Στοχασμοί 13/10/2012

Η Ανατολή της Παρακμής

Αυτός ο πολιτισμός δεν στερείται ηθικής αλλά πνευματικότητας την οποία η οργανωμένη θρησκεία δεν μπορεί να την βγάλει προς τα έξω, να την δωρίσει στο κόσμο γιατί έχει και η ίδια ως ένα βαθμό εκκοσμικευτεί.

Η ιστορία της ιστορίας της παρακμής και τα μοντέλα της καταστροφής είναι πλέον της μόδας. Μαζί τους και οι θεωρίες, ψευδοεπιστημονικές και ακραιφνώς ιδεολογικές οι οποίες παρουσιάζουν δήθεν λύσεις για το πρόβλημα. Κατά τ' άλλα επικρατούν ιδεολογήματα που είτε έχουν αποκούμπι τον κομμουνισμό, δηλαδή αυτό το εξάμβλωμα που εμφανίστηκε ως κομμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη, είτε τον αποτυχημένο χρησιμοθηρικό καπιταλισμό που στηρίζεται σε αυθαίρετες προυποθέσεις για την ανθρώπινη φύση. Ανύπαρκτοι να απαγκιστρωθούμε απ' τις δαγκάνες της ιδεολογίας, κάθε ιδεολογίας που αποδεικνύεται καταστροφική ζητούμε τη σωτηρία μιας πατρίδας που την έχουμε ξεχάσει. Παλεύουμε σε μια θάλασσα ημιμάθειας αναζητώντας κάποιο νόημα.

Για τους λίγους φιλελεύθερους που κατηγορούν τον κρατισμό και πετούν τσιτάτα λέγοντας σου να διαβάσεις το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ και για όσους στρέφονται εναντίον όχι της θρησκείας αλλά της πνευματικότητας, δηλαδή της έννοιας της ιερότητας που έχει χάσει πλέον ο άνθρωπος ο Σολζενίτσιν θα απαντούσε το ίδιο περιφρονητικά. Το στόμα του θα έχυνε χολή για τον σημερινό πολιτισμό που υπάρχει ο οποίος στηρίζεται στη κατανάλωση, στην αγορά, στην ανελέητη ανάπτυξη υπό κάθε κόστος. Αυτός ο πολιτισμός δεν στερείται ηθικής αλλά πνευματικότητας την οποία η οργανωμένη θρησκεία δεν μπορεί να την βγάλει προς τα έξω, να την δωρίσει στο κόσμο γιατί έχει και η ίδια ως ένα βαθμό εκκοσμικευτεί. Θέματα γελοία, τα οποία δεν έχουν καμία αξία λαμβάνουν διαστάσεις. Όπως η σελίδα του Παστίτσιου ή αν θα δει το κοινό την παράσταση Corpus Christi. Φαινόμενα τα οποία θυμίζουν την ενασχόληση με τη Eurovision και τα "20 χρόνια Φοίβος". Μέσα στον κυκεώνα της βλακείας και του υπαρκτού σουρρεαλισμού παρατηρούμε και έναν επίσκοπο, διάδοχο των Αποστόλων σύμφωνα με την Ορθοδοξία να εναντιώνεται εναντίον της πεολιχείας. Η φαιδρότητα και η εκκοσμίκευση συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Παράλληλα η τάση του ανθρώπου να πάρει θέση και να πει τη γνώμη του από κατάκτηση έχει καταντήσει καταναγκασμός. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις θέση. Μερικές φορές το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ως ανθρώπινα όντα είναι να σιωπήσουμε και όχι να γράψουμε ή να μιλήσουμε, ιδιαιτέρως όταν συνδυάζουμε τη σιωπή μας με δράση. Ευθύνη σ' αυτό τον ορυμαγδό έχει φυσικά και το διαδικτύο στο οποίο ο καθένας είναι ελεύθερος να πει τη γνώμη του. Πλέον δεν είμαστε εχθρικοί ως προς τους αντιπάλους αλλά ως προς αυτούς που σιωπούν, που δεν παίρνουν θέση που αρνούνται κάθε ιδεολογία, παράγωγο ενός σάπιου κατεστημένου. Θεωρώ σημαντικότερο το δικαίωμα του ανθρώπου στη σιωπή, την ανεξαρτησία του από κάθε είδους κουτσομπολιού, ματαιόδοξης συζήτησης και δημαγωγίας. Η μανία για τη κατάκτηση της πληροφορίας έχει ξυπνήσει μέσα μας τον δημοσιογραφίσκο που ποθεί να διαβάσουν οι άλλοι το κείμενο του, να δει την αναγνώριση στα μάτια των ανθρώπων αλλά εν τέλει να μην πράξει τίποτα. Σημείωση: Ο Σωκράτης και ο Ιησούς δεν έγραψαν τίποτα.

Εφόσον καταστρέψαμε, μειώσαμε, γκρεμίσαμε κάθε έννοια πνευματικότητας και ιερότητας βρήκαμε την επιστήμη που θα μας ταιριάζει και αυτή ονομάζεται οικονομία. Η οικονομία είναι η νέα θεολογία και κάθε επιστήμη είναι κάτι σαν θεραπαινίδα μπροστά σ' αυτό το ιερό τέρας που κυβερνάει τη ζωή μας. Οι προβλέψεις των γκουρού της οικονομίας αποδείχτηκαν τόσο έγκυρες όσο οι προβλέψεις των αστρολόγων και όσοι τολμούν να αμφισβητήσουν τους γκουρού θεωρούνται ουτοπιστές ή ηλίθιοι. Δεν είναι τυχαίο που η οικονομία θεωρήθηκε η πρώτη επιστήμη στον πολιτισμό μας, είναι πολύ φυσικό γιατί πιστεύουμε πως η συσσώρευση υλικών αγαθών οδηγεί στην ευτυχία. Γι' αυτό και ο πλούσιος, ο τραπεζίτης, ο βιομήχανος, ο εισοδηματίας νοιώθει αναγκαίο να συσσωρεύσει όλο και περισσότερο πλούτο γιατί αυτός είναι ο τρόπος που οδηγούμαστε στη χαρά.  Μόνη ελπίδα οι λιγοστοί άνθρωποι που προσπαθούν να αντισταθούν στην απάτη της νεοκλασικής οικονομίας η οποία θεωρεί ότι οι "νόμοι" της έχουν την ισχύ των νόμων της φυσικής και των μαθηματικών.

Στον λαβύρινθο των εξελίξεων, των οικονομικών κρίσεων και των ηθικών εκπτώσεων εμείς οι Έλληνες με ένα κομμάτι γης, μέσα σ' ένα κράτος διεφθαρμένο, με πολιτικούς απατεώνες, με συμμορίες οι οποίες μάχονται για την κατάκτηση της εξουσίας και με αρχηγούς λαικιστές που διψούν για τη κατάκτηση της καρέκλας, μέσα σ' αυτή τη κατάσταση στεκόμαστε εμείς και δεν θρηνούμε για τη καταστροφή μας τη πνευματική, τη κατακρεούργηση της παράδοσης μας αλλά για την υλική μας ζημία. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως δίχως ολόκληρη τη παράδοση που μας καθιστά Έλληνες, δηλαδή τον αρχαίο, τον μεσαιωνικό και τον νεώτερο ελληνικό πολιτισμό δεν είμαστε τίποτα. Είμαστε πιο βάρβαροι και απ' τους βαρβάρους.

Η αλήθεια που μας πονάει και δεν μπορούμε να τη δεχθούμε είναι ότι δεν υπάρχει λύση στο μέγα πρόβλημα. Δηλαδή στην ταυτότητα μας ως άνθρωποι, ως έθνος στην Ευρώπη. Την ώρα που οι Βρεττανοί υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους εμείς τα δικά μας τα ανταλλάσουμε με τα μπιχλιμπίδια των Ευρωπαίων που μας φέρονται σαν σε ιθαγενοίς. Απ' τη μία πιθηκίζουμε ότι εισαγώμενη σαχλαμάρα μας φέρνουν από τη μουσική τους μέχρι τις ταινίες τους και απ' την άλλη με λεονταρισμούς προσπαθούμε να φοβήσουμε τη Μέρκελ. Κατηγορούμε τους ξένους ενώ οι ίδιοι φέραμε τη πολιτιστική αλλά και την εθνική καθίζηση στη χώρα μας και εδώ πέρα θα συμφωνήσω με τον κύριο Γιαννάρα για το ότι είμαστε σφάγια στο βωμό του πελατειακού κράτους, ένα κράτος φέουδο της κομματικής αυθαιρεσίας όπως ο ίδιος λέει. Η μόνη λύση για να ανασυγκροτηθεί το έθνος είναι να διαλυθεί το κράτος του και να προκύψει κάτι καινούριο, κάτι νέο. Φυσικά κάτι το οποίο δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα σημερινά πολιτικά κόμματα τα οποία είναι παντελώς ανίκανα να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση.

Δυστυχώς έτσι όπως οδεύει η κατάσταση στην Ελλάδα ίσως γίνουμε μάρτυρες τρομερών αλλαγών όπως μια κυβέρνηση λαικιστικού ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός κόμματος με συνιστώσες, ένα αμάλγαμα από παλαιοκομμουνιστικές θεωρίες και έπειτα αφού φυσικά θα βουλιάξει και ετούτος ο σχηματισμός η Ελλάδα θα παραδοθεί σ' αυτό που της άξιζε εδώ και καιρό. Στη Χρυσή Αυγή. Εύχομαι έπειτα απ' αυτές τις καταστροφές να διαλυθεί και το κράτος τελείως και έπειτα από νέες ιστορικές καταστροφές να ανασυγκροτηθεί το έθνος πιο ώριμο. Μακάρι να αποδειχθώ ψευδοπροφήτης αλλά με τη σχιζοφρένεια και τον λαικισμό που  διακατέχει τον ημιμαθή αυτόν λαό, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μάθει να τρέφεται από την επιφάνεια (συνομωσιολογικές θεωρίες, σοβιετικά κηρύγματα, εθνικιστικά παραληρήματα) και να μην εγκύπτει στο βάθος της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας, δεν μπορώ να προβλέψω κάτι καλύτερο.  Δυστυχώς πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε και αυτός είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος για εμάς.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Κωστής Καραζήσης 25-10-2013 17:41
Δεν πιστεύω πως πρέπει να έχουμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ντε και καλά και αυτό να συνεπαχθεί μία κυβέρνηση Χρυσής Αυγής. Καταλαβαίνω πως σαν πρόβλεψη είναι βάσιμη και μάλλον δεν θα διαψευσθεί. Πιστεύω πως μπορεί να προκύψει ένας νέος πολιτικός σχηματισμός που να έχει άλλα ήθη και άλλες ιδέες. Εγώ προσωπικά δεν νομίζω πως μου αξίζει κάτι τέτοιο και πως πρέπει να μάθω από αυτό το πάθημα. Καταλαβαίνω το πνεύμα του άρθρου και συμφωνώ προς αυτά που εκφράζει.Από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να "σιωπήσουμε", υπάρχει λόγος να αντιδράσουμε μέσα σε ξένα πλαίσια από αυτά που γνωρίζουμε. Σίγουρα η αριστερά δεν εκφράζει αυτού του είδους την αντίδραση που εννοώ. Όσο για τις ξένες μουσικές και ταινίες, υπάρχει και η κοσμοπολίτικη άποψη που εκφράζει την άποψη πως όταν κάποιος επηρεάζεται πλουτίζει. Σαφώς όμως στην Ελλάδα δεν γίνεται κάτι τέτοιο και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Το βασικό χαρακτηριστικό που λείπει σήμερα, για εμένα είναι η παιδεία. Όχι η άχρηστη παιδεία της πληροφορίας που αναφέρεις, αλλά η παιδεία η οποία γίνεται πράξη, κριτική και τρόπος ζωής.
Παράθεση
0 #2 Ιωάννης Καμίνης 25-10-2013 17:41
Η πολιτική χτίζεται με ιδανικά και πολιτισμό και αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια πρόταση απέναντι στον υλιστικό πολιτισμό της παγκοσμιοποίηση ς, μια πρόταση που θα συμπυκνώνει όλη την Ελληνική παράδοση, αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Όσο έχουμε ανθρώπους μέσα στη πολιτική, στην εκκλησία, στην εκπαίδευση οι οποίοι είναι ανίδεοι περί ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, οι οποίοι είναι έρμαια ιδεολογιών είτε εθνικιστικών, κομμουνιστικών ή φιλελεύθερων δηλαδή δυτικοευρωπαικώ ν τότε δεν κάνουμε τίποτα.
Παράθεση
0 #3 Γκόγκος 25-10-2013 17:47
ή είστε πολύ γέροι (εγώ είμαι 40) ή δε ξέρετε τι σας γίνεται και ο αρθρογράφος και τα σχόλια..Το εργαλείο των αλλαγών είναι το χέρι σας. thnks και αυτό με τους χαρακτήρες από κάτω δε χρειάζεται...
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση