Στοχασμοί 12/01/2012

Δουλοπαροικία , το επόμενο βήμα της κρίσης

"Ο πολιτικός χωρίζει την ανθρωπότητα σε δύο τάξεις:Εργαλεία και Εχθρούς". Αυτή είναι μια απ' τις απόψεις του Νίτσε για τους πολιτικούς. Τους πολιτικούς όπως τους έκρινε στην εποχή του και όπως μπορούμε να τους κρίνουμε και σήμερα. Το θέμα είναι πως στην εποχή μας και οι ίδιοι οι πολιτικοί μετατρέπονται σε εργαλεία για την επίτευξη ενός σκοπού. Συνειδητά ή ασυνείδητα οι πράξεις τους οδηγούν στην ολοκλήρωση ενός έργου που δεν έχει σχέση με τη καλυτέρευση των συνθηκών ενός κράτους ή της ανθρωπότητας γενικότερα.

Ζούμε σε μια εποχή σύγχισης. Αφού κατέρρευσε το αντίπαλο δέος του καπιταλισμού - ο υπαρκτός σοσιαλισμός - μετά τις "επαναστάσεις" του 1989, ο καπιταλισμός έμεινε μόνος κυρίαρχος, το μοναδικό οικονομικό σύστημα που μπορεί να ισχύσει στο πλανητή παρέα με το πολιτικό του αδερφάκι, την φιλελεύθερη δημοκρατία.

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα έγραψε για το τέλος της ιστορίας, η δεκαετία του '90 ξεκίνησε με περίσσεια αισιοδοξία. Επιτέλους τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος, έπεσε το τοίχος του Βερολίνου, μπορούμε να συμβιβαστούμε, να συμφιλιωθούμε. Μέσα στην επερχόμενη σύγχιση οι φιλόσοφοι άρχισαν να μιλούν με μπερδεμένες έννοιες όπως μεταμοντερνισμός, οι συμβατικές ιδεολογίες όπως φιλελευθερισμός και μαρξισμός άρχισαν να φαίνονται πιο αφηρημένες. Οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου ήταν κουρασμένοι απ' το να συζητάνε, να αναλύουν,να εκφράζουν τις απόψεις τους και οι περισσότεροι αποφασίσαν να ακολουθήσουν τη ροή των πραγμάτων. Τώρα όμως που έπεσε το αντίπαλο δέος ποιος θα μπορούσε να γεμίσει το κενό ;

Το κενό φυσικά το γέμισε ο πόλεμος. Η δεκαετία του 1990 ξεκίνησε με τον πόλεμο του κόλπου. Η Δύση δείχνει η μόνη κυρίαρχος στη σκακιέρα του πολιτικού παιχνιδιού. Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί.

Παρόλα αυτά ήταν φανέρο επίσης πως η μετάβαση απ' τον υπαρκτό σοσιαλισμό στη φιλελεύθερη δημοκρατία και τον κομμουνισμό δεν είναι κάτι εύκολο. Παλιές εχθρότητες βγήκαν στο προσκήνιο. Στα Βαλκάνια, ξεκινάει νέος πόλεμος, νέα κράτη διαμορφώνονται και φυσικά ο πολιτισμένος δυτικός κόσμος βάζει και εκεί το χέρι του για να φέρει την ειρήνη. 

Η αισιοδοξία όμως υπάρχει. Είναι φυσικό να ξεσπούν νέοι πόλεμοι. Η κατάρρευση των πολιτικών συστημάτων ποτέ δεν ήταν αναίμακτη. Έτσι λοιπόν με την ίδια αισιοδοξία είδαμε να ανατέλλει μια νέα δεκαετία, μια νέα χιλιετία. Η οποία παραδόξως ξεκίνησε και αυτή με τον πόλεμο της Δύσης ενάντια στην τρομοκρατία. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι κατ' εξοχήν εκπρόσωποι του καπιταλισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας ήταν οι πρωτεργάτες αυτού του πολέμου που ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Ο Δυτικός Κόσμος, η φιλελεύθερη δημοκρατία, το καπιταλιστικό σύστημα, οι κρατικοί εκπρόσωποι του (ΗΠΑ,Ηνωμένη Βασίλειο.ΕΕ) φαίνεται να τελείωσαν με το πρακτικό έργο τους που έτσι και αλλιώς κόστισε αρκετά χρήματα και τώρα αφού τελειώσανε και τα προσχήματα, οι μέθοδοι της οικονομικής υποδούλωσης, της αυγής μιας νέας δουλοπαροικίας εμφανίζονται και σαν παλιρροιακό κύμα απλώνονται πάνω απ' όλο τον κόσμο.

 

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση