευθερισμού. Πιο αναλυτικά, ο ολοκληρωτισμός του τεχνοκρατισμού σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο διαϕαίνεται ξεκάθαρα  και από την υπονόμευση οποιασδήποτε άλλης ιδεολογικής προσέγγισης. Το προαναϕερθέν, διατυπώθηκε με ρητό τρόπο και στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά την νίκη του Συριζα στις εκλογές, ότι <<δεν έχει σημασία εάν η κυβέρνηση είναι αριστερή η δεξιά αρκεί να υπακούσει τις προτάσεις μας>>.  

Από το προαναϕερθέν, αντιλαμβανόμαστε ότι η ολοκληρωτική προσέγγιση των τεχνοκρατών απειλεί ευθέως πλέον την δημοκρατική ομαλότητα, καθώς  το δόγμα των <<ευημερούντων>> αριθμών δεν επιτρέπει ούτε το δικαίωμα της αμϕισβήτησης. Επιπροσθέτως, η <<ιδεολογία>> του τεχνοκρατισμού και η εξάπλωση του νεοϕιλελεύθερου δόγματος, συρρικνώνουν κατά μείζονα βαθμό τον πολιτικό ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απελπίζονται, και να οδηγούνται σε αντιπολιτικές τάσεις. Πέρα όμως  από τις συνέπειες που προκαλεί η <<ιδεολογία>> του τεχνοκρατισμού σε οικονομικό και πολιτικό  επίπεδο, έχει μεγάλη σημασία να ανιχεύσουμε και τις συνειδησιακές μεταβολές που προκαλεί. Χαρακτηριστικά, η δογματική οδός  που χαράζει ο νεοϕιλελευθερισμός και ο τεχνοκρατισμός  διαμορϕώνουν μια συνείδηση η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, απελπισία, και συνεχή ϕόβο για το μέλλον.

Τα προαναϕερθέντα, είναι στοιχεία που εμπεδώνονται με τόσο έντονο τρόπο μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να συσχετίσουμε το ολοκληρωτικό περιεχόμενο της τεχνοκρατικής <<ιδεολογίας>> με το 1984 του Όργουελ. Πιο επεξηγηματικά, στο ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδερϕού Η διαδικασία της σκέψης είναι αμαρτία, καθώς αμϕισβητεί την απόλυτη αλήθεια του <<αόρατου>> ηγέτη. Έτσι και στην <<ιδεολογία>> του τεχνοκρατισμού και του νεοϕιλελευθερισμού η συνείδηση θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες των <<ειδημόνων>>, οι οποίοι διεκδικούν ρητά πλέον το <<αλάθητο>> του Πάπα. Οι συνειδησιακές αντιϕάσεις και οι αυταρχικές μέθοδοι του πολιτικού <<τεχνοκρατισμού>> ϕάνηκαν ξεκάθαρα και τις προηγούμενες ημέρες, όπου βουλευτές της κυβέρνησης ψήϕιζαν μέτρα τα οποία δεν πιστεύουν, υπό καθεστώς εκβιασμών και συνεχών απειλών.
 
Εν κατακλείδι, παρατηρούμε ότι η εξάπλωση των αξιών του τεχνοκρατισμού επιτελείται σε όλα τα επίπεδα της πραγματικότητας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον ρητά να μπει σε νάρθηκα η ιστορία και ο μελλοντικός ορίζοντας. Πλέον ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των μειζόνων προκλήσεων που γεννιούνται από τον πολιτικό <<τεχνοκρατισμό>> είναι η πολιτική κινητοποίηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, καθώς το πρόβλημα έχει διεθνείς διαστάσεις.         
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση