Εικόνα: Jason Schneider, Hold on!
Πολιτική 10/02/2016

“Brace for impact!”. Επιβαίνοντας -ως χώρα- σε αεροσκάφος τής… Λαϊκιστάν Airlines

Οι κυβερνήτες και το πλήρωμα του σκάφους «Ελλάς», δεν οφείλουν (δεν τους ζητούνται) εχέγγυα που να στοιχειοθετούν τη συνολική επάρκειά τους. Δεν οφείλουν να παρουσιάσουν πειστήρια γνώσης και αξιοσύνης για τις θέσεις ευθύνης που θα τους ανατεθούν.

Στον κόσμο της αεροπορίας, η φράση-σύνθημα “Brace for impact!” θα ανακοινωθεί από το θάλαμο διακυβερνήσεως προς τη καμπίνα των επιβατών, λίγο πριν από την αναμενόμενη επαφή του αεροσκάφους με το έδαφος. Όχι όμως σε μία συνηθισμένη προσγείωση, αλλά μόνο σε μία πολύ ειδική (και σπάνια) περίσταση.

Υπάρχουν πιθανότητες, κάποτε, ένα σημαντικό σύστημα του αεροσκάφους να υπολειτουργήσει εν πτήσει. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις ο κυβερνήτης, αξιολογώντας συνολικά τη κατάσταση, μπορεί να αποφασίσει ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να εκτελέσει μία επείγουσα προσγείωση έκτακτης ανάγκης.

Συνεκτιμώντας όλες τις επιμέρους παραμέτρους, μπορεί να κρίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες η προσγείωση αυτή να μην εξελιχθεί κατά τον συνήθη ομαλό τρόπο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μέσω παγιωμένων διαδικασιών, γνώσης και εμπειρίας, θα κατευθύνει και θα συντονίσει όλο το πλήρωμα με σκοπό την αρτιότερη δυνατή προετοιμασία αντιμετώπισης των ρίσκων που η έκτακτη αυτή κατάσταση εγκυμονεί.

Στα ανωτέρω πλαίσια, η ανακοίνωση “Brace for impact!” θα γίνει ένα με δύο λεπτά πριν από την επικείμενη προσγείωση. Στα ελληνικά, σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει: «Λάβετε θέση προστασίας για την πρόσκρουση» (Η απόδοση της φράσης στα ελληνικά είναι κάπως ‘φοβιστική’, πλην όμως στα αγγλικά το νοηματικό της περιεχόμενο δεν διεγείρει τόσο έντονα φοβικά αντανακλαστικά).

Είναι εκείνη η στιγμή κατά την οποία όλοι οι επιβαίνοντες θα πρέπει να βάλουν το σώμα τους σε κατάλληλη στάση ασφαλείας την οποία, ενδιαμέσως, το πλήρωμα καμπίνας θα έχει επιδείξει/υπενθυμίσει στους επιβάτες.

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν στον αεροπορικό κόσμο, ο οποίος έχει συγκροτημένες προδιαγραφές και χαρακτηριστικά λειτουργίας του. Σε αυτόν τον κόσμο, το κάθε άτομο που αναλαμβάνει κάποιο ρόλο ή λειτούργημα, οφείλει να φέρει αποδεικτικά της εκπαιδευτικής του αρτιότητας, της επαγγελματικής του δεινότητας, της επάρκειας διαφόρων ειδικών δεξιοτήτων, καθώς και τη βεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων από την αξιολόγηση που υφίσταται υποχρεωτικά κάθε έξι μήνες  ώστε να του επιτρέπεται να συνεχίσει να ασκεί τα υπεύθυνα του καθήκοντα.

Δυστυχώς, στην εθνική μας πολιτική ζωή, για όσους χρίζονται υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση και ασφαλή πλεύση του σκάφους της χώρας μέσα στους παγκόσμιους ωκεανούς, τα πράγματα κάθε άλλο παρά είναι έτσι.

Οι κυβερνήτες και το πλήρωμα του σκάφους «Ελλάς», δεν οφείλουν (δεν τους ζητούνται) εχέγγυα που να στοιχειοθετούν τη συνολική επάρκειά τους. Δεν οφείλουν να παρουσιάσουν πειστήρια γνώσης και αξιοσύνης για τις θέσεις ευθύνης που θα τους ανατεθούν. Δεν έχουν χρέος να αξιολογηθούν· ούτε πριν, αλλά ούτε καν μετά τη λήξη της θητεία τους βάσει των πεπραγμένων και της συνέπειας (ή, ασυνέπειας) λόγων και έργων τους.

Οι κυβερνήτες και το πλήρωμα του σκάφους «Ελλάς», δεν οφείλουν να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν για τίποτα. Έχουν εξασφαλισμένη μία άτυπη κοινωνική ασυλία· όχι επειδή ο νόμος τούς προστατεύει –αυτό είναι ίσως το «μικρότερο κακό», αλλά επειδή ο πολίτης (ο επιβάτης του σκάφους) έχει εκ προοιμίου αποδεχτεί και θεωρεί θεμιτό και μη κολάσιμο αυτοί οι άνθρωποι να είναι ακόμα και ψεύτες, ανεπαρκείς, υποκριτές, αδαείς, αδέξιοι και, γενικώς ανάξιοι των κρίσιμης σημασίας ρόλων που είχαν αναλάβει. Ενίοτε μάλιστα, κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρούνται και… προσόν.

Έτσι, το εκλογικό σώμα, αυτό-απαλλασσόμενο από τα… «βαρίδια» συναίσθησης της συλλογικής του ευθύνης, γίνεται εύκολα συμμέτοχο στον παραλογισμό που διέπει τη λειτουργία του δημόσιου βίου της χώρας. Μετέχει με ακούσιο-εκούσιο τρόπο σε αυτόν τον ασυντόνιστο μαζικό θίασο όπου οι φαύλες δυνάμεις του λαϊκισμού και της ωφελιμιστικής παραπλάνησης είναι κυρίαρχες. 

Δεν αποτελεί καμία έκπληξη λοιπόν ότι η κοινωνία τελικά επέλεξε να επιβιβαστεί (και να επιβιβάσει τη χώρα…) στο «σκάφος» ενός τυχάρπαστου φορέα ονόματι… «Λαϊκιστάν airlines”· που αδιαφόρησε να ελέγξει τις προδιαγραφές των επίδοξων κυβερνητών, του πληρώματος και της πλοϊμότητας του σκάφους.

«Απλώς», αφέθηκε ασυλλόγιστα στον επιπόλαιο ενθουσιασμό του εισιτήριου που θα προσφερόταν… δωρεάν.

Δεν πονηρεύτηκε καν από το γεγονός ότι, πέραν του δωρεάν εισιτηρίου, η “Λαϊκιστάν airlines” υποσχόταν πλούσιες άλλες παροχές και δώρα όπως, δωρεάν γεύμα, δωρεάν πολυτελή διαμονή στον τόπο προορισμού και, επιπλέον, δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών...

Τώρα πια, όντες εντός ενός –ουσιαστικά- ακυβέρνητου σκάφους και στο έλεος της αδαημοσύνης και του τεχνικού αναλφαβητισμού των αδέξιων προσώπων τα οποία –απλώς- καταλαμβάνουν τις θέσεις του πληρώματος, θα ήταν παράλογο να προσμένουμε έγκυρη από μέρους τους ενημέρωση ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θα ήταν επίσης ανώφελο να προσμένουμε πιο εξειδικευμένη ενημέρωση, όπως την καίρια προειδοποίησης “Brace for impact!”. Πόσω δε μάλλον όταν, τους ενόχους δεν τους συμφέρει ποτέ να ανακοινώσουν εγκαίρως την συντριπτική τους αποτυχία -προδίδοντας έτσι τη δική τους ανεπάρκεια- ώστε να μην υπάρχει ζωτικός χρόνος να τους αποδοθούν ευθύνες για την επικείμενη πανωλεθρία.

Γίνεται πια καταφανές πως η ανεξέλεγκτη πρόσκρουση -με όλες τις μαζικές συμφορές που θα επιφέρει-, αποτελεί για εκείνους το πιο πρόσφορο πεδίο αντιπερισπασμού για ιδιωφελή συγκάλυψη τής ανευθυνότητάς τους, η αλήθεια της οποίας τότε θα επισκιάζεται –θολωμένη- από τη τραγικότητα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οπότε, εμείς, παρατηρώντας έξω από το παράθυρο να βλέπουμε το τραχύ έδαφος πολύ κοντά να πλησιάζει άτσαλα, ας προετοιμαστούμε και ας αναφωνήσουμε από μόνοι μας με πόνο ψυχής:

« Brace for impact… »

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση