Στοχασμοί 21/05/2015

Περί αρετής και πλούτου

Άξιοι εκπρόσωποι νεοελλήνων κακομοίρηδων, φραγκοφονιάδων και μυαλοφυγόδικων.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας, αντί να μας οδηγήσει στην μάχη της εθνικής επιβίωσης, περιφέρεται ζητιανευοντας στην Ευρώπη, ξευτιλιζοντας την ιστορία και τους προγονούς μας.

Άξιοι εκπρόσωποι νεοελλήνων κακομοίρηδων, φραγκοφονιάδων και μυαλοφυγόδικων.

Οι Ελληνες που δίνοντας μάχες σε πόλεμο και ειρήνη, εναντίον εχθρών και κυρίως“φίλων”, κατάφεραν να αναστήσουν το Έθνος τους και να φτιάξουν ένα ισχυρό και σεβαστό από όλους κράτος, ξαφνικά έγιναν τεμπέληδες, δειλοί καλοπερασακηδες που ψάχνουν νταβατζήδες γιατί χρειάζονται “προστασία”.

Πολέμησαν με τίγρεις και λιοντάρια και τώρα υποδουλώνονται αμαχητί στα σκουλήκια της τραπεζοκρατίας.
Δυστυχώς όπως λέει ο Πλούταρχος η καταγωγή από καλή γενιά δείχνει την αρετή των προγόνων και όχι των απογόνων

ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΟΝ ΜΕΝ, ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΔΕ ΑΡΕΤΗ

Για άλλη μια φορά επίκαιρος ο Ισοκράτης, μας θυμίζει ότι η προγονική αρετή είναι για μας κατηγορία και όχι έπαινος.

ΕΙΣΙΝ ΓΑΡ ΟΙ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΕΠΑΙΝΟΣ ΜΕΝ ΤΩΝ ΑΞΙΟΥΣ ΣΦΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΡΕΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΩΝ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΤΑΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ ΤΑΙΣ ΑΥΤΩΝ ΡΑΘΥΜΙΑΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑΙΣ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΟΝΤΩΝ.
Διότι είναι αυτού του είδους οι λόγοι, έπαινος για αυτούς που παρέχουν τους εαυτούς τους άξιους της προγονικής αρετής και κατηγορία γι αυτούς που ντροπιάζουν την γενιά τους με την κακία και την τεμπελιά τους.

Η Ελληνική ιστορία είναι ο μεγάλος κατήγορος των σημερινών Ελλήνων, που άνευ πιέσεως και άνευ όρων υποδουλώνουν τα παιδιά τους και ξευτιλιζουν την πατρίδα τους.

Όλοι οι λαοί, σε όλες τις εποχές, πολέμησαν για την ελευθερία τους. Εμείς σήμερα νομίζουμε ότι ανακαλύψαμε τον τρόπο να καλοπερνάμε και να είμαστε ελεύθεροι χωρίς να δίνουμε καμιά μάχη.

Ξαφνικά, για μας έπαψε να υπάρχει ολιγαρχία που προσπαθεί να πλουτίσει σε βάρος του λάου. Ξαφνικά τα όμορα κράτη έπαψαν να έχουν διεκδικήσεις. Ξαφνικά οι μεγάλες δυνάμεις έκαναν σκοπό της ύπαρξης τους την καλοπέραση του Ελληνα οσφυοκάμπτη.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η δόση. Τουρλοκωλιαστοί λοιπόν, φιλάμε τα παπούτσια της Μέρκελ και τις ρόδες του Σοιμπλε από τους οποίους και μόνο θεωρούμε ότι εξαρτάται η επιβίωση μας.

Για τους πιο “προχωρημένους” και λίγο μαστίγωμα από τους ανώτερης ποιότητας Ευρωπαίους εταίρους, με την μορφή μεταρρυθμίσεων και επιτρόπων στα Ελληνικά υπουργεία, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα.

Μας κατακλέψανε οι συμπατριώτες μας που μπορούσαμε να τους ελέγχουμε και να τους τιμωρήσουμε και θα μας λυπηθούν οι ξένοι που θα κάνουν ότι θέλουν και θα φύγουν;

Ηθελα να ήξερα τι μυαλά κουβαλάνε ορισμένοι.

Οι λαοί δεν έχουν άλλους προστάτες από τους εαυτούς τους. Γι αυτό και στην αρχαία πολιτική φιλοσοφία το πρώτο ζητούμενο είναι η Αρετή των πολιτών που τους επιτρέπει να ζουν σωστά και να προστατεύονται αποτελεσματικά.

Τα πολιτικά συστήματα πρέπει απαραίτητα να εξασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν πρώτο τους μέλημα την βελτίωση του λάου.
Μερικά αποσπάσματα ίσως κάνουν πιο κατανοητή αυτή την θέση που σήμερα, από κεντρικό θέμα έχει παραγκωνισθεί σε μια κενή περιεχομένου απαίτηση για παιδεία. Έτσι γενικώς και αορίστως.

Η παιδεία όμως πρέπει να έχει σαφές περιεχόμενο. Ο Πλάτωνας μιλάει σαφέστατα.

ΤΗΝ ΔΕ ΠΡΟΣ ΑΡΕΤΗΝ ΕΚ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ, ΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΤΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΕΛΕΟΝ, ΑΡΧΕΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΝ ΜΕΤΑ ΔΙΚΗΣ. ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗΝ ΑΦΟΡΙΣΑΜΕΝΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΟΥΤΟΣ, ΩΣ ΕΜΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΝΥΝ ΒΟΥΛΟΙΤ ΑΝ ΜΟΝΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΕΙΝ, ΤΗΝ ΔΕ ΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΕΙΝΟΥΣΑΝ Η ΤΙΝΑ ΠΡΟΣ ΙΣΧΥΝ, Η ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΝ ΤΙΝΑ ΣΟΦΙΑΝ ΑΝΕΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΗΣ, ΒΑΝΑΥΣΟΝ ΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΞΙΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ. 644Α
Την παιδεία που από την παιδική ηλικία τείνει προς την αρετή, που κάνει το παιδί επιθυμητή και εραστή του να γίνει πολίτης τέλειος, που ξέρει να άρχει και να άρχεται με δικαιοσύνη, αυτήν την ανατροφή ορίζοντας η συζήτηση αυτή, όπως μου φαίνεται, τώρα θέλει να την ονομάσει μοναδική παιδεία. Αυτήν δε, που κατατείνει σε χρήματα η σε ισχύ, η και σε κάποια άλλη σοφία άνευ νου και δικαιοσύνης, βάναυση και ανελεύθερη και ανάξια ακόμη και να λέγεται παιδεία.

Είναι σίγουρο και το έχουν επισημάνει οι αρχαίοι φιλόσοφοι ότι για την κακοδαιμονία μιας κοινωνίας δεν ευθύνεται ούτε το οικονομικό σύστημα ούτε η ανικανότητα, ούτε η έλλειψη πόρων ούτε η κακούργα κοινωνία άλλα όπως το λέει ο Πλάτωνας στους “Νόμους”

ΤΗ ΛΟΙΠΗ ΔΕ ΠΑΣΗ ΚΑΚΙΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΜΑΘΙΑ. ΤΑΥΤ ΟΥΝ ΟΥΤΩ ΓΕΓΟΝΕ ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΟΤΕ, ΚΑΙ ΝΥΝ, ΕΙ ΠΟΥ ΓΙΓΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΠΕΙΤΑ ΧΡΟΝΟΝ ΟΥΚ ΑΛΛΩΣ ΣΥΜΒΗΣΕΤΑΙ
άλλα καταστράφηκαν από τα υπόλοιπα ελαττώματα τους και μάλιστα από την αμάθεια σχετικά με τα μέγιστα των ανθρωπίνων πραγμάτων. Το ίδιο έγινε και τότε και τώρα κάπου μπορεί να γίνεται και στο μέλλον δεν πρόκειται να γίνει αλλιώς

Τα “μέγιστα των ανθρωπίνων πραγμάτων”.

Δικαιοσύνη, σωφροσύνη και ανδρεία. Η αρχαιοελληνική Αρετή.

Όποιος τα ακούει για πρώτη φορά μπορεί να νομίσει ότι πρόκειται για ρομαντικές ιδέες. Αν όμως καταλάβει τι του λένε, θα δει ότι πρόκειται για κυνικές πραγματικότητες. Αν θέλεις να επιβιώσεις πρέπει να είσαι ανδρείος και λογικός. Αν θέλεις να το κανείς μαζί με άλλους, πρέπει να ξέρεις την τέχνη που σύμφωνα με το μύθο του Πρωταγόρα, έδωσε ο Δίας στους θνητούς για να συμβιώνουν. Την Αιδώ και την Δίκη.
Τότε, τώρα, εδώ, άλλου, αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο τρόπος.

Το να σου δώσουν καινούργια δανεικά που θα τα κανείς ότι και τα παλιά, σίγουρα δεν είναι λύση και η εξήγηση γι αυτό, δίνεται στον “Οικονομικό” του Ξενοφώντος.

ΤΩ ΜΗ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΩ ΙΠΠΟΙΣ ΧΡΗΣΘΑΙ ΟΥΚ ΕΙΗ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΙΠΠΟΙ ΟΥΔΕ Η ΓΗ ΟΥΔΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΥΔΕ ΑΡΓΥΡΙΟΝ ΟΥΔΕ ΑΛΛΟ ΟΥΔΕ ΕΝ ΟΤΩ ΤΙΣ ΜΗ ΕΠΙΣΤΑΙΤΟ ΧΡΗΣΘΑΙ.
Γι αυτόν που δεν ξέρει να χρησιμοποιεί τα άλογα, δεν είναι πλούτος τα άλογα, ούτε η γη, ούτε τα πρόβατα, ούτε τα λεφτά ούτε οτιδήποτε άλλο αν δεν ξέρει να το χρησιμοποιήσει.

Τα δανεικά με τα οποία καταφέραμε να βρεθούμε στα σημερινά χάλια, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διαλύσαμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, υποχωρήσαμε σε όλα τα εθνικά θέματα, διαφθείραμε τα ήθη και τους θεσμούς του κράτους, απεμπολήσαμε την εθνική μας κυριαρχία, παραδώσαμε την χώρα μας σε αλλόφυλους και κινδυνεύουμε με βιολογικό αφανισμό της φυλής μας. Αν μας έδιναν κι άλλα θα γινόμαστε ακόμη χειρότεροι.

ΟΥΚ ΑΡΑ ΟΥΔ Ο ΠΛΟΥΤΗΣΑΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΟΣ ΑΠΑΛΑΤΤΕΤΑΙ, ΑΛΛ Ο ΣΩΦΡΟΝΗΣΑΣ.
Δεν απαλλάσσεται επομένως από την αθλιότητα ο πλουτησας άλλα ο σωφρονησας.

Το οικονομικό είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί

Η οικονομική δυσπραγία είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία.

Το 2009 φτάσαμε να έχουμε χρέος 298,5 δις και να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια 77,2 δις δηλαδή πάνω από το 32% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση δανείου άλλα φόρος υποτέλειας και μάλιστα τέτοιου ύψους που δύσκολα θα μπορούσε να επιβληθεί από οποιονδήποτε κατακτητή Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη αιτία γι αυτά τα χάλια, από αυτή που αναφέρει ο Πλούταρχος για όσους δανείζονται

ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΑΦΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΕΣΤΙΝ

Ο Σωκράτης συζητώντας με τον νεαρό Αλκιβιάδη στον ομώνυμο Πλατωνικό διάλογο, καταλήγει στο συμπέρασμα.

ΟΥΚ ΑΡΑ ΤΕΙΧΩΝ ΟΥΔΕ ΤΡΙΗΡΩΝ ΟΥΔΕ ΝΕΩΡΙΩΝ ΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ, Ω ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ, ΕΙ ΜΕΛΛΟΥΣΙΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΗΣΕΙΝ, ΟΥΔΕ ΠΛΗΘΟΥΣ ΟΥΔΕ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΝΕΥ ΑΡΕΤΗΣ.
Δεν έχουν άρα ανάγκη οι πόλεις ούτε τειχών, ούτε πολεμικών πλοίων, ούτε ναυστάθμων, Αλκιβιάδη, για να ευτυχήσουν, ούτε πλήθους ούτε μεγέθους αν δεν έχουν αρετή.

Και τον διδάσκει το σκοπό της πολίτικης τέχνης που δυστυχώς κανένας σήμερα δεν τον ξέρει ούτε σκέφτεται να κρίνει τους πολιτικούς με αυτό το κριτήριο.

ΕΙ ΔΗ ΜΕΛΛΕΙΣ ΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΡΑΞΕΙΝ ΟΡΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ, ΑΡΕΤΗΣ ΣΟΙ ΜΕΤΑΔΟΤΕΟΝ ΤΟΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Αν πρόκειται να διοικήσεις την πόλη σωστά και καλά, αρετή πρέπει να μεταδόσεις στους πολίτες.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποκλείεται να κάνουν κάτι καλό για την χώρα οι σημερινοί πολιτικοί. Δεν έχουν αρετή για να μεταδώσουν και στους πολίτες. Είναι ψεύτες, κλέφτες και προδότες του λάου τους και κάνουν και τους υπηκόους σαν τα μούτρα τους.
Ο πολιτικός πρέπει να βελτιώνει τους πολίτες. Αυτή είναι η μοναδική δουλειά του.

Τα υπόλοιπα τα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους. Φτιάχνουν τείχη, ναυπηγούν πλοία, παίρνουν αποφάσεις, δικάζουν, διοικούν, γιατρεύουν, μαγειρεύουν, φτιάχνουν ρούχα και γενικά ασχολούνται είτε όλοι μαζί είτε ο καθένας στην τέχνη του για την ευημερία του κράτους.
Γι αυτό κανένας από τους αρχαίους φιλοσόφους δεν ανέφερε ποτέ ότι πρέπει να πουλήσεις τις επιχειρήσεις και τις υποδομές της χώρας σου, ούτε να την υποθηκεύσεις ούτε να παρακαλάς να σε κάνουν επαρχία μιας αυτοκρατορίας, ούτε να παραχωρήσεις την χώρα σου σε λαθροεισβολείς

Αυτές οι περίφημες “μεταρρυθμίσεις” που κάποιοι πιπιλάνε σαν καραμέλα άλλα επιμελώς αποφεύγουν να τις βάλουν στην βάσανο του διαλόγου, δεν φαίνεται να απασχολούσαν τους φιλόσοφους, αφού σε τίποτε δεν βελτιώνουν τους πολίτες.

Ούτε και τα οικονομικά του κράτους βελτιώνουν για τον απλούστατο λόγο ότι αντί να φροντίζουν να φέρνουν χρήμα στην χώρα, μειώνουν ακόμη περισσότερο τον πλούτο που βρίσκεται στα χέρια των πολιτών προς χάρη αυτών που τον φυγαδεύουν στο εξωτερικό.
Κατά διαβολική σύμπτωση βελτιώνουν τις “θέσεις” των πολυεθνικών και των τραπεζών.

Αυτές είναι που έχουν αναλάβει και την εκπαίδευση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν.

Φυσικά τους μεταδίδουν τις αρετές που έχουν. Απατεωνιά, ατομικισμό, ματαιοδοξία, δουλικότητα και υπέρμετρη ανοησία.
Ότι χρειάζεται ένα κάλος δούλος.

ΟΥΚ ΕΚ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΡΕΤΗ ΓΙΓΝΕΤΑΙ, ΑΛΛ ΕΞ ΑΡΕΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ.

Δεν γίνεται από τα χρήματα η αρετή άλλα από την αρετή τα χρήματα και όλα τα άλλα αγαθά στους ανθρώπους και ιδιωτικά και δημόσια

Άπλα και κυνικά Αν θέλεις να πλουτίσεις πρέπει να έχεις κάποιες αρετές Έστω και μονή την ανδρεία, όποτε πλουτίζεις από το πλιάτσικο, η μόνη την σωφροσύνη όποτε εξαπατάς τους ανόητους. Αν όμως διαθέτεις την πλήρη Αρετή τότε δεν μετράς την ευτυχία με τα χρήματα. Πλούσιος είναι αυτός που του φτάνουν αυτά που έχει. Οι άνθρωποι με μέτρο μπορούν να πλουτίσουν εύκολα.

ΠΕΝΙΑΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΤΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΝ ΕΛΑΤΤΩ ΠΟΙΕΙΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑΝ ΠΛΕΙΩ.
Νομίζοντας ότι φτώχεια δεν είναι να ελαττώνεται η περιουσία, άλλα να αυξάνεται η πλεονεξία

Τους ανθρώπους χωρίς μέτρο τους είδαμε όλοι να δουλεύουν δυο δουλειές αυτοί και άλλες δυο οι γυναίκες τους, να κολλάνε αφισσες και να γλύφουν για ρουσφέτια, να παίρνουν μαύρα, φακελάκια και γρηγοροσημα αδιαφορώντας για την χώρα και πριονίζοντας το κλαδί που τους βαστούσε Όλα αυτά για να έχουν το προνόμιο να φτύνουν αίμα οδηγώντας το 3.000 κυβικών τζιπ τους μέσα στην κόλαση της πόλης και να σκοτώνονται να κρατήσουν γυαλισμένα τα πανάκριβα γρανιτένια πατώματα του σπιτιού που πήραν με δάνειο.

Τους θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα να τρέχουνε στους δικηγόρους για να γλυτώσουν από τα χρέη που τους κυνηγάνε

Αυτή είναι η τιμωρία γι αυτούς που ξεχνάνε ότι η κυρία δουλειά του πολίτη είναι να υπερασπίζει και να διοικεί την χώρα του. Όταν δουλεύεις δεκαέξι ώρες την ήμερα για να καλύψεις ανάγκες που δεν θα έπρεπε να έχεις, ενώ δεν αφιερώνεις ούτε μίση ώρα για να σκεφτείς για το κράτος που υποτίθεται ότι διοικείς η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη

Δουλεύανε σαν δούλοι και σαν δούλοι παραδωσανε την αμοιβή των κόπων στον αφέντη τους.

Και τους λένε και τεμπέληδες

Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι όχι μόνο οι πολιτικοί άλλα και οι νομοί πρέπει να έχουν σκοπό την Αρετή των πολιτών.

Η ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΟΝ ΟΤΙ ΔΕΙ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗ Γ ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΠΟΛΕΙ, ΜΗ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ. ΓΙΓΝΕΤΑΙ ΓΑΡ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟΠΩ ΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΟΝΟΝ, ΤΩΝ ΑΠΩΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ, ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΦΗ ΛΥΚΟΦΡΩΝ Ο ΣΟΦΙΣΤΗΣ, ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ, ΑΛΛ ΟΥΧ ΟΙΟΣ ΠΟΙΕΙΝ ΑΓΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΑΣ.
Και είναι φανερό, ότι πρέπει η πραγματική και όχι η λόγου χάρη ονομαζόμενη πόλη να επιμελείται της αρετής Γιατί αλλιώς γίνεται η κοινωνία, συμμαχία μεταξύ των πολιτών, που διαφέρει από τις άλλες με τους έξω, μόνο στον τόπο και ο νόμος συνθήκη και όπως είπε ο Λυκόφρων ο σοφιστής, εγγυητής των δικαίων μεταξύ τους, άλλα όχι τέτοιος που να φτιάχνει αγαθούς και δίκαιους τους πολίτες.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕ ΚΟΙΝΗ ΜΕΝ Ο ΜΕΤΕΧΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΕΣΤΙ, ΚΑΘ ΕΚΑΣΤΗΝ ΔΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ ΕΤΕΡΟΣ, ΠΡΟΣ ΔΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗΝ Ο ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤ ΑΡΕΤΗΝ.
Πολίτης λέγεται παντού αυτός που μετέχει στο να άρχει και να άρχεται. Σε κάθε πολίτευμα είναι διαφορετικός, στο δε άριστο αυτός που μπορεί και θέλει να άρχει και να άρχεται με σκοπό τον ενάρετο βίο

Οι νομοί δεν πρέπει όπως λέει παραπάνω ο Αριστοτέλης να προσπαθούν να ρυθμίσουν τις σχέσεις μεταξύ διεφθαρμένων, άλλα να φροντίζουν να διδάσκουν στους πολίτες την αρετή.

Η πόλη δεν είναι μια συμμαχία των πολιτών, άλλα ένα σχολείο στο οποίο οι πολίτες τελειοποιούνται σαν άνθρωποι.

ΤΕΛΟΣ ΜΕΝ ΟΥΝ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ….. ΤΟΥΤΟ Δ ΕΣΤΙΝ,ΩΣ ΦΑΜΕΝ, ΤΟ ΖΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ. ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΑΡΑ ΠΡΑΞΕΩΝ ΧΑΡΙΝ ΘΕΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΑΛΛ ΟΥ ΤΟΥ ΣΥΖΗΝ.
Ο σκοπός λοιπόν της πόλης είναι το ευ ζην.........αυτό είναι, όπως είπαμε, το να ζεις ευδαιμόνως (=ευτυχισμένος λόγω των πράξεων σου και όχι της τύχης) και καλά (= με ωραίο τρόπο). Η πολιτική κοινωνία άρα έχει φτιαχτεί για χάρη των κάλων πράξεων και όχι για να συζουμε.

Ο Ισοκράτης επισημαίνει ότι τους διεφθαρμένους πολίτες δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν οι νομοί.

ΔΕΙΝ ΔΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΩΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΥ ΤΑΣ ΣΤΟΑΣ ΕΜΠΙΠΛΑΝΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛ ΕΝ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΕΧΕΙΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ. ΟΥ ΓΑΡ ΤΟΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΣΙΝ, ΑΛΛΑ ΤΟΙΣ ΗΘΕΣΙΝ ΚΑΛΩΣ ΟΙΚΙΣΘΑΙ ΤΑΣ ΠΟΛΕΙΣ.
Πρέπει δε οι σωστά πολιτευόμενοι να μην γεμίζουν με γράμματα τις στοές (όπου εγράφοντο οι νομοί) άλλα στην ψυχή τους να έχουν το δίκαιο. Διότι οι πόλεις δεν οικούνται κάλως με τα ψηφίσματα άλλα με τα ήθη.

Οι νόμοι λοιπόν πρέπει να διδάσκουν τους πολίτες την αρετή και οι πολίτες με την αρετή τους να στηρίζουν τους νόμους.
Οι καλύτεροι νομοί δεν πρόκειται να αποδώσουν τίποτε στα χέρια αδίκων
Οι άδικοι και οι κακοί πρέπει να μην ζουν καλά. Οι δίκαιοι και καλοί πρέπει όχι μόνο να μην τιμωρούνται άλλα και να επιβραβεύονται Το αντίθετο δηλαδή από την σημερινή κατάσταση.

ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ Δ ΑΥΤΗ ΕΝΕΠΟΙΟΥΜΕΝ, ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΥΣ ΤΙΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΕΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΤΕΡΟΝ ΒΙΟΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΩΝ.
Και δικαιοσύνη βάζουμε μέσα τους, δίνοντας μεγαλύτερες τιμές στους δίκαιους και παρουσιάζοντας τους να ζουν περισσότερο ελεύθεροι και πλούσιοι από τους άδικους.

Ο Αισχίνης απευθυνόμενος στους πολίτες δικαστές της Αθήνας τους υπενθυμίζει ότι οι καλοί νομοί δεν μπορούν να παρακάμψουν τους κακούς δικαστές.

ΕΑΝ ΜΕΝ ΚΟΛΑΖΗΤΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΣ, ΕΣΟΝΤΑΙ ΥΜΙΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΕΑΝ Δ ΑΦΙΗΤΕ, ΚΑΛΟΙ ΜΕΝ, ΚΥΡΙΟΙ Δ ΟΥΚΕΤΙ.
Αν τιμωρείτε τους αδικούντες, θα είναι για σας οι νομοί ισχυροί και καλοί, αν όμως τους απαλλάσσετε, καλοί μεν πάλι, άλλα όχι πια ισχυροί

Και ο Σωκράτης στους Πλατωνικούς “Εραστές” σαν να συμπληρώνει

ΟΥΤΩ ΓΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΥ ΟΙΚΟΥΝΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΙΚΗΝ ΔΙΔΩΣΙΝ.
Έτσι πράγματι οι πόλεις οικουνται κάλως, όταν οι αδικούντες τιμωρούνται

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι επιμένουν στην αρετή και αδιαφορούν επιδεικτικά για τα οικονομικά συστήματα και για τις ιδεολογίες.
Τα πολιτικά συστήματα που προτείνουν, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την σωστή παιδεία των πολιτών γιατί

ΟΠΩΣ ΑΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΠΑΙΔΕΥΘΩΣΙΝ, ΟΥΤΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΠΡΑΤΤΟΥΣΑΝ ΔΙΑΤΕΛΕΙΝ.
Όπως οι νεώτεροι εκπαιδευτούν, έτσι θα πράττει η πόλη.

Είμαι περίεργος τι θα πράττει η Ελλάδα που παρέδωσε την μόρφωση των νέων της στον Κουράκη, τον γνωστό πολίτικο και μέγα ποιητή της Ωδής του Αιδοίου

“Ενώναμε τα αιδοία μας, καταργώντας την εσοχή της και την εξοχή μου / κατακτώντας την παλινόρθωση του ανδρόγυνου / όπου ο άνδρας αποκτά αιδοίο χωρίς εξοχή και η γυναίκα εσοχή με πλήρωση.”

Καταπληκτικό ποίημα Θαυμάσιο Σχεδόν όσο και η κοτσίδα του ποιητή
Ίσως λύσει το δημογραφικό, άλλα κατά τα άλλα δεν βλέπω το μέλλον ελπιδοφόρο.
Οι αδελφοπανήγυρεις, τα χασισοσυνεδρια, και οι αντιρατσιστικές ροπαλοφορίες, δεν αποτελούν την βάση για μια κοινωνία.
Δεν μπορεί η πολιτική ορθότητα να αντικαταστήσει, όπως επιχειρείται σήμερα, την Αρετή, γιατί ενώ η δεύτερη δίνει εφόδια για επιβίωση στον άνθρωπο, η πρώτη τον κάνει απλώς υποχείριο χρήσιμων για άλλους ιδεοληψιών

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τυχαία. Η παγκοσμιοποίηση δεν θέλει ελεύθερους και ενάρετους πολίτες. Θέλει δούλους. Δειλούς, ανόητους και άρπαγες. Αρουραίους που βλέπουν μόνο το τυρί άλλα όχι και την φάκα. Εκπορνευομενους που ψάχνουν για προστάτες.

Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς , μην περιμένεις κανέναν να σε ξύσει. Αυτή είναι η αλήθεια που ουδέποτε άλλαξε, ούτε θα αλλάξει. Ακόμη και αν κάποτε άλλαζε, αυτό θα σήμαινε ότι θα ζούσες σαν παράσιτο, περιμένοντας από άλλους να φροντίσουν αυτά που θα έπρεπε να κανείς μόνος σου. Ένας άνθρωπος όμως αν θέλει να ζει σύμφωνα με την φύση του, δεν πρέπει να είναι ούτε σκύλος, ούτε τσιμπούρι.
Αυτός είναι ο λόγος για την επιμονή των αρχαίων στην Αρετή.

Οι προστάτες του εαυτού μας είμαστε μόνο εμείς.

Ποιος θέλει για προστάτη του έναν δειλό και άδικο βλάκα;
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση