Στοχασμοί 18/10/2016

Ο Μεταφυσικός Ρωσόφιλος

Μπορούν να ειπωθούν πολλά πάνω στο θέμα Ρωσία και πολιτική αλλά κάποτε πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε την πολιτική απ’ την κουλτούρα.

Το παρακάτω κείμενο προέρχεται απ’  την πένα του Βούλγαρου καθηγητή φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Σόφιας και συγγραφέα  Καλίν Γιανάκιεφ (γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1956 στη Σόφια). Ο Γιανάκιεφ λαμβάνει ενεργό  ρόλο στη κοινωνική ζωή της χώρας του συγγράφοντας άρθρα και παρεμβαίνοντας στην επικαιρότητα. Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι ήταν υπέρ της εισαγωγής του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία της Βουλγαρίας ενώ εκφράστηκε και εναντίον της ¨ηθικής επανόρθωσης¨ της κομμουνίστριας πολιτικού της Βουλγαρίας Λιουντμίλα Ζίβκοβα ενώ εκφράστηκε και εναντίον των συνεδρίων και συνεστιάσεων που έγιναν προς τιμή της, λέγοντας πως το ό,τι  «άνοιξε τη Βουλγαρία στο δυτικό κόσμο» δεν την εμπόδισε να μην άρει την απαγόρευση στη πρόσβαση μεγάλο μέρους των διανοουμένων σε δυτικά λογοτεχνικά έργα στη Βουλγαρία. Ο Καλίν Γιανάκιεφ λαμβάνει επίσης ενεργό ρόλο ως ενορίτης στην Ρωσική Εκκλησία της Σόφιας υποστηρίζοντας το δίκαιο των πιστών να την επισκέπτονται. Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Γιανάκιεφ είναι η έρευνα της φιλοσοφίας του Μεσαίωνα και η χριστιανική θεολογία.  

Αποφάσισα να μεταφράσω το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις εννέα Οκτωβρίου 2016, επειδή αναφέρεται σ’ έναν τύπο ανθρώπου, τον οποίο συναντάμε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ρωσόφιλο, ο οποίος συνήθως είναι εθνικιστής, ακραιφνής ορθόδοξος και γενικότερα ένας τύπος συντηρητικών απόψεων. Είναι γεγονός βέβαια ότι στην Ελλάδα ο τύπος του εν λόγω ρωσόφιλου είναι πιο λαϊκός, πιο αφελής, απ’  τον διανοούμενο ρωσόφιλο, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως σε χώρες, όπως η Βουλγαρία, χώρες δηλαδή που έχουν σχέση με τη Ρωσία λόγω γλώσσας αλλά και λόγω της προγενέστερης επιρροής απ’ τη Σοβιετική Ένωση. Το ζήτημα όμως δεν είναι η αφέλεια των δικών μας ρωσόφιλων ή η μόρφωση του τύπου του ρωσόφιλου, που περιγράφει ο Καλίν Γιανάκιεφ. Το θέμα είναι ότι και οι δύο στηρίζονται σε ένα θρησκευτικό δέος, έναν μεταφυσικό θαυμασμό προς την Ρωσία, ο οποίος δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα αλλά σε μια καλλιεργημένη ιδέα, σε μια προπαγάνδα, σ’ έναν μύθο.

Στην Ελλάδα ο μύθος αυτός καλλιεργήθηκε κυρίως την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λόγω του γεγονότος ότι η ομόθρησκη Ρωσία ενέπνεε εμπιστοσύνη στους Έλληνες, παρόλα αυτά η πολιτική της Ρωσίας απέφερε τα αντίθετα πάντα αποτελέσματα. Ενδεικτικό το ότι το 1787 οι Έλληνες πρόσφεραν βοήθεια στρατιωτική στους Ρώσους με ελληνικό στόλο υπό τον Λάμπρο Κατσώνη, αλλά μετά την ήττα της Τουρκίας ουδείς λόγος έγινε απ’ τη Ρωσία για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Την ίδια πολιτική συνέχισαν και οι άλλοι τσάροι. Πρέπει να τονιστεί ότι ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Α΄ το έτος 1812 διά της συνθήκης του Βουκουρεστίου κέρδισε την Βεσαραβία, υποστήριξε την αυτονομία της Σερβίας αλλά ουδεμία μνεία έκανε περί της Ελλάδας παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στον Έλληνα στρατηγό του Ρωσικού στρατού Αλέξανδρο Υψηλάντη. Η ανθελληνική ρωσική πολιτική ακολούθησε για πολλά χρόνια. Πιστεύω όμως πως δεν είναι ο ρόλος μου να περιγράψω την πολιτική της Ρωσίας προς την Ελλάδα, όποιος θέλει να ενημερωθεί γι’  αυτά τα θέματα μπορεί να τα διαβάσει στο βιβλίο του Χριστόπουλου, Ελληνορωσικαί Σχέσεις Δια Μέσου των Αιώνων, το οποίο περιγράφει με ιστορικά στοιχεία την πολιτική στάση της Ρωσίας προς την Ελλάδα.  

Δεν πρέπει όμως να μας προκαλεί εντύπωση και οι σχέσεις που έχει η ρωσική πολιτική με την Χρυσή Αυγή, άλλωστε η ρωσική πολιτική υποστηρίζει, φανερά ή υπόγεια και άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Οι μύθοι βέβαια περί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για την ΑΟΖ πρέπει να έχουν καταπέσει τώρα (βλ. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-chrush-augh-kalwsorizei-sthn-patrida-mas-ton-hgeth-ths-rwsias-bladimhro-p ) , επειδή απ’  ότι φαίνεται ο Τσάρος Πούτιν προτιμάει τον Σουλτάνο Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα και την ¨δυναμική¨ αντίδραση του Ερντογάν. Πρέπει να είναι σχιζοφρενής ο Έλλην ρωσόφιλος, ο οποίος υποστηρίζει τον σύμμαχο του Ερντογάν, Πούτιν, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν κάνει αλλοτριωτικές δηλώσεις για προσχώρηση εδαφών στη Τουρκία, αμφισβητώντας το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες!

Μπορούν να ειπωθούν πολλά πάνω στο θέμα Ρωσία και πολιτική αλλά κάποτε πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε την πολιτική απ’ την κουλτούρα. Είμαι πεπεισμένος πως η πολιτική του κράτους της Ρωσίας δεν ταυτίζεται με την κουλτούρα των ανθρώπων που ζουν εκεί, πρέπει επίσης κάποτε να γίνει αντιληπτό στους Έλληνες ότι η Ρωσία δεν είναι ένα καθαρά ομόδοξο κράτος, η Ρωσία δεν είναι μόνο Ορθόδοξη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό κράτος, στο οποίο καίριο ρόλο παίζει η Ορθοδοξία. Σ’ έναν πληθυσμό 142.800.000 ανθρώπων οι 58.800.000 δηλώνουν Ορθόδοξοι, δηλαδή ένα 41%. Παρόλα αυτά παραμένει το ερώτημα πόσοι από το 41% είναι ενεργοί Ορθόδοξοι, οι οποίοι πηγαίνουν στην Εκκλησία. Εν πάση περιπτώσει, η θρησκεία και μόνο δεν είναι λόγος για να υπάρχει πολιτική υποστήριξη μεταξύ δύο κρατών.

Πιστεύω πως το κείμενο του Καλίν Γιανάκιεφ με την καυστικότητα του ρίχνει φως στο θέμα του μεταφυσικού ρωσόφιλου, ο οποίος είναι περισσότερο ένας ειδωλολάτρης με μάσκα, που κρύβεται πίσω από μεγάλα λόγια και σπουδαιοφανείς, κούφιες κατ’ τ’ άλλα ιδέες. 

*************************************************************

Υπάρχει ένας ιδιαίτερος, μεταφυσικός ρωσόφιλος, του οποίου ο τύπος δεν μοιάζει καθόλου με τους ασπρομάλληδες διαδηλωτές του Βόλεν Σίντεροφ ούτε τους κουστουμαρισμένους ¨ειδικούς πυρηνικής ενέργειας¨, οι οποίοι καθοδηγούνται από έναν πρώην Βούλγαρο πρόεδρο (1).

Ο μεταφυσικός ρωσόφιλος είναι διαφορετικός: ¨συντηρητικός¨ και εκδηλώνεται κυρίως στις σελίδες των περιοδικών, στις οποίες ασκεί κριτική ενάντια στο φιλελεύθερο καπιταλισμό και στο λεγόμενο ¨τουρμποκαπιταλισμό¨ (παρόλα αυτά στα ίδια περιοδικά υπάρχουν διαφημίσεις ρολογιών, τα οποία κοστίζουν χιλιάδες ευρώ). Μερικές φορές εμφανίζεται και στην τηλεόραση (ποτέ όμως για να αντιπαρατεθεί στις ¨αντίθετες απόψεις¨, κάτι το οποίο επιβάλλεται στους φιλελεύθερους ¨πολιτικάντηδες¨ - το ύφος του είναι αυστηρά διανοουμενίστικο και αναγκάζει τον δημοσιογράφο να του στείλει εκ των προτέρων τις ερωτήσεις). Επίσης είναι σαρκαστικός και ¨βαθύς¨. Επικαλείται τους ρώσους κλασικούς και τους μεγάλους ρώσους γέροντες. Στέκεται υπεράνω της ¨πολιτικής¨, στην περιοχή της εσχατολογίας και της αποκαλυπτικής. Για τον ίδιο η Ρωσία δεν είναι ένα όνομα (numen), αλλά numina (πνεύμα). Και όλοι, όσοι για τον έναν ή τον άλλον λόγο θεωρούνται σ’ εμάς ¨ρωσόφοβοι¨ (ο όρος αυτός είναι επινοημένος, για να στηλιτεύονται πιο εύκολα, όσοι ασκούν κριτική στον Β. Πούτιν και δεν αποδέχονται ότι η ¨Ευρώπη βρίσκεται σε παρακμή), γι’  αυτόν είναι ιδιοτελείς και στενόμυαλοι ¨φιλελεύθεροι¨ δίχως δυνατότητα ανύψωσης του πνεύματος τους, θρησκευτικής εμβάθυνσης και πνευματικής θεωρίας. Ο μεταφυσικός ρωσόφιλος είναι ένας τύπος με θλιμμένη φυσιογνωμία, που ακουμπά με περισυλλογή τον δείχτη του χεριού στο μάγουλο του.

Εδώ είναι μερικές απ’  τις απόψεις του, οι οποίες έχουν ληφθεί από διαφορετικούς αντιπροσώπους του είδους, με το δικό μου σύντομο σχόλιο.

Οι χώρες συνορεύουν η μία με την άλλη, ενώ η Ρωσία συνορεύει με τον Θεό – θα έλεγε ο Ρίλκε.

Είναι πιθανό. Ακόμη και οι μεγάλοι ποιητές μπορούν να πουν κάποια βλακεία (κάτι που τους ταιριάζει, γιατί οι φωνές τους κάνουν ακόμα και τις ανοησίες να ηχούν όμορφα)…Η Ρωσία συνορεύει με τον Θεό…

Ποτέ δεν συνόρευε με τη λασπώδη αγροτική στέπα, εκεί που ο Βογιάρος  έστελνε τα σκυλιά του ενάντια σ’ ένα ανήλικό δουλοπάροικο, μικρό αγόρι ακόμα, το οποίο κατά λάθος είχε τραυματίσει ένα σκυλί και έπρεπε να το ξεσκίσουν τα σκυλιά μπροστά στα μάτια της μητέρας του (πληροφορία προερχόμενη απ’  τον Ντοστογιέφσκι).

Ποτέ δεν συνόρευε με τα γεμάτα αλκοολικούς στρατόπεδα της Σιβηρίας, εκεί που αποκτηνωμένοι άντρες και γυναίκες βράζουν ¨σαμαγκόν¨ από λαδωμένα σκαμνιά, επειδή η ¨τυπική κατακόρυφη ρωσική γραμμή εξουσίας¨ έχει χάσει την όραση της κάπου εκεί πέρα ¨στα σύνορα με τον Θεό¨(2).

Ποτέ δεν συνόρευε με την  ¨άβυσσο των Γκουλάγκ¨, απλά συνέπεσαν τα σύνορα με την ¨απέραντη¨ της έκταση για τη διάρκεια εβδομήντα χρόνων (3).

Εάν η Ρωσία ¨συνορεύει με τον Θεό¨, τότε συνορεύει και με τον Άδη. Ωστόσο, δεν λέω κάτι το βλάσφημο – ο κάθε χριστιανός θα πρέπει να γνωρίζει, ότι ολόκληρος ο τωρινός κόσμος συνορεύει ¨άνωθεν¨ με τον Θεό και ¨κάτωθεν¨ με τον Άδη. Αυτό είναι, για να το πω έτσι,  η μεταφυσική του τοπολογία.

Όμως η Ρωσία δεν εντοπίζεται ¨στον κόσμο τούτον¨ όπως όλα τα υπόλοιπα ¨κοσμικά¨ κράτη. Αυτό ακριβώς θέλει να μας εμπνεύσει ο μεταφυσικός Ρωσόφιλος.

«Αυτό το οποίο οι ¨δυτικοί¨ δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσουν στη Ρωσία είναι η Ορθοδοξία» - είπε πρόσφατα ο Σεργκέι Λαβρόφ και ήταν κάτι το ¨απολύτως εύλογο¨.  Τι σπουδαία ρήση, τι βάθος! Όχι τα Γκουλάγκ, ούτε την κατάκτηση της μισής Ευρώπης μετά το 1945, ούτε την προσάρτηση της Κριμαίας στις δικές μας μέρες! Όχι την δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο με πολώνιο, ούτε αυτή με σφαίρα της Άννας Πολιτκόφσκαγια. Όχι τις εβδομαδιαίες παραβιάσεις του εναέριου χώρου στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στη Μεγάλη Βρετανία, ούτε το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ. Δεν είναι η βάση κατασκόπων κοντά στη Νίς (για την οποία μας ενημέρωσαν ακόμα και τα δικά μας μέσα), ούτε οι βάρβαροι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι και οι σκοτωμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά απ’  τον ¨σύμμαχο¨ Άσαντ. Όχι! Αυτά είναι βέβηλα πράγματα, για τα οποία ¨κόπτονται¨ οι επιπόλαιοι ¨ρωσόφοβοι¨. Στο βάθος αυτό που δεν μπορούν να συγχωρήσουν στην Ρωσία είναι η Ορθοδοξία.

Πως όμως  τη  ¨συγχωρούν¨ στους Έλληνες, στους Ρουμάνους και στους Βούλγαρους ; Ή μήπως όσον αφορά αυτά τα εδάφη, επειδή δεν είναι ρωσικά δεν είναι και ορθόδοξα, αλλά μονάχα αξιολύπητα ερείπια, εγχώριος ¨παπισμός¨, ο οποίος υποστηρίζεται μόνο με τη χάρη της Αγιότητας του Κύριλλου,  ¨Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών¨.

Επειδή Ορθοδοξία έξω από την Ρωσία δεν υπάρχει καθόλου, από τότε που εμφανίστηκε η θεωρία της ¨Τρίτης Ρώμης¨.

Η Ορθοδοξία και εκτός της Ρωσίας είναι ¨ρωσικότητα¨. Αν δεν είναι, θεωρείται μονάχα ¨οικουμενισμός¨, ¨χαμερπής αποστασία¨, ¨νεωτερισμός¨, ¨διάσκεψη της Κρήτης¨ των δέκα αυτοκέφαλων ναυαγίων (4). Όλοι οι ορθόδοξοι, οι οποίοι δεν είναι ρωσόφιλοι (σύμφωνα με τον ήρωα μας) είναι μονάχα συνωμότες ¨φιλελεύθεροι¨ - ψυχοπαίδια του Βατικανού ή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Θα πρέπει να αφοριστούν!

Ουσιαστικά για τον κλαίοντα από ενθουσιασμό ¨χριστιανικό¨ ρωσόφιλο ο Χριστός ακόμα και μετά την Ανάληψη του δεν ¨ανέβηκε στους ουρανούς¨  δεν ¨κάθεται στα δεξιά του Πατέρα, σύμφωνα με το Σύμβολο της πίστης. Αλλά ζει στην Ρωσία, όπου συνεχίζει να την περιέρχεται ¨από άκρο σε άκρο με τα γυμνά του πόδια¨. Γι’  αυτό τον λόγο, ο ¨υπόλοιπος¨ κόσμος δεν μπορεί να συμβιβαστεί με ¨το γεγονός της Ρωσίας¨. Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ¨ο παράδεισος επί της γης¨,  ¨το χιλιετές βασίλειο του Αγίου Πνεύματος¨. Να έχουν να ακούν κάποιοι μεσαιωνικοί Ιωακειμιτές και χιλιαστές  (5)! Η μεταφυσική ρωσοφιλία είναι χιλιασμός, ο οποίος διακρίνεται από μια κριτικά αυξημένη διανοητική θερμοκρασία, ιστορικοφιλοσοφικο ρίγος πρακτικά αθεράπευτο.

Έχετε προσέξει ότι για τον μεταφυσικό ρωσόφιλο όλοι οι Ρώσοι συγγραφείς παρουσιάζονται ως άμεσα εκπορευόμενοι της Ρωσίας καθαυτής, εκφραστές όχι του δικού τους τάλαντου αλλά της ¨αιώνιας Ρωσίας¨, του μεταφυσικού ¨γεγονότος¨ που ονομάζεται Ρωσία. Η Ρωσία καθαυτή έχει κερδίσει το δικαίωμα να αφομοιώνει κάθε διάνοια που προέρχεται από αυτήν. Αυτοί είναι η Ρωσία και η Ρωσία είναι αυτοί.

Γι’  αυτό όταν μιλάει για τη Ρωσία, ο μεταφυσικός ρωσόφιλος μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα διάφορα τσιτάτα απ’ τις διάνοιες της, σαν να παραθέτει την ίδια τη Ρωσία με αυτό τον τρόπο, ενώ όταν χρειάζεται να παραδεχθεί τις αμαρτίες της τότε κατηγορεί τους ¨εβραίους-μπολσεβίκους¨, τους ¨κομμουνιστές¨, οι οποίοι είναι ¨σοβιετικοί¨ όχι ¨ρώσοι¨ και η διαφορά αυτή άπτεται της πίστης και του ¨δόγματος¨.

Διαμέσου του Ντοστογιέφσκι μιλάει η ¨πονεμένη ρωσική ψυχή¨, διά του Τιούτσεφ τραγουδά ¨η ίδια καρδιά της Ρωσίας¨, διά του Σολζενίτσιν μιλάει ¨ο μεγαλειώδης πόνος και η ρωσική συνείδηση¨. Έχετε άραγε ακούσει ποτέ να μιλάει διαμέσου του Ντίκενς ¨η αγγλική ψυχή¨, έχετε ακούσει για κάποια ¨μεταφυσική, αιώνια¨ Γαλλία να εκφράζεται διαμέσου των μυθιστορημάτων του Βίκτωρος Ουγκώ και των έργων του Σατωμπριάν και του Φρανσουά Μωριάκ; Μία και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια του ναζιστικού ¨ρίγους¨ στη Γερμανία ο Βάγκνερ και ο Νίτσε, ο Γκαίτε και ο Μπετόβεν δεν αντιπροσώπευαν τον εαυτό τους, αλλά μετατράπηκαν στη προσωποποίηση του υπερβατικού ¨γερμανικού¨ Geist/Πνεύματος.

Οι ευρωπαϊκές κουλτούρες και λογοτεχνίες έχουν πρόσωπα και ονόματα -  είναι γεμάτες με τα nomina. Η ρωσική λογοτεχνία είναι ¨καθολική¨, είναι numina και εμπεριέχει τις δικές της ενσαρκώσεις. Για τον μεταφυσικό ρωσόφιλο αυτές ενσαρκώνουν μια Ρωσία, η οποία δεν εκφράζει απλά μια πολιτική και εθνική μόρφωση. Αυτή είναι μεταφυσικό Υποκείμενο. Αυτό, φυσικά, συμβαίνει σ’  αντίθεση με τη Δύση, η οποία είναι ¨αστική¨, ¨ατομικιστική¨, ¨καλβνιστική¨, ενώ η Ρωσία είναι – στο πιο ορθόδοξο ¨ολιστική¨.

Θέλω να πω ξανά, ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι μια πραγματική ειδωλολατρία. Πρόκειται για την κατασκευή ενός τεράστιου ειδώλου, το οποίο έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στον ποταμό Μπούγκ και στον Δνείπερο, στο ¨χρυσό κεφάλι¨ στο οποίο εντοιχίζεται η ψυχή των αληθινά ζωντανών ( των προαναφερθέντων Ντοστογιέφσκι, Τιούτσεφ, Σολζενίτσιν κτλ) για να μπορέσει το είδωλο να λάβει ψυχή, για να μετατραπούν οι ψυχές των ζωντανών σε ψυχή του ειδώλου.

Αλίμονο, όχι σπάνια, στα ανατολικά του Μπούγκ και του Δνείπερου οι ζωντανοί παραδίνουν τις ψυχές τους στο είδωλο. Αυτό ονομάζεται ¨αντι- αστικότητα¨, ¨ταπεινότητα¨. Και διατηρεί την παραγωγή των ενσαρκωμένων καθολικών ιδεών, για τις οποίες γίνεται λόγος: ¨αιώνια Ρωσία¨, ¨το μεταφυσικό γεγονός Ρωσία¨ κτλ.

Ο προορισμός της Ρωσίας (εννοείται της ¨αιώνιας¨ και της ¨μεταφυσικής¨, όχι αυτής της καθημερινής, την οποία γνωρίζουν οι ¨φιλελεύθεροι¨)  ήταν να ¨τιμωρήσει τον δυνατό για την ιταμότητα του¨ και να ¨ενώσει τους αδύνατους για να εκδικηθούν τους δυνατούς¨,  ισχυριζόταν κάποτε (τωρινός)  ¨σημαντικός Ρώσος διανοητής¨.

Αυτό ασφαλώς αναφέρεται στην ¨κατανοητή¨ Ρωσία, την οποία μπορούν να διανοηθούν στον ¨κόσμο των φτασμένων διανοητών¨ μόνο εκείνοι με τη θλιμμένη φυσιογνωμία, που αποθέτουν με περισυλλογή το δάχτυλο τους στο μάγουλο.

Επειδή η εμπειρική, η σημερινή Ρωσία, αυτή των ημερών μας έχει συγκεντρωθεί γύρω απ’ τη ¨μεγάλη δύναμη¨ της Συρίας και ¨τιμωρεί¨ τους αυθάδεις κατοίκους του Χαλεπιού. Επίσης ¨τιμωρεί¨ τον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας (συγγνώμη, όχι αυτόν, αλλά την κυρία Νιούλαντ, γιατί η Ουκρανία δεν υπάρχει, παρούσα είναι μόνο η Αμερική, η οποία ¨εφευρίσκει¨ παρόμοια πολιτικά υποκείμενα μόνο για να προσφέρει για να σερβίρει την Ρωσία στον εαυτό της, μαζί με ¨την γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών¨. Η Ρωσία έχει προσελκύσει ως μαγικό λυχνάρι του Αλαντίν την ¨αδύναμη¨ Κίνα, τους ¨αθλίους¨ του Ιράν, υπερασπίζοντας την ¨ιδιόμορφη κουλτούρα¨ του Κίμ Γιονγκ Ουν – όλους τους αδύνατους, με τους οποίους είναι αποφασισμένη να εκδικηθεί τους δυνατούς. Αλλά αυτό είναι απλά το αίσθημα του τρόμου της φιλελεύθερης εμπειρίας, ένα σκιάχτρο για να κρατά στη ζωή τους ¨δεξιούς¨ στη Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ, ας το θυμηθούμε, διεξήγαγαν έναν ¨βρώμικο πόλεμο¨ μακριά απ’  τη πατρίδα τους, στο Βιετνάμ και ποτέ δεν μπόρεσαν να μας εξηγήσουν τι έψαχναν εκεί.  Η Ρωσία όμως – μας εξηγεί ο μεταφυσικός μας ρωσόφιλος -  σώζει τη Συρία (συγγνώμη- σώζει τον κόσμο στη Συρία) απ’  την ¨παγκόσμια απειλή του ισλαμισμού¨(η οποία έχει τη φωλιά της μέσα ακριβώς στο Χαλέπι), συντηρεί την εικόνα της μεγάλης δύναμης, ικανής να ¨τιμωρήσει τους δυνατούς για τη θρασύτητα τους¨. Ιδού η μεταφυσική εξήγηση για την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν το αντιλαμβάνεστε τυφλοί φιλελεύθεροι; Διαβάστε τον μνημονευόμενο ¨σπουδαίο ρώσο διανοητή¨, για να το καταλάβετε, αν μπορείτε !      

Οι φιλελεύθεροι- ρωσόφοβοι έζησαν την αστική Ευρώπη και την τουρμποκαπιταλιστική Αμερική  ως ¨ανθρωπολογικό κανόνα¨, νοιώθουν περίπου ερωτικό ρίγος καθώς φωτογραφίζονται με τον Αμερικανό πρέσβη. Πιθανόν και να το κάνουν αυτό. Αλλά ποτέ δεν έχω δει μεγαλύτερο μεταφυσικό δέος από εκείνο, το οποίο έχουν οι ρωσόφιλοι. Πριν έναν αιώνα περίπου, ο οποιοσδήποτε Τσάρος, ο οποίος θα είχε ανέβει στον θρόνο του Κρεμλίνου, μαζί με το ¨πολιτικό του σώμα¨ (σύμφωνα με όσα λέει και ο Ernst Kantorowicz), ενστικτωδώς θεωρούνταν ο δικός μας ¨παππούς¨ - ο ¨παππούς Ιβάν¨, σχεδόν αποκαλυπτικός, κάτι σαν τον παλαιό των ημερών, - ο πρεσβύτερος του κόσμου.

Έπειτα για περισσότερο από τέσσερεις δεκαετίες οι ρωσόφιλοι μας ζούσαν με τον Ρώσο σαν να είναι ο ¨μεγαλύτερος μας αδελφός¨, διείσδυσαν με τη νηφαλιότητα  και τη γλώσσα τους με τις διπλές γαλιφιές και τα υποκοριστικά τους – μας εξόπλισαν με ένα ¨μπράτουσκι¨  μας υποχρέωσαν στα φιλιά του Μπρέζνιεφ ¨στόμα με στόμα¨ (6). Τώρα ξανά δημιούργησαν τον Πούτιν και τους πουτινικούς του επισκόπους στις ψυχές μας, λες και δίχως αυτούς θα νομιμοποιήσουμε τον γάμο των ομοφυλοφίλων και θα αντικαταστήσουμε το βιολογικό μας φύλο με την ουδέτερη ονομασία « gender». Όχι ο Πούτιν δεν είναι απλά πολιτικός, (όπως η προτεστάντης Μέρκελ). Αυτός είναι ο κατέχων (αυτός, ο οποίος συγκρατεί τον κόσμο απ’  το να έρθει ο Αντίχριστος και το τέλος του).

Είναι πιθανό ότι ορισμένοι νεαροί καριερίστες ιδεολογικοποιούν περισσότερο απ’  το κανονικό την ¨ευρωατλαντική συμμαχία¨, την Αμερική ως ¨πεπρωμένο του κόσμου¨ κτλ. Αλλά δεν έχω προσέξει να υπάρχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ¨ευρωατλαντική μεταφυσική¨, των ¨αιωνίων Ενωμένων Πολιτειών¨, του ¨πατερούλη της Ουάσινγκτον¨. Κανείς ποτέ δεν έχει δει την ¨ψυχή της Ευρώπης¨, ούτε έχει νοιώσει στο πετσί του το ¨αποκαλυπτικό δέος¨ του φιλελευθερισμού.

Η παιδαριώδης ευχαρίστηση του να φωτογραφίζεσαι με τον Αμερικανό πρέσβη μου φαίνεται περισσότερο αθώα απ’  τη θρησκευτική υπόσχεση της ¨αιώνιας Ρωσίας¨. Στη πρώτη υπάρχει κάτι γελοίο, στη δεύτερη μιλάμε για καθαρή ειδωλολατρία.   

1. Ο Βόλεν Σίντεροφ είναι Βούλγαρος πολιτικός και δημοσιογράφος, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Ατάκα. Οι απόψεις του μπορούν να συγκριθούν με ελληνικά κόμματα του τύπου ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ. Το κόμμα του Σίντεροβ εμφανίζεται κυρίως ως, μια δύναμη που εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση. Ενδεικτικό γεγονός αυτής της στάσης είναι ότι ο Βόλεν Σίντεροφ έλαβε μέρος το 2002 σε μια διεθνή διάσκεψη στη Μόσχα με θέμα την παγκόσμια ιστορία και τα ζητήματα που προκύπτουν απ’  την παγκοσμιοποίηση. Οργανωτής αυτής της διάσκεψης ήταν η Κοινωνικό-ανθρωπιστική Ακαδημία της Μόσχας, ενώ φαίνεται ότι έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι της Κου Κλουξ Κλαν, όπως ο David Duke, Ισλαμιστές, όπως ο Ahmed Rami και Ρώσοι εθνικιστές, γι’  αυτό και η παρουσία του Σίντεροφ προκάλεσε σκάνδαλο.

2. Το самогон είναι ένα είδος σπιτικού οινοπνεύματος, τσίπουρου ή αλλιώς στεμφυλοπνεύματος. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία, γιατί αν δεν τηρηθεί σωστά η απόσταξη, το πιθανότερο είναι να περιέχει τοξικές οργανικές ενώσεις όπως μεθυλική αλκοόλη. Είναι ενδιαφέρον να προστεθεί ότι το 1948 η παραγωγή, η αποθήκευση και η πώληση του εν λόγω ποτού απαγορεύτηκε ενώ η παράβαση του νόμου οδηγούσε σε φυλάκιση σε στρατόπεδο εργασίας για μια περίοδο 6-7 ετών, ενώ η παραγωγή του ποτού χωρίς την πρόθεση πώλησης του προέβλεπε τη δήμευση της περιουσίας του παραβάτη.

3. Ο όρος ГУЛАГ ή ГУЛаг πρόκειται για συντομογραφία της ονομασίας Главное управление лагерей и мест заключения ( Γενική διοίκηση στρατοπέδων και τόπων κράτησης) Τα στρατόπεδα της Γκουλάγκ έγιναν διαβόητα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν στις φυλακές αυτές εξαφανίζονταν και έχαναν κάθε επαφή με τις οικογένειες τους, βασανίζονταν και έμεναν φυλακισμένοι σε φρικώδεις συνθήκες διαβίωσης για χρόνια, συχνά χωρίς καν νόμιμες δικαστικές διαδικασίες. Στη Δύση έγιναν γνωστά το 1973 μέσω της δημοσίευσης του έργου Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ 1918-1956 του νομπελίστα συγγραρφέα Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν. Η συγγραφέας Αν Άπλμπάουμ έχει γράψει επίσης την ιστορία των Γκουλάγκ, έργο το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα απ’ τις εκδόσεις Ιωλκός. Anne Applebaum, Γκουλάγκ - Η αληθινή ιστορία, (Ιωλκός: Αθήνα, 2009).

4. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην Αγία και  Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που έλαβε χώρα στην Κρήτη, στην οποία δεν έλαβε μέρος ούτε η Ρωσική, ούτε η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

5. Οι Ιωακειμίτες ήταν αίρεση του Μεσαίωνα, η οποία υποστήριζε χιλιαστικές απόψεις, όπως ότι ο κόσμος θα τελειώσει το 1260 και ότι θα έρθει ο Αντίχριστος, ενώ μετά θα υπάρξει μια εποχή βασιλείας του Χριστού στη γη. Οι απόψεις των Ιωακειμιτών βασίζονται σε έργα του θεολόγου Ιωακείμ του Φιόρε.

6. Братушки, χαϊδευτικό όπως οι αδελφούληδες, братушка, ο αδελφούλης.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ 20-10-2016 23:00
Δεν ξερω αν οντως υπαρχουν καπου αυτοι οι "μεταφυσικοι ρωσσοφιλοι" που περιγραφει ο κατα την γνωμη μου ανοητος συγγραφεας του αρθρου, αλλα στην Ελλαδα σιγουρα δεν τους εχω συναντησει.
Παντως οταν ακουω οτι ο "κακος" Πουτιν βομβαρδιζει τους κατοικους του Χαλεπιου και οτι ο Ασαντ σκοτωνει αμαχους, την στιγμη που ολοι ξερουμε ποιους βομβαρδιζει η ρωσσικη αεροπορια και οτι ο ΟΗΕ εβγαλε πορισμα οτι τους αμαχους τους ειχαν σκοτωσει για προβοκατσια οι αντιπαλοι του Ασαντ, κατι μου λεει οτι ο συγγραφεας ειναι κατι περισσοτερο απο ανοητος.
Ολες οι φιλικες των Ρωσσων χωρες στην Μ. Ανατολη και την Β. Αφρικη, κτυπηθηκαν απο την "αραβικη ανοιξη" με τελευταια την Συρια, ενω ηδη ειχαν κτυπηθει η Σερβια, το Ιρακ και το Αφγανισταν και ειχε μπει στο στοχαστρο και το Ιραν.
Σαν να μην εφταναν αυτα, με πραξικοπηματικο τροπο στον οποιο μετειχαν σχεδον φανερα οι Ευρωπαιοι και οι Αμερικανοι, χτυπησαν και στην αμεση γειτονια της Ρωσσιας, στην Ουκρανια της οποιας ο πληθυσμος ειναι κατα πλειοψηφια Ρωσσοι, πραγμα που δεν θυμηθηκε ο αρθρογραφος στην κριτικη του.
Ποτε θα επρεπε να αντιδρασει ο Πουτιν; Οταν θα τον εκλειναν απο ολες τις μεριες;
Μηπως επρεπε να τους αφησει και την Κριμαια με σχεδον αμιγως ρωσσικο πληθυσμο, οπου βρισκεται ολος ο στολος της Μαυρης θαλασσας;
Οποιος θελει μπορει να φανταστει την Ρωσσια να στηνει βασεις στην Κουβα και το Μεξικο και να αποστατει το Τεξας.
Ο τριτος παγκοσμιος ετοιμαζεται για να αντιμετωπιστει ο κακος Πουτιν που δεν θελει να δει την χωρα του επαρχια της παγκοσμιας εξουσιας.
Τα ιδια θα βρειτε να γινονται και απο την αλλη μερια του κοσμου εναντιον της Κινας.
Εκτος των διεθνων, θα ηθελα να παρατηρησω και στον κυριο Καμινη, οτι η Χ.Α δεν περιμενε ποτε μεσσιες. Εχει πληρη επιγνωση οτι οι χωρες κινουνται βασει των συμφεροντων τους. Εκεινο που λεει ειναι οτι οι δυτικοι "συμμαχοι" εχουν προ πολλου παψει να εξυπηρετουν τα συμφεροντα μας γιατι ακριβως δεν κανουμε οτι και ο Ερντογαν, ανοιγοντας την εξωτερικη μας πολιτικη.
Εχουμε καταντησει υπηρετες ξενων συμφεροντων χωρις καμια ανταποδοση.
Εχουμε συμμαχους τους Τουρκους και εχθρους τους Ρωσσους και τους Ιρανους και τους Συριους που βρισκονται στην πλατη τους. Που το εχετε ξαναδει αυτο;
Εκεινο λοιπον που προτεινει η Χ.Α ειναι μια ανεξαρτητη εξωτερικη πολιτικη που θα εξυπηρετει τα συμφεροντα της χωρας μας. Αν οι Ρωσσοι μπορουν, καλως να ορισουν. Αν οι Αμερικανοι και οι Ευρωπαιοι νομιζουν οτι μας χρειαζονται, ας πραξουν αναλογως.
Αυτα βεβαια θελουν λαο με θεληση ν αγωνιστει για να παραμεινει ελευθερος και οχι φραπεδορουφηχτες.
Αυτο ειναι στην ουσια η προταση της Χ.Α σε ολα.
Μην περιμενεις απο αλλους να σε ταισουν και να σου εξασφαλισουν την ευημερια και την ελευθερια σου.
Δεν μπορεις να οριζεις την μοιρα σου, αν δεν εισαι αποφασισμενος να πολεμησεις για οτι σου ανηκει.

Υπαρχουν βεβαια και μερικοι στην Ελλαδα, που περιμενουν το "ξανθο γενος" να παρει την Κων/πολη απο τους Τουρκους.
Οποιος εχει λιγο μυαλο στο κεφαλι του, θα καταλαβει γιατι οταν στον ΑΠΠ η Ρωσσια σαν μελος της Ανταντ διεκδικουσε την καταστροφη της Τουρκιας και την καταληψη της ανατολικης Θρακης, ο Μεταξας, υποδιοικητης τοτε του επιτελειου στρατου, σημειωνε στο ημερολογιο του οτι αν γινει κατι τετοιο τοτε η Ελλαδα θα αποκτησει εναν "ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΕΧΘΡΟ".
Δεν νομιζω οτι υπαρχει κανεις που να πιστευει οτι αν δεν μπορουμε να αντιμετωπισουμε τους Τουρκους θα μπορεσουμε να σταματησουμε τους Ρωσσους αν παρουν την θεση τους.
Οι Ρωσσοι ειναι εν δυναμει συμμαχοι γιατι βρισκονται στην πλατη της Τουρκιας και ειναι η μονη δυναμη που μπορει να μας στηριξει αν αποφασισουμε να παψουμε να ειμαστε δουλοι των Αμερικανων.
Οχι γιατι ειναι ορθοδοξοι, ουτε γιατι ειναι καλυτεροι απο τους Δυτικους.
Παράθεση
0 #2 Ιωάννης Καμίνης 23-10-2016 15:04
Τέτοιοι μεταφυσικοί ρωσόφιλοι υπάρχουν κυρίως σε χώρες, οι οποίες βρίσκονται εγγύς της Ρωσίας. Ανέφερα και σ' αυτά που έγραφα ότι η ρωσοφιλία στην Ελλάδα είναι μια κατάσταση αφελής και πρόχειρη, άλλωστε στη χώρα μας δεν έχει μελετηθεί το έργο του Αλέξαντρ Ντούγκιν, ο οποίος εκφράζει εν πολλοίς αυτού του είδους τη μεταφυσική όντας παραδοσιοκράτης και εθνομπολσεβίκος . Δεν νομίζω ότι ο συγγραφέας δίνει άφεση αμαρτιών στους Αμερικάνους, μάλιστα αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πέρα απ' αυτό όμως το θέμα του άρθρου είναι ο τύπους του ¨μεταφυσικού ρωσόφιλου¨, ο οποίος έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για τη Ρωσία, η οποία απέχει απ' την πραγματικότητα. Επιπλέον το ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Άσαντ δεν σημαίνει ο Άσαντ δεν παραμένει ένας δικτάτορας. Η κατάσταση στη Συρία δεν είναι μονόπλευρη, τα μέτωπα είναι πολλά και δεν πρόκειται μόνο για πόλεμο Άσαντ ενάντια των Ισλαμιστών, άλλωστε και η Δύση εναντίων των Ισλαμιστών πολεμάει. Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι ότι παραμένει έρμαιο των Αμερικάνων, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι λογική που λέει ¨είμαστε έρμαιο των Αμερικάνων, αλλά καλύτερα να γίνουμε των Ρώσων, γιατί οι Ρώσοι είναι πιο καλοί αφέντες¨. Μπορεί να κοιτάξει ο οποιοσδήποτε τι συμβαίνει σε μια χώρα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία, η διαφθορά, οι κυβερνήσεις μαριονέτες, η οικονομική απομύζηση και παρακμή. Εν πάση περιπτώσει η Ρωσία μόνο ως παράδειγμα δημοκρατίας, ισονομίας και ελευθερίας δεν μπορεί να παρουσιαστεί στον σύγχρονο κόσμο, η Αμερική έχει επίσης τεράστια προβλήματα οικονομικής ανισότητας, τουλάχιστον όμως εκεί μπορείς να εκφράσεις την γνώμη σου για τον εκάστοτε πρόεδρο ελεύθερα δίχως να διακυβεύονται οι προσωπικές σου ελευθερίες. Δεν είπα τίποτα για την Χρυσή αυγή, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει με ανεξιχνίαστο πάθος τον Πούτιν. Έχω αναφέρει και παλαιότερα ότι η Χρυση Αυγή απλούστατα δεν έχει κάποια πρόταση για τη χώρα, βέβαια τα εθνικιστικά πυροτεχνήματα εντυπωσιάζουν. Η Χρυσή Αυγή το μόνο που υπόσχεται είναι μια ταχύτατη καταστροφή, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, αν και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τη βάζω στο ίδιο καζάνι με το ΚΚΕ. Τα φαντάσματα του ναζιστικού και του σταλινικού παρελθόντος πάνε μαζί και δεν ασχολούμαι με εντελώς ανεγκέφαλους, υπάρχει ένα ελάχιστο όριο νοημοσύνης που προϋποθέτω ότι έχει ο αναγνώστης. Εκείνοι οι διανοητικά ανάπηροι που πιστεύουν οτι θα μας σώσουν οι μπρατσωμένοι γορίλλες με τα ξυρισμένα κρανία και τους αγκυλωτούς σταυρούς στα μπράτσα, ή οι άλλοι πάλι, τα απολιθώματα μιας εποχής του περασμένου αιώνα, που πιστεύουν οτι θα μας σώσουν οι σταλινικές πρακτικές με τις “κολεχτίβες”, τις διώξεις των αντιφρονούντων, και τα άλλα “φρούτα” του σοβιετικού φασισμού, είναι άνθρωποι αξιοθρήνητοι, που σε διανοητική ικανότητα συναγωνίζονται τους χούλιγκαν των γηπέδων. Αυτοί, ότι και να διαβάσουν — αν διαβάζουν ποτέ τίποτα εκτός αυτών που συνιστά η σέχτα του κόμματός τους — θα μείνουν με τη μηδενική ορατότητά τους, γιατί δεν μπορούν να πάνε παραπέρα. Γιαυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, σε μία σέχτα: γιατί στις σέχτες αφήνουν άλλους να σκέφτονται γι’ αυτούς, καθώς την “κομματική γραμμή” που τους δίνεται από την κορυφή οφείλουν να την τηρούν απαρέγκλιτα.
Παράθεση
0 #3 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ 23-10-2016 23:10
Ανοιξες πολλα θεματα και θα προσπαθησω να απαντησω συντομα.
Ειναι φυσικο αυτοι που επαινουσαν την Ρωσσια οταν ο μεθυστακας ο Γιελτσιν την μετετρεπε σε επαρχια των ΗΠΑ ξεπουλωντας τα παντα, να μην επαινουν και τον Πουτιν που την ξανακανε υπερδυναμη.
Ειναι επισης φυσικο οταν κατεχεις ολα τα μεσα ενημερωσης, να αφηνεις ελευθερια λογου σε ολους οσους δεν μπορουν να μιλησουν παρα μονο μεταξυ τους. Αν η φιμωση απο τον δημοσιο λογο δεν ειναι αρκετη, τοτε οπως καλα ξερεις, αναλαμβανουν στημενοι δικαστες και τρομοκρατες.
Να θυμασαι παντα οτι η προσπαθεια καταλυσης του σημερινου πολιτευματος τιμωρειται με θανατο, ακομη και χωρις δικη. Σε τιποτε δεν διαφερει απο οποιανδηποτε δικτατορια, παρα στο οτι εχει ολα τα μεσα διεθνως για να κοροιδευει τον κοσμο αποτελεσματικα. Επομενως δεν χρειαζεται να καταφευγει συχνα στην βια.
Κλασσικο παραδειγμα το δικο μας. Ο λαος ψηφισε το λεφτα υπαρχουν και μαυρισε το πρωτο μνημονιο. Ψηφισε την επαναδιαπραγματ ευση, τα δεκαοκτω σημεια και τα Ζαππεια, και μαυρισε το δευτερο μνημονιο. Ψηφισε το σκισιμο των μνημονιων και στο πρωτο δημοψηφισμα που εγινε ποτε απαντησε το ιδιο.
Τελικα το τριτο μνημονιο ψηφιστηκε με τεραστια πλειοψηφια απο την βουλη.
Ο λαος ολοι ξερουν οτι δεν θελει λαθρομεταναστες . Εχει και θα εχει. Δημοκρατικα ομως.
Ο λαος δεν θελει να τον κλεβουν. Τον κλεβουν απο παντου. Αλλα μπορει ελευθερα να βριζει.
Οι πλουσιοι πλουτιζουν και οι φτωχοι εξαθλιωνονται. Τι σκατα δημοκρατια εχει τετοιο αποτελεσμα;

Οι Αμερικανοι ποτε δεν πολεμησαν τους τζιχαντιστες, γι αυτο και οσο ειχαν αναλαβει τον πολεμο εναντιον της τρομοκρατιας, η Συρια και το Ιρακ κοντεψαν να γινουν επαρχιες του χαλιφατου.
Συμφωνω οτι ο Ασαντ ειναι δικτατορας, οπως και σχεδον ολοι οι ηγετες των αραβικων χωρων, αλλα γιατι κανενας δεν ενοχλειται απο τους χαλιφηδες της Σ. Αραβιας και των εμιρατων και γενικοτερα των αμερικανοφιλων δικτατορων;
Η μηπως στο Πακισταν η στο Μπαγκλαντες η οπου αλλου επιβαλλουν η συνεργαζονται με καθεστωτα δικτατορικα οι ΗΠΑ δεν εχουν διαφθορα;
Εχει και πλακα να λες τετοια την στιγμη που και επισημως ζουμε σε μια απο τις πιο διεφθαρμενες χωρες της Γης. Δημοκρατικη παντως.
Το θεμα μας δεν ειναι πως διοικουνται τα κρατη του κοσμου, αλλα αν δικαιουνται οι ΗΠΑ να αλωνιζουν τον κοσμο και να αποσταθεροποιου ν ολοκληρες περιοχες του πλανητη επειδη δεν ανηκουν στην σφαιρα επιροης τους.
Τα περι ρωσσοφιλιας αν αναφερονται σε μενα η στην Χ.Α ειναι στα ορια της συκοφαντιας οπως μπορει κανεις να διαπιστωσει διαβαζοντας το προηγουμενο σχολιο μου.
Το προβλημα μας ειναι οτι ειμαστε ερμαιο των αμερικανων και οχι συμμαχοι η εταιροι κανενος.
Τα περι ταχυτατης καταστροφης σε περιπτωση που κυβερνησει η Χ.Α, ειναι μαλλον γελοια οταν λεγωνται για μια χωρα που ειναι σε καταστροφικη υφεση επι εξη χρονια, εχει μετατραπει σε προτεκτορατο και χωρο αποθηκευσης μουσουλμανων την ωρα που οι πανοπλοι Τουρκοι, απεναντι στον διαλυμενο στρατο μας,μιλανε για Θρακη και νησια.
Η αληθεια ειναι οτι ολα οσα γινονται σημερα, η Χ.Α τα εχει πει εδω και τριαντα χρονια οτι θα γινουν και ειναι το μονο κομμα με προταση για την Ελλαδα. Ολα τα αλλα απλως διεκπεραιωνουν τις εντολες της παγκοσμιοποιηση ς που διαταζει να μην υπαρχει ελληνικο κρατος ουτε Ελληνες.
Παντως οφειλω να σε συγχαρω για την αναμεταδοση του δελτιου των οκτω σχετικα με την Χ.Α. Λες κι ακουω τον Πρεντετερη.
Τελος θα πρεπει να μου πεις αν αυτα που λες περι των "διανοητικα αναπηρων" δεν ισχυουν για ολους του υπολοιπους. Μηπως οι ΠΑΣΟΚοι και οι ΝΔημοκρατες συμπεριφερονται αλλιως; Μηπως εχουν βγαλει τα ματια τους στο διαβασμα, η μηπως δεν λενε οτι τους λεει το κομμα; Γιατι τετοιος ρατσισμος κατα των εθνικιστων και των κουμουνιστων;
Θα εκλεινα το ετσι κι αλλιως μακροσκελες σχολιο μου εδω, αλλα εχω βαρεθει να ακουω αυτα τα περι ναζι, απο ανθρωπους ασχετους που εχουν καταπιει αμασητη ολη την προπαγανδα της παγκοσμιοποιηση ς.
Εγω βεβαια δεν ειμαι ναζι και ουτε θα μπορουσα.
Αφου ομως εσυ αποφασισες οτι ειμαι, θα κανω και τον ναζι για να σε ικανοποιησω και να δω τι μπορεις να αντιπαραθεσεις σε εναν ναζι.
Οι ναζι πηραν μια κατεστραμενη Γερμανια και σε τεσσερα χρονια εφτιαξαν μια υπερδυναμη.
Οπως ολοι επαναλαμβανουν πομπωδως οι ναζι βγηκαν απο την απελπισια των Γερμανων μετα την αποτυχια της "δημοκρατιας της Βαιμαρης" να τους εξασφαλισει στοιχειωδως εστω τα μεσα βιοπορισμου.
Και τι εκαναν; Ριξε μια ματια στο ΑΕΠ

Real GDP in Germany, 1928–1945
Year | Real GDP* | Growth Rate
* in millions of international Geary-Khamis dollars
1928 | 263 367 | 4.37%
1929 | 262 284 | -0.41%
1930 | 258 602 | -1.40%
1931 | 238 893 | -7.62%
1932 | 220 916 | -7.52%
1933 | 234 778 | 6.27%
1934 | 256 220 | 9.13%
1935 | 275 496 | 7.52%
1936 | 299 753 | 8.80%
1937 | 317 783 | 6.01%
1938 | 342 351 | 7.73%
1939 | 374 577 | 9.41%

Οσο για το αν ειχαν δημοκρατια η οχι, αυτο ειναι σχετικο. Ουτε και πριν ειχαν, οπως ουτε κι εμεις σημερα εχουμε. Οι λαοι που εχουν δημακρατια δεν κανουν εκλογες για να διαλεξουν ηγετη, οπως αυτος που βαφει μονος το σπιτι του δεν διαλεγει μπογιατζη.
Εκεινο που μενει να συγκριθει μεταξυ δυο μη δημοκρατικων καταστασεων ειναι αν ο λαος θα ηθελε τα αποτελεσματα των ναζι, η θα προτιμουσε τα αποτελεσματα των Ελληνων "δημοκρατων" που τα τελευταια εξη χρονια τεμαχιαζουν και πουλανε την χωρα για να πληρωνουν τοκογλυφους.
Το οτι οι Αγγλοι και οι Γαλλοι τους κηρυξαν τον πολεμο και τελικα με την βοηθεια των Αμερικανων και των Ρωσσων κατεστρεψαν την Γερμανια, μαζι μ ολη την Ευρωπη, δεν πρεπει να αποδιδεται στους ναζι.
Δεν κηρυξαν αυτοι τον πολεμο.
Αφου ξεκινησα τα χιτλερικα, ας γραψω και μερικα απο τα λογια του ιδιου του Χιτλερ και οποιος μπορει ας διαφωνησει.
Εγω παντως δεν θα μπορουσα να διαφωνησω, γιατι οταν τα διαβασα για πρωτη φορα ηταν σαν να τα ειχα γραψει εγω.

Τι σημασια εχει γι αυτα τα διεθνη αρπακτικα αν το κρατος ειναι δημοκρατικο η αυταρχικο; Δεν νοιαζονται καθολου. Το μονο που τους νοιαζει ειναι το εξης. " Εισαι διατεθειενος να λεηλατηθεις; Ναι η οχι;
Εισαι αρκετα ηλιθιος ωστε να σωπασεις κατα την διαρκεια της λεηλασιας; Ναι η οχι;
Και οταν μια δημοκρατια ειναι αρκετα ηλιθια ωστε να μην αντιδρασει ειναι καλη.
Οταν ομως ενα αυταρχικο κρατος διακυρυττει οτι "δεν θα λεηλατητε πια τον λαο μου ουτε εσωτερικα, ουτε εξωτερικα, τοτε ειναι κακο.


Σ αυτες τις χωρες κυριαρχει το χρημα. Μιλουν για ελευθερια του τυπου οταν ολες οι εφημεριδες εχουν το ιδιο αφεντικο. Και το αφεντικο ειναι παντοτε ο "χορηγος"

Σ αυτες τις χωρες, τις αυτοαποκαλουμεν ες δημοκρατιες, ο λαος δεν ειναι κατα κανεναν τροπο στο επικεντρο της προσοχης. Αυτο που μετραει πραγματικα ειναι η επιβιωση αυτης της γκρουπας των "δημοκρατων", που σημαινει την επιβιωση μερικων εκατονταδων μεγαλοκαπιταλισ των που κατεχουν ολα τα εργοστασια και τις μετοχες και που τελικα εξουσιαζουν τον λαο.

Και οσο για την "αδυναμια" των αριστερων να διατυπωσουν αλλη προταση, απο την προταση των τοκογλυφων, ταχει πει απο το 1930

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ .
ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΟ ΨΕΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΤΟ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΕΙΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΩΡΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ !

Στο ιδιο καζανι λοιπον θα πρεπει να βαζεις τους φιλελευθερους και τους κουμουνιστες γιατι εχουν το ιδιο αφεντικο και τον ιδιο στοχο. Την αφαιρεση της εξουσιας των κρατων απο τους λαους τους και την δημιουργεια υπερεθνικων και πληρως ανεξελεγκτων απο τους λαους, κρατων.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση