Στοχασμοί 20/03/2014

Το βιβλίο είναι ανήθικο, ο φόνος είναι έγκλημα

Μπορεί να είναι και το πρώτο σε πωλήσεις. Γιατί αυτοί είμαστε. Βρίζουμε, θυμώνουμε, αγοράζουμε.
Βγάζει βιβλίο ο Κουφοντίνας; Κι άμα δεν το πάρεις; Είναι σαν όνειρο που δεν ερμηνεύτηκε ποτέ. Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε και δεν διαβάστηκε ποτέ.

Με το να το πολεμάς ενώ ήδη έχει εκδοθεί, ενώ ήδη έχει πραγματωθεί σε ύλη, σε κάνει μόνο να φαίνεσαι κλαψιάρης. Να ξέρεις κανένας δεν δίνει σημασία σ’ έναν κλαψιάρη. Ένας κλαψιάρης είναι βαρετός. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για χαρακτήρες που είναι απόλυτοι και αποφασιστικοί, που θέλουν κάτι πολύ και που το θέλουν τώρα. Έτσι κάνεις τον κάθε Κουφοντίνα να παρουσιάζεται. Του δίνεις αξία δυνατού.

Τι κι αν δε σέβεται την μνήμη των θυμάτων; Τόλμησε να τα φονεύσει ένα ένα. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι παράλογο για αυτόν να μη σεβαστεί απλά τη θύμηση τους; Είναι για μας παράλογο. Είναι για μένα.., αλλά γι αυτόν;

Ο καθένας μπορεί να γράψει βιβλίο κι ο κάθε εκδοτικός οίκος παίρνει τα ρίσκα του για να το εκδώσει. Μπορεί αυτό να είναι το τελευταίο βιβλίο που θα πουλήσει αν τον σαμποτάρεις. Μπορεί να είναι και το πρώτο σε πωλήσεις όμως, άμα το "Λιβανίζεις" στα μέσα. Γιατί αυτοί είμαστε. Βρίζουμε, θυμώνουμε, αγοράζουμε.

Και δεν τους αδικώ όλους. Σου πρότεινα να το σαμποτάρεις, αλλά εγώ αν έπεφτε στα χέρια μου θα το διάβαζα. Όσο και να διαφωνώ με τις ειδεχθείς πράξεις του, υπάρχει πάντα σε ένα βιβλίο μια πρόταση που μπορεί να με χτυπήσει κατά πρόσωπο, σαν να περίμενε μόνο εμένα, και είτε να συμφωνήσω, είτε να καταλάβω, είτε να απορρίψω. Σίγουρα όμως να σκεφτώ.

Γιατί να καούν βιβλία στην πυρά; Δεν μπορεί να ζητάμε από ένα κράτος να κρίνει ποιο βιβλίο πρέπει να εκδοθεί και ποιο όχι. Είναι ο ορισμός / η απαρχή της στρατευμένης σκέψης, της χούντας. "Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν". Τα λέγε ο Orwell μισό αιώνα πριν.  Από κει και πέρα, όποιος επιλέγει να είναι απόλυτα ελεύθερος, είναι και απόλυτα υπεύθυνος. Ο συγκεκριμένος το πλήρωσε με ισόβια. Άλλο η δολοφονία, άλλο η συγγραφή. Το μεσαίωνα καίγανε δολοφόνους στην πυρά και σήμερα τα βιβλία τους. Τι πρόοδος πνευματική!

Στην τελική για μένα ο Κουφοντίνας απέτυχε. Δεν πήρε τον λαό μαζί του, με το μέρος του, εδώ και τρεις δεκαετίες. Η απόδειξη είναι ακριβώς αυτό το βιβλίο που έγραψε. Αν πετύχεις, έχεις κάνει μια επανάσταση, αν αποτύχεις, μπορείς πάντα να γράψεις ένα βιβλίο.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση