Πρόληψη και Τιμωρία

Σίγουρα πρόκειται για δύο καρκίνους που δεν διατίθενται για "τιμωρητικές" πρακτικές σαν αυτές που "είδε" ο υπουργός υγείας τόσο για αμέλεια πρόληψης όσο και για αμέλεια συμμετοχής σε αμφισβητούμενες διεθνώς πρακτικές ανίχνευσης.
Διονυσόπουλος Δημήτρης

Είναι χρήσιμο να ξεκαθαριστούν ορισμένες (μόνο στα ελληνικά δυσκολονόητες) έννοιες.

Άλλο πρόληψη (prevention) και άλλο  εξέταση ανίχνευσης (screening test). Το προλαμβάνειν, προϋποθέτει ενέργειες που να αποτρέπουν την εμφάνιση μιας νόσου και δεν σημαίνει "το προλάβαμε" δηλαδή έγκαιρη διάγνωση. Οι εξετάσεις ανίχνευσης από την άλλη έχουν στόχο ακριβώς την έγκαιρη διάγνωση,  χωρίς φυσικά να αποτελούν πρόληψη , αφού δεν αποτρέπουν τη νόσηση,  ασχέτως αν τις αποκαλούμε "προληπτικές".

Είναι προφανές ότι ούτε η εξέταση του PSA, ούτε η μαστογραφία αποτελούν μεθόδους πρόληψης, αφού δεν αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και του μαστού αντίστοιχα. Αντίθετα στοχεύουν στην έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων, που ούτως ή άλλως θα εμφανιστούν.

Ναι αλλά σώζουν ζωές και αν ναι με τι κόστος; Πρόσφατες μεγάλες μελέτες αμφισβητούν τη χρησιμότητα του PSA, το οποίο μάλιστα πλέον δεν προτείνεται από Οργανισμούς Πρόληψης στις Η.Π.Α. Υπολογίζεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν περίπου 48 άντρες με "έγκαιρη" διάγνωση καρκίνου προστάτη για να σωθεί μια ζωή. Οι υπόλοιποι 47 θα υποστούν αντικαρκινικές θεραπείες ...άδικα. Όσο  για τη μαστογραφία πιστεύεται ότι οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τη σχέση κόστους-οφέλους (1000 γυναίκες 50-60 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο για 10 χρόνια για να σωθεί μια ζωή, ενώ περίπου 200 θα ταλαιπωρηθούν άδικα) πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ανίχνευσης (screening).

Υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη ή του μαστού; Πρόκειται για 2 καρκίνους με ισχυρό κληρονομικό και ορμονικό υπόβαθρο που δύσκολα υπόκεινται σε αποτρεπτικές πρακτικές. Καρκίνος του προστάτη π.χ. δεν εμφανίζουν οι ευνούχοι. Ούτε συζήτηση. Υπάρχει μελέτη στην οποία εκσπερμάτιση πάνω από 20 μέρες το μήνα μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης το καρκίνου του προστάτη. Πως ελέγχεται μια τέτοιου είδους "αμέλεια"; Την εμφάνιση καρκίνου μαστού ελαττώνουν, η κύηση πριν τα 20, ο θηλασμός, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η υγιεινή διατροφή,  η τακτική άσκηση, και άλλες πρακτικές, που δύσκολα "ελέγχονται".

Σίγουρα πρόκειται για δύο καρκίνους που δεν διατίθενται για "τιμωρητικές" πρακτικές σαν αυτές που "είδε" ο υπουργός υγείας τόσο για αμέλεια πρόληψης όσο και για αμέλεια συμμετοχής σε αμφισβητούμενες διεθνώς πρακτικές ανίχνευσης.

Δημήτρης Διονυσόπουλος
Παθολόγος-Ογκολόγος
Επιμελητής Δημόσιας Υγείας

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση