Στοχασμοί 30/10/2014

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός και Νεοφιλελευθερισμός

Για τον φιλελεύθερο, το κράτος είναι ένα εργαλείο ασφάλειας, σταθερότητας και δικαιοσύνης
Ακούω παντού γύρω μου τη λέξη ''νεοφιλελεύθερος'' και δεν νομίζω κανείς να ξέρει περί τίνος πρόκειται. Στην Ελλάδα οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν τη λέξη σαν μπαμπούλα, χωρίς βέβαια να εξηγούν τι εννοούν
Ο φιλελευθερισμός είναι μία ιδεολογία που σε βάρος της έχει προπαγανδίσει η ελληνική αριστερά, γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μεγάλος της αντίπαλος που την απογυμνώνει από τα ψεύτικα φτιασίδια της, με τα οποία είναι ''ντυμένη'' για να ξεγελάει τον κόσμο.

Η ελληνική αριστερά έχει σαν βιτρίνα  θελκτικές έννοιες όπως: κράτος δικαίου-ισότητα-κοινωνική δικαιοσύνη-αλληλεγγύη. Στη σαραντάχρονη πορεία της εκφράστηκε επίσημα με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να συνεχίσει με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχει μετακομίσει το παλιό ΠΑΣΟΚ, οπότε κάθε κριτική σ' αυτούς είναι περιττή, αφού όλοι οι Έλληνες ξέρουν τα δεινά που υπέστη η χώρα από τη λεηλασία τους, που έφθασε μέχρι την χρεοκοπία. Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την ποιότητα των μαοϊκών και των άλλων αριστερίστικων έκνομων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και η ελαφρά αριστερά της ΔΗΜΑΡ, όταν συγκυβέρνησε, συμμετείχε στο αλισβερίσι των εντός κρίσης προσλήψεων με το 4-2-1 (μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Είναι τόσο επικερδές το επάγγελμα του αριστερού που ενέδωσε στη σαγήνη του και η ΝΔ, που κυβέρνησε σαν μπλε ΠΑΣΟΚ. Είναι περιττό να μιλήσω για τους σκληρούς αριστερούς του ΚΚΕ, το δεκανίκι αυτό του συστήματος που έχει καθοριστική συμμετοχή στην αποβιομηχάνιση της χώρας, με τις συνδικαλιστικές πρακτικές και τις καταλήψεις, όπως και στη διάλυση των πανεπιστημίων και την επικράτηση της γενικευμένης ανομίας.

Έτσι, στο σύνολό της η ελληνική αριστερά πακετάρισε με ωραίο περιτύλιγμα όλες τις ωραίες έννοιες και με τη βοήθεια των φαύλων ΜΜΕ τις έκανε διάχυση, αλλά στην πράξη δεν τις τήρησε, αφού είχε μοναδικό σκοπό μ' αυτές σαν όχημα να καταλάβει το κράτος, να χειραγωγήσει την παραγωγή και να ευνουχίσει τη διανόηση, όπερ και κατάφερε. Επειδή είναι άσσοι στην προπαγάνδα κατάφεραν να στρεβλώσουν τη σκέψη του λαού. Παράλληλα, οι φορείς της προπαγάνδας τους, τα ΜΜΕ, δούλευαν και πετύχαιναν τους άνομους στόχους τους. Αυτά είναι που νάρκωσαν τα μυαλά και απενεργοποίησαν την υγιή σκέψη.

Όσοι μπορούν να σκεφτούν έξω από αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον, θα καταλάβουν τι σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός και γιατί συμφέρει στον λαό η εφαρμογή του, όπως και το γιατί τον πολεμάει λυσσαλέα το κρατικοδίαιτο κατεστημένο.


Ακούω παντού γύρω μου τη λέξη ''νεοφιλελεύθερος'' και δεν νομίζω κανείς να ξέρει περί τίνος πρόκειται. Στην Ελλάδα οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν τη λέξη σαν μπαμπούλα, χωρίς βέβαια να εξηγούν τι εννοούν. Ειδικά οι λαϊκιστές της υποτιθέμενης αριστεράς, οι οποίοι αποκρύπτουν σκοπίμως πως η ευρωπαϊκή αριστερά βασίζεται στον φιλελευθερισμό.

Βλέπετε, ο σοσιαλισμός τους είναι μία εφεύρεση του 20ου αιώνα. εδραιωμένος στη Ρωσική επανάσταση (σοσιαλιστική διεθνής). Ο φιλελευθερισμός, όμως, είναι του 18ου αιώνα, καθώς εδραιώθηκε στην Αμερικανική και τη Γαλλική επανάσταση.

Σύμφωνα με τη ''φιλελεύθερη σκέψη'' ο φιλελευθερισμός βασίζεται στις εξής αρχές: Ανθρώπινα δικαιώματα, ελεύθερες εκλογές, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, ελεύθερο εμπόριο, περιβαλλοντική αειφορία, διεθνής αλληλεγγύη και οικονομική ελευθερία (σ' αυτήν την έννοια ασελγούν οι Έλληνες δήθεν αριστεροί).

Οι σύγχρονοι φιλελεύθεροι αναζητούν αυτό που λέγεται ''μικτή οικονομία'', όπου η ανάμιξη της πολιτείας είναι ρυθμιστική και όχι παρεμβατική. Προέχει ο ελεύθερος ανταγωνισμός και όχι η ασύδοτη αγορά. Στην ασύδοτη αγορά οι μεγάλοι παίκτες φτιάχνουν μονοπώλια, ολιγοπώλια και καρτέλ, τα οποία μειώνουν την οικονομική ελευθερία.

Ο φιλελεύθερος θέλει κάθε μικρός επιχειρηματίας να μπορεί να μπει στην αγορά και να παλέψει επί ίσοις όροις. Επομένως, απαιτείται η πολιτεία να αποτρέψει τη χειραγώγηση της οικονομίας απ' όσους εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους ή τις γνωριμίες τους στο πολιτικό σύστημα.

Στην Ευρώπη αυτά λύθηκαν από τη δεκαετία του '70.Το τελικό μοντέλο που επικράτησε λέγεται πλέον ''κοινωνική οικονομία της αγοράς'' και είναι συνδυασμός μίας ελεύθερης οικονομίας μ' ένα αληθινό κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου, δηλαδή ένας ''κοινωνικός φιλελευθερισμός''.

Αντίθετα, στην Ελλάδα ο πελατειακός κρατισμός διογκώθηκε μέχρι που μας έφερε στη χρεοκοπία. Στη Ελλάδα, όταν λες φιλελεύθερος ο περισσότερος  κόσμος σε κατατάσσει στους δεξιούς και αυτό συμβαίνει γιατί εδώ επικρατεί ο κρατισμός. Στην Αμερική όταν λες φιλελεύθερος ο κόσμος σε κατατάσσει στους αριστερούς. Η αλήθεια όμως είναι πως στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα είναι 117η,εξήντα ολόκληρες θέσεις κάτω από την Αλβανία.

Μήπως αυτά είναι ''ψιλά'' γράμματα; Νομίζω πως όχι, γιατί εδώ και πολλά χρόνια τώρα τα παραμύθια αγοράζουν ψήφους και συνειδήσεις. Ακόμη ακούγονται οι γνωστές ανοησίες περί ''νεοφιλελευθερισμού'', ενώ η επί δεκαετίες ακολουθούμενη πολιτική είναι χαρακτηριστικά ''ελληνοαριστερού τύπου'', δηλαδή: υψηλή φορολογία, κρατικά προγράμματα, καμία σοβαρή ιδιωτικοποίηση ή όταν γίνεται είναι χειραγωγήσιμη.

Το πολιτικό σύστημα καταστρέφει την πραγματική οικονομία και δημιουργεί εκατομμύρια ανέργους ώστε να συντηρεί την πελατεία του και τα προνόμια  των διαπλεκόμενων συμφερόντων, των συνδικαλιστών και των συντεχνιών. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό.

Για τον φιλελεύθερο, το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τους αδύναμους, όχι για να κάνει μπίζνες με τα κόμματα και τους κολλητούς τους. Για τον φιλελεύθερο, το κράτος είναι ένα εργαλείο ασφάλειας, σταθερότητας και δικαιοσύνης. Μέχρις εκεί όμως.

Γιώργος Παράσχος, μέλος ΕΕ ''Δημιουργίας,ξανά!
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

+2 #1 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 30-10-2014 17:45
Το προβλημα με τα πολιτικα και οικονομικα συστηματα δεν ειναι τα ωραια λογια με τα οποια πειθουν τους λαους αλλα τα κακα εργα με τα οποια ανταμοιβουν την αφελεια τους.
Θα ηταν κανεις μεγας ανοητος για να σταθει στο τι λεει ενα πολιτικο συστημα και να μην βλεπει τι αποτελεσματα εχει η εφαρμογη του.
Θα μπορουσα να σας παραθεσω αρκετα ομορφα λογια απο το σοσιαλιστικο οπλοστασιο ιδεων πολυ καλυτερα απο τα παρουσιαζομενα στο αρθρο.
Θα μπορουσα να παρουσιασω και απο το ναζιστικο προγραμμα ακομη καλυτερα.
Θα δωσω μαλιστα και μια ναζιστικη απαντηση στην θεση που υποστηριζει το αρθρο τοσο για τα ψεματα των σοσιαλιστων οσο και για την διαμαχη τους με τους φιλελευθερους
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ .
ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΟ ΨΕΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΤΟ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΕΙΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΩΡΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ !
ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ “Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ”

Ειδατε ποσο νοιαζεται και ο Αδολφος για την καλοπεραση του λαου;
Εγω παντως θα συμφωνησω μαζι του για τον ρολο των αριστερων στην πορεια προς την παγκοσμιοποιηση.
Το θεμα ομως δεν ειναι τι λεει οτι προσπαθει να επιτυχει το καθε πολιτικο συστημα αλλα αν υπαρχουν οι δυνατοτητες να το πετυχει.
Κατα την γνωμη μου ειναι αδυνατον ενα αδυναμο κρατος να αντισταθει σε επιχειρηματικου ς κολλοσους.
Για την στρεβλη επιχειρηματικοτ ητα δεν ευθυνεται το κρατος. Ευθυνονται τα κομματα που τσακωναν τις βαλιτσες της SIEMENS καθως και η δυνατοτητα της πολυεθνικης να εξαγοραζει ολοκληρα κρατη.
Δεν τα πηρε (μονο) ο κρατικος υπαλληλος. Τα πηρε ο ιδιος ο Πρωθυπουργος.
Η λεηλασια μεσω χρηματιστηριου βεβαια ειναι καταδικαστεα μετα βδελυγμιας απο καθε ιδεολογο φιλελευθερο, αλλα πως μπορει να εμποδιστει;
Τρισεκατομμυρια σε διαρκη κινηση με τον πληροφορημενο να κερδιζει εκ του ασφαλους οσα δεν θα εβγαζε απο πραγματικες επιχειρησεις ουτε σε εκατο ζωες.
Υπερακτιες και φορολογικοι παραδεισοι εξασφαλιζουν την ατιμωρησια των εμπλεκομενων που ειναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ και οι ηγετες των κρατων που εκλεγονται με αυτα τα χρηματα και πλουτιζουν ανεξελεγκτα απο την ιδια πηγη.
Κρατη καταχρεωμενα χωρις λογο πληρωνουν φορο υποτελειας στους τραπεζιτες.
Στην κορυφη ολων αυτων και τελειως ασχετο με οποιοδηποτε οικονομικο συστημα το δογμα της παγκοσμιοποιησης.
Αν ειχαμε μια ελπιδα να ελεγξουμε τα λαμογια στην περιορισμενη εκταση του κρατους μας, αυτη η ελπιδα σβηνει στα ορια του παγκοσιου κρατους.
Αυτο παρουσιαζεται οχι σαν προβλημα αλλα σαν λυση με τον φιλελευθερισμο να διαγωνιζεται τον σοσιαλισμο στην πορεια για την παγκοσμιοποιηση.
Ποιες ειναι οι προτασεις για αυτα τα προβληματα του φιλελευθερισμου;
Ο Τζημερος;
Δεν τον ξερω τον ανθρωπο και μπορει να ειναι καλος αλλα σας φαινεται εσας λυση σε τετοια προβληματα η αλλαγη πρωθυπουργου;
Αν δεν κανει τα κεφια των καναλαρχων που κι αυτοι εκτος απο τα κεφια τους κανουν και τα κεφια των τραπεζιτων στους οποιους χρωστανε δισεκατομμυρια που κι αυτοι με την σειρα τους αν δεν κανουν οτι τους πουν οι διεθνεις τραπεζες και οι οικοι που κατεχουν θα εξαφανιστουν, τι τυχη εχει;
Το παγκοσμιο οικονομικο συστημα αν του εχεις δωσει προσβασεις στο κρατος σου θα σε λιωσει σε καθε προσπαθεια αμφισβητησης του.
Σε ολους και ιδιαιτερα σ αυτους που γνωριζουν πως δουλευει η ελευθερη αγορα ειναι φανερο, οτι τα τεραστια κεφαλαια φουσκες που διακινουνται δημιουργουν και τεραστια διαφθορα για τους κυβερνωντες και τεραστια δυναμη για τους "μεγαλους παιχτες" .
Ειναι τουλαχιστον υποπτο οτι καμμια ανησυχια δεν διατυπωνεται για το ειδος του πολιτευματος που μπορει να ελεγξει τις αγορες και οτι κανενας δεν φαινεται να ενοχλειται απο την ελειψη λαικου ελεγχου στην δημοσια περιουσια.
Καμμια ανησυχία για το ποιος ελεγχει την ηγεσια της χωρας.
Καμμια ανησυχια για το ποιος ελεγχει την δικαιοσυνη.
Καμμα ανησυχια για το ποιος ελεγχει τις τραπεζες και τις επιχειρησεις.
Καμμια ανησυχια για το ποιος ελεγχει την ενημερωση.
Την ωρα που μιλανε για απροσκοπτη επιχειρηματικοτ ητα, στην θεση του σοβιετικου κρατους που ελεγχει ασφυκτικα την οικονομια οι φιλελευθεροι βαζουν τις "αγορες" που στην ουσια ελεγχονται απο λιγοτερα ακομη ατομα.
Αυτο σημαινει οτι η φιλελευθερη οικονομια ειναι πιο ελεγχομενη απο την σοβιετικου τυπου.
Ελευθερη οικονομια δεν υπαρχει παρα μονο σαν μεσο για να δουλευουν οσους μαλλον θελουν να δουλευονται.
Υπαρχει οικονομια που προσφερει καλη διαβιωση στους ανθρωπους και οικονομια που προσφερει σε μια μικρη ολιγαρχια την δυνατοτητα οχι μονο τεραστιων διαστασεων πλουτισμου αλλα και κυριαρχιας στον πλανητη.
Το αν ειναι ειναι σοβιετικου τυπου η φιλελευθερου, το αν ελεγχεται απο την κομματικη νομεκλατουρα η απο καμμια δεκαρια τραπεζιτες, λιγη σημασια εχει.
Παράθεση
+1 #2 Κωνσταντινος Αντωνιο 06-05-2016 16:41
Συγνώμη αλλά άλλο κοινωνικός φιλελευθερισμός , που έχει σαν βάση του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και άλλο νεοφιλελευθερισ μός που δίνει βάση μόνο στην οικονομία και στα νούμερα....και υπηρετεί μόνο την ολιγαρχία. Για να γνωρίζει ο κόσμος. Ο νεοφιλελευθερισ μός δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο αλλά για την άρχουσα τάξη. Είναι καταστροφή..... ..
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση