Στοχασμοί 01/04/2013

Ένας εφήμερα αντεστραμμένος κόσμος

Saimir Lamaj , Φοιτητής

«Ο άνθρωπος», σημείωνε ο Όσκαρ Ουάιλντ, «είναι ελάχιστα ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσε του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια», συμπλήρωνε. Κατόπιν τούτων διερωτώμαι αν την επόμενη μέρα του καρναβαλιού, μαζί με τις διονυσιακές τελετές, θα υπάρχει περιθώριο για μια κάποια κριτική του πολιτικού κατεστημένου όπως διατυμπανίζουν ορισμένοι ή απλώς θα αποτελέσει ακόμη μια μέθοδο εκτόνωσης της κοινωνικής οργής και απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Πολύ φοβάμαι πως η γελοιοποίηση της καθημερινής μας εξαθλίωσης, τοποθετούμενη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πέρα από τα σύντομα σύνορα του καρναβαλιού, λειτουργεί ανασταλτικά και αναβλητικά στο να αλλάξουμε την μοίρα μας, και να την ορίσουμε οι ίδιοι.

Με το καρναβάλι ερχόταν ανέκαθεν και η δυνατότητα αντιστροφής των σχέσεων εξουσίας στην κοινωνία. Για μια σύντομη χρονική διάρκεια, αλλά ερχόταν. Ο καρνάβαλος γίνεται βασιλιάς, ο εργάτης γίνεται επιχειρηματίας, ο άνεργος γίνεται επενδυτής, ο θύτης γίνεται θύμα, και ούτω καθεξής.

Με το τέλος αυτής της παραδοσιακής γιορτής, όλοι γυρνάμε στις πραγματικές υλικές μας βάσεις, όπου το μνημόνιο μας καλεί σε πειθαρχεία, διαφορετικά θα μας ξεπετάξουν από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έτσι, τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική τρόικα θα έχουν την τιμητική τους στα άρματα των μασκαράδων, οι οποίοι θα καταφέρνουν δίχως άλλο, με την βοήθεια του άφθονου πιοτού να χειραγωγηθούν και να απενεργοποιήσουν την σκέψη τους. Χρειάζεται ένα χαμόγελο στα χείλη των εξαθλιωμένων, λένε με άλλα λόγια οι τηλεσωτήρες, τις τελευταίες μέρες, σε μια απελπιστική προσπάθεια να εξισορροπήσουν την μιζέρια και την ανισότητα που υφίστανται τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου αυτά τα αντιπαραγωγικά, όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν, κοινωνικά στρώματα.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι σχετικά ομαλή καθώς όλα νομιμοποιούνται από το αχαλίνωτο κοινωνικό δαρβινισμό ο οποίος δικαιολογεί την σκληρότητα που επιδεικνύουν οι κυρίαρχοι. Άλλωστε η ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα της επιβίωσης του ισχυρότερου. Το διαπίστωσες και εσύ όταν έγινες ισχυρός για μια μέρα οπότε στο καρναβάλι έβαλες την στρατιωτική φόρμα και ήσουν μέλος του στρατού ή ακόμη το ράσου που σε έκανε παπά. Θα φτάσουμε βέβαια πιο κοντά στην αίσθηση του ισχυρού με όλες εκείνες τις μάσκες που καθρεφτίζουν πρόσωπα πολιτικών.

Πέρα από το καρναβάλι δεν πρέπει να ξεχνάς ότι δεν έχουμε τις ίδιες ικανότητες για αυτό και είναι αδύνατον να ζήσουμε το ίδιο καλά. Αντίθετα πες και ένα ευχαριστώ που υπάρχει η φιλανθρωπία τους, μια πράξη που τους κάνει να βγουν από τα όριά τους, αλλά έχε χάρη που σε χρειάζονται γιατί όπως λέει και το σύνθημα χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση