Στοχασμοί 10/05/2014

Διαμορφώνοντας τη νέα γενιά των φιλοσόφων

Την τεχνολογική, ιατρική ή βιολογική σκοπιά ίσως μπορεί να την εξηγήσει κάποιος. Την φιλοσοφική όμως προσέγγιση για την κατάλληλη χρήση των ανακαλύψεων πρέπει να την αναλάβει κάποιος που θα μπορεί να αντιληφθεί τόσο το επιστημονικό κομμάτι, όσο και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του. Αν σήμερα μόνο από τύχη μπορούμε να βρούμε ανθρώπου τέτοιας καλλιέργειας, στο μέλλον θα πρέπει να μπορούμε να τους διαμορφώσουμε.
Πάντα έβρισκα τα κείμενα επιστημόνων θετικής κατεύθυνσης και παιδείας (αστρονόμοι , φυσικοί κ.α.) τα οποία πραγματεύονται φιλοσοφικές αναζητήσεις πολύ πιο ουσιαστικά στις απαντήσεις τους από αυτά επιστημόνων αμιγώς κλασσικής κατεύθυνσης.  Αυτό ίσως εξηγείται και από το γεγονός ότι πολλά δύσκολα ερωτήματα τίθενται μεν από τη φιλοσοφία αλλά δεν απαντιούνται χωρίς τη συνδρομή της επιστήμης και των ανακαλύψεών της. Οι αυξανόμενες ανάγκες απαντήσεων σε ηθικά και πρακτικά διλήμματα τα οποία συνοδεύουν την αλματώδη επιστημονική πρόοδο και τις ανακαλύψεις σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ευγονική, βιοτεχνολογία, ρομποτική κ.α. θέτουν καμιά φορά όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τις κυβερνήσεις τους προ αδιεξόδων, μη γνωρίζοντας πώς να χειριστούν ηθικά, πρακτικά και νομοθετικά αυτά τα θέματα.

Η πίεση δε για νομοθετική διευθέτηση, παρόλη την άγνοια των νομοθετούντων για εξειδικευμένα αντικείμενα, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις και να απολεσθούν πιθανές ωφέλειες που θα προέκυπταν από μια ποιο διορατική αντιμετώπιση. Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και πιθανά αδιέξοδα; Διαμορφώνοντας τη νέα γενιά των φιλοσόφων. Η ανθρώπινη γνώση έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά από την εποχή των αρχαίων διανοητών ή ακόμη και αυτών της Γερμανικής σχολής του 18ου και 19ου αιώνα.

Ο Buckminster Fuller εισήγαγε την καμπύλη διπλασιασμού της γνώσης (Knowledge Doubling Curve). Διαπίστωσε ότι μέχρι το 1900 η ανθρώπινη γνώση διπλασιαζόταν περίπου κάθε αιώνα. Μέχρι το τέλος του Β’ ΠΠ η γνώση διπλασιαζόταν κάθε 25 χρόνια. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς διαφορετικά είδη γνώσεων έχουν διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης. Για παράδειγμα η γνώση της νανοτεχνολογίας διπλασιάζεται κάθε 2 χρόνια και της ιατρικής κάθε 18 μήνες. Κατά μέσο όρο όμως η ανθρώπινη γνώση διπλασιάζεται κάθε 13 μήνες. Στο μέλλον ίσως ακόμη ταχύτερα. Μπροστά στην πραγματικότητα των ολοένα και υποχωρούντων συνόρων της επιστήμης η κοινή γνώμη έχει ανάγκη ενημέρωσης και καθοδήγησης (όχι ποδηγέτησης) από γνώστες. Το νομοθετικό σώμα και οι προπαρασκευαστικές ομάδες νομοσχεδίων χρειάζονται ευφυή υποστήριξη.

Την τεχνολογική, ιατρική ή βιολογική σκοπιά ίσως μπορεί να την εξηγήσει κάποιος. Την φιλοσοφική όμως προσέγγιση για την κατάλληλη χρήση των ανακαλύψεων πρέπει να την αναλάβει κάποιος που θα μπορεί να αντιληφθεί τόσο το επιστημονικό κομμάτι, όσο και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του. Αν σήμερα μόνο από τύχη μπορούμε να βρούμε ανθρώπου τέτοιας καλλιέργειας, στο μέλλον θα πρέπει να μπορούμε να τους διαμορφώσουμε. Αυτοί οι φιλόσοφοι θα προκύψουν από μια μακρά περίοδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διπλή κατεύθυνση. Πρώτα θα περάσουν από μια εκπαιδευτική διαδικασία εξειδίκευσης σε κάποια από τις θετικές επιστήμες όπως φυσικομαθηματικά, αστρονομία, βιολογία κ.α. Ο λόγος είναι ότι το μαθησιακό υπόβαθρο για τις θετικές επιστήμες εδράζεται απαραίτητα στις προηγούμενες γνώσεις και πρέπει να αποτελέσει μια αδιάλειπτη συνέχεια. Όταν ολοκληρώσει αυτές τις σπουδές, μετά από 4 ή 5 έτη, θα μπορεί πλέον να εντρυφήσει στις κλασσικές σπουδές που θα του δώσουν τη δυνατότητα διερεύνησης και ανάλυσης των ηθικών πτυχών της σύγχρονης επιστήμης στην κοινωνία. Μετά λοιπόν από μια σχεδόν δεκαετή εκπαίδευση, και έχοντας το υπόβαθρο των θετικών επιστημών, θα είναι πιο προσιτό σε έναν λόγιο να εντρυφήσει στην ουσία του προβλήματος και να κατανοήσει το διακύβευμα, τις επιπλοκές αλλά και τις δυνατότητες από τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Αυτό πλέον θα μπορεί να το κάνει απαλλαγμένος από γνωστικά, ιστορικά ή φιλοσοφικά κενά που θα μείωναν τη δυνατότητα μιας ορθής γνωμοδότησης η οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τόσο για νομοθετικούς σκοπούς, όσο και για χάραξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μελλοντικούς πολίτες. Οι κρατικές υπηρεσίες, τα ερευνητικά κέντρα, η Βουλή, οι υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει να στελεχωθούν με συμβούλια σύγχρονων φιλοσόφων. Συμβούλια από τέτοιους λόγιους θα λειτουργούσαν και ως ανάχωμα ενάντια σε λαϊκίστικες φωνές, θα υπηρετούσαν ως θεματοφύλακες μιας κοσμικής πορείας των κρατών, απαλλαγμένης από μισαλλόδοξες απόψεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς, θρησκευτικές δοξασίες, και θα βοηθούσαν να αποφευχθούν αστειότητες όπως π.χ. στις ΗΠΑ, όπου σε ορισμένα σχολεία έχει επιβληθεί, μετά από πιέσεις, παράλληλα με την ισχύουσα και αποδεδειγμένη θεωρία της εξέλιξης, να διδάσκεται και μια ψευδεπίγραφη «θεωρία των απολιθωμάτων» ως ενισχυτική της βιβλικής ερμηνείας για την «δημιουργία» του κόσμου πριν 5-6,000 χρόνια.

Η πρόοδος καλπάζει. Ας μην την περιμένουμε απροετοίμαστοι, αλλά ας δρομολογήσουμε τις μεθόδους για την ορθή ένταξη των αποτελεσμάτων της στην καθημερινότητα μας. Αυτό θα γίνει ορίζοντας πρώτα εκπαιδευτικά τα προσόντα των διανοητών που θα αναλάβουν το κύριο βάρος της εναρμόνισής της με την ηθική και την πρακτική, και κατόπιν στελεχώνοντας με αυτούς τους διανοητές τα όργανα που θα χρησιμεύσουν ως οδηγός της κοινωνίας μας.

Για να επανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην παγκόσμια διανόηση και να διατηρήσει η Ευρώπη τη θέση του ηγέτη στην προστασία της ανθρώπινης υπόστασης.

Ηλίας Κώνστας
Msc Engineering Management
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «δημιουργία, ξανά!»
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΓΕΦΥΡΕΣ 2014

Πηγή:
http://www.industrytap.com/knowledge-doubling-every-12-months-soon-to-be-every-12-hours/3950
Φωτογραφία : Socrates (image from Shutterstock)
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

+1 #1 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12-05-2014 00:25
"Πάντα έβρισκα τα κείμενα επιστημόνων θετικής κατεύθυνσης και παιδείας (αστρονόμοι , φυσικοί κ.α.) τα οποία πραγματεύονται φιλοσοφικές αναζητήσεις πολύ πιο ουσιαστικά στις απαντήσεις τους από αυτά επιστημόνων αμιγώς κλασσικής κατεύθυνσης".

Σωστη παρατηρηση αλλα νομιζω οτι η αιτια θα πρεπει να αναζητηθει οχι μονο στο οτι οι κλασσικης κατευθυνσης δεν μπορουν να δειξουν αναμφισβητητα σωστα η λαθος αποτελεσματα οπως οι θετικοι επιστημονες, αλλα και το οτι γι αυτο ακριβως το λογο οι επιστημες αυτες γινονται αντικειμενο πολιτικης εκμεταλλευσης.
Στην κοινωνιολογια π.χ φαινεται οτι πρωτα βγαινουν τα ζητουμενα απο την εξουσια αποτελεσματα και επειτα οι θεωριες ευθυγραμμιζοντα ι επανω τους.
Η ιστορια απο αντικειμενικη καταγραφη γεγονοτων γινεται προσπαθεια, μαλλον επιτυχης, να καταστει ενα χρησιμο εργαλειο για να διδασκει τα δογματα των κρατουντων, οπως π.χ οτι στην Σμυρνη εγινε συνωστισμος στην προκυμαια, προκειμενου να προωθηθει η φιλια με τους γειτονες.
Ελαχιστοι ανθρωποι πηραν χαμπαρι οτι αυτη η σχολη Ιστοριας ειναι πολυ διαδεδομενη και δεν ειναι τρελλη η Ρεπουση και οι υπολοιποι που υποστηριζουν καταφανως ψευτικα γεγονοτα.*
Τα πραγματικα γεγονοτα θα διδασκαν αλλα, ομως αυτο δεν συμφερει, αρα τοσο το χειροτερο για τα γεγονοτα.
Ετσι λοιπον εχω σοβαρες αμφιβολιες αν αυτο που λειπει ειναι επιστημονες που να καταλαβαινουν την επιστημη και τις προεκτασεις της.
Εχουμε στατιστικολογου ς που χρησιμοποιουντα ι για να μας κοροιδευουν, οικονομολογους για να μας τα παιρνουν, κοινωνιολογους για να μας μπερδευουν, συνταγματολογου ς για να κανουν το συνταγμα λαστιχο, νομικους για να βγαζουν λαδι τους απατεωνες, τεχνικους δικτυων για να μας παρακολουθουν, γεννετιστες στην υπηρεσια της mossanto και γενικα πασης φυσεως επιστημονες στην υπηρεσια των λιγων για να ρουφανε το αιμα των πολλων.
Μονο σαν εφιαλτη θα μπορουσα να δω αυτους τους υπερεπιστημονες στην υπηρεσια του Ναιζεμπλουμ και της Μερκελ.

"Συμβούλια από τέτοιους λόγιους θα λειτουργούσαν και ως ανάχωμα ενάντια σε λαϊκίστικες φωνές, θα υπηρετούσαν ως θεματοφύλακες μιας κοσμικής πορείας των κρατών, απαλλαγμένης από μισαλλόδοξες απόψεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς, θρησκευτικές δοξασίες,"

Αυτες οι λαικιστικες φωνες ειναι οι δικες μου και ειτε εχω απεναντι μου τον Σαμαρα ειτε τον "φιλοσοφο" που πληρωνεται απο τον Σαμαρα το ιδιο μου κανει.
Ηθελα να ηξερα ομως αν αυτος ο φιλοσοφος συμφωνουσε με μενα και οχι με τον Σαμαρα, για ποσο λες οτι θα εμενε στη θεση του;
Οι θεματοφυλακες των κρατων δεν ειναι οι διαφοροι πληρωμενοι σοφοι αλλα οι λαοι που τα υπερασπιζουν με το αιμα τους.
Οσο για την μισαλλοδοξια και τον αποκλεισμο σαν ψηφοφορος της Χ.Α εχω γινει ειδικος, μια και ολοι οι δημοκραταροι μισουν την δοξα (γνωμη) μου (μισω+αλλη+δοξα =μισαλλοδοξια) και με αποκλειουν εμενα και τους εκπροσωπους μου απ οπου μπορουν.
Θα σου πω λοιπον οτι με τις τελευταιες λεξεις σου δειχνεις οτι εσυ εισαι μισαλλοδοξος και αποκλειεις τους διαφορετικους, θεωρωντας οτι ειναι δικαιωμα σου να απορριψεις τις θρησκευτικες δοξασιες των αλλων.
Απλως επειδη εισαι δειλος ψαχνεις καποιον αλλο να το κανει για σενα, και για ναχεις αλλοθι τον ζητας και παραμορφωμενο.
Παντως για να μην νομιζεις οτι λες και τιποτε καινουργιο, ο Πλατωνας στην Πολιτεια αφου μορφωσει απο την ταξη των "φυλακων" τους καλυτερους στις θετικες επιστημες, συνεχιζει τις σπουδες τους με φιλοσοφια.
Βεβαια ο Πλατωνας δεν σκεφτηκε ποτε οτι αυτο ειναι αρκετο και απαιτει να εχουν αποδειξει στα πεδια των μαχων οτι βαζουν την πατριδα πανω απο την ζωη τους, οπως δεν σκεφτηκε ποτε να κανει τελικα τετοιους ανθρωπους σφουγκοκωλαριου ς ξευτιλισμενων κλεφτων και απατεωνων πολιτικων.
Αυτα θα μπορουσαν να τα σκεφτουν μονο ανθρωποι που θεωρουν δημοκρατια να τους διοικει ο Μπαροζο ο Ναιζεμπλουμ, ο Γιουνκερ και οι αλλοι που οχι μονο δεν τους επελεξαν αλλα ουτε τα ονοματα τους δεν ξερουν.
Παράθεση
0 #2 Ιωάννης Καμίνης 27-05-2014 13:54
Συμφωνώ με τον Γιώργο. Το κείμενο μου θύμισε και εμένα κάτι σαν επιστημονική ουτοπία με φιλοσόφους-επισ τήμονες που κάνουν κουμάντο. Στην ποπ-κουλτούρα βλέπουμε επιστήμονες, άριστους επιστήμονες που είναι διαβολικοί (Breaking Bad). Το ίδιο συνέβη και στην Γερμανία του Χίτλερ, πολλοί επιστήμονες και φιλόσοφοι δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστούν μαζί του. Το θέμα είναι πάνω απ' όλα να είναι κάποιος άνθρωπος, ούτε επιστήμονας, ούτε φιλόσοφος και να έχει κάποιες αρχές απαραβίαστες, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, στη ζωή, στην επιλογή, τον χρυσό κανόνα να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται κτλ. Δυστυχώς αυτό που λέμε ηθική και αρχές προήλθε από τη κοινωνική ζωή, και αργότερα φόρεσε το ένδυμα της μεταφυσικής, της θρησκείας και της ηθικής. Τώρα πλέον δεν έχουμε μεταφυσική, ούτε θρησκεία ενώ η κοινωνική ζωή και η πολιτική συρρικνώνεται στο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε παρά μόνο από τα ΜΜΕ, δηλαδή γνωρίζουμε το προσωπείο τους και από τις συναναστροφές στην εργασία μας και στο οικογενειακό περιβάλλον. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή. Μια αλλαγή αρχών, ίσως και μια νέα μεταφυσική,η οποία θα καθορίσει την παγκόσμια ατμόσφαιρα των ιδεών.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση