Στοχασμοί 19/03/2015

Οραματιστές VS Πάντων

Τότε και μόνο τότε, θα βάλουμε φρένο στο επιχειρούμενο και προαποφασισμένο έγκλημα: το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να εκμεταλλεύεται το υπόλοιπο 99%.
Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.(Ημερησία 10/2014)

Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως ανήλθε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το 2016.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι απλό: Αυτόν τον Πλανήτη θέλουμε; Επειδή όμως ίσως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο ολόκληρο, ρωτάω ξανά: Αυτή την Ευρώπη θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Ξέχαστηκα.. Την Ευρώπη θα βελτιώσουμε; Εμείς είμαστε Έλληνες. Ξαναρωτάω τότε: Σ’ αυτή την Ελλάδα θα ζήσουμε και θα παράγουμε;

Ναι, κύριοι. Σ’αυτή. Γιατί έχουμε έλλειψη. Έλλειψη ανθρώπων δραστήριων, μυαλών διαφορετικών, παιδείας ουσιαστικής, προσφοράς ανιδιοτελούς προς το διπλανό μας, εναλλακτικής σκέψης και δράσης. Δε θέλω να τσουβαλιάσω, μιλάω για τη συντριπτική πλειοψηφία πάντα.
Αντιδράς στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, όταν αυτό γίνεται Οικονομικό. Γιατί;  Όσο ήταν ηθικό και αξιακό δε διαμαρτυρήθηκες, δεν το σπουδαιολόγησες ή ίσως και να το αποσιώπησες. Ένα πρόβλημα, μια κατάσταση, αποκτά οικονομικό μανδύα, όταν έχει πρώτα προσπεράσει και ισοπεδώσει τα προηγούμενα στάδια, της Ηθικής και των Αξιών.

Το πραγματικό ατύχημα, όμως, δεν είναι το Οικονομικό που σε απασχολεί. Είναι η συμπεριφορά που αντικρύζεις καθημερινά είτε σταθείς μπροστά σε έναν γκισέ είτε μπροστά στην τηλεόραση. Η υποτίμηση της νοημοσύνης σου εξόφθαλμα, έντονα και κατά συρροή είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο και δε σ’αφήνει να απολαύσεις την καθημερινότητα, να αλλάξεις τον εαυτό σου και να εξελιχθείς.

Στα χρόνια που ζω,  έχω γνωρίσει ανθρώπους με οράματα, ιδέες, προσωπικότητα και έντονη ενασχόληση με τα κοινά. Όσο περνούν τα χρόνια όμως, αντιλαμβάνομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι λιγοστεύουν. Βολεύονται, κουράζονται, ξενερώνουν. Οι γενιές μετά από αυτούς δεν ξεκίνησαν να σχολούνται ποτέ. Οι πάντες περιμένουν από τους υπόλοιπους να κάνουν κάτι και τελικά δε γίνεται τίποτα. Οι ρομαντικοί του παρελθόντος, γίνονται οι συστημικοί του μέλλοντος.

Η φράση «ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο» είναι σήμερα, επομένως, πιο επίκαιρη από ποτέ, ξεκινώντας από το μυαλό μας, το σπίτι μας, τη γειτονιά μας. Από το «καλημέρα» στον άγνωστο, στην «ευγένεια» στον αδύναμο. Απλές χειρονομίες καλής θέλησης θα αλλάξουν τον περίγυρό μας, αργά αλλά σταθερά.

Για να το επιτύχουμε, απαιτείται αυτογνωσία λόγων, πράξεων και δυνατοτήτων.

Όταν μαζικοποιηθεί, λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά και επιτύχουμε τον τελικό μας σκοπό, όταν δε θα γίνεται είδηση όποτε συμβαίνει κάτι θετικό, αφού συνθέσουμε το ρομαντικό με το ρεαλιστικό και το όραμα με την αλήθεια, τότε θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε τη διαφορά και στην «τσέπη» μας. Τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε την πρόοδο και την εξέλιξη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον Κόσμο.

Τότε και μόνο τότε, θα βάλουμε φρένο στο επιχειρούμενο και προαποφασισμένο έγκλημα: το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να εκμεταλλεύεται το υπόλοιπο 99%. Η ομοψυχία και όχι η διάσπαση είναι η λύση.

Ας αλλάξουμε λοιπόν, ξεκινώντας από τις σχέσεις μας με τον γείτονα, από σήμερα κιόλας, μήπως προλάβουμε την αλλαγή, πριν έρθουν στον κόσμο τα δισέγγονά μας.

Υ.Γ. Σκοπός μου δεν είναι να συνθέσω ένα κείμενο ηθικοκανονιστικό. Αντίθετα, σκοπός μου είναι να συλλέξω κάποιες αλήθειες που εφάπτονται στην κοινή λογική, αλλά ίσως να τις έχουμε σπρώξει στο υποσυνείδητο μας  λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων που ταλανίζουν τον καθένα από εμάς, και ταυτόχρονα να υπάρχει κι ένα κείμενο στο οποίο να μπορώ να ανατρέξω, όποτε χάνω τον προορισμό μου. Περισσότερο, τελικά, ίσως να το κάνω για προσωπική ψυχοθεραπεία.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση