Στοχασμοί 08/03/2017

Φεμινισμός και Απόστολος Παύλος

Οπότε πλέον οι γυναίκες ψηφίζουν παντού; Όχι! Μένει μια χώρα στον κόσμο. Το Βατικανό!

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η Μαίου, όπως καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977, και να μην ξεχάσουν οι γυναίκες των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν μέσα από την Χριστιανική παράδοση να "ευχαριστήσουν" τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάγκη τους να διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους 19 αιώνες αργότερα: τον Απόστολο Παύλο.

Με την επιστολή του Α' προς Τιμόθεον καθορίζει τον ρόλο την γυναίκας: “H γυναίκα να διδάσκεται μένοντας ήσυχη με πλήρη υποταγή. Mα στην ίδια τη γυναίκα δεν επιτρέπω να διδάσκει ούτε να έχει εξουσία επί του αντρός, αλλά να τηρεί ησυχία."

Λέει και άλλα ο Απόστολος στην εν λόγω επιστολή, τα οποία σήμερα θα ακουγόταν εξοργιστικά, αλλά αποτέλεσαν τη βάση για τον υποβαθμισμένο ρόλο του μισού πληθυσμού τους αιώνες που ακολούθησαν.

Βέβαια ο Παύλος είχε τους λόγους του.  Ο Τιμόθεος ήταν ποιμένας στην εκκλησία της Εφέσου.  Εκεί κυρίαρχη θέση κατείχε η λατρεία την Αρτέμιδος, της οποίας οι γυναίκες ιερείς απολάμβαναν προνομιακού ρόλου.  Καθώς η θέση την νέας θρησκείας τα πρώτα μεταχριστιανικά έτη ήταν επισφαλής, έπρεπε να κατοχυρώσει την έλευσή της διαφοροποιούμενη από το παλιό.  Εφόσον οι γυναίκες ήταν ταυτισμένες με τις πρακτικές των "εθνικών", έπρεπε να υποβιβαστούν σε ακάθαρτο ρόλο και πτωτική κατάσταση.

Αυτός ο υποβιβασμός δεν τις στέρησε μόνο τη δυνατότητα να χειροτονηθούν ως ιερείς, αλλά και να συμμετάσχουν εν πολλοίς ισότιμα σε κάθε δραστηριότητα του δημοσίου βίου, μέχρι να φτάσουν σε γεγονότα όπως της 8ης Μαρτίου 1908 στη Νέα Υόρκη, όπου 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν για λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και ενάντια στην παιδική εργασία.

Αναρωτιέμαι πόσες γυναίκες στα φεμινιστικά κινήματα του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική αντιλήφθηκαν ότι μεγάλο μέρος των αυτονόητων δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης στην κοινωνία που διεκδικούσαν οφείλονταν στις διδαχές του Απόστολου Παύλου, 19 αιώνες νωρίτερα.  Διδαχές που επικυρώθηκαν από τις μετέπειτα Οικουμενικές Συνόδους και διαμόρφωσαν το κανονιστικό πλαίσιο της επικρατούσας θρησκείας στον δυτικό κόσμο.  Εφόσον οι θρησκείες για πολλούς αιώνες, εκτός από το λατρευτικό και την κοινωνική συμπεριφορά, διαμόρφωναν και το νομικό πλαίσιο, οι διδαχές εκείνες απέκλεισαν τις γυναίκες από μόρφωση, δημόσια αξιώματα και δικαίωμα ψήφου.

Φυσικά οι εκκλησιαστικοί κύκλοι στα νεώτερα χρόνια προσπάθησαν να απαλύνουν την απόλυτη γλώσσα του Παύλου αναφέροντας ότι η γυναίκα είναι ισότιμη μεν απλά πρέπει να υποτάσσεται στον άνδρα.  Πως λένε κάποιοι μουλάδες στον Ισλαμικό κόσμο ότι τις γυναίκες μπορείς να τις χτυπάς αρκεί να μην τους αφήνεις σημάδια;

Και αν στις δυτικές κοινωνίες, τουλάχιστον νομοθετικά, τα ζητήματα ισότητας έχουν δρομολογηθεί, αφήνοντας ανοιχτή την πάλη με τα παραδοσιακά στερεότυπα (που οφείλονται στην κληρονομιά του Απόστολου Παύλου), σε κάποιες άλλες κοινωνίες οι γυναίκες έχουν ακόμη να διεκδικήσουν πιο βασικές ανάγκες.

Στη Σαουδική Αραβία παλεύουν για το δικαίωμα να οδηγούν και στο Ιράν για να μην φορούν  υποχρεωτική μαντήλα. Στην Υεμένη η μαρτυρία μιας γυναίκας σε δικαστήριο δεν έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή ενός άνδρα. Στον Ισημερινό η έκτρωση είναι παράνομη (εκτός αν είσαι πνευματικά ελλειπής).

Στην Ινδία, σε πολλές περιοχές, αν θέλουν να αποτανθούν σε μια γυναίκα το κάνουν απευθυνόμενοι στον συνοδό τους. Και δεν είναι λόγω σεβασμού, αλλά λόγω της μη παραδοχής τους ως ισότιμο άτομο.

Ποια είναι τα τελευταία κράτη στα οποία κατακτήθηκε το δικαίωμα ψήφου για τι γυναίκες;

Νότια Αφρική το 1994, Μπαχρέιν το 2002, Κατάρ το 2003, Κουβέιτ το 2005 και Σαουδική Αραβία το 2015. Οπότε πλέον οι γυναίκες ψηφίζουν παντού;  Όχι!  Μένει μια χώρα στον κόσμο.  Το Βατικανό! Η έδρα του επιβλητικού ναού του Απόστολου Παύλου!

Όπως βλέπετε η παράδοση κάνει τον πλήρη κύκλο της και εμμονικά τηρεί κάποιες επιταγές που είναι εκτός πλαισίου εποχής και στερούνται παντελώς των αιτιών που τις δημιούργησαν αιώνες πριν. Αλλά η κατανόηση της προέλευσης κάποιων κανόνων, αποκλεισμών και απαγορεύσεων είναι αυτή που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην άρση τους.  Είτε πρόκειται για διακρίσεις που άπτονται φύλου, φυλής ή καταγωγής.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση