Στοχασμοί 03/06/2014

Τα δεσμά

Σταύρος Ζώτος
Ζωή που βέβαια δεν είναι μια γραμμική, ανηφορική πορεία στο χρόνο. Είναι μια κουκκίδα ζωηρή που πάλλεται. Ένας κύκλος από δαχτυλίδια που περιστρέφονται μπερδεμένα μεταξύ τους, που ορίζει το ένα στο άλλο, πως σαν σύνολο αλληλεπιδρούν.
Στο δικό μου κόσμο, η έννοια της ενηλικίωσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την κοινή λογική, αν αυτή υπάρχει. Δεν μιλώ για την ηλικιακή παραδοχή , είναι τόσο νομική στο δικό μου σκεπτικό. Μιλώ για την πνευματική λογική. Ξέρεις, αυτή που αναρωτιέσαι πραγματικά τι συμβαίνει γύρω σου.. Γιατί όλα μοιάζουν ανάποδα.. πως στο καλό να αποδεχτείς αυτή τη σάπια πραγματικότητα; Τη λογική αυτή που σε οδηγεί μπροστά σε δύο δρόμος και ως δίλημμα σου φέρνει στο νου την πραγματική σου ταυτότητα. ‘Όχι δεν υπονοώ πως είμαι σοφός, πως έγινα μετά την επιλογή του δικού μου δρόμου.

Θαρρώ μόνο πως κάποια στιγμή θα σου τεθεί ένα δίλημμα. Το δίλημμα αυτό θα’ναι σίγουρα φτηνό. Επιχείρημα κακό, με αντίποδα τον ίδιο σου τον εαυτό. Θα επιλέξεις άραγε τον εύκολο δρόμο με τις τρεις ευχές και θα ζήσεις πια ασφαλής στη μοναξιά σου ή μήπως θα διαλέξεις το δρόμο της λογικής, αυτόν που σε κάθε σταυροδρόμι στέκεσαι, σκέφτεσαι και επιλέγεις ακέραιος για το σωστό; Είναι δύσκολο, μα είναι μόνο μια επιλογή. Ζωής.

Ζωή που βέβαια δεν είναι μια γραμμική, ανηφορική πορεία στο χρόνο. Είναι μια κουκκίδα ζωηρή που πάλλεται. Ένας κύκλος από δαχτυλίδια που περιστρέφονται μπερδεμένα μεταξύ τους, που ορίζει το ένα στο άλλο, πως σαν σύνολο αλληλεπιδρούν. Αυτά να σκέφτεσαι κάθε φορά, πως η κουκκίδα αυτή θα μεγαλώσει και θα αναπροσδιορίζεται ελευθέρα, όπως πατρογονικά είναι φτιαγμένη. Εκτός βέβαια κι αν επιλέξεις τον έλεγχο, την επίπλαστη αυτή ασφάλεια που σου προσφέρουν τα κάγκελα ενός κελιού και η καθοδηγούμενες πράξεις του ηλεκτρισμού.

Μη γελιέσαι, αν πουληθείς πουλήθηκες κι’αυτό αλλάζει. Θα έχεις βέβαια χρόνο να σκεφτείς πως ν’αποδράσεις απ’το κελί που εσύ έφτιαξες. Η μάχη είναι με τον εαυτό σου, εσύ ξέρεις ποιο είναι το κλειδί και που θα το βρεις. Θα σε βοηθήσει κανείς? Αναρωτιέσαι. Θα το προσπαθήσουν σίγουρα αρκετοί, αλλά ποιος να μπει στο μυαλό σου και να σπάσει τα δεσμά που έπλασες καλά, όπως καλά και από σένα έκρυψες το κλειδί. Σου είπα όμως πως αλλάζει. Το ξέρεις και συ πως αυτή τη φυλακή, το λήθαργο αυτό μπορείς να σπάσεις. Μα η αλήθεια πονάει και οι άμυνες σου στο κλουβί εξασθένησαν. Δεν ξέρεις πως είναι η πραγματικότητα, τη θυμάσαι μόνο ως παιδί. Δεν θα βγεις απ΄το κλουβί σου έτσι απλά και όλα να΄ναι καλά. Θα πληγωθείς, θα πληγώσεις και θα πληγωθείς διπλά. Κατάθλιψη λέγετε και μάθε να το ξεπερνάς. Θα σε διδάξει, τα λάθη θα σου δείξει, θα τα παραδεχτείς, θα πονέσεις και θ’ αυτοκαταστραφείς. Μα όταν πιάσεις πάτο θυμήσου: δεν πάει πιο κάτω. Κείτεσαι τώρα νεκρός, φρικαρισμένος στο χώμα πεσμένος και κλαίγοντας μην έχοντας ελπίδα καμιά, ξυπνάς. Εκείνη τη στιγμή θα νιώσεις τη σημαίνει να ξυπνάς. Όπως τ’όνειρο, εκείνο ξέρεις, που στο γκρεμό βλέπεις να βουτάς μα δεν πεθαίνεις. Το νοητό αλεξίπτωτο ανοίγει και ξυπνάς αγαλιασμένος. Ευγνωμονείς, ποιόν; Δεν ξέρω, ξεκόλλα.
Ήρθε η ώρα να δεις γύρω σου.

Πιάσε το χώμα, δες τη χλωρασιά, μύρισε την πλάση. Πιάσου απ’αυτή, είναι η φύση σου. Μπουσούλα ώσπου να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς. Κάποιος απ’το βάθος με περιέργεια σε κοιτά. Νιώθεις ότι σου φωνάζει με χαρά και ελπίδα σου φαντάζει. Η θολούρα περνά και βλέπεις τη μεγάλη εικόνα. Είσαι σε ένα μεγάλο καταπράσινο λιβάδι και όλα γύρω σου μυρίζουν άνοιξη. Ανάσαινε, γέλα, πάρε φόρα και τρέξε μπροστά. Για όλους υπάρχει ζωή στον κόσμο που ξύπνησες. Ερωτεύσου, αγάπα, βοήθα. Βρες την ανεξήγητη έλξη που σε οδηγεί και μην την αφήσεις. Αυτό είναι το κλειδί σου και το έχεις βρει!

Και πάντα να θυμάσαι πώς να αμφισβητείς οφείλεις, να ερευνάς , ν΄αναρωτιέσαι και να μιλάς. Τώρα είσαι ενήλικας πια. Χρειάστηκε να πέσεις χαμηλά, είδες το πρωταρχικό υπαρξιακό ερώτημα Μετά σκέφτηκες, έκανες αυτοκριτική και είδες μπροστά. Τώρα πέρνα την υπόλοιπη ζωή σου δυνατά, εκεί να αναρωτιέσαι κάθε στιγμή, τι είναι καλό και τι κακό. Αυτή είναι η μάχη. Δεν θα βρεις παραδοχή, αλήθεια δεν υπάρχει. Μόνο αυτό που έρευνας κι αναρωτιέσαι. Τουλάχιστον τώρα ζεις.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση