Υγεία - Κρίση: Σημειώσατε «διπλό»

Μήπως, τελικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα παρανοϊκών;

Αποτελεί κοινό μυστικό πως, τα τελευταία 5 χρόνια, το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε μία βαθειά οικονομική κρίση και έγκειται υπό το καθεστώς ελέγχου της τρόικα. Συνέπειες της παρούσας κρίσης συναντάμε σε διάφορους τομείς. Ένας απ’αυτούς είναι κι αυτός της υγείας, για τον οποίο θα ήθελα να εξωτερικεύσω κάποιους προβληματισμούς.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2012, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, συνολικά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια υποχώρηση των νεοδιαγνωσθέντων κρουσμάτων HIV, από το 2010 κι έπειτα. Παρόλ’ αυτά, στην Ελλάδα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αντιθέτως μάλιστα συναντάμε επιδημικές εκρήξεις του ιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των συνολικά δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων έφτασε το 2012 τους 12689, ενώ απ’το 2010 κι μετά, αυξάνεται ραγδαία κι ο αριθμός των οροθετικών που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Οι αιτίες αυτού του συνεχούς αυξανόμενου ρυθμού κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται είτε στην οικονομική κρίση και τα εξωπραγματικά νούμερα ανεργίας, είτε στην αύξηση της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, είτε στη μείωση των κονδυλίων και της παροχής συρίγγων για την πρόληψη του HIV.

Τα παραπάνω στοιχεία οφείλουν να τεθούν επί τάπητος στα σενάρια περί συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ. Στο ανάγνωσμα μιας τέτοιας είδησης, η οποία μπορεί να παραμείνει απλά σε φιλολογικό επίπεδο, καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε υποσχεθεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΟΚΑΝΑ (και η οποία ελπίζουμε να υλοποιηθεί απ’ το νέο υπουργό υγείας), μου γεννάται η εξής απορία: Πόσο διατεθειμένη είναι η κυβέρνηση να μπει εντός των πλαισίων ενός ηθικού διλλήματος, όπου στη μια πλευρά βρίσκονται οι αδύναμες ομάδες και ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας, έναντι της άλλης στην οποία συναντούμε την εξυγίανση του οικονομικού χρέους? Σε διαφαινόμενη συγχώνευση των 2 οργανισμών, θα οδηγηθούμε αυτόματα σε περαιτέρω αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και πιθανότατα σε επιπλέον έξαρση του HIV, εξαιτίας της μειωμένης πρόληψης. Επίσης, οι χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτούς τους 2 οργανισμούς, θα μειωθούν, ειδάλλως θα υπάρξει πρόβλημα συνωστισμού.

Επιπλέον, πέραν του προβλήματος των ναρκωτικών και του HIV, ο υπουργός υγείας οφείλει να λάβει αποφάσεις και για άλλα μείζονα ζητήματα, όπως πχ το διαφαινόμενο λουκέτο στο δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογνών, λόγω της μη χορήγησης κονδυλίων απ’ το υπουργείο. Επίσης, η υποχρηματοδότηση και τα αναξιοποίητα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για τους τομείς της ψυχικής υγείας, χρήζουν επανεξέτασης.

Μετά το νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τοποθέτησε σε θέση υπουργού Υγείας, τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Αμέσως διερωτάται κανείς, γιατί τον κ. Γεωργιάδη? Η Νέα Δημοκρατία, ως γνωστόν, κινείται με ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς και εντός των πλαισίων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διορισμός του κ. Γεωργιάδη σε θέση υπουργού, αποτελεί από μόνος του αντίθεση σε αυτό τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Ο κ. Γεωργιάδης, όσον καιρό βρισκόταν στο ΛΑ.Ο.Σ, αρεσκόταν στη στοχοποίηση της κοινωνικής ομάδας των μεταναστών, η οποία λειτουργούσε ως αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα δεινά της χώρας, γεγονός που καθιστά τις προσωπικές του απόψεις, εχθρικές όσον αφορά τις αξίες που έχει χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ενδεχομένως ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να προσελκύσει, με αυτήν την επιλογή, ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή, οι οποίοι κυμαίνονται στο χώρο της δεξιάς και την επέλεξαν όχι για λόγους ταύτισης με τις απόψεις του ακροδεξιού κόμματος, αλλά ως ένδειξη αντίδρασης, με ψήφο απολογισμού, απόρροια της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης και της απογοήτευσης από τους χειρισμούς του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο σύντομο διάστημα που εκτελεί χρέη υπουργού, αρκείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως οι ξαφνικές έφοδοι σε νοσοκομεία, σε ελέγχους και σε συναντήσεις με εκπροσώπους των σωματείων των υπαλλήλων. Το πρόσφατο συμβάν, όμως, στο Αττικό νοσοκομείο, απεκάλυψε πως είναι ανεπιθύμητος από μεγάλη μερίδα εργαζομένων. Κατά πάσα πιθανότητα, ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και κρεβατιών στα νοσοκομεία, όπου δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, διαδραμάτισαν κι αυτά κάποιο ρόλο. Ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει προβεί ως σήμερα ο νέος υπουργός υγείας, είναι η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου, μέχρι την κατάρτιση νέας. Σύμφωνα με αυτήν, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, λαθρομετανάστες, αιτούντες άσυλο και εκδιδόμενες γυναίκες τίθενται υπό εργαστηριακό έλεγχο για HIV/AIDS, χωρίς τη θέλησή τους. Στο πλαίσιο δράσης της διάταξης, είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία 30 οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών. Η συγκεκριμένη διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από διεθνείς οργανώσεις όπως η Human Rights Watch, η οποία θεωρεί πως καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι ακόμα υπερβολικά νωρίς για να προβούμε σε συμπεράσματα. Ας ελπίσουμε πως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα φανεί αντάξιος του ρόλου και των ευθυνών που του ανατέθηκαν, αν και τα πρώτα δείγματα δεν προμηνύουν κάτι τέτοιο. Είναι αστείο, πάντως, πως όσο περισσότερο σκέφτομαι τα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, και τις αποφάσεις τους, τόσο περισσότερο μου έρχεται στο μυαλό ο ορισμός του Einstein για την παράνοια. Σύμφωνα με τον Einstein, παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά κι ωστόσο κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Μήπως, τελικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα παρανοϊκών?

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση